LOGO_                                                              Науково-практична конференція

7 листопада 2018 року Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго» за участі Мінрегіону України та ЦК Профспілки провела науково-практичну конференцію на тему: «Результати та перспективи реформ в централізованому теплопостачанні України».

В роботі конференції взяли участь керівники теплопостачальних підприємств, представники Посольства Королівства Данії в Україні, українсько-данського енергетичного агентства, Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіонального розвитку, наукових організацій та бізнесу. У конференції взяв участь голова Профспілки Олексій Романюк.

Учасники конференції були поінформовані про Розпорядження КМУ від 03.10.2018р. № 717 щодо початку опалювального сезону, про засідання профільного Комітету ВРУ, на якому обговорювалися проблеми теплопостачальних підприємств.

Наразі ця життєво важлива підгалузь знаходиться у надзвичайно скрутному становищі, яке склалося в основному з вини регулятора – НКРЕКП.

До цього часу ще не вирішено питання та не профінансовано різницю в тарифах. Цей державний борг у 2,5 млрд. грн. тягнеться ще з 2015 року.

Окрім того, через недолугу тарифну політику збитки ТКЕ за 2016 рік склали 5,8 млрд. грн.., за 2017 рік – 5,1 млрд. грн., а за перше півріччя 2018 року – 6 млрд. грн.

Національний регулятор не дозволяє суб’єктам господарювання закладати витрати на експлуатаційні потреби, внаслідок чого дефіцит коштів на фінансування аварійно-відновлювальних робіт тепломереж на 01.09.2018р. перевищив 11 млрд. грн.

         Виступаючі на конференції висловлювали думку щодо спланованого розвалу централізованого теплопостачання та перехід на індивідуальне, що є, за оцінками науковців, небезпечним та екологічно шкідливим.

         Невдоволення керівництва асоціації та підприємств викликає постійне ігнорування їх пропозицій Національним регулятором. Таке відношення спонукало асоціацію підготувати законопроект про передачу регуляторної функції по тарифам на тепло виключно місцевим органам влади. Напрацьовано також законопроект про заборону припинення постачання газу для теплопостачальних підприємств.

         Учасники конференції ознайомилися з прогресивним досвідом, новими технологіями та сучасним обладнанням і матеріалами, які застосовуються наразі в галузі теплопостачання.

         Наприкінці конференції від імені асоціації, Мінрегіону України та ЦК Профспілки було вручено нагороди переможцям конкурсу на краще підприємство.