ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА  ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО

ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ,  ПОБУТОВОГО

ОБСЛУГОВУВАННЯ  НАСЕЛЕННЯ  УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНИЙ  КОМІТЕТ

ПРЕЗИДІЯ

П  О  С  Т  А  Н  О  В  А

 

10.10.2019  р.                     м. Миргород, Полтавська обл.               № П - 16 - 4

 

Про практику роботи Вінницької обласної

організації Профспілки  щодо виконання

колективних договорів  на галузевих  підприємствах

 

         Президія ЦК Профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

  1. Інформацію про практику роботи Вінницької обласної організації Профспілки щодо виконання колективних договорів на галузевих  підприємствах (додається)  взяти до відома та рекомендувати виборним органам територіальних та міських організацій Профспілки використовувати позитивні аспекти цієї роботи в своїй практичній діяльності.

 

         Голова ЦК Профспілки                                             О.І.Романюк

 

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

про практику роботи Вінницької обласної організації Профспілки  щодо виконання  колективних договорів  на галузевих  підприємствах 

 

Вінницька обласна організація Профспілки об'єднує в своїх рядах первинні профспілкові організації 57 галузевих підприємств. Усі охоплені колективно-договірним регулюванням.

         Окрім того, вже біля 25 років Вінницький обком Профспілки укладає галузеву регіональну угоду з Департаментом ЖКГ, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації. В ній визначаються основні напрямки взаємодії сторін соціального діалогу щодо підвищення ефективності роботи суб’єктів господарювання, соціально-трудових відносин. Положення угоди закцентовані на питаннях гідної оплати та стимулювання праці, виконання Галузевої угоди. В ній передбачено тарифну ставку робітника I розряду у розмірі  не менше 160 відсотків мінімальної заробітної плати, встановлено коефіцієнти для розрахунку розмірів оплати праці за підгалузями, професіями та посадами для чого розроблено ряд додатків.

Питання - сприяння місцевої влади у відшкодуванню збитків  міськелектротранспорту, що здійснює перевезення пільгових категорій громадян, реформуванні та стабільній роботі галузевих підприємств, фінансуванні  обласної програми реформування житлово-комунального господарства, підтримці підприємств працівників з інвалідністю з ініціативи обкому Профспілки включено до Регіональної угоди між Вінницькою облдержадміністрацією, обласною радою, організацією роботодавців та Федерацією профспілок області, а також до Угоди, підписаної профспілками з Вінницьким міськвиконкомом та міською організацією роботодавців.

В якості контролю за виконанням взятих зобов’язань за угодами обласним комітетом Профспілки ініціюються наради сторін соціального діалогу. Особлива увага приділяється  погашенню заборгованості із виплати заробітної плати. З усіх підприємств боржників залишилося лише одне підприємство – Жмеринський «Водоканал», яке перебуває в стадії ліквідації і має зарплатний борг у сумі 930 тис. грн.

Питання організації, укладення та виконання колективних договорів на підприємствах знаходяться під постійним контролем обласного комітету Профспілки.

У 2018 році на президії було заслухано питання «Про роль колективних договорів, як головного інструмента соціального захисту працівників». На засідання президії було зроблено певні висновки, які стосувались роботи підприємств та системних проблем, що пов’язані з ігноруванням влади чисельних запитів колективів.  

Минулого року президія обкому Профспілки заслухала також роботу профкому КП «Вінницька транспортна компанія» щодо виконання зобов’язань колективного договору.

Було відмічено, що не дивлячись на численні проблеми сьогодення підприємство послідовно реалізує програму розвитку, нарощуючи темпи і обсяги перевезень мешканців міста.  Колектив вже декілька років власними  силами випускає на лінію трамваї власного виробництва та має намір випустити другий тролейбус, зберіг власну соціальну сферу, утримує базу відпочинку, їдальню, медпункт, пункти прийому їжі, гуртожиток, займається оздоровленням працівників та членів їх сімей, турбується  про ветеранів праці.

Значну увагу обком Профспілки приділяє підвищенню професійної підготовки профспілкових активістів, навчанню методам ведення колективних переговорів з врахуванням змін в законодавстві, вивченню та поширенню досвіду інших профспілкових організацій/ За останні 2,5 роки такі навчання пройшли 74 особи. Кожен учасник отримав методичні розробки з колдоговірної роботи, підготовлені фахівцями обласного комітету. 

Показовим може слугувати навчання профактиву, організоване обкомом Профспілки на базі КП «Вінницяоблводоканал», на якому профком цього підприємства детально поділився своїм досвідом та здобутками в організації колективно-договірної роботи.

За останні роки профкому вдалось не лише  зберегти, але й суттєво розширити перелік пільг та компенсацій, передбачених працівникам підприємства і його ветеранам. Колективний договір в розділах  «соціальні пільги та гарантії» передбачає широкий перелік зобов’язань роботодавця щодо здійснення виплат, компенсацій, надбавок, доплат, одноразових виплат, пов’язаних як з виконанням виробничих завдань, так із складними життєвими обставинами. Кошти надаються за рахунок підприємства працівникам, які протягом року не мали порушень трудової дисципліни та виробничої дисципліни. Надається матеріальна допомога на оздоровлення та лікування ветеранам війни. Розроблено та затверджено комплексні заходи  щодо створення здорових та безпечних умов праці, запобігання випадків виробничого травматизму, професійних захворювань та аварій.  Широкий спектр компенсацій передбачено за роботу працівникам у шкідливих та небезпечних умовах, а також на роботах, пов’язаних із забрудненням та у несприятливих температурних умовах. Згідно з вимогами законодавства певні категорії працівників забезпечуються спецодягом, спецвзуттям та іншими предметами індивідуального захисту. З ініціативи профкому укладено договір медичного страхування з ПАТ «Страхова компанія «Місто» відповідно до якого  адміністрація перераховує щомісячно певну суму грошових коштів за кожного працівника підприємства в якості страхувальника. Передбачені також гарантії та компенсації діяльності Профспілки, в тому числі  поширення на виборних та штатних працівників профкому соціальних пільг та гарантій, передбачених колективним договором. Серед інших досягнень профспілкового комітету варто відзначити участь в управлінні підприємством, підготовки змін та доповнень до Статуту підприємства, з обов’язковим розглядом пропозицій профспілкової сторони.

Пріоритетом виборних органів обласної організації Профспілки є гідний рівень заробітної плати працівників.

Внесені у 2019 році зміни до Галузевої та регіональної угод сприяли підвищенню середньої заробітної плати у всіх підгалузях житлово-комунального господарства.

 На 01.07.2019 року вона складала: у комбінатах комунальних підприємств  - 6189грн., в житлових організаціях - 7336 грн., в тепловому господарстві - 9632 грн., на водопровідно-каналізаційних підприємствах - 7849 грн.

Проте, фінансові ресурси більшості комунальних підприємств області досить обмежені через недосконалу тарифну політику, популізм місцевих органів влади та низьку платоспроможність населення.

          Фінансові проблеми підприємств роблять заручниками профспілкові організації. Звичайним явищем стали затримки розрахунків по профспілковим внескам; лише 14 з 57 підприємств перераховує 0,3 % ФОП на культурно-масову, оздоровчу та спортивну роботу. Тому тільки деякі  підприємства можуть дозволити собі утримання об’єктів соціально-культурного призначення

та реалізовувати в повному обсязі статутні вимоги. На високому рівні  проводиться культурно-масова, оздоровча та спортивна робота в КП «Вінницька транспортна компанія» та КП «Вінницяоблводоканал».

Через брак коштів у підприємств значна частина розділів колективних договорів виконується частково. Не всюди виконуються положення Галузевої угоди щодо застосування підвищуючих коефіцієнтів в оплаті праці.

На низькому рівні залишаються виконання положень колективних договорів, що стосуються охорони праці, забезпечення продуктивної зайнятості працівників. Як наслідок, значна частина підприємств галузі протягом 2018-2019 рр. запроваджувала скорочену тривалість робочого дня, тижня або здійснювали вивільнення працівників (в найбільших обсягах - КП "Вінницька транспортна компанія", КП «Вінницяоблводоканал», МКП «Вінницяміськтеплоенерго»).

Механічне, одномоментне підняття мінімальної заробітної плати не призвело в цілому до зростання фонду заробітної плати та збільшення  реальних доходів працюючих. Результатом такої невиваженої політики держави є масовий відтік  висококваліфікованих кадрів.

         Пропозиції з даного питання порядку денного викладені в проекті постанови Президії ЦК Профспілки. Просимо розглянути.

 

                                                            Вінницький обласний комітет Профспілки                       

                                                            Відділ праці та захисту економічних 

                                                                  інтересів і прав трудящих ЦК Профспілки