ІНФОРМАЦІЯ

 про роботу виборних профспілкових  органів щодо надання організаційно-правової, фінансової, гуманітарної   допомоги членам Профспілки в умовах воєнного стану

Виборні органи Профспілки усіх рівнів здійснюють свою діяльність керуючись Статутом, Основними напрямками та стратегією діяльності Профспілки до 2025 року,  затверджені VII з’їздом Профспілки.

Центральний комітет Профспілки, обкоми, профкоми проводять заходи щодо належного соціального захисту трудових прав спілчан, організаційного, кадрового та  фінансового зміцнення Профспілки.

Разом з сторонами соціального діалогу здійснюється значний обсяг роботи для забезпечення безперебійного функціонування суб’єктів господарювання, надання життєво необхідних послуг громадянам.       

Профспілкові органи вносять в установленому порядку пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства стосовно   тарифної політики, фінансової стабільності підприємств ЖКГ, трудового та соціального спрямування.

Суттєві корективи в роботу профспілкових органів внесла повномасштабна війна, розв’язана рф у лютому 2022 року. До звичних функцій в умовах воєнного часу  додалися не притаманні профспілкам, але дуже  важливі  завдання.

Зокрема, це допомога ЗСУ, підрозділам територіальної оборони; волонтерська діяльність; робота з залучення міжнародних інвестицій та партнерів для надання гуманітарної допомоги,  підтримка внутрішньо переміщених осіб,  спілчан, які постраждали внаслідок війни, сімей загиблих та поранених тощо.

Питання, пов’язані з організацією роботи профорганізацій в умовах війни, стали пріоритетними та розглядалися на усіх засіданнях Президії та Пленумі ЦК Профспілки.

З перших днів війни більшість організації Профспілки збирали кошти для придбання майна та амуніції для ЗСУ, організували виготовлення маскувальних сіток та халатів, протитанкових їжаків, комплектування харчових наборів  тощо.

За рішенням  Президії ЦК Профспілки минулого року було  оголошено збір коштів  на придбання дронів для ЗСУ і супутнього обладнання. Всього профорганізації перерахували майже 400 тис.грн; за ці кошти  було придбано три дрони із супутнім обладнанням, які  Голова ЦК Профспілки  Олексій Романюк особисто передав військовим частинам ЗСУ. У серпні п.р. оголошено про початок нового збору коштів для придбання дронів; станом на 20 вересня п.р. від обласних організацій на рахунок ЦК Профспілки надійшло  214 тис. грн.

З початку війни в ЦК Профспілки чітко налагоджено  роботу з збору і узагальненню інформації щодо постраждалих спілчан (загиблих та поранених під час війни)  для надання фінансової допомоги з бюджету ЦК Профспілки та  коштів, які надійшли від міжнародних профспілкових організацій. За цей період з різних джерел  спілчанам, які через війну  опинилися в надважких життєвих обставинах, надано матеріальної допомоги  на загальну суму майже 1,4 млн.грн; 275,0 тис. грн. фінансової підтримки з бюджету ЦК Профспілки було спрямовано обласним профспілковим організаціям для вирішення невідкладних питань, пов’язаних з воєнним станом та виконанням статутних завдань, а також підтримки ЗСУ та відбудову Харківського будинку спілок.

У серпні п.р. з ініціативи керівництва ЦК Профспілки був організований збір коштів для постраждалих членів Профспілки Херсонщини від теракту росії на греблі Каховської гідроелектростанції. Спільними зусиллями у короткий термін було зібрано понад 600,0 тис. грн., які Херсонський обком Профспілки використав на матеріальну допомогу 22 спілчанам, майно яких було пошкоджено або повністю зруйновано. Найбільший внесок в цю благородну справу внесли Черкаська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Вінницька, Запорізька, Чернігівська, Львівська, Миколаївська, Київська, Полтавська та Рівненська територіальні організації Профспілки.

Виборні профспілкові органи усіх рівнів забезпечують контроль за дотриманням роботодавцями вимог трудового законодавства та  всіляко сприяють його вдосконаленню. Спільним зусиллям галузевих профспілок вдалося мінімізувати скорочення трудових прав та гарантій працівників через запровадження низки обмежень воєнного часу, не допустити ухвалення законів, результатом яких могло стати зниження захисту прав працівників після завершення війни.

ЦК Профспілки вносились пропозиції до законопроекту,  прийнятого 20 березня 2023 року, які частково були враховані законодавцями; ЗУ № 7353 встановлено  одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам критичної інфраструктури внаслідок військової агресії російської федерації проти України, в залежності від групи отриманої інвалідності. Фахівці апарату ЦК Профспілки брали участь також у підготовці пропозицій щодо змін та доповнень ЗУ «Про колективні угоди та договори», а також – законопроекту № 9510, згідно з яким посилюються відповідальність роботодавців за затримку виплати зарплати. Разом з іншими профспілками продовжується робота над   імплементацією в українське законодавство норм Європейського Союзу.

Посилена увага приділяється також соціальному діалогу. У червні п.р. з ініціативи керівництва ЦК Профспілки в профільному міністерстві  відбулася робоча нарада за участю Голови Профспілки  Олексія Романюка, заступника Голови Профспілки Анатолія Кулеши, заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Бутенка та  голови Об‘єднання  організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі» Ореста Лотоцького.   На цій нараді було обговорено низку важливих питань щодо об’єднання зусиль сторін соціального діалогу з розв’язання нагальних проблем підприємств  в умовах війни, внесення змін до галузевої угоди, продовження термінів її дії та напрацювання законодавчої бази та планів для забезпечення сталої роботи та розвитку ЖКГ на найближчу перспективу. А результатом даної  зустрічі стало продовження роботи з укладення нової  Галузевої угоди на 2023-2026 роки та спільне звернення сторін до обласних, Київської міської військових адміністрацій щодо основних положень Галузевої угоди і поширення її дії на підприємства галузі; висловлено прохання – довести ці роз’яснення до органів місцевого самоврядування та підприємств житлово-комунального господарства.

Укладено оновлені галузеві угоди між ЦК Профспілки і ЦП УТОГ, ЦП УТОС.

ЦК Профспілки спільно з АМУ та МА «Укртеплокомуненерго» системно працює над вирішенням проблеми відсутності  компенсації різниці в тарифах, низький рівень розрахунків за отримані послуги, збитки внаслідок повномасштабної агресії російської федерації, примусове стягнення коштів постачальниками природного газу з рахунків підприємств теплопостачання, оскільки все це унеможливлює підготовку підприємств теплопостачання до опалювального сезону 2023/2024 та ставить під загрозу його проходження в цілому. Наразі, за інформацією

Віце-прем'єр-міністра - Міністра відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова дія ПСО буде продовжено  до 15 квітня 2024 року; вдвічі має знизитись  базова ціна на газ «Нафтогазу». Також пропонується скасувати договірне списання коштів з рахунків ТКЕ за несвоєчасні розрахунки за газ, передбачивши захищеність і використання суто на потреби ТКЕ 35% коштів на їхніх рахунках.

ЦК Профспілки разом з Асоціацією міст України принципово виступають проти пропозиції окремих народних депутатів щодо  приватизації підприємств комунальної сфери та  послідовно відстоюють принципи муніципального управління, яке гарантує стабільність і доступність житлово-комунальних послуг для усіх верств населення. Для галузевої Профспілки приватизація суб’єктів господарювання  може призвести до ліквідації первинних організацій та до панування безправ’я працівників у трудових відносинах з роботодавцями.

ЦК Профспілки за клопотанням профорганізацій та керівників підприємств неодноразово звертався до органів влади щодо вирішення нагальних питань пов’язаних з безперебійною роботою, фінансуванням та забезпеченням трудових прав працівників галузі.

Попри воєнний стан в Україні ЦК Профспілки постійно підтримував зв'язок з Міжнародними галузевими профцентрами – з Інтернаціоналом громадського обслуговування та Європейською Федерацією профспілок громадського обслуговування, які надавали фінансову та гуманітарну допомогу спілчанам через ФПУ.

Найбільш тісні зв’язки у період війни в Центрального комітету Профспілки склалися  з Об’єднаною Федерацією робітників Данії 3Ф; за її організаційного та фінансового сприяння в 2022-2023 роках в Україні було   реалізовано два важливих і актуальних проєкти.

Зокрема,  було підписано Грантову Угоду між Об’єднаною федерацією робітників Данії - 3F (3F Odense GOPS) та Профспілкою. Загальний бюджет Грантової угоди склав 12 000 Євро.

Також було підписано  Партнерську угоду про співпрацю  з Об’єднаною федерацією робітників Данії - 3F  і додаток до неї на загальну суму 31214 Євро. 

Обидві  Угоду виконано у повному обсязі у визначені терміни. Всі кошти використані відповідно до затверджених  і погоджених данською стороною видатків.

Наразі  співпраця з спорідненою данською профспілкою продовжується.

Зокрема, на початку 2023 року  Конфедерацією данської промисловості (DI), Данським агентством розвитку профспілок  (DTDA) та 3F – об’єднаною профспілкою робітників Данії  започатковано  проєкт під назвою «Зміцнення партнерів на ринку праці в Україні 2023-2024». Цьому передував стартовий семінар учасників майбутнього проекту, який відбувся у Варшаві з 8 по 10 березня 2023 року за участі представників профспілок та  роботодавців двох країн. В його роботі брали участь  Голова ЦК Профспілки Олексій Романюк та голова Миколаївської обласної організації Профспілки Світлана Начинова. Після завершення семінару  партнери з Данії проаналізували й консолідували усю наявну та отриману від української сторони інформацію та остаточно сформулювати цілі проєкту та узгодили його з Міністерством закордонних справ Данії, яке буде здійснювати фінансування проєкту; визначено два пріоритетні напрямки – національний та Миколаївський, оскільки Данія взяла на себе зобов’язання щодо відновлення цього регіону. Результатом реалізації даного проєкту має стати оптимізація відновлення та реконструкції Миколаївської області через соціальний діалог. Планується, що Миколаїв стане «лабораторією соціального діалогу» для усієї України.

У серпні п.р. Голова ЦК Профспілки Олексій РОМАНЮК   зустрівся з Джеспером Нільсеном – головою департаменту Об’єднаною Федерацією робітників Данії 3F; вони обговорили цілу низку важливих і актуальних питань, пов’язаних зі співпрацею між нашими організаціями. Зокрема, виконання попередніх спільних проєктів («Захист прав через сильні профспілки» та Партнерська угода про співпрацю). Досягнуто попередньої домовленості щодо підготовки нового спільного проєкту, направленого на зміцнення Всеукраїнської галузевої Профспілки, за фінансового сприяння данської сторони.

 За сприяння ЦК Профспілки минулого року від мецената  Данії  було отримано  4 тисячі євро  для  відновлення  виробничого приміщення підприємства Чернігівського УТОГу, яке зазнало значних руйнувань під час ракетних обстрілів росіян.

В умовах воєнного стану зростає роль інформаційно-роз’яснювальної роботи. ЦК Профспілки  з перших днів війни і до тепер не призупиняв інформування  обласних організацій про діяльність державних органів влади, соціальних партнерів, профспілкових органів усіх рівнів.

На своїх інформаційних ресурсах розміщував роз’яснення і консультації з норм трудового законодавства, колдоговірної роботи, пенсійного забезпечення, оподаткування, підтримки постраждалим від війни тощо.

Для більш оперативного інформування про останні події та узгодження невідкладних рішень керівництвом в Профспілці активно використовується корпоративний чат, утворений в системі Вайбер.

Значний обсяг роботи у воєнний час виконують обласні організації Профспілки.

Так, Дніпропетровський обласний комітет Профспілки, підтримуючи на належному рівні усі напрямки статутної діяльності, переорієнтував  свою роботу до нових потреб часу. Зокрема, на  надання  допомоги спілчанам, які найбільш постраждали від війни, втратили майно,  призваним на військову службу,  пораненим бійцям, вимушено переміщеним особам.

З початку воєнних дій  в  обласній  організації членам  Профспілки за рахунок власних коштів було надано допомоги на суму 5111,8 тис. грн., з них - 39 тис.грн.  спілчанам, житло яких було пошкоджено  або зруйновано внаслідок ракетних обстрілів та трагедії на Каховському водосховищі. Таку  допомогу отримали  працівники галузевих підприємств міст Павлограда, Нікополя, Марганця, Зеленодольська.  Профспілковий актив в цих містах увесь час з моменту бойових дій займається волонтерською діяльністю. Обком Профспілки декілька разів надавав гуманітарну допомогу в ці регіони у вигляді продуктових наборів та питної води.

 Вагому фінансову підтримку профспілкові організації надали ЗСУ та ТРО в шпиталі, лікарні, для поранених  було закуплено  медикаменти, продукти харчування та інші речі першої необхідності.

 Колектив Дніпровського центру професійно-технічної освіти туристичного сервісу з початку повномасштабної війни підтримує зв'язок та надає допомогу танковій бригаді військової частини, в якій очолює медичну службу цієї бригади призваний до лав ЗСУ співробітник навчального закладу. До 1 вересня цього року студенти цього центру зібрали 40 наборів. Кожного  місяця такі набори надсилаються до цієї бригади.

Обком Профспілки  опікується також   (ВПО), які знаходяться в санаторії «Курорт Орлівщина»; їм надано 50 тис. грн. допомоги. ВПО, які проживають в готелі Зонального навчально-методичного центру Облпрофоб'єднання виділено 30 тис. грн.

 Найбільш активно залучилися  до цієї справи первинні організації: ППО КП «Кривбасводоканал», ППО КПТМ «Криворіжтепломережа», КП «Теплоенерго» ДМР м. Дніпро та  Криворізький міський комітет Профспілки. З початку війни від профспілкових організацій області  отримали фінансову допомогу 421 ВПО. А профспілкові комітети КП «Дніпроводоканал», КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР, надали гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів у кількості 89 працевлаштованим на цих підприємствах вимушено  перемішеним  особам.

 Під час артобстрілу країною-агресором були вибиті вікна у Дніпровському центрі професійної освіти. Проте за сприяння обкому Профспілки та інших спонсорів вікна були відновлені, що дало змогу розпочати новий навчальний рік з 1 вересня п.р.

Для безпечного проведення уроків та зберігання життя здобувачів освіти та співробітників в закладі відремонтували також  підвальні приміщення та обладнали в них укриття. Профспілковий актив цього центру  беруть участь у проєкті надання допомоги громадянам, що набули статус ВПО. За підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу у навчальному закладі проходять навчання слухачі за кваліфікаціями з професій «Перукар» та «Кравець». 35 осіб змогли отримати знання і навички з вказаних професій та були працевлаштовані до підприємств міста.

Надскладною залишається ситуація  на території Донецькій  області де  постійно  ведуться  інтенсивні  бойові  дії і  значна  частина  її території  знаходиться  в  окупації.

 З цієї причини з початку війни  обласний комітет Профспілки втратив зв’язок з 39 первинними  профорганізаціями  (44,8%).

В прифронтових районах, які знаходяться під  юрисдикцією України спілчани,  потребують  особливої уваги та підтримки, тому дії обкому,  профкомів  спрямовані в першу чергу на забезпечення їх  соціального захисту,  безпеку, збереження  життя  і  здоров’я  та   всебічну  підтримку.

 Одним із основних напрямків  роботи   обкому профспілки   в  період  воєнного  стану є проведення  інформаційно - консультаційної  роботи  серед  профактиву  у  зв’язку  з  прийняттям  нових  законів  та  змін  до  чинного  законодавства  України. Зокрема, роз’яснення нововведень щодо  оплати праці, соціального страхування,  переведення,  звільнення,  надання відпусток працівникам, отримання статусу безробітного,   державної  допомоги,  виплати  пенсій  тощо.

Попри усі труднощі, обласна організація Профспілки, первинні профорганізації та адміністрації підприємств зі  свого  бюджету  спрямували близько 3,0 млн. грн. на  виплати  спілчанам, які захищаючи Україну були поранені, сім’ї загиблих працівників на фронті, постраждалим під час виконання функціональних обов’язків,  на підтримку  ЗСУ  та   вимушено  переміщених  осіб.

Голови  профкомів, профактив та адміністрації підприємств  тісно співпрацюють  з обласною та міськими військовими адміністраціями, постійно забезпечуючи  працівників  гуманітарною допомогою. Зокрема, в м. Покровськ всім працівникам  житлово - комунальних  підприємств була надана гуманітарна  допомога від  Президента  України, а члени  Профспілки  комунальних  підприємств  «Краматорський  водоканал», «Словміськводоканал»,   «Благоустрій» і   «Керуюча  компанія  ЖЕК-4» Слов’янської  міської  ради  та   БОК Мирноградської  міської  ради  отримали  продуктові  набори  від  Гуманітарного  штабу  ФПУ.

Високу  організованість та  героїзм  комунальних  підприємств  області  відзначали  Президент,  голова  обласної  військової  адміністрації  та  мери  міст. 16   працівників  галузевих  підприємств  області в період війни удостоєні державних нагород. Більше 40 профспілкових активістів були  нагороджені   Почесними грамотами  ЦК  та  обласної  організації  Профспілки на  честь  професійного  свята  та  Дня  Незалежності  України.

Активні бойові дії та тимчасова окупація частини території Запорізької області внесли суттєві корективи в роботу облорганізації Профспілки та її структурних ланок. Фактична чисельність спілчан, які сплачують профспілкові внески, станом на 01.01.2023 складає 9398 осіб. Через війну призупинили статутну діяльність 36 первинних профорганізацій загальною чисельністю 2587 членів профспілки.

Разом з тим, на підконтрольних Україні територіях, облорганізації Профспілки вдалося зберегти свою структуру та налагодити у повоєнний час,  окрім виконання основних статутних завдань, ще й максимальне сприяння зміцненню обороноздатності держави; опікування родинами загиблих й лікування постраждалих; надання гуманітарної допомоги тощо.

Обком Профспілки ініціював проведення профспілкових зборів і конференцій у тих первинках, де через виїзд посадових осіб і членів профкому, призупинилась статутно-фінансова робота. Ця організаційна робота дала можливість оновити склад відповідних виборних органів, зокрема, КП «Облводоканал», КРБП «Зеленбуд», КП «Центр управління інформаційними технологіями», а також дієздатність обкому Профспілки та його Президії.

 Встановлено постійний контроль реформування житлово-комунальної сфери за рішеннями Запорізької міської ради, щоб максимально зберегти профчленство при переведенні персоналу з КП «Наше місто» до КП «Запоріжремсервіс» та інших структур міськради. 

В обласному центрі комунальні підприємства при регулюванні соціально-трудових відносин керуються  нормами колективних договорів, які ґрунтуються на правових засадах Територіальної  галузевої  угоди між Запорізькою міською радою та Запорізькою облорганізацією галузевої Профспілки на 2022-2024 роки (реєстр. № 84 від 21.02.2022). Це дає можливість застосування на підвідомчих підприємствах  норм, вищих за мінімальні державні гарантії.  Проблемні питання, які входять до компетенції підписантів угоди, вирішуються в межах чинного законодавства на засадах соціального діалогу.

Вагомим мотиваційним чинником щодо профспілкового членства є правозахисна робота, 40%  якої направлено на вирішення питань з оплати праці, особливо з погашення зарплатних боргів.

Через війну, нестабільна ситуація щодо своєчасної виплати зарплати зберігається на КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради. Однак, завдяки активним профспілковим заходам щодо виділення цільової фінансової підтримки на зарплату, у серпні 2023 року на комунальне підприємство із обласного бюджету надійшло 8,2 млн.грн. Як результат - станом на 01.09.2023 року борги по зарплаті повністю погашені. Минулого року фінансову підтримку на погашення піврічної заборгованості із зарплати в сумі 29,5 млн.грн. надали із державного бюджету.

Водночас підприємство заборгувало Профспілці понад 700,0 тис.грн. профвнесків, утриманих із зарплати працівників. Реагуючи на претензії обкому Профспілки, керівництво у цьому році погасило 105,0 тис.грн.       заборгованості (15,0 %).

 В умовах воєнного стану, профкоми та обком Профспілки, працюючи меншою на 50% (7 осіб) чисельністю штатних працівників, не тільки продовжували виконувати свої статутні завдання, а й розширили спектр своїх обов’язків. Так, з перших днів війни було зосереджено увагу на допомозі членам Профспілки, профорганізаціям, постраждалим внаслідок війни, підтримці суб’єктів господарювання, які приймають внутрішньо переміщених осіб. Налагоджено зв'язок з гуманітарними штабами вищих профспілкових органів та міжнародних організацій.

 З початку війни 14,7 тис. спілчан (11,7 тис. - у 2022 році), які  опинилися в надважких життєвих обставинах, з різних джерел отримали матеріальну та гуманітарну допомогу  на загальну суму майже 15,9 млн.грн., в т.ч. 5,1 млн.грн. - залучено профкомами від міжнародних гуманітарних організацій; 2,3 млн. грн. – профспілкова допомога надана ЗСУ, теробороні та 8,5 млн.грн. - кошти зведеного профбюджету облорганізації(51,2% від загальної суми отриманих внесків).

 Закарпатська обласна організація Профспілки інформувала, що на підприємствах галузі області було проведено організаційну роботу щодо забезпечення сталої роботи підприємств та захист трудових прав працівників під час воєнного стану в Україні. Галузеві підприємства продовжують роботу щодо збору коштів для надання гуманітарної та фінансової допомоги потерпілим від воєнних дій членам Профспілки. 

 Обкомом  профспілки надавалася  фінансова допомога, зокрема,  Закарпатській 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді обкомом Профспілки перераховані кошти в розмірі 10,0 тис. грн.., закуплена камуфляжна форма на суму 12,3 тис.грн.; Херсонській міжгалузевій облпрофраді надано допомогу в сумі 100, 0 тис. грн.; 3,7 тис.грн. на лікування та реабілітацію голові Луганської обкому Профспілки.

  На більшості галузевих підприємствах Миколаївської області , попри всі фінансові труднощі, пов’язані з роботою в умовах воєнного стану, виконуються зобов’язання з охорони праці: працівники забезпечуються спецодягом та спецвзуттям, спецхарчуванням, миючими та дезінфікуючими засобами, індивідуальними засобами захисту; здійснюється громадський  контроль з охорони праці, проводяться медичні огляди тощо.

 Особлива увага адміністрацій та профспілкових комітетів підприємств була приділена забезпеченню працівників питною водою, оскільки через пошкодження  рашистами водогону Дніпро-Миколаїв, з 12 квітня минулого року  централізовано питна вода містянам  не надається.

На організацію питань з охорони праці на більшості  підприємств виділяються кошти в рамках діючого законодавства - 0,5 % від фонду оплати праці за минулий рік, а на деяких підприємствах цей показник перевищує існуючу норму (КП «Елу автодоріг», КП «ЖЕО м. Южноукраїнськ», КП «Миколаївелектротранс», КСМЕП, КП ГДМБ та ін.). Зокрема, на МКП «Миколаївводоканал» цей показник складає 1,14 %, на ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» -1,8 %.

Через військові дії працівники підприємств житлово-комунального господарства Миколаївської області  позбавлені можливості оздоровлювати своїх дітей в пансіонаті відпочинку «Берізка»  облорганізації Профспілки та на відомчих базах ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», КСМЕП, КП «Миколаївелектротранс», Миколаївського УВП УТОС. Але на деяких підприємствах  налагоджена практика організації сімейного відпочинку, комунальні підприємства «Миколаївелектротранс», «Миколаївводоканал», «Миколаївоблтеплоенерго» впродовж літа організовували поїздки на  Тилігульський  лиман, єдине місце, де в Миколаївській області дозволено відпочивати на морі. КП «Миколаївкомунтранс» для організації  відпочинку та оздоровлення своїх працівників та членів їх сімей оплатили 2 кімнати в пансіонаті відпочинку з басейном в с. Коблево. Всього оздоровлено 955 працівників, в т.ч. 336 дітей.

          Попри дефіцит коштів, який виник у багатьох членських організацій через зниження надходження профспілкових внесків, обком Профспілки та профкоми  активно включилась в роботу щодо надання допомоги ЗСУ, теробороні, спілчанам, які потрапили в скрутне становище; на це було спрямовано 6,2 млн.грн. профспілкових коштів.

Спільними зусиллями роботодавців та профспілкових комітетів на підприємствах ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», МКП «Миколаївводоканал» та КП «Миколаївелектротранс» для підтримки працівників організовані безкоштовні гарячі обіди.

 За весь період воєнного стану фахівці Одеського обкому Профспілки проводять системну  роботу щодо активізації діяльності профкомів первинних профспілкових організацій з забезпечення на підприємствах галузі трудових  прав працівників.

 Було проведено низку семінарів, на  яких розглядалися питання проведення колдоговірної кампанії, контроль виконання сторонами положень колективного договору, порядок внесення змін і доповнень у колдоговори, роз'яснення норм чинного законодавства України з питань оплати праці, дій роботодавця і профкомів в умовах воєнного стану, по практичній роботі профкомів щодо захисту прав та інтересів членів профспілки.

З моменту дії Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022  обком Профспілки підготував інформацію як діяти роботодавцю в окремих випадках для уникнення порушень законодавства про працю. В ній також були висвітлені питання документального оформлення відсутності працівника на робочому місті, вступу до лав ЗСУ, тероборони тощо.

Для підвищення організаційно-статутної та правової компетенції голів і скарбників профкомів підготовлено випуск семи  методичних матеріалів.

Значну увагу в умовах воєнного стану обком Профспілки, первинні профспілкові організації приділяли громадському контролю за створенням безпечних і нешкідливих умов праці на виробництві та забезпеченням працюючих необхідними засобами індивідуального і колективного захисту. Завдяки такій системній роботі  вдалося уникнути випадків травмування працівників на галузевих  підприємствах області.

На засіданнях президії обкому Профспілки неодноразово заслуховувалася інформація про повноту дотримання роботодавцями в умовах воєнного стану законодавства про працю та оплату праці на підприємствах галузі та за результатами проведених перевірок. Питання захисту прав та  інтересів спілчан обговорювались також на засіданнях тристоронньої соціально-економічної ради області і міста, на щотижневих оперативних засіданнях з керівниками структурних підрозділів Департаменту міського господарства Одеської міської ради. 

Проте трапляються непоодинокі випадки намагання незаконного звільнення працівника з причин неправильного трактування роботодавцем законодавства щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану. З цього приводу обкомом Профспілки було підготовлено позовну заяву до районного суду м. Одеси щодо поновлення працівника на роботі та виплати компенсації за вимушений прогул.

Для зменшення негативних наслідків зниження трудових доходів працівників внаслідок військових дій профспілкові органи надають матеріальну допомогу багатодітним родинам, членам Профспілки, які виїхали з дітьми в більш безпечні регіони та за кордон, втратили частину заробітку тощо.

З перших днів війни обласна обком Профспілки та профкоми  постійно надають  фінансову допомоги Збройним силам України, територіальній обороні, внутрішньо переміщеним особам. На підтримку  Збройних Сил України всі працівники перерахували одноденний заробіток. Усього надано допомоги більш як на 15 млн.грн.

Окрім  того, на багатьох галузевих підприємствах налагоджена робота з виготовлення спецзасобів для військових. До прийому біженців та переселенців із зони бойових дій  підготовлено 2 дитячих оздоровчих табори. У Будинку профспілок облаштовано бомбосховище для працівників та людей, які можуть  опинитися на вулицях у разі повітряної тривоги.

 За інформацією Полтавського обкому Профспілки після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-ІХ виходячи з фінансових можливостей на окремих підприємствах в колективних договорах були внесені зміни для працівників які були мобілізовані, про збереження посадового окладу або тарифної ставки на період військової служби. Так, на КП «Полтаватеплоенерго» 45 осіб щомісячно отримують такі виплати.

Надано грошова допомога за рахунок коштів ЦК Профспілки працівникам, які постраждали в наслідок військової агресії згідно клопотань обласної організації.

До Дня Незалежності України профспілкові організації мм. Полтави та  Кременчука відвідали поранених захисників у військових госпіталях та вручили подарунки кожному.

 Фахівцями обкому  Профспілки  проводиться роз’яснювальна робота з питань  оплати праці, звільнення та переведення, гарантій та компенсацій, передбачених законодавством в умовах воєнного стану.

 Протягом року було відстояні інтереси працівників одного з комунальних підприємств м. Миргорода. У серпні 2023 року відбулась зустріч голови обласного комітету Профспілки та його заступника з міським головою з питань порушення законодавства на новоствореному підприємстві «Миргородводтеплосервіс», а саме: оплати праці, охорони праці, відпусток, а також про примусовий вихід із членів Профспілки. В результаті зустрічі було досягнуто домовленості з цих питань. Крім того, були вирішені питання по захисту працівників Пирятинського КП «Очисні споруди» про включення в колективний договір матеріальної допомоги в розмірі мінімальної заробітної плати всім працівникам.

Обласна організація Профспілки розробляє рекомендації для всіх профспілкових організацій області про підготовчу роботу по застосуванню нового Закону та до кінця року провести семінари в мм. Полтава та Кременчук із залученням профактиву, керівників та спеціалістів підприємств.

На даний час сталась критична фінансова ситуація на комунальних підприємствах КП ПОР «Полтававодоканал» та КП «Кременчукводоканал». Обласна організація з цього питання звернулась до Полтавської обласної військової адміністрації та Полтавської обласної ради, ЦК Профспілки допомогти вирішити дане питання шляхом перегляду тарифів або дотацій з держбюджету на різницю в тарифах.

 Тимчасова окупація частини території Харківської області, яка досі триває,  регулярні обстріли об’єктів критичної інфраструктури міста Харкова та області негативно  позначилися на роботі галузевих підприємств, діючих на них первинних профспілкових організацій. Проте, Харківська обласна  організація Профспілки робить все для надання якісної організаційно-правової допомоги виборним органам первинних організацій Профспілки та її рядовим членам.

 На початку року відновило свою діяльність КП «Салтівводоканал». Спеціалістам підприємства були надані численні консультації.

 Крім того, перед працівниками підприємства малася заборгованість з виплати заробітної плати, утворена за попередні роки. Обкомом Профспілки було підготовлено звернення до керівництва Старосалтівської селищної військової адміністрації з проханням знайти можливість розглянути на найближчій сесії селищної ради для складання програми виведення підприємства з економічної кризи та зобов’язати керівника підприємства скласти графік погашення заборгованості для збереження кадрового потенціалу та можливості виконання підприємством своїх основних завдань. Після нашого звернення ситуація поступово стабілізується, штатний розпис підприємства переглянутий у бік збільшення нормативної чисельності, працівникам виплачується поточна заробітна плата. Триває робота щодо погашення заборгованості за минулий рік. Це питання за дорученням департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної військової адміністрації знаходиться на розгляді в Чугуївській районній військовій адміністрації.

 Після деокупації частини Харківської області відновили свою роботу галузеві підприємства у місті Ізюм, серед яких: Ізюмське комунальне  виробниче водопровідно-каналізаційне підприємство, КП «Благоустрій», КП Ізюмське комунальне підприємство теплових мереж. Однак, через активні бойові дії, які мали місце на території Ізюмської міської територіальної громади, значна кількість працівників цих підприємств, які є членами  Профспілки, виїхали за межі міста. В тому числі, на підприємствах була відсутня значна кількість членів виборних профспілкових органів, а на двох з них також відсутні і голови профспілкових комітетів, зв'язок з якими втрачений.

 У відповідності з частиною 7 статті 18 Статуту Профспілки, Харківською обласною організацією Профспілки було вжито заходів  для забезпечення статутних прав працюючих членів Профспілки, збереження діяльності первинних профспілкових організацій, їх керованості, а також для оперативного вирішення питань щодо надання членам Профспілки матеріальної допомоги, перерахування профспілкових внесків. В даний час ситуація на підприємствах та в первинних профспілкових організаціях стабільна, у разі необхідності надаються відповідні консультації та допомога, у тому числі гуманітарна. В ході проведення однієї з консультацій було виявлено, що на Ізюмському комунальному підприємстві теплових мереж найменування значної кількості посад не відповідало чинному Класифікатору професій України. Серед інших негативних наслідків це тягло за собою і  неможливість правильного застосування коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою. Після роз’яснень  фахівців обкому ситуація була виправлена.

  Схожа ситуація склалася у місті Куп’янськ. Після визволення міста відновили свою роботу КП «Комунальник» та  КП «Водоканал». За організаційно-правової підтримки обласної організації Профспілки первинні профспілкову організації цих підприємств знаходяться на обліку в обкомі, ведеться робота з надання консультацій з правових, економічних та інших нагальних питань.

 У цей складний період на облік встала нова організація – первинна профспілкова організація ПО КП «Куп’янськтеплоенерго». Цьому передував великий обсяг роботи апарату обкому Профспілки. Наразі первинка забезпечена всіма актуальними роз’ясненнями, консультаціями, необхідною літературою, гуманітарною допомогою.

 Після тривалої перерви відновила свою роботу первинна профспілкова організація КП «Теплоенерго» міста Лозова, яка стала на профспілковий облік напередодні війни.

 Надається правова допомога щодо обгрунтування доцільності, або, навпаки, недоцільності включення того чи іншого розділу, пункту в колективні договори галузевих підприємств. Так, на КП «Міськсвітло» вже сьомий місяць тривають перемовини щодо внесення змін та доповнень в діючий колективний договір. Протягом всього цього періоду надавались усні консультації, письмові обґрунтування, рекомендації та методичні матеріали. Робота триває оскільки сторони і досі не можуть дійти згоди щодо великої кількості розбіжностей.   

 В березні 2023 року фахівцями обласної організації Профспілки був проведений навчальний семінар, в якому взяли участь голови первинних профспілкових організацій та профактив галузевих підприємств. Усі учасники семінару отримали роздаточні матеріали. Крім того, були роздані актуальні та змістовні брошури, розроблені завдяки партнерській угоді про співпрацю з Об’єднаною федерацією робітників Данії -3F, які надав Центральний комітет Профспілки.

 У телефонному режимі, а також з використанням  сучасних засобів електронного зв’язку не припиняється робота з надання представникам виборних профспілкових органів, рядовим членам Профспілки  консультації з актуальних питань. У разі необхідності відбуваються особисті зустрічі у тимчасово орендованому приміщенні.  Також регулярно формуються  випуски Профтелеграфу обкому, в яких міститься добірка актуальної інформації на допомогу профспілковим лідерам та профактиву.

З початку поточного року було проведено 11 засідань Президії Харківської обласної організації Профспілки. Засідання були  як передбачені планом роботи на 2023 рік, так і позапланові - з питань, що потребували негайного     реагування.

 У червні 2023 року відбулося засідання ІV Пленуму Харківської обласної організації Профспілки, основним питанням якого було: «Про зміцнення потенціалу і посилення Профспілки та ії організацій   в умовах воєнного стану», З урахуванням спільного бажання усіх членів комітету – якнайшвидшої Перемоги України, на пленумі було прийнято рішення організувати збір коштів на потреби військової частини, яка базується у регіоні. На даний момент кошти зібрані та вже перераховані військовій частині, за це обласна організація Профспілки отримала Подяку від наших захисників.

За  підтримки  Хмельницького обкому  Профспілки вдалося запобігти   спробам  окремих  керівників  обмежити   ряд  прав  і  гарантій працівників  підприємств,  які або  неправильно  зрозуміли  норми  чинного законодавства,  або  хотіли  покращити  фінансовий  стан  підприємств. 

 З  початком  повномасштабного  вторгнення росії працівники  галузі   разом з МНСниками, енергетиками ліквідовували  наслідки  рашистських  обстрілів  міст  та  громад.  Допомагали мешканцям у  ремонтах  пошкодженого  житла,  об’єктів інфраструктури,   не  припиняючи  надавати послуги з  тепловодопостачання,  вивезення  сміття  та  інше.

Окрім того, з працівників  комунальних підприємств Хмельниччини    було  сформовано  бригади, які  допомагали  усувати наслідки  руйнувань  житлових  будинків  у  Чернігові, Миколаєві,  Херсоні,  Ізюмі  Харківської  області. Разом  зі своєю  технікою вони   везли  вантажівки гуманітарної  допомоги, інструменти  господарські  речі, продукти  харчування, гігієни, побутової  хімії.

Незважаючи на дефіцит   коштів, який виник у багатьох  організаціях через зменшення надходження профвнесків, більшість профкомів вишукали можливості та перерахували кошти українським військовим. Вони очолили волонтерський рух та залучили спілчан до плетення для ЗСУ маскувальних сіток, придбання медикаментів, військової  амуніції та бронежилетів, білизни.  В багатьох трудових колективах  було   організовано виробництво протитанкових їжаків, запальної суміші тощо. Галузеві підприємства області передали ЗСУ  всюдиходи, вантажівки, крани, екскаватори, генератори та іншу необхідну для фронту техніку  і обладнання. А підприємства  водопровідно-каналізаційного  господарства надали допомогу коштами, насосами та іншими технічними засобами суб’єктам господарювання, які зазнали значних руйнувань від рашистських обстрілів,   Харківської, Сумської, Чернігівської, Київської, Херсонської,  Миколаївської областей.

В Ірпінь, Бучу, Гостомель Київської області  профком Кам´янець-Подільського КП «Міськтепловоденерго» відправляв  постраждалим від війни виготовлені  у  своїй  їдальні млинці, вареники, а профком КП «Хмельницькводоканал» -   овочі, консерви,  макаронні  вироби.

Цілий  ряд комунальних підприємств  області   сприяли   організації безкоштовного харчування бійців територіальної оборони.

Комітети  профспілки тримають під опікою сім’ї спілчан, які наразі захищають Україну у складі ЗСУ або ТО. Згідно зібраної  обкомом  Профспілки  інформації з галузевих   підприємств області   мобілізовано понад  300 працівників. 

Адміністрація  і  профспілковий  комітет Кам´янець-Подільського КП «Міськтепловоденерго» прийняли  рішення  про  збереження  середньої  заробітної  плати  працівникам, які мобілізовані для захисту держави.  Профспілкова  організація КП «Славута-Сервіс» усі  зібрані  профспілкові  внески перераховує ЗСУ, разом  з  адміністрацією підприємства регулярно  допомагає  своїм  працівникам,  які призвані  до  лав ЗСУ.

 Окремим напрямом роботи виборних профорганів стало надання гуманітарної допомоги постраждалим через війну, зокрема внутрішньо переміщеним особам.

 Підтримку у фінансуванні витрат, пов’язаних з проживанням та харчуванням тимчасово переміщених осіб  у  гуртожитку  НКЦ «Побужжя» надав  обком  Профспілки,  профком КП «Хмельницьктеплокомуненерго» 10 тис.грн.  перераховано  з бюджету обласної профорганізації  у  благодійний  фонд “Захисти  Хмельниччину”,  20  тисяч – на  підтримку  ініціативи  міської  ради  та  волонтерів «1000 -  дронів камікадзе до  дня  Героїв». Трудові колективи підприємств  житлово-комунального  господарства міста Хмельницького  перерахували на  цю  благородну  акцію  понад  500 тис.  грн; надали допомогу  в  сумі  45 тис.грн. профкому   КП   «Харківводоканал»  для  підтримки працівників,  сім’ї яких  залишилися  без  житла і були  розміщені  у  виробничих  приміщеннях  підприємства.

У  вересні місяці  на  пленумі Центрального  комітету  Профспілки  була підтримана пропозиція  члена ЦК від   обласної  організації Олега  Підскоцького про збір  коштів  на придбання  дрона  для ЗСУ; обком перерахував  -  20  тис. грн.

 З коштів обласної  організації перераховано також 50 тис.грн.   Херсонській обласній організації  Профспілки для допомоги постраждалим від  затоплення.

  Практична діяльність Чернігівського обкому Профспілки зосереджена в основному на   забезпеченні   матеріальної  підтримки  членів  Профспілки, що    потерпіли  від  військової  агресії  росії.

  Зокрема, 39 спілчанам,  які  втратили  житло з профспілкових коштів  виділено    78 000  гривень  у  2022 році  та  77000 гривень у 2023 році. Окрім того 7  внутрішньо  переміщеним особам, спілчанам надано  матеріальну допомогу   в  сумі   28 000  гривень.

  7  членам  Профспілки,  які  потребували  відновлення  здоров’я  після  початку  військової  агресії, виділено  матеріальну  допомогу  в  розмірі   60 500 гривень. 2 членам  Профспілки, які  втратили  близьких  внаслідок  військової  агресії, видано  матеріальну  допомогу  в  розмірі  5000 гривень; 6500 гривень  передано  родині загиблого  під  час  виконання  службових   обов’язків   на    КП «Чернігівводоканал»  в  березні  2022 року.

 Загальна  сума  наданої з початку війни  фінансової  допомоги  постраждалим  членам    Профспілки  становить  408,7 тис.гривень.

  Допомога профорганізацій області   Збройним силам України  становить  342,0 тис.грн., 30 тисяч  гривень  безповоротної  фінансової допомоги  надано  Херсонській  обласній  організації  Профспілки  з  метою  підтримки потерпілих  спілчан   після  катастрофи  на Каховській  ГЕС.                                

 Гуманітарною  допомогою  забезпечено   845 членів  галузевої  Профспілки  від  різних  благодійних  громадських  організацій  на  загальну  суму  близько 700,0 тис. гривень.  

З перших днів війни Черкаська обласна організація Профспілки  разом з первинними профспілковими організаціями активно включилися в роботу щодо надання допомоги ЗСУ, теробороні, внутрішньо переселеним особам.    

Значний внесок в  цю роботу   зробили  членські організації КП «Черкаскиводоканал»; КПТМ «Черкаситеплокомуненерго»; КП «Черкасиелектротранс»; КП «Черкаська служба чистоти»;  Ватутінського КП теплових мереж; КП « Яблунівське» Канівського ОТГ; ППО КП «Чигирин»; ККП      м. Черкаси, ПрАТ «Янтарь» м. Золотоноша; КП «Драбівські ТМ».

Не був в стороні і обком Профспілки. На надання безповоротної фінансової допомоги для придбання обладнання, амуніції та на допомогу ЗСУ, біженцям було використано з бюджету обкому у 2022 р. 205,0 тис.грн. і 192,0 тис. грн.. в 2023 р.  Фінансова допомога була надана Херсонському, Харківському, Луганському, Полтавському, Чернігівському обкомам Профспілки на їх прохання, Черкаському обласному центру комплектації і підготовки  (воєнкомату), санаторіям «Сосновий бір», «Антей» на придбання продуктів харчування, фруктів, овочів та соків мобілізованим, дітям і переселенцям, на придбання для  воїнів на фронті -  працівників КП «Черкасиводоканал» та  КП «Водгео» м. Сміла автомобілів.

З ініціативи обкому Профспілки був оголошений збір коштів для допомоги постраждалим в результаті катастрофи на Каховській ГЕС.

На рахунок Херсонської обласної організації Профспілки  обкомом було перераховано 100,4 тис.грн.

 Черкащина долучилася до національної ініціативи «Пліч-о-пліч». В рамках цього проєкту Черкащина відновлювала три села Високопільської громади - Іванівку, Новопетрівку та Миколаївку. 19 будинків за кошти первинних профспілкових організацій та членів Профспілки області було відновлено працівниками галузі у селі Новопетрівка, а ще надано допомоги на суму понад  920,0 тис. грн.

З початку війни підприємствами та Профспілкою надано допомоги  на суму 7,1 млн.грн.,  в т.ч. за рахунок Профспілки  - 4,8 млн. грн.

 З квітня п.р. у будинку Федерації профспілок Черкаської області за ініціативою обкому агропрому та Профспілки ЖКГ працює гуманітарний центр надання допомоги. Працівники апаратів обкомів, профспілкові активісти займаються плетінням кікімор та сіток для маскування великогабаритної зброї. На спільні кошти профспілкових благодійників, а це понад 320,0 тис. грн., за цей час виготовлено 460 кікімор, 280 каверів та багато сіток різного розміру  та кольорів ( залежно від сезону та місця їх використання) на загальну суму понад 2 млн. грн. Всі вироби негайно по мірі виготовлення передаються ЗСУ безкоштовно.

 За ініціативи пленуму  ЦК Профспілки галузі двічі було оголошено про збір коштів на придбання дрона для ЗСУ. Активну участь у цьому заході взяла і Черкаська обласна організація Профспілки та окремі первинні профспілкові організації області. 

З початку війни  з комунальних підприємств Черкащині мобілізовано понад 140 чоловік..  24 квітня 2022 р.  під час бойових дій  загинув заступник директора КП «Міськсвітло» Черкаської міської ради  Собко Павло Іванович. За клопотання підприємства рішенням Черкаської міської ради в Піденно - Західному районі алея Путейка була перейменована в Алею «Павла Собка». Працвіник КП «Черкасиводоканал» Власевич В.К. рахувався безвісти пропалим і після тривалих пошуків знайшовся і буде похований в м. Черкаси. Важке поранення отримав водій тролейбуса КП «Черкасиелектротранс» Бован В.І.

За рахунок гуманітарної допомоги міжнародних профспілок за рішенням ФПУ  потерпілим спілчанам та їх сім’ям надана фінансова допомога по 6500 грн.

                                             Аналітик консолідованої інформації ЦК Профспілки