ІНФОРМАЦІЯ

                 про практику роботи Львівської обласної організації Профспілки

                  щодо захисту соціально - економічних прав спілчан та посилення

 мотивації профспілкового членства

 

Львівська обласна організація Профспілки налічує 122 первинні профспілкові організації, які об’єднують 10732 працівників підприємств  та організацій і 965 студентів техніко-економічного коледжу. Також до складу входять два об’єднаних комітети Профспілки в м. Львові, які включають 49 організацій з чисельністю 3809 членів Профспілки.

За 2022 рік чисельність зменшилась на 1281 особу з причини вибуття членських організацій професійно-технічного училища №48 та підприємства Львівського швейного підприємства «Силует» Українського товариства глухих (УТОГ), а також за рахунок скорочення чисельності працівників на деяких  підприємствах житлово-комунального господарства.

Відсоток профспілкового членства від кількості працюючих складає 90% і є найбільшим серед територіальних профспілкових організацій. Молодь складає 20,2% від кількісного складу членів профспілок, 45% членів Профспілки – жінки.

В штаті апарату обласної організації Профспілки працює 6 спеціалістів: голова, завідувач відділом соціально-економічного та правового захисту, правовий інспектор праці, завідувач сектором з організаційної роботи (одночасно з питань охорони праці), завідувач сектором з адміністративної та інформаційної роботи. На громадських засадах обрано заступника голови організації. Це дає змогу Львівській обласній організації Профспілки ефективно працювати з первинними профспілковими організаціями, надавати їм практичну допомогу, вчасно реагувати на вирішення їхніх проблем та запитів.

За 2022 рік проведено 16 перевірок дотримання законодавства про працю, виявлено 596 порушень прав членів Профспілки, в основному це порушення з оплати праці (336 порушень) і робочого часу (176 порушень).

Роботодавцям надіслано повідомлення про порушення та здійснюється контроль за їх усуненням. Надано консультацій з правових питань 896 членам Профспілки. Ця робота продовжується постійно.

          Протягом 2023 року Львівською обласною організацією Профспілки було проведено наступну правозахисну роботу:

  • проведено засідання ради з питань захисту трудових прав членів галузевої Профспілки в умовах воєнного стану;
  • проведено 2 засідання виконкому з питань дотримання трудового законодавства, вимог Територіальної угоди, дотримання зобов’язань колективних договорів на підприємствах ЖКГ в умовах воєнного стану;
  • проведено перевірки дотримання кадрового діловодства, оплати праці, порядку надання відпусток, режиму робочого часу в умовах воєнного стану на КП «Золочівводоканал», КП «Дрогобичводоканал», КП «ЖЕО» Управитель» Дрогобицької міської ради, КП «Жовківське ВРУ ЖКГ», КП «Лев» м. Львова, МКП «ЖКУ»                  м. Миколаїв;
  • проведено 2 навчальні заходи з питань особливостей трудових відносин в умовах воєнного стану з профактивом та адмінперсоналом підприємств ЖКГ області.
  • Було виявлено ряд порушень на підприємствах галузі щодо особливостей оплати надурочних годин роботи, роботи у святкові та неробочі дні, тривалості надання відпусток без збереження заробітної плати, охорони праці, на що було надіслано відповідні звернення роботодавцям з метою усунення недоліків.
  • Проведено активну роботу з трьохсторонньою Радою щодо продовження терміну дії Територіальної угоди на період воєнного стану з метою стабілізації питань оплати праці на підприємствах галузі ЖКГ області.
  • Проводилась робота з депутатськими фракціями Львівської міської ради, Департаментом житлового господарства та інфраструктури ЛМР, міським Головою та колективом підприємств щодо недоцільності під час воєнного стану ліквідації МКП «Залізничнетеплоенерго» та приєднання його до ЛМКП «Львівтеплоенерго».  Проте, депутати міської ради прийняли рішення про об’єднання цих підприємств.
  • Підготовлено інформаційний бюлетень та методичні рекомендації для висвітлення роботи ЦК Профспілки та Львівської обласної ради Профспілки, а також блоку консультацій з основних актуальних питань нормативно-правових актів.

Основний блок питань, що стосується соціально-економічного захисту членів Профспілки, відноситься до організацій системи оплати  праці на підприємствах через мережу колективних договорів.

На час війни, протягом 2023 року, на державному рівні основні соціальні стандарти залишились на рівні 2022 року, а саме: прожитковий мінімум для працездатної особи – 2684 грн. та мінімальна заробітна плата - 6700 грн.

Завдяки Галузевій угоді (коеф. 1,8) та Тарифній частині Територіальної угоди вдається втримати заробітну плату на підприємствах галузі на оптимальному рівні.

Так, за підсумками ІІ-го кварталу 2023 року середньомісячна заробітна плата 1 працівника підприємств галузі Львівської області становить: для підприємств централізованого водопостачання та водовідведення – 15627,6 грн.; для підприємств з постачання теплової енергії та гарячої води - 16459,4 грн.; для підприємств з управління багатоквартирним будинком - 13588,2 грн.; для підприємств, які надають послуги з поводження з побутовими відходами - 13541,5 грн.

  • Враховуючи стан повномасштабного вторгнення рф на потреби на оборону країни на підприємствах обмежено заохочувальні виплати та премії.

Рішенням Трьохсторонньої ради у Львівській області продовжено термін Територіальної угоди (в т.ч. Тарифної частини) до завершення воєнного стану без змін.

Багато питань на місцях виникає з приводу введення в дію Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022р.  № 2136-IX  та Закону України №2352 від 01.07.2022р.

Це стосується певних обмежень конституційних прав працівників під час воєнного стану. А саме: відміна святкових та неробочих днів (ст.73 КЗпП), компенсація за роботу у вихідний день, надурочні години, збільшення балансу робочого часу тощо.

З метою врегулювання цих питань та надання консультацій профкомам підприємств, обласна організація Профспілки зверталась за офіційними  роз’ясненнями  до Міністерства економіки та Державної служби України з питань праці.

Впродовж 2022 року багато питань виникало з приводу надання відпусток без збереження заробітної плати для працівників, які вирішили тимчасово покинути місце постійного проживання, але залишити за собою робоче місце на підприємстві. Відповідно до нормативно-правових актів, прийнятих в умовах воєнного стану, вдалось ці питання законодавчо врегулювати.

Протягом року в рамках підготовки матеріалів на засідання виконкому було перевірено КП «Дрогобичводоканал» та КП «ЖЕО» Управитель» Дрогобицької міської ради.

Загальною характерною рисою підприємств є важкий фінансовий стан. В умовах воєнного стану  багато мешканців Дрогобича переїхали за кордон, що призвело до росту заборгованості споживачами комунальних послуг за надані їм послуги. За відсутності джерел фінансування підприємства виживають. Робота профспілкових організацій в переважній більшості зводиться до волонтерства, гуманітарної допомоги та збору коштів на потреби армії.

Охорона праці у профспілках є на сьогодні одним з головних пріоритетів.     

 При обласній організації Профспілки ЖКГ, МП, ПОН працює комісія з питань охорони праці, а очолює її представник з питань охорони праці. За період 2022-2023 років роботи цього органу було проведено зустрічі та навчання з головами комісій з охорони праці при профкомах підприємств, де надавалися юридична та практична допомога. Було проведено декілька перевірок на підприємствах з підвищеним рівнем небезпеки. За результатами перевірок були заслухані на засіданнях  виконкому ЛОПП із наданням оцінки головам ППО та громадським  інспекторам з питань охорони праці. За всіма недоліками, які були виявлені, складалися приписи для їх усунення. Щорічно проводиться аналіз з виробничого травматизму та нещасних випадків на виробництві. Представник з питань охорони праці при ЛООПП приймає участь в розслідуванні всіх випадків, які мали місце.

Зокрема, за 2022 рік сталися 3 нещасних випадки. Із них 2 – із смертельними наслідками. По кожному з них було проведено розслідування з залученням представників Профспілки, складені акти форми Н-1, що пов’язані  з виробництвом.

За шість місяців поточного року на підприємствах нашої галузі зафіксовано 3 нещасних випадки.

В одному з них, в ЛМКП «Львівводоканал»,  комісія завершила розслідування, в результаті чого був складений акт форми Н-1, в якому зазначено, що нещасний випадок не був пов'язаний з виробництвом. В двох інших випадках розслідування триває.

Профспілка та громадські інспектори з питань охорони праці роблять все, щоб всі нещасні випадки, які трапляються на підприємстві, були фахово розслідувані, а потерпілим - відшкодовано всі збитки.

В перспективі Львівська обласна організація Профспілки і надалі буде вдосконалювати свою роботу над покращенням соціального діалогу, росту заробітної плати, умов та охорони праці, правового захисту, навчання і підвищення ролі первинних профспілкових організацій.

          Постанови  Президії ЦК Профспілки додається.

          Просимо розглянути.

                                                     

 

                                    

                                                       Львівський обласний комітет Профспілки

                                             Загальний відділ ЦК Профспілки