untitled_Данські профспілки протистоять загрозі переговорної системі

   Члени Постійної комісії EPSU з охорони здоров'я і соціальних послуг підтримують датські профспілки

(14 березеня 2018 року). Минулого тижня роботодавці громадського сектора Данії приголомшили профспілки загрозою масового локауту працівників цього сектора. Коли переговори по новому колективній угоді зайшли в глухий кут, профспілки на початку квітня повідомили про можливий страйк. Це повинно було бути цільовим дією за участю близько 10% робочої сили громадського сектора. Роботодавці негайно підняли ставки, заявивши, що вони вдадуться до локауту 90% громадських службовців і половини всіх муніципальних працівників.

Реагуючи на загрозу локауту, Денніс Крістенсен, голова профспілки громадських служб FOA , сказав: «Це абсолютно непотрібне і небезпечне загострення конфлікту. Воно не послужить вирішенню проблеми, а тільки призведе до загрози занурення Данії в хаос ».

Грет Крістенсен, голова організації датських медсестер, заявила: «Довіра має вирішальне значення для згуртованості в Данії. І сьогодні ми бачимо порушення довіри, яке може позначатися на трудових відносинах протягом багатьох років. Як переговорники, ми ніколи не хотіли конфлікту, нашою метою залишається досягнення узгоджених рішень ».

Профспілки не просто стурбовані жорсткою позицією, зайнятою роботодавцями на цих переговорах, але підозрюють, що це тактичний хід, який дозволить залучити в суперечку уряд і тим самим підірвати датську систему колективних переговорів.

«Як громадянин Данії, я розчарована тим, що є частиною демократичної системи, яка дозволяє вести себе подібним чином. Хто грає з суспільством добробуту? »- такою була коментар Ріти Бундгаард, голови профспілки HK / Stat , що представляє державних працівників Вона додала:« Я все ще сподіваюся, що ми знайдемо рішення в переговорах за допомогою посередництва ».

Боділ Отто, голова профспілки муніципальних працівників HK / Kommunal, зазначив: «Працівники громадського обслуговування заслуговують визнання за свою важку працю, підвищення заробітної плати та покращення умов праці, а не приниження і погіршення їхнього економічного становища. Я настійно закликаю роботодавців подумати про те, який сигнал вони посилають співробітникам, проводячи таку агресивну політику ».

Профспілки в даний час мобілізуються для вжиття заходів та планують проведення масштабного мітингу 22 березня. Вони мають намір зібрати понад 10000 представників профспілок і профорганизаторов, що стане самим великої масовою акцією, яка коли-небудь проводилося в Данії. Мета мітингу - запланувати заходи і акції, необхідні для чинення тиску на уряд і відновлення переговорів.

Профспілки громадського сектора почали переговори, об'єднавшись з цілого ряду загальних вимог, включаючи підвищення заробітної плати низькооплачуваних працівників і, зокрема, жінок, а також зміна робочого часу конкретних фахових груп.

Після 10 років фінансових криз і обмеження заробітної плати профспілки розглядають заклик до реального збільшення заробітної плати як повністю законний і відповідний динаміці заробітної плати в приватному секторі. Державні роботодавці відреагували на відсутність готовності брати участь в будь-яких формах переговорів. Тривають процедури посередництва, і ніякі страйки або локаути не проводитимуться до завершення формального процесу посередництва.

Профспілки закликають до солідарності на національному та міжнародному рівнях. Вони хочуть, щоб профспілковий рух усвідомило серйозність ситуації в Данії і інформувало своїх членів і ЗМІ про життєво важливому значенні трудового конфлікту, що відбувається в країні.

Повідомлення про підтримку мітингу 22 березня, включаючи 30-секундні відео-повідомлення, будуть дуже вітатися. Їх необхідно надсилати на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

У суперечці беруть участь 10 членських організацій ЕФПОО і ІОО:

HK / Stat ;K / Kommunal; DNO;DM ;HKKF; SL; DASW ; 3F; FOA; OAO; Dbio; DFSE