ІНФОРМАЦІЯ

про виконання колективних договорів у 2022 році та

організацію виконання взятих зобов’язань на 2023 рік

Укладення та виконання колективних договорів і угод є основною і найбільш результативною формою соціального діалогу, яка впливає на рівень і якість життя працівників.

Воєнний стан вніс свої корективи у чинне законодавство у сфері колективно-договірного регулювання. Так, Законом України від 15.03.2022 № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» зі змінами було надано роботодавцям право ініціювати зупинення дії низки положень колективного договору. Саме тому, постановами Президії ЦК Профспілки  у 2022 та 2023 роках надано рекомендації територіальним, міським та первинним організаціям Профспілки щодо прийняття компромісних рішень сторонами соціального діалогу  максимальним збереженням існуючих пільг та гарантій для працівників.

У 2022 р. підписано і зареєстровано в Мінекономіки Галузеву угоду між Центральним правлінням громадської організації «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю зі слуху «Українське товариство глухих» та ЦК Профспілки та Галузева угода на 2023-2025 роки між Всеукраїнською організацією інвалідів «Українське товариство сліпих» та ЦК Профспілки.

Направлена на погодження з Міністерством інфраструктури Галузева угода 2023-2025 роки для підприємств міськелектротранспорту.

Виборні територіальні органи для вирішення соціально-економічних питань використовують також територіальні угоди, які укладаються між облдержадміністраціями, облрадами, об’єднаними територіальними громадами, об’єднаннями роботодавців та профспілками. До них обкоми Профспілки включають додаткові зобов’язання сторін, що стосуються соціального захисту працівників галузевих підприємств.

Зокрема в  Дніпропетровській обласній організації Профспілки у 2022 році було  прийнято 152 колдоговори, більша частина  з них залишилися не змінними  і діють в 2023 році, нових прийнято - 6.   На  деяких підприємствах роботодавці запропонували їх не переглядати, а продовжити дію, що б не позбавити працівників пільг і гарантій, які наразі в них передбачені.

 Майже 80 % колективних договорів пройшли профспілкову  експертизу на відповідність їх нормам галузевих, територіальних  угод та  чинному законодавству.

В ході експертизи фахівцями обкому(міськкомів) Профспілки були надані  зауваження, більшість з яких усунуто до реєстрації колдоговору у відповідних службах органів місцевого самоврядування.

 98 % колдоговорів додержують норми і гарантії галузевих угод, а деякі з них: КП «Коменергосервіс», КП «Дніпроводоканал», КП «Теплоенерго» м. Дніпро, КП ДОР « Аульський водовід» та деякі інші  їх перевищують, насамперед з оплати праці.

На багатьох підприємствах змінилися в бік підвищення і норми з охорони праці. Враховуючи, що область є прифронтовою, а  окремі регіони під постійним ворожим обстрілом, в колдоговорах передбачено придбання бронежилетів, казок, інших засобів безпеки, які мають застосовуватися при виконанні робіт. Комплексні заходи з охорони праці проходять суспільний захист в обкомі Профспілки. Середній коефіцієнт відрахувань на охорону праці становить 1,2% від фонду оплати праці, замість 0,5% законодавчих. Найвищі коефіцієнти на підприємствах міського електричного транспорту, тепло-, водопостачання та водовідведення.

Попри прийняття Закону України №2136 від 15.03.2022 р. (зокрема ст. 14) в колдоговорах підприємств збереглася норма щодо  відрахувань коштів на культурно – масову, спортивну, оздоровчу роботу. Підприємство КП «Кривбасводоканал» виграло судову справу  щодо включення відрахувань на культмасову роботу в структуру тарифу  (справа №160/17561/20 від 16 березня 2023 року, адміністративне провадження №К/9901/31780/21 Верховного  Суду ).

 За  рахунок цих відрахувань більшість виборних профспілкових органів  надавали матеріальну та іншу допомогу ЗСУ, працівникам, призваним до лав ЗСУ, пораненим,  сім’ям загиблих, працівникам, майно яких було пошкоджене або знищене, ВПО.

З метою підвищення ефективності колдоговірної роботи, виконання норм і гарантій галузевих, територіальної угод, як  і в попередні роки  фахівцями обкому Профспілки на  допомогу в організації та проведенні колдоговірної роботи, з урахуванням вимог сьогодення, були розроблені  та видані для практичного застосування зразок колдоговору, методичні рекомендації, які враховують всі законодавчі та нормативні новації, які відбулися  протягом 2022 -  2023рр.

Проводилися семінари з питань організації та проведення колдоговірної роботи, де  навчали окрім  профспілкових активістів фахівці підприємств.

 Відповідно до зобов’язань територіальної угоди, норм колдоговорів проводилися  огляди: за стабільне та якісне забезпечення споживачів житлово-комунальними послугами; на кращий колективний договір та організацію роботи з його виконання; стану умов хорони праці; серед працівників провідних професій; на кращу профспілкову організацію з інформаційної діяльності та інші.

Проведення цих оглядів сприяло підвищенню ефективності роботи підприємств, авторитету виборних профспілкових органів.

Більшість положень та зобов’язань колдоговорів та угод  за 2022 - 2023 рр.  в дніпропетровській обласній організації Профспілки - виконано. 

Захист соціально - економічних прав та інтересів членів Профспілки є пріоритетним напрямком діяльності Запорізької обласної організації Профспілки. Основним інструментом в цій правозахисній роботі виступає колективний договір.

Підґрунтям для системної і результативної роботи профактиву у всіх напрямках соціально-економічного і правового захисту трудящих є навчання профактиву з актуальних тем, представництво юридичною службою обкому Профспілки інтересів членів Профспілки і трудових колективів у судах, органах влади і самоврядування. Щорічно обкомом Профспілки на допомогу профкомам розробляються та видаються для практичного застосування методичні рекомендації щодо проведення колдоговірної роботи, які враховують усі нормативні новації та зміни у законодавстві, здійснюється експертиза колдоговорів. 

Цього річ, згідно паспортизації, на підконтрольних Україні підприємствах області укладено 32 колдоговори, які розповсюджуються на близько 11,6 тис. працівників. Крім того, діє дві Територіальні галузеві угоди, укладені з профільним Департаментом ЗОДА і Запорізькою міською радою. За ініціативою обкому Профспілки, у ІІ півріччі 2023 року  результативно проходять переговори з Запорізькою міською радою щодо внесення доповнень до чинної Територіальної галузевої угоди на 2022-2024 роки відносно встановлення єдиних коефіцієнтів для розрахунку зарплати трактористам та машиністам екскаваторів.

На жаль, через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини Запорізької області, 36 підприємств не змогли реалізувати своє право на соціально - економічний захист, домагаючись виконання колдоговірних зобов’язань.

Вагомим мотиваційним чинником щодо профспілкового членства є правозахисна робота 40%  якої направлено на вирішення питань з оплати праці, особливо з погашення зарплатних боргів.

 Найгірша ситуація щодо своєчасної виплати зарплати зберігається а КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради. У 2023 році, завдяки активним профспілковим заходам щодо виділення цільової фінансової підтримки на зарплату із обласного бюджету в сумі 8,2 млн.грн., станом на 01.09.2023 року борги вдалось погасити. Минулого року фінансову підтримку на погашення піврічної заборгованості із зарплати в сумі 29,5 млн.грн. надали із державного бюджету.

 На КП «Водоканал» м. Запоріжжя, за домовленістю сторін соціального діалогу, укладений Колективний договір на 2023-2024 рік, в якому актуалізовані розділи щодо режиму роботи та відпочинку, зайнятості працівників. 

Однак,відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»,  на підприємстві зупинена дія положення про надання роботодавцем премії працівникам при нагородженні почесною грамотою до ювілеїв в розмірі 500 грн. Наразі ці виплати здійснюються з коштів профспілкового бюджету у сумі до 1000 грн. На воєнний час  зупинена також дія  положення про надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівників та перерахування профкому коштів на придбання путівок, культурно-масову, фізкультурну роботу.  За цих умов кошти профспілкового бюджету направляються на виплату матеріальної допомоги спілчанам і благодійну  підтримку ЗСУ та іншим збройним формуванням  через відповідні фонди.

Трудові відносини КП «Запоріжелектротранс» ґрунтуються на зобов’язаннях колективного договору на 2021-2023 роки, в який вносились актуальні зміни. Зокрема, у поточному році  з 01.07.2023 року  в повній мірі застосований галузевий коефіцієнт 160% замість 148%.У воєнний час, з метою захисту працівників та населення на підприємстві облаштовані і функціонують 4  бомбосховища на 650 місць.

Одним із пріоритетних напрямків роботи обкому і профкомів, який вирішується через колективні договори, спрямований на виконання зобов’язань з охорони праці.  Більшість профспілкових комітетів домоглися відрахувань на охорону праці вищу за законодавчі норми та  звітують про виконання комплексних планів у цьому напрямку в повному обсязі. Ретельно розглядається кожний випадок виробничого травматизму та приймаються заходи щодо недопущення  їх в подальшому. На допомогу галузевим підприємствам, у травні поточного року, на базі профкурсів Запорізької облпрофради  за рахунок коштів обкому Профспілки організовано навчання  34 уповноважених та громадських інспекторів з охорони праці, 15 з яких отримало свідоцтво встановленого зразка.

 Попри надскладні умови  воєнного стану,  постійне  ведення  активних  бойових  дії  на  території  Донецької області увага  обкому Профспілки та первинних профорганізацій  не  знизилась  до  стану  дотримання  чинного  законодавства  та  питань  соціально-економічного  захисту  спілчан.        

 За час війни обласним комітетом   Профспілки вимушено  втрачено  зв’язок з 39 первинками ( 44,8%), підприємства яких зруйновані або знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

На всіх діючих підприємствах укладені колективні договори з урахуванням положень галузевих та частково територіальної угод та мають конкретні зобов’язання сторін. В основному   колективні договори  виконуються.             

Заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах немає. Додаткове фінансування  суб’єкти господарювання отримують з обласного та місцевого бюджетів. 

Проте з початком війни більшість підприємств перестали перераховувати членські профспілкові внески. Не на всіх підприємствах відраховуються кошти профкомам  на культурно-масову та оздоровчу роботу.

Вінницька обласна організація Профспілки  29 років поспіль  укладає Галузеву  регіональну угоду  з Департаментом  ЖКГ, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА, в якій визначаються основні напрямки взаємодії соціальних партнерів у діяльності, спрямованій на підвищення ефективності  роботи підприємств галузі, удосконалення соціально-трудових відносин. В угоді зроблено акцент на питаннях оплати праці, передбачена тарифна ставка робітника 1 розряду у розмірі 180 відсотків мінімальної заробітної плати, встановлені коефіцієнти для розрахунку розмірів оплати праці за підгалузями, професіями та посадами, для чого розроблено цілий ряд додатків.

Важливим елементом системи  правового захисту трудящих є колективні договори, укладенню яких обласна організація Профспілки  приділяє першочергову увагу. За основу при прийнятті колективних договорів  приймаються норми Регіональної та Галузевої угод. Колективні договори укладені  на 100% підприємств.

Питання організації, укладення та виконання колективних договорів на підприємствах галузей  знаходяться під постійним контролем обкому Профспілки.

Неодноразово питання, пов’язані з організаціє колективно-договірної роботи на підприємствах галузі, були предметом розгляду  президії обласної організації Профспілки. Обком Профспілки підготував два методичних посібника щодо колдоговірної роботи для профактиву.

 На підприємствах галузі станом на 01.09.2023р. відсутня заборгованість по заробітній платі. 

 Разом з тим ситуація, що склалась на багатьох підприємств галузі під час воєнного стану, характеризується певним   зниженням соціальних стандартів та невиконанням частини положень колективних договорів,  в тому числі з оплати праці.

 Складною залишається ситуація і в частині  виконання вимог, що стосуються створення здорових та безпечних умов праці. Обмеженість фінансування  призводить  до того, що значна частина  розділів колективних договорів   з питань охорони праці виконуються частково.

 Фінансові проблеми підприємств роблять заручниками і профспілкові організації. Звичайним явищем стали затримки розрахунків по профспілковим внескам, підприємства не перераховують 0,3 % ФОП на культурно-масову, оздоровчу та спортивну роботу. Лише кілька підприємств може дозволити собі утримання об’єктів соціально-культурного призначення та реалізовувати в повному обсязі статутні вимоги. На високому рівні проводять відповідну культурно-масову, оздоровчу та спортивну роботи в КП «Вінницька транспортна компанія» та КП «Вінницяоблводоканал».

Обласна організація Профспілки веде цілеспрямовану роботу з надання практичної допомоги профспілковим комітетам в укладанні і виконанні колективних договорів. Надавалась практична допомога у вирішенні проблемних питань профспілковим організаціям  підприємств: КП «Вінницька транспортна компанія», КП «Вінницяоблводоканал», МКП «Шляхове управління», державний навчальний заклад «Вінницький ЦПТО ТД» та інші.

 Житомирський обласний комітет Профспілки також приділяє значну увагу колдоговірній роботі. Працівники обкому   допомагають в укладенні колективних угод, надають консультації та проводять експертизу перед винесенням на розгляд трудового колективу, щоб не допустити внесення в їх зміст положень, які б погіршували стан працівників. Щокварталу надсилаються у профспілкові комітети «Інформаційні вісники», де надаються різні матеріали по додержанню трудового законодавства, питань охорони, оплати праці та інші.  Також готуються матеріали по новому Закону про колективні договори і угоди, щоб провести навчання з профактивом і підготувати до роботи з ним, коли він вступить у дію.

На всіх підприємствах Житомирщини, де є первинна організація Профспілки, укладено колективні договори. Незважаючи на військовий стан на жодному з них не було призупинено дію будь-яких положень колективних договорів.

На 15 підприємствах роботодавці не припинили перерахування коштів на культурно-масову і оздоровчу роботу. Це дало змогу профспілковим організаціям проводити певну оздоровчу, культурно-масову та іншу роботу, здійснювати профспілкові виплати та надавати матеріальну допомогу як членам Профспілки, так і Збройним силам, територіальній обороні, переміщеним та постраждалим особам. 

 У новоукладеному колективному договорі на КП “Житомирводоканал”  прийнято пункт, що поширюється тільки на членів Профспілки: щомісяця кожен член Профспілки може мати додатковий оплачуваний вихідний. І це позитивно відобразилося на чисельності профспілкової організації.

Але є  і багато проблем, як з укладенням, так і виконанням колективних договорів.

Так, у м. Житомирі, ще до війни, виконавчим комітетом  міської ради було прийнято свій порядок укладення, прийняття та повідомної реєстрації колективних договорів на підприємствах, власником  яких є місто. Цей порядок йде всупереч Закону про колективні договори і угоди. Перед винесенням колективного договору на розгляд трудового колективу роботодавець має пройти погодження та експертизу проекту в кількох департаментах та управліннях міської ради: правовому, фінансовому, профільному тощо. Це призводить до того, що певні пункти можуть бути виключені з проєкту колективного договору. Також  підприємства не можуть користуватися коефіцієнтами Галузевої угоди, так як у 2021 році укладена Територіальна угода між ЖМР, ФПО та роботодавцями, коефіцієнти якої набагато менші за коефіцієнти Галузевої угоди. І це мотивується тим, що такі високі коефіцієнти Галузевої угоди призводять до зростання тарифів. Обком Профспілки, не згодний з таким станом справ, неодноразово звертався до міського голови з вимогою про відміну даного Порядку, але безуспішно. Через невідповідність тарифів                      здійснюється і фінансування заходів з охорони праці.

Проте, попри все, свідомим роботодавцям та наполегливим профспілковим лідерам вдається вносити до колективних договорів пункти, що покращують стан соціально-економічний стан працівників і використовувати норми  Галузевої угоди.       

У травні п.р. на засіданні президії Івано-Франківської обласної організації Профспілки було заслухано питання «Про підсумки виконання колективних договорів за 2022 рік, прийняття нових або внесення змін і доповнень до діючих та їх пролонгація».

Президія відзначила, що на більшості підприємств пройшли збори за підсумками виконання колективних договорів, внесені зміни і доповнення до діючих колективних договорів.

Зверталась особлива увага на дотримання норм діючої Галузевої угоди при встановлення заробітної плати працівникам, як мінімальних гарантій в оплаті праці.

На окремих підприємствах не виконується розділ колективного договору «Гарантії діяльності профспілкової організації» в частині відрахувань 0,3% від фонду оплати праці на культурно-масову та оздоровчу роботу. Є заборгованість з профвнесків профорганізаціям і обласній організації Профспілки.

Президія направила звернення керівникам підприємств щодо погашення заборгованості. Наразі більшість підприємств заборгованість погасила. 

Відповідно до Закону України “Про соціальний діалог” Кіровоградський обком Профспілки проводить необхідну роботу з укладення колективних договорів на підприємствах галузей та бере активну участь у формуванні Регіональної та галузевих угод. З цією метою постійно надається практична допомога первинним профорганізаціям з розробки і виконанню взятих зобов’язань.

На засіданні президії у грудні 2022 року було розглянуто питання «Про колективно-договірну роботу» та затверджені рекомендації сторонам колективного діалогу щодо проведення цієї роботи у 2023 році.

Підсумки виконання колдоговорів розглядаються на зборах (конференціях) трудових колективів. Положення колдоговорів в основному відповідають Генеральній, галузевим угодам та чинному законодавству.

 Профспілкові організації домагаються виконання всіх положень колдоговорів, особливо які стосується вчасної виплати заробітної плати, зайнятості, охорони праці, на оздоровлення. Основну увагу профспілкові організації приділяли роботі щодо недопущення внесення змін до колективних договорів роботодавцями в односторонньому порядку.

Одним із основних положень Генеральної, галузевих угод є зобов’язання сторін щодо зростання середньої заробітної плати працівників  та своєчасний перегляд рівня заробітної плати з підвищенням прожиткового мінімуму. Слід відмітити, що це положення угод не виконується на підприємствах  в повній мірі особливо на тих, які залежать від перегляду тарифів на послуги.

 Що стосується заборгованості із заробітної плати, в 2022 році заборгованість була відсутня. У 2023 року заборгованість має ОКВП «Дніпро-Кіровоград», яке надає послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Одним із основних положень галузевих угод і колективних договорів є охорона праці. Профспілкові організації відповідно до колективних договорів постійно проводять роботу з посилення контролю за забезпеченням працюючих засобами захисту від впливу шкідливих факторів. Звіти відповідальних осіб розглядаються на засіданнях профкомів. В той же час на деяких підприємствах відсутній дієвий контроль за охороною праці, що призводить до виробничого травматизму. 

В 2022  та І півріччі 2023 роках фактично були заморожені видатки на оздоровчу та культурно-масову роботу, не зважаючи на пункти в колективних договорах щодо перерахування 0,3%. Відповідні відрахування не проводились. Це в свою чергу не дало змоги провести літню оздоровчу кампанію.

 Обком Профспілки багато уваги приділяє інформаційно-роз’яснювальній роботі, для цього створений і працює сайт обласної організації Профспілки де всі охочі мають змогу ознайомитись з останніми новинами, роз’ясненнями,  щодо роботи комунальних підприємств та змінами у законодавстві України.

 У Львівській обласній організації Профспілки колективні договори укладено на всіх підприємствах, де є первинна профспілкова організація. В загальному кількість працівників, охоплених колективними договорами, становить понад 12 тис. осіб.

В колективних договорах затверджені гарантії з питань оплати праці і коефіцієнти співвідношень для розрахунків схем тарифних ставок і посадових окладів. Тарифної ставки та посадового окладу менше мінімальної заробітної плати на підприємствах галузі немає.

Середня заробітна плата штатного працівника становить 14962 грн., а на підприємствах теплокомуненергетики – 16472 грн.

Незважаючи на зміни в законодавстві в умовах воєнного часу на багатьох підприємствах господарники відраховували профспілковим комітетам кошти на оздоровчу та культурно-масову роботу (ЛМКП «Львівводоканал», ЛМКП «Львівтеплоенерго», ЛКП «Львівелектротранс», КП «Стрийтеплоенерго»та ін.).        

 Питання дотримання зобов’язань колективних договорів на підприємствах галузі постійно слухаються на засіданнях виборних органів профорганізацій.

На жовтень місяць заплановано проведення семінару з основних питань колективно-договірної роботи на 2024 рік.

Головним завданням  Миколаївської обласної  організації  Профспілки та первинних організацій було і залишається посилення співпраці зі сторонами соціального діалогу, з урахуванням   положень Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. в частині недопущення роботодавцями односторонніх дій у трудових відносинах з працівниками та припинення окремих положень угод та колективних договорів, забезпечення  виконання мінімальних трудових гарантій, приведення зобов’язань  колективних  договорів  у відповідність до чинного (в тому числі «воєнного») законодавства України.

Робота виборних профорганів спрямована на підвищення рівня заробітної плати працівникам галузі та своєчасну її виплату, контроль за виконанням зобов’язань колективних договорів, збереження членських профспілкових організацій.

Повномасштабне воєнне вторгнення росії,  ведення активних бойових дій по лінії фронту та постійний обстріл об’єктів критичної інфраструктури катастрофічно позначились на матеріальному та фінансово-економічному стані підвідомчих галузевих підприємств, створивши серйозні перепони в регулюванні соціально-трудових відносин і статутній діяльності первинних профорганізацій.

Фактично на всіх підприємствах в перші місяці 2022 року відбувся різкий спад усіх виплат,  мали місце короткочасні затримки виплат заробітної плати, які на сьогоднішній день на  більшості підприємств відрегульовані.

Незважаючи  на  умови,  в  яких  доводиться працювати колективам, стабільна колдоговірна робота налагоджена на житлово-комунальних підприємствах міста Миколаєва, Очакова, Первомайська,  Вознесенська,  Южноукраїнська.    

Майже  всі підприємства  галузі на  протязі  останніх  років накопичили  позитивний досвід колдоговірної роботи,  в  основу  якого  покладено  Рекомендації  облорганізації  Профспілки  «Про  порядок  розробки,  укладання  та  виконання  колективних  договорів».  

Підсумки виконання колдоговорів за 2022 рік  на 80% підприємств були підведені в кінці звітного  року  та на початку 2023 р.

Більшість колективних договорів, які були прийняті на 2022 рік, залишилися не змінними,  99 %  з них будуть діяти і в 2023 році.

Важливо,  що  на  деяких підприємствах роботодавці запропонували  їх  не переглядати, а продовжити дію, щоб не позбавити працівників пільг і гарантій, які наразі в них передбачені.

 На більшій частині підприємств житлово - комунального господарства  норми угод виконуються повною мірою. Положення колдоговорів щодо мінімальних гарантій в оплаті праці  та інші на більшості підприємств відповідають Генеральній, галузевим угодам та чинному законодавству.

В зв’язку з введенням воєнного стану та прийняттям законів щодо спрощення трудового законодавства перегляд  та внесення змін у колективні договори відбувалися в більшості випадків за умови змін прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та змін в охороні праці. В більшість колдоговорів  на 2023 рік готуються зміни в окремі додатки, наприклад, нові комплексні заходи з охорони праці тощо.

Додатково до раніше запланованих зобов’язань колдоговорів додалися зобов’язання щодо виплат працівникам, призваним до лав ЗСУ, ТРО, їх сім’ям, перерахування коштів на потреби ЗСУ тощо.

Водночас, з  прийняттям Закону України №2136 зменшилася кількість виборних профспілкових органів, які отримують від роботодавця відрахування на культурно – масову фізкультурну та оздоровчу роботу.

 У  Тернопільській обласній організації Профспілки станом  на 01.08.2023р. охоплення колдоговорами працівників галузі  становить 100%.

 Завдяки прийнятим Галузевим угодам більшість положень, які передбачають додаткові оплати  понад  тарифні ставки і оклади, включені до даних колективних договорів, що дозволило  працівникам КП «Тернопільводоканал», КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»  отримувати до 30% додаткових оплат, в т.ч. впроваджені доплати за стаж роботи.

  Житлові організації області через неможливість перегляду своїх  тарифів за надані послуги, не в змозі впровадити  норми, передбачені в Галузевій угоді. Тому рівень заробітної плати в цих організаціях значно нижчий від Галузевих гарантій.

Інші комунальні підприємства:   СКП «Ритуальна служба»,  КП «Міськсвітло» повністю  використовують норми Угоди і вносять пропозиції  про їх частковий перегляд в сторону зростання через інфляцію в країні.

НКРЄКП не встановило економічно обґрунтований  рівень тарифів  на підприємствах централізованого водопостачання та водовідведення, що призвело до збиткової  діяльності цих підприємств, неможливості виплат премій і доплат, передбачених в Галузевій угоді.

 Тому, середня заробітна плата на даних підприємствах значно знизилась. Органи місцевого самоврядування не надають необхідних дотації підлеглим комунальним підприємствам, так як в  умовах війни  Держказначейство в першу чергу проводить виплати на оборону держави.

 Обком  Профспілки запровадив моніторинг прийняття колективних договорів на підприємствах,  впровадження норм і гарантій, які в них внесені.

Одним з пріоритетних напрямків роботи Харківської обласної організації Профспілки є  надання практичної допомоги профспілковим комітетам і профактиву профспілкових організацій міста і області в питаннях укладення колективних договорів, моніторинг і підготовка рекомендацій за змістом колективних договорів, а також дотримання законодавства з оплати праці.

Підведення підсумків виконання галузевих  угод та колективних договорів на підприємствах житлово-комунального господарства Харкова та Харківської області проходить у складний час, в умовах тимчасової окупації частини території  області та  постійних обстрілів об’єктів критичної інфраструктури.

Все це негативно впливає на фінансово-економічний стан галузевих підприємств, а також діяльності первинних профспілкових організацій.

Заходи з виконання галузевої, територіальної угоди та колективних договорів із змінами та доповненнями підприємствами галузі та профспілковими організаціями в переважній більшості виконані.

 Для проведення роз'яснювальної роботи, з метою попередження порушень чинного законодавства в умовах військового стану, обласна організація Профспілки проводила он-лайн  консультації за допомогою електронного листування і у телефонному режимі для спеціалістів підприємств галузі. Питання застосування норм чинного законодавства, соціально-трудових, виробничих, соціально-економічних прав в колективних договорах висвітлювалися на семінарах.

 Відповідно до законодавства України у 2022 році, а саме Законом України від 12 травня 2022 року № 2253-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників» та  постанові КМУ  «Деякі питання поширення дії галузевої (міжгалузевої) угоди, окремих її положень» від 13 вересня 2022 р. № 1022 на допомогу профактиву розроблено методичні рекомендації під час укладення нових або перегляду діючих колективних договорів.

 Підприємства «Теплоенерго» Харківської області у звітний період, економлячи кошти, перейшли на 4-денну роботу. Відмовилися на цей час від надбавки за «вислугу років», встановленої за безперервний стаж роботи на підприємствах та в організаціях сфери тепло-, водопостачання і водовідведення згідно з Галузевою угодою.

 Є підприємства у Харківській області, які були в окупації та втратили частину документів і колдоговір підприємства. На сьогоднішній день на цих підприємствах робиться все можливе з відновлення колдоговорної роботи і розробляються нові колективні договори. Це такі підприємства, як Куп'янськ «Комунальник», КП «Двуречна ЖКУ» та інші.

  Є норма, яка  не виконується  на кількох підприємствах  області - невідповідність коефіцієнтів співвідношень розмірів мінімальних місячних посадових окладів керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців до мінімальної тарифної ставки робітника І розряду основного виробництва з причини відсутності фінансової можливості. Це - Борова  «Водоканал», Борова ККП, зараз там йдуть бойові дії.

 Станом на 01.07.2023 деякі органи виконавчої влади штучно стримують підвищення заробітної плати на підприємствах ЖКГ, ігнорують запровадження норм Галузевої угоди, переводять працівників на мінімальну заробітну плату, проводячи політику тарифоутворення за рахунок обмеження соціально-економічних інтересів працівників (смт. Старий Салтів, Роганський район, м. Люботин).

Не на всіх підприємствах виконуються умови колективних договорів з охорони праці.

Територіальні громади    області та м. Харкова повністю забезпечують на сьогодні виплату заробітної плати з міських бюджетів.

 Введення військового стану  через активні бойові дії серйозно ускладнило працю підприємств УТОС, які були змушені зупинити роботу з 24.02.2022р. Відсутність замовлень на виготовлення продукції, відсутність оборотних  коштів змусило керівництво припинити діяльність.

Харківська обласна організація Профспілки приділяла багато уваги питанню колективно-договірної роботи, надавались консультації через електронну пошту, вайбер, телефонне спілкування, на зустрічах, на семінарах. Надавався роздатковий матеріал членам Профспілки як у друкованому виданні так і електронною поштою.

Розробка змін та положень у Галузевій угоді соціальними партнерами на 2023-2026 роки та тристоронній лист про його дію від 22.06.23 р. № 5508/25/14-23, підписаний соціальними партнерами для обласних територіальних адміністрацій, необхідна для застосування норми Галузевого угоди на оплату праці відповідно до законодавства України.

 На основі вказаного тристороннього листа Харківська обласна організація Профспілки  надіслала листи усім районним територіальним громадам стосовно правомірності приєднання підприємств сфери ЖКГ до Галузевої угоди.

Перед початком колдоговірної кампанії Хмельницьким обкомом Профспілки було розроблено та направлено всім профкомам методичні рекомендації щодо підготовки, прийняття та контролю за виконанням колективних договорів.

В ході колдоговірної кампанії  2022 року та першій половині 2023 року на галузевих підприємствах за підтримки обкому  Профспілки були проведені загальні збори, на яких підбивалися підсумки виконання сторонами колдоговірних зобов’язань, внесення змін до існуючих колективних договорів та прийняття нових.  

Станом на 01.09.2023 року на всіх підприємствах житлово-комунального господарства області, де діють первинні профспілкові організації, укладені колективні договори. Не зважаючи на складні умови в більшості підприємств всі гарантії, передбачені для працівників, виконуються.

Значна увага в обласній організації Профспілки приділяється виконанню зобов’язань колдоговорів та угод з питань охорони праці. Витрати підприємств на охорону праці в середньому становлять 1,1% від фонду оплати праці.

На деяких підприємствах роботодавці, посилаючись на норму Закону України «Про організацію трудових відносин у умовах воєнного стану» щодо можливості обмеження деяких положень колективного договору намагались не перераховувати 0,3% на культурно-масову роботу, проте, після роз’яснень обкому Профспілки та голів первинних профспілкових організацій вдалось переконати  керівників виконувати передбачені норми.

Обласною організацією Профспілки підписано територіальні угоди з Волочиською  та Старокостянтинівською міськими радами.  

Вищезазначені угоди визначають узгоджені позиції сторін відносно основних принципів проведення соціально-економічної політики у сфері комплексного розвитку житлово-комунального господарства міст Волочиська та Старокостянтинова, стабілізації фінансового стану підприємств галузі, забезпечення прав і гарантій працівників, насамперед права на гідну зарплату, збереження  трудового потенціалу, що особливо важливо в умовах воєнного стану.

Виконання норм і положень цих угод знаходиться під постійним контролем обкому.

На сьогодні окремі підприємства звертаються до обласної організації Профспілки з проханням переглянути мінімальну тарифну ставку робітника І розряду та встановити її на рівні  200 % до мінімального прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з метою підвищення мотивації працівників.

 Питання виконання колективних договорів щорічно розглядаються на засіданнях президії обкому Профспілки.

 За інформацією Чернігівського обкому Профспілки чинне  законодавство  у  сфері  регулювання  колективно – договірних  відносин  надало  право  роботодавцям  ініціювати  призупинення  дії  окремих  положень  колдоговору  та  нормували  зупинення  обов’язку  перераховувати  кошти  згідно  статті  44  Закону  України «Про  професійні  спілки, їх  права  та  гарантії  діяльності».  Профспілковий  актив  підприємств здійснював  соціальний  діалог з метою утримання керівників підприємств  від  односторонніх  дій  у   відносинах  з  працівниками  та  первинними  профспілковими  організаціями. Завдяки  цій  роботі  третина  керівників  продовжує перерахування    коштів  згідно з ст.  44  Закону  України «Про  професійні  спілки, їх  права  та  гарантії  діяльності».

 Системна та послідовна  робота виборних профспілкових органів  забезпечує  охоплення  колективними договорами 100 відсотків підприємств житлово-комунальної галузі області, КП «Чернігівське  тролейбусне  управління»   та   УВП   УТОГ.

 Всі  укладені  колективні  договори  мають  конкретні  зобов’язання   з  питань  захисту  трудових  та  соціально – економічних  прав   працюючих, охорони  праці  та  техніки  безпеки, пільг  та  гарантій.

 Фахівцями обкому Профспілки надаються  консультації   у  вирішенні  спірних  ситуацій  на  підприємствах  галузі з  питань   колективних  договорів  і норм  трудового  законодавства  у  період  війни, зокрема, щодо  безпеки  та оплати  праці, призупинення  трудових  відносин  за  форс - мажорних  обставин  та  отримання  статусу  безробітного, отримання  державної  допомоги, надання  відпусток, виплати  пенсій, змін  в  оподаткуванні  для  профспілкових  організацій  тощо. Своєчасне  реагування  на  порушення  законних  прав  членів  Профспілки  та  застосовування  усіх  передбачених   законодавством  заходів  забезпечує  членам  Профспілки  практичну  допомогу. Надається  електронною  поштою  щоквартально  інформація   про  діяльність державних  органів  влади, профспілкових  органів  усіх  рівнів  та  роз’яснення  з  актуальних  питань.

Завдяки  злагодженій  роботі  профспілкових  органів та  адміністрацій   галузевих  підприємств  відсутня заборгованість  з  виплати  заробітної  плати  працівникам.

З  метою  активації  діяльності  первинних  профспілкових  організацій  щодо  забезпечення  належного рівня   роботи  з  захисту трудових  і  соціально - економічних  прав  та  інтересів  найманих працівників, посилення  мотивації  профспілкового  членства щорічно  проводиться  огляд – конкурс  первинних  профспілкових  організацій  в  чотирьох  номінаціях  залежно  від  кількості  спілчан. Переможці  визначаються  комісією  та  отримують  фінансове  заохочення.                 

 З  метою  вдосконалення  положень  діючих  колективних  договорів  та  угод   на   поточних  засіданнях   президії  обласної  організації  Профспілки  заслуховуються питання  укладення  колективних  договорів  на  підприємствах  житлово-комунального господарства області.

 За наявною в ЦК Профспілки інформацією,  через воєнний стан і проблеми з тарифами в житлово-комунальному господарстві України залишається високим рівень заборгованості із заробітної плати. Станом на 1 липня 2023 року заборгованість сягнула майже 100 млн. грн.      

 Пропозиції  щодо подальших дій виборних органів Профспілки з питань колдоговірної роботи  викладені  в постанові Президії ЦК Профспілки.

 

                               Аналітик консолідованої інформації ЦК Профспілки