Інформація

про оздоровлення трудящих  та членів їх

сімей влітку 2021 року

   Цього року Кабінетом  Міністрів України  прийнято Концепцію державної політики з питань оздоровлення дітей, яка передбачає розробку та затвердження Державної програми оздоровлення та відпочинку дітей, що дозволить надавати державну підтримку дитячим закладам оздоровлення та відпочинку усіх форм власності.

Також Урядом 08 червня 2021 р. підписано доручення центральним органам виконавчої влади та головам обласних, Київської міської держадміністрацій про вжиття заходів з оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році.   

 За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, нинішнього літа дітей будуть оздоровлювати за раніше встановленими нормами та вимогами, але лише ті дитячі заклади, які перебувають у жовтій чи помаранчевій зоні стосовно ковідної інфекції. Якщо при цьому регіон буде віднесено до червоної зони, діти продовжать оздоровлення до кінця своєї зміни, але на нову зміну дітей не прийматимуть. А Акціонерне товариство «Укрзалізниця» запевнило, що за такої ситуації воно поверне кошти за раніше придбані квитки.

          27 травня п.р. відбулася Всеукраїнська онлайн-нарада з питань дитячого оздоровлення, організована Національною соціальною сервісною службою України, яка з цього року є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здоровлення та відпочинку дітей.

          На цій нараді акцентувалась увага на заходах щодо гарантування безпечності перебування дітей в оздоровчих закладах.

          Постановою головного санітарного лікаря України від 08.06.2021 р. № 5 затверджено Протиепідемічні заходи у дитячих закладах  оздоровлення та відпочинку на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

          Проте, попри усі труднощі та неузгодженості на державному рівні,  територіальні організації Профспілки, виборні  профспілкові органи разом з соціальними партнерами завчасно   провели кропітку роботу щодо підготовки оздоровчих закладів до літнього сезону  та встановили контроль за виконанням запланованих заходів; наполегливо та послідовно  вирішували питання фінансування оздоровчої кампанії.

Дніпропетровська обласна організація Профспілки, виконуючи законодавчі та нормативні акти України,  розпорядження обласної державної адміністрації та обласної Ради, постанови ЦК Профспілки  з питань оздоровлення працівників та членів їх сімей, спільно з міськкомами Профспілки, виборними профспілковими органами,  господарськими керівниками забезпечили підготовку до експлуатації влітку  2021 року 13 баз відпочинку (8 міських і 5 позаміських, розташованих на Азовському морі), 2  дитячі оздоровчі заклади: «Комунарець» смт. Царичанка і «Евріка» с. Родіонівка на березі Молочного лиману.

Минулого року профспілкові  дитячі оздоровчі заклади  не функціонували через карантинні коронавірусні обмеження,  що завдало їм значних фінансових збитків. Проте, у цей період  в них були проведена робота щодо  підвищення комфортності та привабливості.

 

  Усі соціальні об’єкти підприємств галузі  утримувалися на належному рівні; проводилися значні роботи з їх благоустрою. В дитячих оздоровчих закладах встановлені нові дитячі майданчики, оновлені  спортивні знаряддя; виконані  ремонтні роботи щодо заміни виробничих та комунальних потужностей.

Наразі усі відомчі  бази відпочинку  готові до прийому відпочиваючих.              

Окрім цього, обком, міськкоми Профспілки за  заявками  профкомів   забезпечили укладення прямих договорів на оздоровлення та відпочинок в санаторії «Новомосковський» смт. Орловщина, «Молдова» м. Трускавець, санаторії «Сонячний» під Павлоградом с. Вербки, «Полтава» м. Миргород, пансіонат «Рута» смт. Затока, з окремими пансіонатами Бердянського курорту.

В  дитячій оздоровниці «Комунарець»   на початок літа  виконані  роботи з ремонту і оновленню матеріальної бази, технологічного і холодильного устаткування, заміні меблів, м'якого інвентаря,  благоустрою територій  тощо. Завдячуючи   переданому обласним об’єднанням профспілок на баланс закладу технологічного  устаткування,  у ньому запущений в експлуатацію новий цех випічки кондитерських та хлібних виробів,  капітально відремонтовані  склади для зберігання сипучих виробів та овочів, окремі житлові будинки та  гуртожитки, розташовані на території закладу; замінено вартісний  силовий кабель. Біля діючого басейну встановлено  водну гірку.

В дитячому оздоровчому таборі «Евріка» також виконаний значний обсяг робіт щодо його підготовки до літнього сезону 2021року; змонтовано яскраві дитячі майданчики; проведено ремонт житлових та технічних приміщень, технологічного та кухонного обладнання. Здійснено  благоустрій території, відновлено   культурно-спортивний інвентар, придбано нові розважальні ігри.

   Донецькою обласною організацією Профспілки, незважаючи на нестабільний економічний стан підприємств галузі, особливості регіону та карантинні обмеження  спільно з профспілковими комітетами та адміністраціями підприємств  проведено комплекс організаційних заходів та ремонтних робіт, які дозволили вчасно підготувати бази відпочинку та пансіонати до літнього оздоровчого сезону 2021 року.

      Значний обсяг роботи з підготовки та організації оздоровлення провели ККП «Маріупольтепломережа», ОКП «Донецьктеплокомуненерго», КП «Маріупольське ВУВКГ», КВП «Краматорський водоканал», КП «Бахмутелектротранс», «Покровськтепломережа».

    Підготовлені власні відомчі бази відпочинку «Сонечко» і «Співдружність» на узбережжі Азовського моря, «Юність»,  «Джерело» в  с. Щурове та «Лісова поляна» в м. Лиман, які розташовані в лісових масивах біля водойм. За сприяння обкому Профспілки укладено договори оренди на оздоровлення працівників та членів їх сімей з базами відпочинку інших відомств - «Дружба» с. Мелекіне, «Патріот» і «Акація» с. Юріївка, «Затока» та «Ромашка» с. Щурове. 

  Для оздоровлення і відпочинку дітей та підлітків профкоми уклали угоди з дитячими оздоровчими закладами «Факел» м. Бердянськ, «Шоколад»                      м. Святогірськ та «Брусіно» в с. Брусіно, в яких відпочинуть близько 400 дітей.

    Для спілчан заплановані також тури вихідного дня в мм. Харків, Одеса, Київ, Святогірськ.

 

    Організація оздоровлення трудящих галузі та членів їх сімей залишається пріоритетним напрямком роботи і для  Запорізької обласної організації Профспілки.

До літнього оздоровлення тут повністю підготовлені 8 відомчих баз відпочинку на Азовському узбережжі в яких планується оздоровити близько 11,0 тисяч працівників галузі та членів їх сімей.          

  Для нормального функціонування оздоровчих закладів вчасно проведено ремонтні роботи житлових та побутових приміщень, спортивних і дитячих майданчиків, прибрана територія, здійснюються профілактичні роботи на водопровідних та каналізаційних мережах, встановлено протипожежну та охоронну сигналізацію, придбано необхідний інвентар та медикаменти.

Як і у попередні роки, профкоми комунальних підприємств м. Запоріжжя: «Водоканал», «Запоріжремсервіс»,  «Зеленбуд», «Запоріжміськсвітло», «ЕЛУАШ», «Титан», а також ТОВ «Ритм» м. Вільнянськ, КП «Оріхівський водоканал», ДКП «Основаніє», ДКП «Наше місто», ЗВП «Неон» УТОГ,  ТДО «Пологівський хімічний завод «Коагулянт», які не мають власних оздоровчих закладів, уклали угоди на оздоровлення працівників підприємств та членів їх сімей в літній період 2021 року на 18 базах відпочинку інших відомств, які знаходяться на Азовському узбережжі (середня ціна проживання 160,0 грн., харчування  250,0 грн. за добу зі знижкою для членів Профспілки від 20% до 40%).

  Особливу увагу в 2021 році  профкоми підприємств приділили  оздоровленню ветеранів війни та праці, учасників АТО,  дітей з багатодітних,  неповних та малозабезпечених сімей, з інвалідністю. Профспілковим комітетом ЗКП МЕТ «Запоріжелектротранс», окрім пільгового оздоровлення трудящих, запланована організація безкоштовного відпочинку близько 30 ветеранів праці, учасників АТО, батьків-опікунів та батьків з дітьми-інвалідами на власній базі «Південна» у                м. Бердянськ. До початку оздоровчого сезону адміністрацією та профспілковим комітетом придбано та передано відомчій базі побутової техніки та постільної білизни на суму понад 200,0 тис. грн.

Профком КП «Водоканал» м. Запоріжжя планує цього року  на пільгових підставах оздоровити 600 спілчан та членів їх сімей, у т.ч. учасників народного хору «Вербиченька». Профкомами філій концерну «Міські теплові мережі» передбачається організувати  сімейні заїзди для оздоровлення працівників і членів їх сімей у пансіонаті «Жовтневий» на узбережжі Азовського моря.

Профкоми планують також  використовувати для відпочинку  спілчан маршрути вихідного дня, туристичні походи та екскурсії рідним краєм, спартакіади та Дні здоров’я;  налагодили контакти з ботанічним садом,  театрами, музеями.

У Миколаївській обласній та первинних  організаціях Профспілки оздоровлення і відпочинок спілчан та членів їх сімей в основному організовується  на 4 відомчих базах  і в пансіонаті  обкому  «Берізка».

При  підтримці  керівників галузевих підприємств   виборні профспілкові органи розпочали  підготовку  до нинішнього літнього  оздоровчого сезону  у  квітні-травні  поточного року. Головна  задача  підготовки  усіх соціальних об’єктів - створення  належних побутових  умов   для відпочиваючих, сприяння збереженню та зміцненню здоров’я, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб, особливо в умовах  карантину.

  Наразі на усіх базах відпочинку  проведено  благоустрій  територій,  ремонтні  роботи  будівель та кімнат відпочинку, місць  загального  користування,  виконано профілактичні  роботи  водомережі.  Окрім того, придбано  дезінфікуючі  засоби  для  проведення  поточного прибирання,  антисептичні   засоби  для  обробки рук,  обладнання  для  температурного  скринінгу  тощо.

 За інформацією Одеського обкому Профспілки в області також  проведено підготовку дитячих оздоровчих закладів та баз відпочинку до літнього сезону 2021 року  в умовах можливого карантину.

  Для дітей працівників  галузевих підприємств функціонуватимуть бази відпочинку ДОЛ «Юний Романтик» (філія «Інфоксводоканал») та ДОБВ «Мрія» (КП «Одесміськелектротранс»), які розташовані в рекреаційній зоні міста Одеса. Для їх успішної роботи  під час  літнього сезону попередньо  проведена широкомасштабна робота з очищення та благоустрою території. Бази завчасно і повністю  укомплектовані також  постільною білизною, посудом, меблями, антисептиками та дезінфікуючими засобами. Силами профспілкових активістів під час суботників приведені в порядок кімнати для дітей, прибрані альтанки відпочинку, басейн, розмічені і підготовлені для гри  футбольні та волейбольні поля.

Для оздоровлення  працівників галузевих підприємств  та членів їх сімей підготовлені також бази відпочинку «Дружба» (КП «МУЖКГ» м. Чорноморськ) та  «Луч» с. Грибівка.     

   Членам Профспілки путівки для відпочинку будуть надаватися  за пільговою  ціною.

Надає практичну  допомогу профкомам, координує роботу  і здійснює контроль за підготовкою  відомчих оздоровчих об’єктів і Харківський обком Профспілки.

Проте,  через поширення коронавирусної інфекції, оздоровчий сезон 2021 року в обласній організації  опинився під загрозою зриву. Відкриття дитячих таборів в традиційному, звичному для всіх форматі, в поточних епідеміологічних умовах стало неможливим.

ДВОО «Факел», ПВОО «Ромашка» та б/в «АКВА» КП«Харківводоканал» в цьому сезоні не відкриються. Наразі, голови первинних організацій Профспілки знаходяться в пошуку  інших місць відпочинку і оздоровлення членів Профспілки та їх сімей.

  Пропозиції щодо оздоровлення трудящих  та членів їх сімей влітку 2021 року викладено у  постанові Президії ЦК Профспілки.

   Просимо розглянути.

                                                                  

                                                                         Загальний відділ ЦК Профспілки