ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА  ПРАЦІВНИКІВ  ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО

 ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ, ПОБУТОВОГО

ОБСЛУГОВУВАННЯ  НАСЕЛЕННЯ  УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ

ПРЕЗИДІЯ

П  О  С  Т  А  Н  О  В  А

 

 10.10.2019 р.                  м. Миргород, Полтавська обл.                  № П - 16 - 3

 

Про підсумки роботи виборних профорганів

щодо захисту прав та інтересів членів Профспілки 

у першому півріччі 2019 року

          Президія ЦК Профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Інформацію про підсумки роботи виборних профорганів щодо захисту прав та інтересів членів Профспілки у першому півріччі 2019 р. взяти до відома (додається).
  2. Рекомендувати виборним органам територіальних організацій Профспілки удосконалити роботу у напрямку здійснення захисту прав та інтересів членів Профспілки, а саме:

2.1. Поглиблювати співпрацю з роботодавцями, територіальними та місцевими  органами влади, відділеннями Національної служби посередництва і примирення, Державної служби з питань праці щодо забезпечення сталої роботи галузевих підприємств, виконання вимог чинного законодавства України  про працю, попередження порушень прав і інтересів працівників,   усунення розбіжностей між  працівниками і роботодавцями з питань дотримання законодавства про працю.

2.2. Активізувати роботу щодо попередження правопорушень і виникнення колективних трудових спорів шляхом соціального діалогу.

2.3. Забезпечити постійний моніторинг стану оплати праці на підприємствах, а у разі порушення термінів виплати зарплати -  застосувати заходи щодо оперативного погашення заборгованості.

2.4. Надавати первинним профорганізація допомогу в: забезпеченні належного громадського контролю за додержанням трудового законодавства, норм галузевих угод, колективних договорів; недопущенні звуження прав працівників у разі реорганізації чи ліквідації підприємств, зміни форми власності; представництві інтересів членів профспілки у судах, інших органах державної влади; правовому супроводі мітингів, демонстрацій, страйків та інших акцій протесту.

2.5. Дотримуватися термінів надання звітності про роботу щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю, які встановлені Федерацією профспілок України.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови Профспілки Кулешу А.А.

 

Голова ЦК Профспілки                                                  О.І. Романюк


Додаток 1

до постанови Президії ЦК Профспілки 

від 10.10.2019 р. № П-16-3

Інформація

про підсумки роботи виборних профорганів

щодо захисту прав та інтересів членів Профспілки

у першому півріччі 2019 р.

 

Правовий захист прав і інтересів членів Профспілки та здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю є одним із пріоритетних напрямків та предметом постійної уваги усіх виборних органів Профспілки.

 Робота у цьому напрямку  проводиться  у тісній співпраці первинних, міських та територіальних організацій Профспілки з роботодавцями, місцевими  органами влади, відділеннями Національної служби посередництва і примирення, Державною службою з питань праці;  а на рівні  Центрального комітету - з Міністерством розвитку громад та територій України, галузевими асоціаціями та корпораціями, з Асоціацією міст України, Кабінетом Міністрів України, Верховною Радою України, іншими органами виконавчої влади.

У січні 2019 року ЦК Профспілки було підписано Галузеві угоди із Всеукраїнськими організаціями інвалідів «Українське товариство сліпих» (УТОС) та «Українське товариство глухих» (УТОГ) на 2019-2021 рр. У липні 2019 року підписані Зміни і доповнення до Галузевої угоди із Мінрегіоном та  Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України», якими визначено порядок виплати щомісячної надбавки до тарифної ставки чи посадового окладу працівникам основних професій за безперервний стаж роботи на підприємствах та організаціях сфери тепло-, водопостачання та водовідведення, а у серпні 2019 року - також Галузеву угоду із Мінінфраструктури на 2019-2021 рр. 

Протягом звітного періоду ЦК Профспілки було розглянуто запити галузевих підприємств, зокрема: КП «Вінницязеленбуд», Миргородське КП «Спецкомунтранс», КП «Коменергосервіс» Дніпровської міської ради, Лисичанське комунальне спеціалізоване підприємство «Лисичанськводоканал», Львівське комунальне підприємство «Львівелектротранс», КП «Житлосервіс»       м. Сєверодонецьк  щодо поширення дії і порядку застосування укладених галузевих угод чи окремих їх положень та надано роз’яснення.

У зв’язку зі зверненнями керівників Запорізької, Житомирської, Миколаївської обласних організацій Профспілки про незастосування норм і положень Галузевої угоди при встановленні та коригуванні тарифів для підприємств-ліцензіатів, ЦК Профспілки дане питання у червні 2019 р. було поставлено перед НКРЕКП, на що комісія відповіла, що при встановленні тарифів вона враховує всі вимоги чинного законодавства, в тому числі - положення діючих Галузевих угод. Також у своєму листі Комісія повідомила, що у випадку зміни складових тарифу після його  затвердження галузеве підприємство має право порушити перед Комісією питання коригування тарифу, подавши відповідну заяву

та підтверджуючі документи. Зазначений лист Комісії ЦК Профспілки було доведено до відома обласних організацій Профспілки.

У липні 2019 р. ЦК Профспілки звернувся до ФПУ з проханням порушити перед КМУ питання відновлення пільгового тарифу на електроенергію для підприємств міського електричного транспорту. На доручення КМУ від Мінінфраструктури надійшла відповідь, що Міністерство підтримує пропозицію ЦК Профспілки і врахує її у подальшому при підготовці змін до відповідних нормативних документів.

У вересні 2019 року у відповідь на звернення Тернопільської обласної організації Профспілки щодо встановлення та коригування тарифів на послуги КП «Тернопільводоканал», ЦК Профспілки підготував та направив до НКРЕКП лист, у якому наголосив на обов’язковості врахування усіх складових оплати праці згідно з положеннями Галузевої угоди при перегляді тарифів на послуги. Комісією усі пропозиції було враховано.

На початку жовтня 2019 року ЦК Профспілки звернувся до Прем’єр-міністра України Гончарука О.В.  листом, у якому було висвітлено існуючі проблеми КП «Харківські теплові мережі» й інших підприємств у сфері теплопостачання,  з проханням вжити необхідних заходів для  їх розв’язання.

Центральний комітет Профспілки  також звертався до ФПУ та Прем’єр-міністра Гройсмана В.Б. із ініціативою проведення спільної наради для опрацювання шляхів вирішення питань належності та розпорядження профспілковим майном, в т.ч.  - дитячим табором «Юність» (Чернівецька обл.). Уряд дав доручення Фонду державного майна України створити робочу групу, а у квітні 2019 р. надійшов лист від Мінекономрозвитку з повідомленням про напрацювання законопроекту, який може врегулювати питання профспілкового майна та який буде винесено на розгляд парламенту найближчим часом.

У липні 2019 року Центральним комітетом Профспілки було порушено перед ФПУ питання щодо отримання пільгових путівок до санаторіїв, належних «Укрпрофоздоровниці» для членів Профспілки. Після отримання у вересні 2019 року від ФПУ відповіді необхідність наявності соціальної картки для користування пільговими путівками, ЦК Профспілки заявив про неприпустимість подібної умови, оскільки це порушує права членів Профспілки.

Протягом звітного періоду спеціалістами ЦК Профспілки надавалися роз’яснення та рекомендації обласним та первинним профспілковим організаціям з різних питань.  Зокрема, у лютому 2019 року було надано письмові рекомендації щодо приведення штатних розписів у відповідність до Класифікатора професій. У липні 2019 р. у профспілковій газеті та інформаційному бюлетені було надруковано інформацію щодо порядку дій профкому у випадку затримки виплати членам Профспілки заробітної плати на галузевому підприємстві.  З метою покращення подання та доступу до інформації розпочато оновлення сайту Профспілки.

Значний обсяг правозахисної роботи виконують виборні органи  територіальних, міських та первинних  організацій Профспілки. Складовою цієї роботи є надання безоплатної правової допомоги членам Профспілки у формі усних та письмових консультацій, роз’яснень з питань трудового законодавства, складання позовних заяв та інших процесуальних документів, здійснення представництва інтересів членів Профспілки у судах, проведення профільного навчання з питань застосування трудового законодавства тощо.  Завдяки їх контролю за дотриманням галузевими підприємствами трудового законодавства та втручанню у випадках, коли воно порушується, права та інтереси спілчан в більшості випадків отримують захист та відновлюються.  За їх  організаційної та методичної підтримки проводяться  семінари та наради з правової тематики з профактивом, керівниками та спеціалістами підприємств, на яких  до слухачів доводяться новації в законодавстві про працю, зміни та доповнення до нормативних актів; надаються рекомендації щодо їх застосування.

Станом на  01 серпня 2019 року кадровий потенціал Профспілки, який здійснює контроль за додержанням законодавства про працю, становить  149 інспекторів. 

За підсумками першого півріччя 2019 року інспекторами праці та повноважними представниками   проведено 182 перевірки додержання вимог законодавства про працю, якими було охоплено 220 юридичних осіб. В ході перевірок  виявлено 874 порушень трудового законодавства, зокрема: щодо  звільнення та переведення - 66, робочого часу - 33, часу відпочинку - 33, оплати праці - 648, праці жінок - 4, зміни істотних умов праці - 40, гарантій та компенсацій - 20, інші порушення - 30. Кількість працівників, права яких порушувалися, склала 11075 особи. У порівнянні із І півріччям минулого року кількість виявлених порушень менша на 131. З метою поновлення трудових прав членів Профспілки  було підготовлено та направлено 229 подань про усунення порушень, з яких 171 - надіслано роботодавцям, а решта 58 - органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування для належного реагування та вжиття відповідних заходів. Із загальної кількості виявлених порушень 381 порушення було усунуто.

За вказаний період фахівцями організацій Профспілки  було надано 13370 усних та письмових консультацій з правових питань, із яких 3281 - профспілковим організаціям, 10057 – членам  Профспілки. Складено 721 позовну заяву та інших процесуальних документів, представлено у судах та інших органах інтереси 1135 спілчан. На користь працівників було винесено 1113 судових рішень, із яких: 7 - з питань звільнення та переведення, 1104 - стосовно робочого часу та часу відпочинку, 2 - щодо оплати праці. Загальна сума стягнення на користь працівників склала 21,5 млн.грн.

Слід зазначити, що більш активно ведеться робота тими організаціями Профспілки, де є правові інспектори праці.

Заслуговують на увагу окремі приклади правозахисної роботи територіальних організацій Профспілки за перше півріччя 2019 року.

Так, Запорізькою обласною організацією Профспілки  проведено 39 перевірок додержання вимог законодавства про працю, в результаті яких виявлено 156 порушень, більша половина з яких - у сфері оплати праці. Кількість працівників, права яких було порушено, становила 3400 осіб. Проведено навчання з питань застосування трудового законодавства для членів Профспілки у 20 первинних профспілкових організаціях та 12 семінарів для профспілкових активістів, підготовлено 33 методичні матеріали. Надано правову допомогу 2840 членам Профспілки та 141 профспілковій організації.

Зокрема, на комунальному підприємстві «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради  було порушено строки виплати зарплати за квітень - червень 2019 року та проведення остаточного розрахунку при звільненні працівників у зв’язку з переводом в комунальні підприємства  «Тепловодоканал» і «Чисте місто» Енергодарської міської ради.

Запорізька обласна організація Профспілки спільно з первинною профспілковою організацією КП «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради звернулися до суду, поліції, міського голови               м. Енергодар, в облдержадміністрацію,  працівникам цього підприємства було надано правову допомогу по стягненню боргу. До Енергодарського міського відділу Національної поліції  в Запорізькій області було направлено  заяву про порушення кримінальної справи проти керівництва КП «Підприємство комунальної власності» у зв’язку із порушенням строків виплати  заробітної плати працівникам підприємства (ст. 170 Кримінального кодексу України).                    Про ситуацію, що склалася в м. Енергодар із невиплатою заробітної плати Запорізька обласна організація Профспілки систематично інформує облдержадміністрацію.

Також,  було виявлено систематичне порушення строків виплати заробітної плати КП «Облводоканал» Запорізької облради. На вимогу Запорізької обласної організації Профспілки  Запорізька облрад виділила на погашення заборгованості 5,0 млн.грн.

Задля виконання гарантій законодавства щодо оплати праці працівників КП «Водоканал» м. Запоріжжя та Концерну «Міські теплові мережі» Запорізька обласна організація Профспілки звернулася до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про перегляд тарифів на комунальні послуги у відповідності до вимог чинного законодавства та Галузевої угоди. Крім того, було направлено вимоги директорам КП «Благоустрій» Більмацької селищної ради, КП «Славутич» Новомиколаївської сільської ради, КП «Бердянськводоканал», ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» щодо приведення положень Колективного договору відповідно до норм Галузевої угоди.

Дніпропетровською обласною організацією Профспілки за 1 півріччя 2019 року  було проведено перевірки на 39 підприємствах регіону та виявлено 515 порушень, із них - 38 у сфері оплати праці. З метою поновлення трудових прав працівників підготовлено та направлено 39 подань про усунення порушень законодавства про працю. За вказаний період Дніпропетровською обласною організацією Профспілки та первинними профспілковими організаціями надано 1 830 консультацій, підготовлено 54 процесуальних документа. Здійснено представництво 12 членів Профспілки, з них 7 - в суді,  5 - в інших органах, присуджено до стягнення за рішенням суду 285,0 тис. грн.

Зокрема, спеціалістами Дніпропетровської обласної організації Профспілки у вказаний період представлялись інтереси члена Профспілки - директора Комунального житлово-експлуатаційного підприємства № 7 у справі про поновлення його на роботі та стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду. Результатом розгляду питання у судових інстанціях всіх рівнів стало задоволення позовних вимог члена Профспілки.

 Значну роботу профспілковими органами було проведено з виконання положень галузевих угод, оскільки деякі місцеві органи самоврядування сприймали зміни та доповнення до цих угод негативно.   В  таких містах, як Кривий Ріг, Жовті Води, Павлоград, Кам’янське, Синельникове профорганам  довелося докладати чимало зусиль, щоб захистити право працівників на належну заробітну плату відповідно до норм галузевих угод.

Значна робота щодо підвищення рівня оплати праці членів Профспілки була проведена також профспілковими комітетами підприємств міськелектротранспорту  міст Дніпро,  Кривий  Ріг, Кам’янське. Ця робота проводилася  за підтримки і безпосередньої  участі фахівців обкому, міськкомів Профспілки. Спільними зусиллями профспілкових комітетів підприємств міськводоканалів  міст Нікополя, Синельникове та обкому Профспілки призупинені спроби керівників, органів місцевого самоврядування зменшити зарплату працівників на цих підприємствах, відмінити окремі доплати і надбавки. Всього  з оплати праці у звітному періоді захищені права 12,0 тис. членів Профспілки .

У зазначеному періоді, як і раніше, напередодні колдоговірної кампанії,  на допомогу керівникам, фахівцям, профспілковому активу для якісного її проведення обкомом Профспілки був розроблений і виданий необхідний методичний і інформаційний матеріал, де викладені усі зміни, які відбулися в законодавчих і нормативних документах.  Завчасно були прийняті, підписані та направлені на місця галузеві і територіальна угоди.

Протягом першого півріччя 2019 року Харківською обласною організацією Профспілки було проведено 19 перевірок дотримання трудового законодавства на підприємствах галузі, під час яких зафіксовано 216 порушень прав працівників, більшість з яких (195) стосувались заборгованості з оплати праці.  Шляхом переговорів та письмових звернень до роботодавців та інших компетентних осіб, здійснених обласною організацією,   було усунуто 11 порушень.

Зокрема, керівництво КП «Зміїв-сервіс» здійснювало моральний тиск та змушувало начальника відділу контролю підприємства виконувати роботу, не передбачену трудовим договором.  В результаті конфлікту на підставі доповідних записок керівник підприємства виніс працівниці догану за порушення трудової дисципліни. Після проведення Харківською обласною організацією Профспілки переговорів та надання відповідних роз’яснень керівництву підприємства ситуація була врегульована.

Одеською обласною організацією Профспілки у першому півріччі 2019 року було проведено перевірки дотримання роботодавцями норм чинного законодавства України про працю та оплату праці на 14 галузевих підприємствах області. За результатами моніторингу було виявлено 28 порушень, найбільша кількість яких пов’язана з помилками при обліку і розподілу робочого часу, з оплатою праці, гарантійними та компенсаційними виплатами.  За результатами перевірок на адресу

роботодавців було направлено листи з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень. Майже 80% порушень було усунуто роботодавцями самостійно.

Питання дотримання законодавства про працю, захист трудових та соціально - економічних прав працівників галузевих підприємств постійно перебуває в полі зору Вінницької обласної організації Профспілки. Обласна організація Профспілки регулярно проводить перевірки щодо дотримання законодавства про працю на підприємствах, надсилає подання про усунення правопорушень прав працівників, розглядає письмові заяви та скарги, надає консультації членам Профспілки, проводить семінари-навчання з питань застосування законодавства України про працю, здійснює інформаційне забезпечення первинних профспілкових організацій тощо.

З метою підвищення рівня соціальних стандартів, заохочення працівників та  врахування пропозицій підприємств за сприяння обласної організації Профспілки за звітний період було тричі внесено зміни та доповнення до Галузевої регіональної угоди із Департаментом житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації. Особлива увага  в цій угоді приділяється:  впорядкуванню та забезпеченню зайнятості і гідних умов праці та відпочинку, врегулюванню питань, пов'язаних  з встановленням єдиної політики в оплаті праці на підприємствах галузі,  впорядкуванню  умов та порядку надання  відпусток, розробці рекомендацій  щодо розширення додаткових  соціальних пільг  та встановлення гарантій  діяльності Профспілки. Зазначена угода  стала реальним інструментом вирішення соціально-економічних проблем працівників галузі.

Окремим напрямком у роботі обласної організації Профспілки є розгляд письмових заяв та скарг від членів Профспілки та трудових колективів, індивідуальні прийоми та усні консультації спілчан. Протягом  першого півріччя 2019 року працівниками апарату обласної організації Профспілки було розглянуто 6 заяв і скарг з виїздом на підприємства та вирішенням питань  по суті справи. Підготовлено та направлено до суду  2 позовні заяви про несвоєчасний розрахунок з працівниками при звільнені. З початку 2019р. працівниками апарату обласної організації Профспілки було надано правову допомогу шляхом усних консультацій 71 члену Профспілки. З питань  правозахисної роботи двічі  протягом  зазначеного періоду проведені семінари-навчання профспілкового активу, в яких взяло участь 54 особи.

Також, протягом  першої половини 2019 року правовою службою обласної організації Профспілки було здійснено 6 перевірок  дотримання чинного законодавства про працю  на підприємствах галузей. Під час перевірок встановлено   112 порушень трудового законодавства, з яких  є усунуто 96.

Посилення громадського контролю за додержанням законодавства про працю на сьогоднішній день зумовлюється низкою факторів, такими як: низький рівень правової культури серед роботодавців, неофіційна зайнятість; ігнорування роботодавцями законодавства тощо. 

Пропозиції щодо посилення правозахисної роботи викладені в постанові Президії ЦК Профспілки.  

                                                             

                                                                    Юрисконсульт

                                                                    виконавчого апарату ЦК Профспілки 

 

 

                                                                                                                    Додаток 2

до постанови Президії ЦК Профспілки

                                                                                    від 10.10.2019 р.№ П-16-3  

 

Звіт

про правозахисну роботу виборних органів Профспілки

щодо здійснення громадського контролю

за додержанням законодавства про працю членів Профспілки

у 1 півріччі 2019 року

№ п/п

Найменування показників

Попередній рік

Поточний рік

І. ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

1.

Кількість інспекторів праці профспілок, всього, з них:

 

140

 

149

1.1.

- правових інспекторів праці:

15

6

1.1.1.

- головних правових інспекторів праці

2

3

1.1.2.

- правових інспекторів праці

13

4

1.2.

- громадських інспекторів праці

134

142

1.2.1.

- у первинних профспілкових організаціях

66

74

1.2.2.

- в райкомах, міськкомах, обкомах всеукраїнських профспілок

 

59

 

59

1.2.3.

- в територіальних профоб’єднаннях

0

0

1.2.4.

- у всеукраїнських профспілках

0

0

ІІ. ЗДІЙСНЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ

2.1.

Проведено перевірок додержання законодавства про працю, всього, з них:

 

240

 

182

2.1.1.

- спільно з територіальними органами Держпраці

239

182

 

- спільно з регіональними представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

 

 

1

 

 

0

2.2.

Направлено інформацій до органів контролю за додержанням законодавства про працю про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених у ході здійснення громадського контролю профспілок, всього, з них:

 

 

7

 

 

27

2.2.1.

- первинними профспілковими організаціями

7

9

2.2.2.

- райкомами, міськкомами, обкомами всеукраїнських профспілок

 

0

 

6

2.2.3.

- інспекторами праці територіальних профоб’єднань

0

10

2.2.4.

-  інспекторами праці всеукраїнських профспілок

0

2

2.3.

Кількість юридичних осіб, де проведено перевірки додержання законодавства про працю

 

205

 

220

2.4.

Кількість виявлених порушень, всього, з них:

1011

874

2.4.1.

- звільнення та переведення

107

66

2.4.2.

- робочого часу 

53

33

2.4.3.

- часу відпочинку

37

33

2.4.4.

- оплати праці

693

648

2.4.5.

- праці жінок

4

4

2.4.6.

- праці неповнолітніх

0

0

2.4.7.

- зміни істотних умов праці

59

40

2.4.8.

- гарантій і компенсацій

22

20

2.4.9.

- інших

26

30

2.5.

Кількість працівників, права яких порушено, всього

11901

11075

2.6.

Надіслано подань про усунення порушень, всього, з них:

364

229

2.6.1.

- роботодавцям

290

171

2.6.2.

- органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування

 

63

 

58

2.7.

Надіслано письмових повідомлень про виявлені факти порушень:

118

91

2.7.1.

- органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування

65

59

2.7.2.

- вищим профспілковим органам

24

16

2.7.3.

- керівництву ФПУ

7

5

2.7.4.

- Уповноваженому (регіональному представнику Уповноваженого) Верховної Ради України з прав людини

 

0

 

0

2.7.5.

- іншим органам

15

5

2.8.

Усунуто роботодавцями порушень на вимогу:

625

381

2.8.1.

- інспекторів праці профспілок

501

330

2.8.2.

- органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування

 

42

 

29

2.8.3.

- вищих профспілкових органів

60

17

2.8.4.

- керівництва ФПУ

2

0

2.8.5.

- Уповноваженого (регіонального представника Уповноваженого) Верховної Ради України з прав людини

 

0

 

0

2.8.6.

- інших органів

17

5

2.9.

Притягнуто до відповідальності посадових осіб, всього, з них до:

12

6

2.9.1.

- дисциплінарної

12

6

2.9.2.

- адміністративної

0

0

2.9.3.

- кримінальної

0

0

2.10.

Притягнуто до відповідальності керівників на вимогу профспілкових органів (ст.33 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»

 

0

 

0

2.11.

Проведено правову експертизу проектів нормативно-правових актів, всього, з них:

 

85

 

92

2.11.1.

- що надійшли на розгляд СПО об’єднань профспілок

13

44

2.11.2.

- що надійшли з галузевих міністерств та відомств

10

6

ІІІ. НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

3.1.

Надано консультацій з правових питань, всього, з них:

 

11186

 

13370

3.1.1.

Членам профспілок:

7943

10057

3.1.1.1

- письмових

406

219

3.1.1.2

- усних

7547

9843

3.1.2.

Профспілковим організаціям:

3223

3281

3.1.2.1.

- письмових

263

324

3.1.2.2.

- усних

2970

2972

3.2.

Складено позовних заяв, інших процесуальних документів, всього, з них:

 

1511

 

721

3.2.1.

- членам профспілок

1441

679

3.2.2.

- профспілковим організаціям

70

42

3.3.

Кількість працівників, представництво інтересів яких здійснювали правові інспектори праці

 

1141

 

1135

3.3.1.

- в суді

19

25

3.3.2.

- в інших органах

1122

1110

3.4.

Винесено судових рішень на користь працівників, всього, з них з питань:

 

1136

 

1113

3.4.1.

- звільнення та переведення

9

7

3.4.2.

- робочого часу та часу відпочинку

1116

1104

3.4.3.

- оплати праці

7

2

3.4.4.

- гарантій і компенсацій

3

0

3.4.5.

- трудової дисципліни

0

0

3.4.6.

- інших

1

0

3.5.

Суми, присуджені до стягнення на користь працівників по справах, представництво інтересів у яких здійснювали правові інспектори праці профспілок, усього (грн.)

 

18574332,85

 

21519700

3.6.

Надано роз’яснень з питань трудового законодавства, всього, з них:

 

266

 

341

3.6.1.

- у ЗМІ

64

185

3.6.2.

- у методичних матеріалах

202

156

3.7.

Проведено навчання з питань застосування трудового законодавства, всього, з них:

 

111

 

96

3.7.1.

- для членів профспілок у первинних профспілкових організаціях

 

71

 

68

3.7.2.

- для обраних громадських інспекторів праці

5

4

3.7.3.

- для профспілкових активістів

35

24

3.7.3.

- для громадян в рамках спільних з Держпраці  правопросвітницьких заходів

 

0

 

0