Інформація

про підсумки роботи оздоровлення

та відпочинку дітей влітку 2021 року

Незважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію та пандемію коронавірусу територіальні організації Профспілки, господарські керівники та профкоми галузевих підприємств доклали максимум зусиль для виконання зобов’язань колдоговорів з питань оздоровлення дітей влітку 2021 року.

 Профспілковими  комітетами спільно з господарниками своєчасно була проведена підготовка таборів та баз відпочинку до оздоровчого сезону, але більшість дитячих закладів, в яких зазвичай проводилося оздоровлення дітей працівників галузей, не змогли функціонувати повною мірою через впровадження карантинних заходів.

Дитячі оздоровчі табори почали працювати наприкінці травня 2021 року. Перевага надавалась сімейному відпочинку. Діти членів Профспілки перебували разом з батьками у відомчих санаторіях - профілакторіях, пансіонатах та на облаштованих базах відпочинку.

Профспілкові організації, які не мають власних оздоровчих об’єктів, укладали договори з санаторіями, пансіонатами та дитячими оздоровчими закладами інших відомств, переважно на узбережжі Чорного та Азовського морів та в Карпатському регіоні. 

 За інформацією територіальних організацій Профспілки на дитяче оздоровлення у 2021 році було спрямовано  47,2  млн.грн., у т.ч. роботодавців -                             16,1 млн.грн., батьківський внесок склав  -    10,9  млн. грн. Оздоровлено 12,63      тис. дітей і підлітків.

          У Дніпропетровській обласній організації Профспілки забезпечили підготовку до експлуатації влітку  2021 року 11 баз відпочинку : 6 міських (3 бази цього року не працювало) і 5 позаміських, розташованих на узбережжі Азовського моря.  ДЗОВ «Комунарець+» смт. Царичанка був призначений виключно для дитячого відпочинку, а  ДЗОВ «Евріка» с. Богатир на березі Молочного лиману - для сімейного перебування. 

         Оздоровлення працівників галузі проводилося з урахуванням карантинних вимог. Всі соціальні об’єкти галузі  утримувалися на належному рівні. В дитячих оздоровчих закладах встановили нові розважальні майданчики та спортивні знаряддя.  Виконувалися ремонтні роботи, проводилась заміна виробничих та комунальних потужностей.

В  дитячій  здравниці «Комунарець+»  виконані  значні вартісні роботи з ремонту та оновлення матеріальної бази, технологічного і холодильного устаткування, заміни меблів, м'якого інвентарю,  благоустрою територій. Був проведений капітальний ремонт  складів для зберігання сипучих виробів та овочів, окремих житлових будинків, гуртожитків, розташованих на території закладу. Відбулася заміна силового кабелю, частини комунальних комунікацій. Біля діючого басейну розпочато будівництво нового, сучасного за розміром 20  на 14 метрів, який планується  використовувати протягом всього року. Найактивнішу участь у підготовці та роботі ДЗОВ «Комунарець+» брали такі комунальні підприємства: «Аульський водовід» ДОР, «Теплоенерго» ДМР, «Міськсвітло» ДМР, «Дніпровський електротранспорт» ДМР та інші.

У ДЗОВ «Евріка» також виконаний значний обсяг робіт: обладнані  яскраві дитячі майданчики; відремонтовані житлові та технічні приміщення, технологічне та кухонне обладнання; благоустроєна територія, відновлений   культ - спортінвентар, розважальні ігри тощо.

          Цього року збільшилась чисельність дітей, які оздоровились на узбережжі  Чорного моря. Завдяки укладеним заздалегідь  договорам, діти мали можливість відпочивати в комфортних умовах санаторію “Новомосковський” курорту Орловщина, ДОЗ «Прибрежний» смт. Лазурне, пансіонату «Рута» смт. Затока (Одеська область), пансіонату «Юний», бази відпочинку « Южанка» та на багатьох інших.

Як і в попередні роки, оздоровча робота проводилась за підтримки Департаменту ЖКГ і будівництва ОДА та керівників підприємств галузі. Відрахування роботодавців на культурно - масову, фізкультурну та оздоровчу роботу профкомам склали  від 2 до 4% фонду оплати праці.

Найбільше дітей оздоровлено: міськкомами Профспілки міст Кривого Рогу  та  Кам’янського; профспілковими комітетами КП «Теплоенерго» ДМР,  КП «Міськсвітло», КП «Дніпроводоканал» ДМР, КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР, КП «Криворіжтепломережа» КМР, КП «Новомоськовський водоканал». Зазначені профкоми, не зважаючи на складні умови сьогодення,  не знизили показники попередніх років щодо оздоровлення дітей. У цілому на оздоровлення 6105 дітей використано 13,5 млн.грн., в тому числі від роботодавців 3,5 млн. грн., батьківських - 3,6 млн. грн.

          У 2021 році в Донецькій обласній організації Профспілки  оздоровлення дітей проводилось профспілковими організаціями в літніх таборах та разом з батьками на базах відпочинку й у пансіонатах. Було своєчасно підготовлено та забезпечено функціювання 5 галузевих баз відпочинку. Крім того, профспілкові організації додатково уклали договори на оздоровлення трудящих та членів їх сімей ще із 11 закладами. На оздоровчі заходи спрямовано 6,7 млн. грн., що надало можливість зміцнити здоров'я майже 1800 дітей (з них 385 - в дитячих оздоровчих таборах).

Особлива увага приділялась відпочинку дітей  працівників галузі з багатодітних та малозабезпечених сімей, учасників АТО. Найкращих показників у цій роботі досягли профкоми: ОКП «Донецьктеплокомуненерго»  - 596 дітей, ККП «Маріупольтепломережа» - 330  дітей, КП «Маріупольське ТТУ» - 295 дітей,  КП «Маріупольське  ВУ ВКГ»  - 275 дітей.  Великим попитом користувалися також путівки вихідного дня з відвідування аквапарку в м. Бердянськ, де побували більше тисячі членів Профспілки разом із сім’ями.

          Для оздоровлення дітей в літній період 2021 року виборні органи Запорізької обласної організації Профспілки уклали договори з 12 дитячими оздоровчими закладами, в яких відпочили 33 дитини та використано із профспілкового бюджету 355,2 тис. грн. Тривалість змін у здравницях становила 12,14,18 днів.

          Цьогорічний сезон проходив в умовах економічної нестабільності та важкого фінансового стану підприємств, тому профкоми надали перевагу сімейному відпочинку на оздоровчих базах,  організовували маршрути вихідного дня до узбережжя Азовського моря. Таким чином було оздоровлено 642 дитини.

          На оздоровлення та відпочинок 675 дітей (із них 19 дітей пільгових категорій), спрямовано близько 2,0 млн.грн., з яких кошти профбюджету складають 59,7%.

          Найбільш активну роботу в цьому напрямку проводили первинні профспілкові організації: КП «Водоканал» м. Запоріжжя; КП «Наше місто» Запорізької міської ради;  КП «ЕЛУАШ» м. Запоріжжя; КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради; Філія Концерну «Міські теплові мережі» Вознесенівського району; ПАТ «Бердянське підприємство теплових мереж»; Управління Концерну «Міські теплові мережі».

           В Івано-Франківській обласній організації Профспілки за літній період 2021 року оздоровлено 56 дітей (в тому числі 5 дітей з малозабезпечених сімей): КП «Івано-Франківсьводоекотехпром» – 32 дитини, ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» - 13, КП «Електроавтотранс» - 11 дітей. На оздоровлення було використано 443,8 тис. грн., в тому числі - 44,4 тис. грн. -  за рахунок батьків, 399,4 тис. грн – від роботодавців. 

            Діти відпочивали в двох оздоровчих таборах області: «Сокіл» та «Карпатські зорі». Ці заклади пройшли тендерний огляд, мають сучасну технічну базу, спортивні та ігрові майданчики, гарні санітарно-побутові умови, якісне медичне обслуговування.

          За інформацією Кіровоградської обласної організації Профспілки працівники підприємств відмовились від придбання путівок до дитячих таборів з причини відсутності коштів для забезпечення літнього відпочинку на більшості підприємствах та високої вартості. Оздоровлення дітей відбувалось разом з батьками на двох базах відпочинку в с. Лазурне та Коблево, які має на своєму балансі ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Таким чином покращили здоров’я 165 працівників, із них 58 дітей. Кошти, залучені профкомом підприємства, склали 154,3тис. грн.  Профком КП «Електротранс» м. Кропивницький залучив на оздоровлення 126  працівників (з них 20 дітей) - 48, 4тис. грн.

          Миколаївська обласна організація Профспілки, профспілкові комітети та суб’єкти господарювання  виконали значний комплекс ремонтних робіт та організаційних заходів, передбачених постановами президії у 2020 - 2021 роках щодо підготовки оздоровчих закладів до цьогорічного відпочинку дітей.

          До початку літнього сезону 2021 року в пансіонаті відпочинку облорганізації Профспілки «Берізка»  був відремонтований дах будівлі в корпусі №1, проведений косметичний ремонт кімнат, місць загального користування, санітарних приміщень, полагоджено зовнішнє освітлення, відбулася профілактика водомережі. Закупили постільну білизну, рушники, дезінфікуючі та антисептичні засоби, технічний матеріал тощо. В результаті проведеної організаційної роботи пансіонат «Берізка» - єдиний оздоровчий заклад на Чорноморському узбережжі в с. Рибаківка, який прийняв перших відпочиваючих вже 31 травня. Незважаючи на значне збільшення витрат на підготовчі заходи  до  оздоровчого сезону, облорганізація Профспілки зробила все можливе, аби відпочинок в пансіонаті «Берізка» був доступним для всіх працівників галузі. Собівартість одного ліжко-місця була найдешевша на всьому узбережжі Чорного моря Миколаївської області та становила 62 грн. (при 60 грн. в минулому році, подорожчання на 3%).

Завдяки небайдужості керівників та профкомітетів підприємств, облорганізації Профспілки влітку 2021 року на Чорноморському узбережжі  було оздоровлено 679  дітей, з них - 532 (78%) у пансіонаті відпочинку «Берізка». Сумлінно поставились до підготовки галузевого закладу до оздоровчого сезону 2021 року керівники та профкомітети підприємств: МКП «Миколаївводоканал» (оздоровило 112 дітей), ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» (121 дитину), ПО КЖЕП «Центр» (42 дитини), КП «ММБТІ» та КП «Міськводоканал» м. Баштанка (оздоровили по 36 дітей),  КП ГДМБ (39 дітей), КЖЕП «Зоря», ТОВ «Миколаївдомсервис», ТОВ «Ліски-М», КП «Миколаївліфт», МВПУТД, КМСЕП, УВП УТОС м. Миколаїв, КП «Миколаївелектротранс».

            Одеською обласною організацією Профспілки та профспілковими комітетами галузевих підприємств, з метою запобігання поширенню коронавірусної  хвороби, особливу увагу було приділено питанням дотримання персоналом, дітьми і батьками, що перебувають на території оздоровчих закладів, санітарно-гігієнічних правил поведінки.

            У двох галузевих дитячих закладах відпочинку та оздоровлення - «Юний романтик» (філія «Інфоксводоканал») та «Мрія» (КП «Одесміськелектротранс») було прийнято рішення про обмеження чисельності дітей у групах, забезпечивши не менше 5 квадратних метрів на одну дитину в спальних кімнатах. Харчування в таборах було п'ятиразове, збалансоване, яке враховувало всі потреби зростаючого організму. Діти щодня купалися в морі, регулярно здійснювались пішохідні прогулянки в дубовий гай, парки. Зауважень перевіряючих органів, батьків, дітей до якості, асортименту та калорійності харчування, організації дозвілля не було.

           У ДОТ «Юний романтик», що працював 4 зміни, оздоровлено 693 дитини.  А у ДОБВ «Мрія» за дві зміни відпочила 161 дитина. Усього за літній період зміцнили здоров’я 1012 дітей.

          За інформацією Полтавської обласної організації Профспілки підготовка таборів  та баз відпочинку   до оздоровчого сезону 2021 р. відбулася за сприянням  та фінансової підтримки підприємств галузі та профспілок, окремими профспілками були організовані виїзні суботники.

          В 2021 році працювали оздоровчі заклади:  оздоровчий комплекс  « Антей»; оздоровчі табори : «Зоряний» с. Потоки,  «Супутник» с. Дмитрівка, бази відпочинку:   «Альбатрос», Шиловка, Кишеньки.  Також  додатково були укладені  договори з базами  відпочинку  на морському узбережжі.

          В 2021 році всі три оздоровчі комплекси пройшли тендер на придбання путівок з доплатою за рахунок коштів місцевого бюджету.

          Для організації оздоровлення в літній період членів Профспілки та їх дітей використано 3,6 млн. грн. господарських, бюджетних та батьківських коштів. 

          В 2021 році за літо оздоровлено профкомами 652  працівника та членів їх сімей,  із них 209  дітей по путівках  в оздоровчих таборах  та на базах відпочинку.

          Змістовному  відпочинку дітей   сприяв тісний  контакт таборів  відпочинку з театрами,  музеями, будинками культури, спортивними організаціями області.

          В заміських  таборах відпочинку було організовано 5-ти  разове  харчування.

Як і в попередні роки,  профспілкові комітети особливу увагу приділяли оздоровленню дітей - сиріт, дітей з багатодітних та  малозабезпечених сімей, дітей із зони АТО/ООС.

Профкоми, які не мають баз відпочинку, але було бажання оздоровити своїх працівників, займалися оздоровленням  з вивозом на море, орендували бази відпочинку.

Значна      робота  була   проведена    щодо     літнього     оздоровлення   Кременчуцькою міською організацією Профспілки, в т.ч.  КП  «Кременчукводоканал»; КП «Полтававодоканал»; ОКВПТГ «Полтаватеплоенерго»; КВП «Теплоенерго»          м. Горішні Плавні.

           За інформацією Рівненського обкому Профспілки, оздоровлення дітей проводилось як у місцевих таборах, так і  за межами області. Відпочинок дітей  забезпечено в 4 місцевих закладах оздоровлення та відпочинку; 2 дитячих санаторно-оздоровчих комплексах регіону; у 4 таборах відпочинку; 6 пансіонатах та базах відпочинку (Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської та Одеської областей); 2 мовних таборах  з денним перебуванням дітей у   наметових містечках (Рівненської та Івано-Франківської областей).

          Протягом сезону в оздоровчих установах  проводилися спартакіади, різноманітні конкурси, тематичні тренінги з виявлення творчих здібностей дітей, загартування їхнього духу та розвитку лідерських якостей.

           Загалом на організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 року було залучено 1, 36 млн. грн.: від  профспілок -  549,6 тис. грн.; господарських суб'єктів - 103,8 тис. грн.; роботодавців - 200,0 тис. грн.; батьківська доплата склала - 493,2тис. грн. Часткова доплата за путівки від первинних профспілкових організацій  складала  10- 80% від загальної вартості. Організованими формами відпочинку та оздоровлення охоплено 254 дитини.

За інформацією Сумської обласної організації Профспілки, послаблення карантинних обмежень надало можливість цього року організувати оздоровлення та відпочинок дітей працівників галузевих підприємств.

З 25 липня по 14 серпня,  відбувся єдиний заїзд на оздоровчу зміну в дитячий табір «Зоряний», який знаходиться на балансі КП «Шляхрембуд» Сумської міської ради.  На відпочинок приїхала максимальна кількість дітей працівників галузевих підприємств, яку може вмістити табір – 180. За кошти бюджету Сумської міської територіальної громади оздоровилося 148 дітей пільгових категорій (діти учасників АТО, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування). Відпочиваючі були забезпечені повноцінним збалансованим п’ятиразовим харчуванням. Особлива увага приділялася національно-патріотичному вихованню: проведенню бесід, виховних заходів, присвячених річниці Конституції України, 30- річчю Незалежності України, відвідуванню міського краєзнавчого музею, організації конкурсів, інтелектуальних програм, спортивних змагань та інше.

Загалом первинними профспілковими організаціями області було оздоровлено 34 дитини, батьківська доплата за путівку склала 25 %.

         Харківська обласна організація Профспілки здійснює контроль і надає допомогу профкомам галузевих підприємств у підготовці оздоровчої кампанії.

Через поширення коронавірусної інфекції, частина таборів не була відкрита взагалі. Зокрема, ДВОО «Факел», ПВОО «Ромашка» та БВ «АКВА» КП «Харківводоканал» так і не відновили свою роботу в цьому сезоні.        

Переважна кількість  дітей працівників підприємств галузі оздоровилась у ДОЦ «БМВ». Там вони споживали три рази на день мінеральну воду Березовського джерела, займалися спортом і лікувальним плаванням у критому басейні, приймали сеанси арома-та фітотерапії, мали збалансоване 5-ти разове харчування та активне творче дозвілля.

          Окремі профкоми організували пільговий відпочинок дітей у дитячому оздоровчому таборі профільного типу Харківського приватного навчально-виховного комплексу «Авторська школа Бойко». Кожен день, проведений в таборі, був насичений спортивними, розважальними та пізнавальними заходами.  Для батьків регулярно надавалися фотозвіти.

  Діти працівників галузевих підприємств побували також  в дитячому англомовному таборі Fayno Camp Yaremche у Карпатах, де на них чекала не тільки оздоровча та розважальна програма, а й особистий розвиток, можливість підвищити рівень розмовної англійської  мови.

          У цілому оздоровлено 139 дітей, залучено 1, 5 млн. грн.

Завдяки злагодженій роботі  Чернівецької обласної організації Профспілки та адміністрації ДЗОВ «Юність», вчасно проведені роботи з підготовки закладу до початку оздоровчого сезону: виконано косметичний ремонт у  корпусах табору, облаштовані душові  кабінки з нагрівачами води, оновлені всі санвузли. Згідно  з рішенням президії обласної організації Профспілки, в червні поточного року надано поворотну фінансову допомогу ДЗОВ “Юність” в розмірі 60,0 тисяч гривень.

   Влітку 2021 року в ДЗОВ «Юність» оздоровились та відпочили діти територіальних громад  міст Новодністровськ та Чернівці, Путильського, Вижницького, Глибоцького, Герцаївського, Кіцманського, Новоселицького Сторожинецького, Сокирянського, Хотинського районів.

           Протягом 2 змін у ДЗОВ «Юність”  відпочило 303 дитини (зокрема 283  дитини пільгових категорій).  Медиками закладу проводився щоденний контроль за якістю продуктів харчування та приготовлених страв. Проведено першість табору з спортивного орієнтування, Малі олімпійські ігри та інші заходи.

          В Чернігівській обласній організації Профспілки оздоровлення  дітей відбувалось  за  межами  області  на  узбережжі  Чорного  та  Азовського  морів.

           Взагалі відпочили 75 дітей  членів  Профспілки. На організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 року було залучено 393,6 тис. грн.

Протягом літнього періоду Черкаською обласною організацією Профспілки спільно із членськими  профспілковими організаціями та роботодавцями проведена відповідна робота з оздоровлення дітей, трудящих та членів їх сімей. Бази відпочинку цього року  відвідала 341 дитина: 334 дитини -  на узбережжі Чорного моря; 7 дітей у власному регіоні  з тривалістю відпочинку 7-12 днів. Оздоровлення дітей членів Профспілки здійснювалось за рахунок коштів роботодавців, профбюджету,  батьківських коштів на загальну суму 754,6 тис. грн. Найкращими в цьому напрямку були: КП «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради,  КП «ЧЕЛУАШ» Черкаської міської ради, Смілянська міська профспілкова організація .

           Організовано проводилась також оздоровча робота в Закарпатській,  Київській, Львівській, Полтавській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій областях. Разом з керівниками галузевих підприємств були вжиті заходи щодо залучення коштів на відпочинок та лікування дітей та підлітків як в оздоровчих закладах свого регіону, так і у здравницях інших областей.

Проте, в більшості областях не вирішувались проблеми щодо встановлення оздоровчим закладам пільгових тарифів за комунальні послуги, звільнення від податку на землю і нерухоме майно, надання земельних ділянок рекреаційного призначення у довгострокове або постійне користування. Зростання цін на адміністративні послуги, отримання різноманітних дозволів на відкриття, оформлення тендерної документації, подорожчання продуктів харчування, підвищення цін на комунальні послуги, сплати за проїзд  призводить до збільшення вартості дитячих путівок та зростання частки батьківської доплати за них.

За підсумками літнього сезону 2021 року ЦК Профспілки подав до Федерації профспілок України пропозиції про нагородження Грамотами ФПУ та Подяками найбільш активних представників профспілкових організацій та роботодавців за активну участь і значний особистий внесок в організації  дитячого оздоровлення та відпочинку влітку 2021 року.

 

Постанова Президії  ЦК Профспілки з даного питання додається.

 

                                                                             Загальний відділ ЦК Профспілки                                                                                     

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                  

 

 

 

 

 

               

 

 

                                                                                                          

 

 

 

                                                                                                                      Додаток 2

                                                                                          до постанови Президії ЦК

                                                                           Профспілки  від 28.09.2021 № Пр-6

 

С П И С О К

нагороджених Почесною грамотою ЦК Профспілки України за активну

участь і досягнення високих показників у Всеукраїнському огляді роботи

профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення і

відпочинку дітей влітку 2021 року

Дніпропетровська область

  1. Демідову Анастасію Іванівну – голову Дніпропетровської обласної організації Профспілки
  2. Колектив КП «Дніпроводоканал» ДМР
  3. Колектив КП «Кам’янський водоканал» ДОР
  4. Іващенко Ларису Богданівну - начальника відділу, голову профспілкового комітету ДП «Придніпровський експертно – технічний центр» Держпраці України
  5. Солодухіну Людмилу Євгенівну – зав. відділом з соціально-економічної роботи
  6. Бондар Маргариту Павлівну – головного бухгалтера обкому Профспілки
  7. Сосницьку Віру Іванівну – бухгалтера обкому Профспілки
  8. Синюткіну Людмилу Олексіївну – фахівця обкому Профспілки
  9. Орлову Ольгу Дмитрівну – головного бухгалтера Криворізького міськкому Профспілки

 

Запорізька область

 

  1. Профспілковий комітет Комунального підприємства «Водоканал» м. Запоріжжя
  2. Профспілковий комітет Комунального підприємства «Наше місто» Запорізької міської ради
  3. Профспілковий комітет Комунального підприємства «Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» м. Запоріжжя
  4. Профспілковий комітет Комунального підприємства «Облводоканал» Запорізької обласної ради

          5 Профспілковий комітет Філії Концерну «Міські теплові мережі» Вознесенівського району

  1. Профспілковий комітет Приватного акціонерного товариства «Бердянське підприємство теплових мереж»
  2. Профспілковий комітет Концерну «Міські теплові мережі»
  3. Профспілковий комітет Філії Концерну «Міські теплові мережі» Заводського району
  4. Профспілковий комітет Філії Концерну «Міські теплові мережі» Олександрівського району
  5. Профспілковий комітет Запорізького виробничого підприємства «НЕОН» УТОГ
  6. Профспілковий комітет Товариства з додатковою відповідальністю «Пологівський хімічний завод «Коагулянт»
  7. Профспілковий комітет Міського комунального підприємства «Основаніє»
  8. Профспілковий комітет Комунального ремонтно-будівельного підприємства «Зеленбуд»
  9. Профспілковий комітет Філії Концерну «Міські теплові мережі» Шевченківського району
  10. Профспілковий комітет Комунального підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Запоріжміськсвітло» Запорізької міської ради
  11. Профспілковий комітет Запорізького комунального підприємства міського електротранспорту «Запоріжелектротранс»
  12. Профспілковий комітет Комунального підприємства «Оріхівський водоканал»
  13. Профспілковий комітет Товариства з обмеженою відповідальністю «Ритм»

 

Харківська область

 

  1. Успенську Ларису Геннадіївну - голову Харківської обласної організації Профспілки
  2. Сухарєва Бориса Анатолійовича – голову первинної організації Профспілки КП «Ритуал»