Інформація

про підсумки роботи оздоровлення та відпочинку дітей  влітку 2020 року

 

Незважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію, пандемію коронавірусу обкоми, міські організації Профспілки, господарські керівники і профкоми галузевих підприємств доклали максимум зусиль для виконання зобов’язань колдоговорів з питань оздоровлення дітей влітку 2020 року.

Підготовка таборів та баз відпочинку до оздоровчого сезону   2020 року була проведена  профспілковими  комітетами спільно з господарниками своєчасно, але більшість дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, в яких зазвичай проводилося оздоровлення дітей працівників галузей, об’єднані Профспілкою, не змогли функціонувати повною мірою через впровадження карантинних заходів.

Оздоровчі заклади почали приймати дітей на відпочинок з кінця липня - початку серпня 2020 року. Перевага надавалась сімейному відпочинку.          Діти членів Профспілки відпочивали разом з батьками у відомчих санаторіях - профілакторіях, пансіонатах та облаштованих базах відпочинку.

Профспілкові організації, які не мають власних оздоровчих об’єктів, укладали договори на відпочинок дітей  з санаторіями, пансіонатами та дитячими оздоровчими закладами інших відомств; в основному на узбережжі Чорного та Азовського морів та в Карпатському регіоні. 

 За інформацією територіальних організацій Профспілки на дитяче оздоровлення у 2020 році було спрямовано 20,0  млн.грн., у т.ч. роботодавців - 2,5 млн.грн., батьківський внесок склав  - 6, 0 млн. грн. Оздоровлено більше  9,0 тис. дітей і підлітків.

За інформацією Дніпропетровського обкому Профспілки, попри складну фінансово-економічну ситуацію та карантинні обмеження, обком, міськкоми Профспілки і профкоми  організували оздоровлення дітей на 14 галузевих базах відпочинку, інших базах і пансіонатах, дитячих оздоровчих закладах, з якими було укладено договори про оздоровлення.

Дитячі оздоровчі заклади галузі («Комунарець+», «Великий Луг», «Евріка») через COVID - 19  не оздоровлювали дітей, їх відкриття було не можливим. 

Всього у літній сезон 2020 року було оздоровлено 6880 дітей, на що було спрямовано 5,8  млн.грн., у т.ч. роботодавців – 1,3 млн.грн., батьківський внесок склав  - 1,7  млн. грн.                                                  

Як і в попередні роки, ця робота проводилась спільно з Департаментом ЖКГ, будівництва облдержадміністрації, господарськими керівниками підприємств галузі.

Найбільшу кількість дітей було оздоровлено міськкомами Профспілки           мм. Кривого Рогу, Кам'янського. Для цього були використані в основному  галузеві позаміські бази відпочинку, а також морські бази, куди профспілкові комітети, за їх безпосередньої участі та присутності,  вивозили дітей.

Профспілкові комітети підприємств м. Дніпро: КП «Теплоенерго» КП «Міськсвітло», КП «Дніпроводоканал»ДМР, КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР, КП «Криворіжтепломережа» КМР, КП «Нікопольський водоканал», КП «Новомосковський водоканал» та інші практично не знизили показники попередніх періодів щодо оздоровлення дітей.

           Окрім наявних відомчих позаміських баз відпочинку, завдяки укладеним заздалегідь  договорам  на оздоровлення дітей в комфортних умовах  відпочивали та оздоровлювались діти в санаторіях «Новомосковський «Курорт Орловщина», «Молдова» м. Трускавець, санаторій «Полтава» м. Миргород, «Сонячний» с. Вербки Павлоградського району Дніпропетровської області, ДОЗ «Прибрежний» смт. Лазурне, пансіонат «Рута» смт Затока, Одеська область, пансіонат «Юний», база відпочинку «Луч», «Южанка»  та інших оздоровчих закладах.

Як і раніше, вся робота з дитячого оздоровлення проводилась завдяки тому, що профспілкові комітети домоглися включення в колдоговори підприємств зобов’язань роботодавця з  відрахувань на культурно - масову, фізкультурну та оздоровчу роботу сум, які необхідні профкомам для оздоровлення, а саме від 2 до 4 % фонду оплати праці.

Незважаючи на введений в Україні карантин та складний фінансово-економічний стан підприємств галузі в 2020 році в Донецькій обласній організації Профспілки оздоровлено майже 1,7 тис. дітей, із них 726 - на базах відпочинку,  48 – в дитячих оздоровчих таборах.

 Тривалість відпочинку в ДОЗ становила 21 день, вартість путівок від 8,8 тис. грн. до 10,5 тис. грн. Відпочинок дітей було організовано в оздоровчих таборах «Брусіно» Лиманського р-ну, «Факел» м. Бердянськ та на базах відпочинку  Чорного і Азовського морів,  лісових масивах області.

Значну роботу з організації оздоровлення та відпочинку працюючих і членів їх сімей проведено профорганізацією  ККП «Маріупольтепломережа». Завдяки плідній співпраці профспілкового комітету з роботодавцем, який своєчасно і в повній мірі перераховує кошти на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу,  оздоровлено 516 дітей.

 Активно займалися питаннями оздоровлення також  профспілкові комітети КП «Маріупольське ТТУ», МКП «Зеленого будівництва»                     м. Маріуполь, ОКП «Донецьктеплокомуненерго», КП «Маріупольське ВУВКГ», КП «Покровськтепломережа», КВП «Краматорський водоканал», КАТП 052810  м. Краматорськ та інші.

Традиційно підприємствами  організовувались тури вихідного дня для    членів Профспілки та їх дітей, під час яких оздоровлено більше 900 дітей.

Для  організації  оздоровлення та відпочинку дітей в літній період 2020 року використано 2,6 млн.грн.

В Запорізькій обласній організації Профспілки дитячі оздоровчі заклади почали приймати дітей з 01.08.2020; перевага надавалась сімейному відпочинку.

Не дивлячись на форс-мажорні обставини, завдяки наполегливості сторін соціального діалогу, скориговані оздоровчі програми, передбачені колективними договорами, виконувались на більшості підприємств галузі.

Влітку 2020 року функціонували 6 відомчих баз відпочинку.                                         

 Крім того, профкоми додатково уклали договори на оздоровлення трудящих із 18 закладами оздоровлення. Протягом літнього сезону оздоровилося 618 дітей (із них 51 дитина пільгових категорій).  На сімейне оздоровлення використано близько 6,7 млн.грн.

Для оздоровлення дітей в літній період 2020 року профком КП «Тепловодоканал» Енергодарської міської ради уклав договір з дитячим оздоровчим закладом на узбережжі Азовського моря в якому оздоровив 42 дитини та використав із профспілкового бюджету 546 тис. грн. Тривалість  зміни в дитячому оздоровчому закладі становила 19 днів. 

За повідомлення Миколаївської обласної організації Профспілки,  оздоровчий сезон 2020 року для працівників галузі та членів їх сімей в пансіонаті відпочинку «Берізка» та на відомчих базах ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», КП «Миколаївелектротранс», КСМЕП, УВП УТОС  мм. Миколаєва  та Вознесенська розпочався відразу  після послаблення протиепідемічних заходів та запровадження  адаптивного карантину  з 15 червня поточного року.

Особливу увагу профспілкові органи приділяли оздоровленню дітей працівників галузі з багатодітних та малозабезпечених сімей.

На засіданні президії облорганізації Профспілки та на розширених засіданнях профкомітетів і представників роботодавців  розглядалися заходи щодо підготовки оздоровчих закладів до літнього оздоровлення в умовах карантину та встановлення контролю за їх виконанням. Вирішувались питання додаткового фінансування оздоровчої кампанії з різних джерел, в першу чергу, за рахунок відрахування підприємствами коштів профкомам на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у розмірі, передбаченому колективними договорами.

Попри всі економічні та фінансові труднощі керівники та профкомітети підприємств ММБТІ, КП «Миколаївкомунтранс», КСМЕП, КП «Первомайський міський водоканал» продовжили традицію безкоштовного відпочинку та оздоровлення працівників та членів їх сімей.

Всього влітку 2020 року було оздоровлено 625  дітей, з них - 533 (85%) в пансіонаті відпочинку «Берізка». Найбільш активно в напрямку оздоровлення дітей працювали профкомітети: ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» - оздоровило  112 дітей, «Миколаївводоканал» - 111  дітей, ПО КЖЕП «Центр» - 50,  по 40 дітей  - КП «Миколаївліфт» та КП ГДМБ, КСМЕП- 30, КП «ММБТІ» - 25.

Враховуючи карантинні обмеження, Одеською обласною організацією Профспілки і профспілковими комітетами галузевих підприємств було прийнято рішення про недоцільність відкриття у 2020 році двох галузевих дитячих закладів оздоровлення та відпочинку «Юний романтик» (філія «Інфоксводоканал») та «Мрія» (КП «Одесміськелектротранс»). 

Проте, не зважаючи на труднощі, за допомогою співпраці адміністрації та профспілкових комітетів підприємств було оздоровлено 147 дітей, які відпочивали разом з батьками на базах відпочинку.

 Керівництво та робітники закладів відпочинку зробили все, щоб відпочинок дітей був безпечним та корисним.

 Підготовку відомчих оздоровчих закладів  до оздоровчого сезону 2020 року в  Полтавській  обласній організації Профспілки було проведено своєчасно, але в зв’язку з  карантином оздоровчі дитячі табори не працювали.

Оздоровлення дітей проводилося профспілковими організаціями на базах відпочинку та в санаторіях.

Всього було оздоровлено  65 дітей на суму 328,0 тис. грн.

 

За інформацією Рівненського обкому Профспілки більшість дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, в яких щорічно проводилось оздоровлення дітей працівників галузей, не змогли функціонувати повною мірою через впровадження карантинних заходів у зв’язку з коронавірусною інфекцією. 

Тому заходи по оздоровленню працюючих членів Профспілки та їх сімей розпочалися лише після послаблення карантину в кінці липня 2020 р. 

Організованими формами відпочинку : тури вихідного дня, оздоровлення з батьками у приватних  пансіонатах та базах відпочинку (Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської та Одеської областей ), а також  в 2 мовних таборах  з денним перебуванням дітей загалом  було охоплено 78 дітей віком від 6 до 18 років.

Загалом на організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2020 році було залучено 157 тис. грн.

Через поширення коронавірусної інфекції оздоровчий сезон 2020 року  в Харківській обласній організації Профспілки опинився під загрозою зриву. Відкриття дитячих таборів в традиційному, звичному для всіх форматі в поточних епідеміологічних умовах був неможливим. ДВОО «Факел», ПВОО «Ромашка» та б/в «АКВА» КП «Харківводоканал» так і не відкрилися. Зіткнувшись з такою проблемою, обком, голови первинних організацій Профспілки активізували свою роботу в пошуку місць відпочинку і оздоровлення членів профспілки та їх сімей.

Скориставшись пропозиціями і певними пільгами в ціновій політиці, деякі первинні профспілкові організації галузевих підприємств для оздоровлення членів профспілки та їх дітей набували путівки в заміські оздоровчі установи в Харківській області та за її межами, на узбережжі Азовського та Чорного морів. В основному відпочинок членів Профспілки проходив на базах відпочинку «Соїча» в Кирилівці, «Залізний порт» на узбережжі Чорного моря, а також на базі відпочинку «Березовські мінеральні води». Оздоровлено було 92 дитини.

Первинні профспілкові організації підприємств галузі, які об’єднує Херсонський обком Профспілки, за рахунок коштів профспілкового бюджету, відрахувань підприємств на культурно-масову роботу, за рахунок коштів господарників забезпечили відпочинок та оздоровлення членів профспілки та членів їх сімей в оздоровчих закладах на узбережжі Азовського і Чорного морів.

Профкомом міського комунального підприємства «ВУВКГ м. Херсона» разом з адміністрацією було оздоровлено в дитячих оздоровчих закладах 13 дітей. Витрати  склали 135,1 тис. грн.

Організовано проводилась також оздоровча робота в Закарпатській,  Київській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській областях.

Водночас, аналіз підсумків цьогорічної оздоровчої кампанії свідчить, що   в більшості областей не вирішувались проблеми щодо встановлення оздоровчим закладам пільгових тарифів за комунальні послуги, надання земельних ділянок рекреаційного призначення в довгострокове або постійне користування.

Постійне зростання цін на адміністративні послуги, отримання різноманітних дозволів на відкриття, оформлення тендерної документації, подорожчання продуктів харчування, підвищення цін на комунальні послуги, сплати за проїзд тощо призводить до подорожчання дитячих путівок та зростання частки батьківської доплати за них

За поданням ЦК Профспілки Федерація профспілок України нагородила почесними Грамотами ФПУ  та Подякою найбільш активних представників профспілкових організацій та роботодавців за активну участь і значний особистий внесок в організації  дитячого оздоровлення та відпочинку влітку 2020 р.

Почесною грамотою ФПУ:

Демідову Анастасію Іванівну - голову Дніпропетровської обласної організації Профспілки;

Малигіну Аллу Опанасівну - голову Запорізької обласної організації Профспілки;

Клименко Андрія Володимировича - директора МКП «Теплоенерго»,     м. Дніпро;

 Січового Миколу Юрійовича - директора КП «Міськсвітло»,  м. Дніпро;

Дубовика Олександра Володимировича - директора ВО ЖКГ «Царичанка», Дніпропетровська обл.;

Кобець Володимира Вікторовича - директора МКП «Дніпровський електротранспорт», м. Дніпро;

Коваль Валентину Іванівну - профорганізатора Запорізької облорганізації Профспілки, голову Контрольно-ревізійної комісії Профспілки;

Черниченко Валерія Анатолійовича - голову первинної організації Профспілки комунального підприємства «Водоканал» м. Запоріжжя;

 Щетініну Любов Іванівну - голову первинної організації Профспілки ККП «Маріупольтепломережа»;

Чепурко Анатолія Сергійовича - голову первинної організації Профспілки КП «Покровськтепломережа», Донецька обл.;

Чепурнову Оксану Юріївну – голову первинної організації Профспілки  КВП «Краматорський водоканал», Донецька обл.

Подякою Голови ФПУ:

Приходько Олександра Михайловича - голову первинної організації Профспілки КП «Міськсвітло», м. Дніпро;

Горевого Ігоря Миколайовича - голову первинної організації Профспілки КП «Дніпроводоканал», м. Дніпро;

Білан Людмилу Анатоліївну - директора ДЗОВ «Комунарець», с. Могилів, Царичанського р-ну Дніпропетровської обл.;

Олефіренко Олександра Андрійовича - заст. директора КП «Міськсвітло»,            м. Дніпро

Бородай Марину Василівну - головного бухгалтера, голову первинної організації Профспілки комунального підприємства «Оріхівський водоканал» Оріхівської міської ради, Запорізька обл. 

 

 Постанова Президії  ЦК Профспілки з даного питання додається.

 

                                                              Загальний відділ ЦК Профспілки