ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ, ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

ПРЕЗИДІЯ

ПОСТАНОВА

03. 06. 2014                                         м. Київ                                            № П -14

Про готовність оздоровчих закладів

до прийому трудящих та членів їх сімей

влітку 2014 року

 

Президія ЦК Профспілки України ПОСТАНОВЛЯЄ:

 1. Інформацію про готовність оздоровчих закладів до прийому трудящих та членів їх сімей влітку 2014 року взяти до відома (додається).

2. Рекомендувати обласним організаціям, Київській міській галузевій профспілці забезпечити організаційні заходи та контроль щодо підготовки до роботи оздоровчих закладів влітку 2014 р.

2.1. З метою створення умов для належного оздоровлення, харчування дітей у своїй роботі неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства : Законів  України «Про оздоровлення та відпочинок», «Про пожежну безпеку», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

2.2. Організувати якісне медичне забезпечення під час перебування дітей у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, супровід груп дітей до місць відпочинку та оздоровлення і у зворотному напрямку, проведення екскурсій, походів, купання дітей у водоймах.

      2.3. Не допустити зменшення порівняно з літнім періодом минулого року кількості дітей, охоплених оздоровленням і відпочинком, насамперед, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які потерпіли від наслідків Чорнобильської катастрофи, дітей із багатодітних і малозабезпечених сімей

3. Контроль за виконанням  постанови покласти на т.в.о. заступника голови ЦК Профспілки Кулешу А.А.

                 Голова ЦК Профспілки України                                                                                                     О.І.Романюк                                                                                                                                        

Інформація

про готовність оздоровчих закладів до прийому трудящих

та членів їх сімей влітку 2014 року

Турбота про здоров’я працівників галузі, забезпечення належних умов для повноцінного відпочинку та оздоровлення трудящих та членів їх сімей є одним з важливих напрямків роботи та виконанням  статутних завдань організацій Профспілки.

Незважаючи на нестабільну суспільно-політичну ситуацію в країні, територіальними організаціями галузевої Профспілки приділяється значна увага процесу підготовки до літнього оздоровчого сезону 2014 року.

Здійснюються заходи, які мають на меті забезпечити всі умови для повноцінного відпочинку та оздоровлення членів Профспілки та їхніх дітей.

В цілому заклади дитячого оздоровлення підприємств галузі завершують підготовку до оздоровчого сезону.

Проведені ремонтні роботи у спальних корпусах, їдальнях, місцях масового відпочинку дітей, впорядковані території ДОЗ, спортивні майданчики, пляжі та місця для купання. В окремих дитячих оздоровчих закладах оновлені меблі, постільна білизна, посуд та інвентар.
         Завчасно про оздоровлення трудящих та членів їх сімей дбає Дніпропетровський обком Профспілки. Ще у вересні 2013 р., після завершення літньої оздоровчої кампанії, президія обкому Профспілки прийняла відповідну постанову про затвердження заходів щодо підготовки соціальних об’єктів галузі до оздоровчого сезону 2014 року.

Силами обкому, а також міськкомів Профспілки (Криворізького, Дніпродзержинського, Новомосковського, Нікопольського), керівників підприємств та профспілкових комітетів здійснюється значний комплекс організаційних заходів та ремонтних робіт, які дозволять якісно і своєчасно підготувати матеріальну базу 6 дитячих оздоровчих закладів, 4 з яких знаходяться на балансі обкому Профспілки, пансіонатів «Стандарт», «Юний» на Азовському узбережжі та близько 20 баз відпочинку підприємств галузі.

            Вирішується питання щодо організації оздоровлення і відпочинку трудящих підприємств галузі і членів їх сімей в санаторії - профілакторії «Лісовий» в лісовому масиві поблизу Дніпропетровська.

            В дитячому оздоровчому закладі «Комунарець» завершена реконструкція 4-х житлових корпусів на 320 місць з переобладнанням кімнат з 10 на 5-місні, заміною сантехнічного обладнання, старих дверей та вікон на пластикові, капітально відремонтовані душові, їдальня, харчоблок, спортивний комплекс, очисні споруди, плавальний басейн, клубне

До нового сезону буде відкрита експозиція музею історії дитячої оздоровниці.

            В дитячому закладі «Орлятко» підприємствами - дольовиками відремонтовані житлові корпуси, складські приміщення, медичний пункт, річковий басейн, літня естрада, спортивні майданчики.

Підприємствами - дольовиками та працівниками дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Великий Луг» виконані роботи з ремонту харчоблоку, обідньої зали, житлових кімнат на 136 дітей, ванних приміщень, кімнат для технічних потреб, інвентарю та обладнання.

            В дитячому оздоровчому закладі «Еврика» до відкриття сезону виконується ремонт трьох житлових корпусів на 280 місць, гуртожитку для обслуговуючого персоналу, продовжується робота щодо заміни старих вікон  на пластикові в житлових кімнатах. Капітально відремонтовано адміністративно-медичний корпус, приведені в порядок спортивний комплекс та гральні дитячі майданчики.

            Аналогічні роботи, згідно затверджених заходів, виконуються в дитячих оздоровницях ім. В.Терешкової комунального підприємства «Дніпропетровський електротранспорт», дитячому комунальному закладі «Корчагінець».

            Вирішені питання придбання для дитячих оздоровчих закладів необхідного технологічного, холодильного обладнання, меблів, постільної білизни, інвентарю, миючих засобів тощо.

            Постійну увагу до об’єктів оздоровлення дітей та дорослих приділяють господарчі керівники і профспілкові комітети: КП «Криворіжтепломережа», КП «Дніпропетровські міські теплові мережі», КП «Дніпропетровський електротранспорт», КП «Швидкісний трамвай» м. Кривого Рогу, КП ДОР «Аульський водовід» КП «Міськводоканал» м. Дніпродзержинська, КП «Дніпродзержинськтепломережа», Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне об’єднання та «Міськводоканал» м. Жовті Води, КП «Коменергосервіс», ЖЕО та «Міськводоканал» м. Орджонікідзе та інші, які постійно вносять вагомий внесок в організацію ремонту і підготовки матеріальної бази оздоровчих об’єктів галузі.

            На допомогу керівникам всіх оздоровчих  закладів обком Профспілки розробив нормативні документи, посадові інструкції, положення з охорони здоров’я і життя дітей, охорони праці працівників та персоналу, правила внутрішнього розпорядку тощо.

            Розроблена і реалізується програма навчання організаторів літнього відпочинку дітей.

            Для організації допомоги і контролю оздоровлення і відпочинку дітей за кожним оздоровчим закладом закріплені члени президії та відповідальні працівники апарату обкому профспілки.

            Роботи по виконанню запланованих заходів щодо підготовки матеріальної бази оздоровниць до прийому дітей на відпочинок будуть завершені до 25 травня 2014р.

Суспільно-політична ситуація в Донецькій області перешкоджає підготовці баз відпочинку до літнього відпочинку. З 30 баз відпочинку, 15 з яких знаходяться  в містах Святогорську, Красному Лимані та в Харківській

області. Через наявність блокпостів та проведення антитерористичної операції до вказаних місць проїзд утруднений.

            До 15 баз відпочинку, які знаходяться на узбережжі Азовського моря, також обмежений проїзд, особливо доставка будматеріалів, але робота з підготовки до відкриття оздоровчого сезону проводиться. Головним чином це косметичний ремонт будиночків, впорядкування території та пляжів. Здійснюється перекриття даху, перевірка електрообладнання, покупка спортивного інвентаря.

            Практично повністю готовий до експлуатації заміський дитячий оздоровчий заклад ім. О. Кошового обкому Профспілки, в якому планується в літній період оздоровити 680 дітей в 4 зміни по 21 дню. Облаштовані медпункт, душові кімнати і туалети у спальних корпусах, здійснено ремонт технологічного і холодильного обладнання, витяжної вентиляції. Обладнано побутове приміщення для працівників харчоблоку. Придбані необхідні матеріали – постільна білизна з розрахунку 3 комплекти на одну дитину, столовий посуд тощо. Укомплектований кваліфікований штат, який проходить додаткове навчання для роботи з дітьми.

В дитячому закладі «Барвінок» Закарпатського обкому Профспілки здійснюється підготовка до літнього оздоровчого сезону відповідно до плану і з початком оздоровчої кампанії ДОЗ зможе прийняти дітей на оздоровлення згідно із затвердженим графіком заїздів.

            Оздоровниця виграла тендер на оздоровлення закарпатських дітей у Виконавчій дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Цього літа буде оздоровлено 360 дітей з 90-відсотковою оплатою вартості путівки за кошти соцстраху та 10-відсотковою – батьками. Крім того, за кошти меценатів з Німеччини буде оздоровлено 40 дітей з багатодітних, неповних, малозабезпечених сімей та дітей – сиріт з Перечинського району. 

     Обласною та первинними організаціями Запорізької обласної організації Профспілки завершуються підготовчі роботи 10 відомчих баз відпочинку до оздоровчого сезону 2014 року. Вирішуються проблеми фінансування, організації харчування, забезпечення безпечних умов відпочинку.

                 11 профкомів вже уклали договори на оздоровлення трудящих на базах відпочинку Азовського узбережжя. Середня ціна одного дня проживання складає 60 грн. В цілому, до початку оздоровчого сезону відремонтовані житлові та побутові приміщення, спортивні площадки, додатково на пляжах встановлені накриття, грибки, прибрані території, проведені профілактичні

роботи на водопровідних, теплових та каналізаційних мережах, перевірена протипожежна сигналізація.

               Видача працівникам путівок на санаторно-курортне лікування контролюється профкомами через комісії соцстраху. Вирішуються питання додаткового фінансування дитячої оздоровчої кампанії за рахунок залучення

    коштів із різних джерел, в першу чергу з фонду соціального страхування, яким на 2014 рік виділено обкому Профспілки 300,0 тис. грн. ( 43 грн. на один людино-день).

                 На нараді голів профкомів Київської міської галузевої Профспілки     обговорено стан підготовки до літнього оздоровчого сезону та визначені проблемні питання, які потребують вирішення.

             Оздоровлення трудящих та членів їх сімей влітку буде здійснюватись на 2-х базах відпочинку ПАТ «Київгаз» та  КО «Київзеленбуд» в с. Більшовик Херсонської області та на 5-ти базах відпочинку Київської області, балансоутримувачами яких є КП «Київпастранс», ПАТ « АК «Київводоканал» та УВП – 3 УТОС.

             Для дітей відкриється Дитячий оздоровчий комплекс «Джерело» КП «Київжитлоспецексплуатація» м. Буча (кількість змін – 6, продовження зміни – 14 днів, вартість путівки – 2660 грн.), у якому протягом літа передбачається оздоровити 280 дітей працівників підприємств КК «Автодор», ПАТ «Київгаз», КП «Київміськсвітло», «Укрліфтсервіс», Управлінь житлового господарства Святошинського, Деснянського, Дніпровського, Солом’янського районів м. Києва.

            Також тривають підготовчі роботи до прийому дітей на відпочинок в санаторії-профілакторії «Хвиля» ПАТ «АК «Київводоканал», в якому планується оздоровити 250 дітей працівників галузі.                     

Дитяча оздоровниця «Супутник» КП «Київпастранс» в поточному році не зможе прийняти дітей на відпочинок у зв’язку з необхідністю розселення біженців з Криму.

            В оздоровниці вже проведені необхідні ремонтні роботи на суму 1,8 млн. грн., здійснено капітальний ремонт фасаду оздоровниці та літнього театру; закуплено обладнання на суму 149,1 тис. грн.

            Відпочинок в пансіонаті «Лазурь» м. Севастополь в поточному році не планується.

Для своєчасної та якісної підготовки оздоровчих баз відпочинку «Юний романтик» філії «Інфоксводоканал» та «Мрія» КП «Одесміськелектротранс» в поточному році, президія Одеського обкому Профспілки 11 березня прийняла відповідну постанову, хід виконання якої знаходиться на контролі.

            Харківська обласна організація Профспілки підготувала разом з підприємством КП «Харківводоканал» до відкриття два дитячих заміських оздоровчих табори «Факел» та «Ромашка». Проведені ремонтні роботи житлових та підсобних приміщень, медпунктів, їдалень, спортивних та гральних майданчиків. Підготовлені місця для купання дітей, будуть працювати басейни. З метою покращення організації оздоровчої, культурно-масової та спортивної роботи в таборах проведені семінари для педагогічного персоналу.

Значної уваги буде  визначено питанню забезпечення організованим відпочинком та оздоровлення дітей, які потребують соціальної підтримки.      

          Президією Чернівецької обласної організації Профспілки, незважаючи на те, що рішенням вищого господарського суду України від 14 квітня 2014р. розгляд справи щодо ДЗОВ“Юність” перенесено на невизначений термін, з метою якісної підготовки до відкриття  ДЗОВ «Юність», забезпечення повноцінного відпочинку й оздоровлення дітей  підприємств і організацій Чернівецької області, у тому числі галузей житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, створення належних умов для культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи з дітьми під час літніх канікул 2014 р., було створено та затверджено склад організаційного комітету з підготовки дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Юність» та затверджено план  заходів з підготовки закладу до роботи влітку 2014 р.    

Проведено обстеження та ремонт водоканалізаційних мереж, житлових та санітарно – побутових приміщень, закуплена необхідна кількість постільної білизни та посуду, проведена організаційна робота по визначенню та навчанню відповідальних по охороні праці, протипожежної безпеки та електробезпеки.

Ведуться роботи з благоустрою приміщень та прилеглої території.

Обком Профспілки взяв участь у 4 тендерах на предмет закупівлі послуг з оздоровлення дітей влітку 2014 року,  при цьому були визнані переможцями торгів – відділом освіти Чернівецької міської ради, Департаментом освіти, молоді та спорту Чернівецької ОДА, відділом освіти, молоді та спорту Вижницької РДА.

            Наразі проводяться завершальні роботи з підготовки закладу до відкриття оздоровчого сезону 2014 року.

Профспілкові комітети підприємств, які не мають власних закладів оздоровлення, виходячи з фінансових можливостей укладають договори щодо придбання путівок для членів Профспілки та членів їхніх сімей в інших підприємствах і організаціях.

Разом з тим, не всі профорганізації галузі активно займаються вирішенням питання оздоровлення.

Чимало проблем виникає в роботі з оздоровлення дітей через неузгодженість та недосконалість законодавчої і нормативної бази.

Серед невирішених питань організації відпочинку дітей залишаються законодавче обмеження оздоровчої зміни 21 днем;  відсутність пільг з оплати комунальних послуг; передачі земельних ділянок у користування дитячим закладам - юридичним особам незалежно від господарської підпорядкованості; нав’язування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності путівок у дитячі оздоровниці з 10% знижкою, що значно зменшує кількість дітей, які можуть оздоровитись, та призводить до закриття відомчих ДОЗів.

            Пропозиції щодо покращення оздоровчого процесу трудящих та членів їх сімей влітку 2014 року викладено в проекті постанови.

            Просимо розглянути.

            Загальний відділ ЦК Профспілки України

 ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ  ПРОМИСЛОВОСТІ,

ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ

                                                                                                                                                                                ПРЕЗИДІЯ 

ПОСТАНОВА 

 03.06.2014                                  м. Київ                                    № П-14

 

Про проведення огляду-конкурсу

на кращу профспілкову організацію

щодо роботи з молоддю

Президія ЦК Профспілки П О С Т А Н О В Л Я Є:

1. На виконання Плану заходів з молодіжної політики Профспілки, затвердженого постановою Президії ЦК Профспілки від 08 грудня 2011 р.  № П-4 «Про молодіжну політику Профспілки», продовжити огляд-конкурс на кращу профспілкову організацію щодо роботи з молоддю.

2. Затвердити Положення про огляд-конкурс на кращу профспілкову організацію щодо роботи з молоддю (додається).

3. Територіальним, об’єднаним, первинним профспілковим організаціям взяти участь у огляді-конкурсі. Матеріали надати відповідно до затвердженого Положення.

4. Рекомендувати Комісіям з питань організаційно-масової роботи та інформаційного забезпечення, з питань забезпечення гендерної рівності, захисту прав жінок і молоді надавати практичну допомогу організаціям Профспілки щодо роботи з молоддю.

         5. Сектору організаційної роботи ЦК Профспілки забезпечити висвітлення проведення зазначеного конкурсу у Інформаційному бюлетені, газеті «Вісті Профспілки життєзабезпечення» та на офіційному веб-сайті Центрального комітету.

6. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на  т.в.о. заступника голови  ЦК Профспілки Кулешу А.А.

 

          Голова ЦК Профспілки

                          України                                                          О. І. Романюк

Додаток до постанови

Президії ЦК Профспілки
від 03.06.2014 р. № П -14

П О Л О Ж Е Н Н Я

про огляд - конкурс на кращу організацію Профспілки

щодо роботи з молоддю

І. Загальні положення

Конкурс проводиться у відповідності до постанови Президії ЦК Профспілки від 08 грудня 2011 р. № П-4 «Про молодіжну політику Профспілки».

ІІ. Мета і завдання конкурсу

            Конкурс проводиться з метою створення сприятливих соціальних, економічних та організаційних передумов для життєвого самовизначення і самореалізації молоді Профспілки, розв'язання її нагальних проблем, залучення молоді до лав Профспілки та профспілкової діяльності.

Проведення такої діяльності надасть можливість удосконалити профспілкову роботу зі зміцнення єдності та консолідації профспілкового руху, підвищення ролі профспілкових організацій у житті молодих працівників галузі житлово-комунального господарства України.

            Основним завданням конкурсу є активізація діяльності профспілкових організацій усіх рівнів щодо реалізації постанови Профспілки «Про молодіжну політику Профспілки».

ІІІ. Організація та проведення конкурсу

            3.1. Конкурс проводиться у двох номінаціях:

-          краща первинна (об’єднана первинна) профспілкова організація;

-          краща територіальна профспілкова організація.

            3.2. Конкурс проводиться з червня  2014 року по травень 2015           

            3.3. Функції журі виконує Президія  ЦК Профспілки за участю Молодіжної Ради Профспілки.

ІV. Критерії оцінки діяльності первинної

(об’єднаної первинної) організації Профспілки

Напрямок оцінки

Зміст питань, які оцінюються

Організаційна робота

1. Формування молодіжної ради профорганізації у відповідності до Положення про Молодіжну раду Профспілки. Представництво інтересів молоді в складі виборного профспілкового органу.

2. Стан охоплення молоді профспілковим членством.

3. Застосування нових підходів для мотивації профспілкового членства серед працюючої, студентської та учнівської молоді.

4. Сприяння і допомога профкому в роботі молодіжної ради.

5. Участь молоді у плануванні роботи профспілкової організації.

10. Заохочення активних молодих профактивістів.

Соціально-економічний та правовий захист членів Профспілки

1. Наявність у колективному договорі додаткових пільг і соціальних гарантій для молодих працівників у порівнянні із Галузевою та територіальними угодами.

2. Залучення Молодіжної ради до формування та контролю за виконанням колективного договору підприємства (структурного підрозділу).

3. Поширення серед молоді правових знань і навиків в організації захисту своїх прав.

4. Наявність досвіду співпраці з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими організаціями у питаннях захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів молоді.

5. Сприяння профкому розв'язанню соціальних проблем молодих сімей.

6. Організація наставництва.

Інформаційна діяльність

1. Організація адресної передплати на газету „Профспілкові вісті” для молодих членів Профспілки.

2. Висвітлення діяльності молодіжної ради профспілкової організації в засобах масової та наочної інформації.

Виховна, культурно-масова, фізкультурна та оздоровча робота

1. Наявність програм, спрямованих на формування здорового способу життя молоді.

2. Створення умов для реалізації творчих ініціатив молоді.

3. Проведення молодіжних оглядів-конкурсів та концертів художньої самодіяльності.

4. Організація заходів до молодіжних свят (День закоханих, День молоді тощо).

5. Організація молодіжних спортивних змагань.

6. Вирішення питань оздоровлення молодих членів Профспілки, дітей і молодих сімей.

7. Запровадження програм молодіжного туризму.

 

V. Критерії оцінки діяльності територіальної

організації Профспілки

 

Напрямок оцінки

Зміст питань, які оцінюються

Організаційна робота

1. Формування Молодіжної ради профорганізації у відповідності до Положення про Молодіжну раду Профспілки. Представництво інтересів молоді в складі виборного профспілкового органу.

2. Стан охоплення молоді профспілковим членством.

3. Формування нових методик, підходів і засобів для мотивації профспілкового членства серед працюючої, студентської та учнівської молоді.

4. Сприяння і допомога в роботі Молодіжної ради.

5. Робота із критичними зауваженнями та пропозиціями молодіжних профспілкових зборів або конференцій в первинних, об’єднаних первинних профспілкових організаціях.

6. Включення голів молодіжних рад підприємств до кадрового резерву на посади голів та заступників голів організацій Профспілки.

7. Стан участі молоді у плануванні роботи профспілкової організації.

8. Організація та проведення профспілкового навчання серед молоді.

9. Участь Молодіжної ради у формуванні позитивного іміджу Профспілки.

10. Заохочення активних молодих профактивістів.

Соціально-економічний та правовий захист членів Профспілки

1. Наявність у регіональній угоді додаткових пільг і соціальних гарантій для молоді у порівнянні із Галузевою угодою.

2. Залучення Молодіжної ради до формування та  контролю за виконанням регіональної угоди, колективних договорів підприємств.

3. Поширення серед молоді правових знань і навичок в організації захисту своїх прав.

4. Наявність досвіду співпраці з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими організаціями у питаннях захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів молоді.

5. Сприяння розв'язанню соціальних проблем молодих сімей.

6. Організація наставництва.

Інформаційна діяльність

1. Організація адресної передплати на газету „Профспілкові вісті” для молодих членів Профспілки.

2. Наявність молодіжних інформаційних бюлетенів, вісників, інтернет-сторінок тощо.

3. Активність розміщення інформації про діяльність молоді профорганізації на  офіційному веб-сайті Профспілки.

4. Висвітлення діяльності Молодіжної ради організації Профспілки в засобах масової інформації.

Виховна, культурно-масова, фізкультурна та оздоровча робота

1. Наявність територіальних програм, спрямованих на формування здорового способу життя молоді.

2. Створення умов для реалізації творчих ініціатив молоді.

3. Проведення територіальних молодіжних оглядів-конкурсів та концертів художньої самодіяльності.

4. Організація заходів до молодіжних свят (День закоханих, День молоді).

5. Організація молодіжних спортивних змагань.

6. Вирішення питання оздоровлення молодих членів Профспілки

7. Запровадження програм молодіжного туризму.

VІ. Підбиття підсумків конкурсу

і нагородження його переможців

            6.1. Територіальний комітет (рада) Профспілки подає до ЦК Профспілки України до 01 лютого 2015 року матеріали на одну первинну (об’єднану первинну) профспілкову організацію, яка найбільше відповідає вимогам оціночних критеріїв, викладених у розділі ІV цього Положення.

            6.2. Кожна з територіальних організацій Профспілки до
1 лютого 2015 року надсилають Президії ЦК Профспілки матеріали щодо своєї участі у конкурсі за підсумками 2014 року.      

6.3. Крім оціночних характеристик відповідно до вимог розділів ІV і V цього Положення на розгляд Президії ЦК Профспілки надсилаються наочні матеріали (фотографії, буклети, плакати, документи тощо).

            6.4. Підбиття підсумків конкурсу здійснюється Президією ЦК Профспілки в першому кварталі 2015 року.

            6.5. Переможці конкурсу у всіх номінаціях нагороджуються Дипломами Центрального комітету Профспілки України та цінними подарунками.

 

ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ, ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

                ПРЕЗИДІЯ

           П О С Т А Н О В А

          03.06.2014                                      м. Київ                                      П-14

 Про роботу Полтавської обласної організації

Профспілки щодо виконання статутних

вимог з фінансових питань

Президія ЦК Профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Інформацію Головного бухгалтера ЦК Профспілки про роботу Полтавської обласної організації Профспілки щодо виконання статутних вимог з фінансових питань взяти до відома (додається).

      2. Полтавській обласній організації Профспілки:

2.1.         Зосередити свою діяльність на забезпеченні належного рівня мотиваційних факторів профспілкового членства, підвищенні авторитету та ролі Профспілки для забезпечення захисту трудових, соціально - економічних прав та гарантій працівників.

           2.2. Запровадити щоквартальний розгляд стану фінансової дисципліни на засіданнях Президії та своєчасно вживати заходи з усунення виявлених недоліків.

  2.3. До 30 червня 2014 року забезпечити погашення заборгованості з відрахувань профвнесків перед ЦК Профспілки.

       3. Головному бухгалтеру Центрального комітету Профспілки та виборним органам територіальних організацій Профспілки посилити контроль за своєчасним і повним надходженням профспілкових внесків.

          Голова ЦК Профспілки

        України                                                                    О.І.Романюк

  Інформація

про роботу Полтавської обласної організації Профспілки

щодо виконання статутних вимог з фінансових питань 

Полтавська обласна організація Профспілки об’єднує 77 первинних профспілкових організацій, один профком об’єднаних організацій та одну міську раду голів профкомів м. Кременчука. Загальна чисельність членів Профспілки станом на 01.01.2014 р. становить 8589 осіб., що на 839 менше, ніж на 01.01.2013 року.

З метою зміцнення фінансового стану та забезпечення надходжень профспілкових внесків у повному обсязі силами фахівців обласної організації Профспілки розробляються та надаються профкомам методичні рекомендації з питань покращення їх фінансової діяльності, проводиться

 інформування профкомів щодо змін у чинному законодавстві України за допомогою електронної почти, систематично проводяться семінари-навчання щодо порядку оподаткування профспілкових виплат,  виїзні наради та підсумкові засідання президії про виконання  галузевих угод та колективних договорів підприємств, про дотримання фінансової дисципліни усіма структурними ланками територіальної організації Профспілки.

     Дані про відрахування профвнесків в Полтавській обласній організації Профспілки наведено в таблицях  1,2.

Таблиця 1

Аналіз

відрахувань членських внесків по Полтавській обласній організації  Профспілки за 2012 рік

                        

ПЛАН

ФАКТИЧНО

Розподіл внесків по структурним ланкам

%

гривень

%

гривень

Різниця

+    -

Всього отримано

 

 

100,00

1 910 874

 

Профспілковим комітетам

65,00

1 242 068

64,6

1       234 299

-7 760

Обласній організації

35,00

668 806

35,4

676 566

+7760

ЦК Профспілки

4,2

80 257

1,4

27 583

-52 674

Облпрофраді

 

 

2,2

42 218

 

 

Таблиця 2

Аналіз

відрахувань членських  внесків по Полтавській обласній організації  Профспілки за 2013 рік

ПЛАН

ФАКТИЧНО

Розподіл внесків по структурним ланкам

%

гривень

%

гривень

Різниця

+    -

Всього отримано

 

 

100,00

1 972 691

 

Профспілковим комітетам

65,00

1 282 249

61,6

1 215 182

-67067

Обласній організації

35,00

690442

38,4

757 509

+67067

ЦК Профспілки

4,20

82 853

1,4

28 508

-54345

Облпрофраді

 

 

2,1

40 548

 

     Своєчасно та в повному обсязі у 2012-2013 роках перераховували частину профвнесків первинні організації підприємств: ППО КП «Полтававодоканал», ОКВПТГ «Лубнитеплоенерго», ВУВКГ «Комсомольськводоканал», КВП «Комсомольськтеплоенерго», КП «Кременчукводоканал», КП «Полтаваелектроавтотранс», КПТГ «Гадячтеплоенерго», ОКВПТГ «Миргородтеплоенерго».

    Обласна   організація   Профспілки взяла   на обслуговування  5 первинних організацій, які безпосередньо перераховують на рахунок обласної організації  всю суму утриманих внесків.

    Проте, аналіз фінансового стану Полтавської обласної організації Профспілки свідчить, що окремі первинні профспілкові організації несвоєчасно та не в повному обсязі виконують статутні вимоги щодо відрахування членських внесків.

    Фактичний розмір відрахувань первинними організаціями членських внесків   коливається   від  15  %  до  36 %.

    Найбільше  порушують статутну норму щодо перерахування  профвнесків профорганізації підприємств: КГП «Союзрембуд» - 15%, КП «Благоустрій Кременчука» - 15%, КП «Кременчуцьке МБТІ» - 15%,  КП КПС ШРБУ – 15%, КП «Теплоенерго» - 15%,  Кременчуцьке «КАТП – 1628» - 15%, міське КП ЕЗО «Міськсвітло» - 15%, ПУВП «Полтаваелектро» - 15%, Управління ЖКГ – 15%.

     Значна кількість роботодавців, порушуючи законодавство України, затримує та користується протягом довготривалого терміну членськими внесками, утриманих з заробітної плати членів Профспілки. Такими порушниками, що у 2012-2013 роках здійснювали перерахування членських внесків з затримками та не в повному обсязі, є керівники підприємств: «Комбінат комунальних підприємств» м. Глобин, ВАТ «Рижівський гранітний кар’єр», «УТОГ» м. Лубни,  КАТП-1628 м. Полтава.  

 Для покращення фінансового стану, головою Полтавської обласної організації Профспілки щомісячно надсилаються листи боржникам з вимогою погашення заборгованості, проводиться телефонне нагадування керівникам, головам профспілкових комітетів про заборгованість з утриманих, але не перерахованих внесках. Разом з фінансовим звітом надсилається акт звірки утриманих та перерахованих профспілкових внесків. Проте керівники  підприємств не завжди надають відповідь щодо погашення  цієї  заборгованості.  

Так, у 2012 році обласна організація звернулася зі скаргою до прокуратури Полтавської області щодо неперерахування профспілкових внесків ВАТ «Рижівський гранітний кар’єр». Після проведеної прокуратурою перевірки лише частина заборгованості погашена станом на 31.12.2013 року, що призвело у 2014 році  до повторного звернення до прокуратури з проханням провести повторну перевірку.

Також з боржниками укладаються Договори про реструктуризацію заборгованості з членських профспілкових внесків, які мають певні позитивні результати.

Недоліком в роботі обласної організації Профспілки є невиконання встановлених 4 Пленумом ЦК Профспілки 4,2 відсотки відрахувань профвнесків Центральному комітету. Розмір відрахувань до ЦК Профспілки становить у 2012, 2013 році лише  - 1,4 %.

Одночасно незрозумілим є той факт, що відсоток відрахувань профвнесків до облпрофради значно більший, ніж до ЦК Профспілки і становить 2,2%, що є єдиним випадком серед обласних комітетів.

Пропозиції щодо покращення фінансового стану в Полтавській обласній організації Профспілки викладені у проекті постанови Президії ЦК Профспілки.

Пропозиції щодо покращення фінансового стану в Полтавській обласній організації Профспілки викладені у проекті постанови Президії ЦК Профспілки.

 Прошу розглянути.

                                                         Головний бухгалтер ЦК Профспілки

ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ  ПРОМИСЛОВОСТІ, ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

                                                                                                                                    

ПРЕЗИДІЯ

П О С Т А Н О В А

 03.06. 2014                                      м. Київ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      № П - 14

Про першочергові завдання галузевої Профспілки

 щодо посилення мотивації профчленства, виходячи з реалій

сьогодення, та напрацювання проекту Стратегії дій Профспілки

на перспективу

          Профспілковий рух постійно стикається з новими труднощами та викликами.      

         Найбільш загрозливим для усіх профспілок, для  України, яка нині  охоплена системною економічною кризою, є зменшення економічної активності, втрата ринку збуту у зв’язку з останніми політичними подіями, скорочення виробництва та, як результат, падіння ВВП, зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів, недофінансування загальнодержавних програм реформування та розвитку житлово-комунального господарства та інших галузей громадського обслуговування, зниження соціального захисту людей праці.

         За цих умов Центральний комітет та виборні органи територіальних і первинних організацій Профспілки докладають чимало зусиль для збереження та сталої роботи галузевих підприємств.

         Підтвердженням цьому є численні звернення профспілкових органів до усіх гілок влади, внесення пропозицій до законів та нормативних актів щодо розвитку житлово-комунального господарства, а також проведення акцій протесту з приводу недостатньої уваги владних структур до проблем суб’єктів господарювання цієї життєво важливої  галузі.

         Виборні органи Профспілки стали активними провідниками Женевської хартії «За якісне та доступне громадське обслуговування», головним постулатом якої є висновок про те, що мир,  злагода та спокій панують у тих країнах, де забезпечуються гідна  та безпечна праця, справедливий розподіл багатств, стабільні, доступні та якісні послуги.                               

         Керуючись положеннями Хартії ЦК Профспілки виступив ініціатором прийняття Федерацією профспілок України аналогічної цільової програми, реалізація якої, окрім основної своєї мети щодо запровадження сучасних соціальних стандартів, передбачає послідовну роботу з владою, соціальними

партерами  щодо виведення з кризового стану індустріальної та інфраструктурної галузей.     

         В якості аргументів на користь ідеї підвищення якості громадського обслуговування ЦК Профспілки пропагує досвід розвинутих країн, які в складних економічних умовах спрямували ресурси в першу чергу на ті галузі, які залучають максимальну кількість інших сфер економіки.      

          Капіталовкладення в інфраструктурний розвиток дає багаторазовий ефект, який проявляється у покращенні комунальних та побутових умов населення, створенні нових робочих місць, у тому числі в суміжних галузях, заощадженні ресурсів, збереження довкілля та упередження екологічних та техногенних катастроф (аварій), зменшення втрат води та зниження тарифів на житлово-комунальні послуги тощо.

         Профспілкові органи були і залишаються дієвим інститутом громадянського суспільства, діяльність яких спрямована на соціально-економічний захист найманих працівників. Для досягнення своїх цілей  та мети ЦК Профспілки використовується насамперед соціальний діалог, переговорний процес та укладення галузевих угод і договорів. Обласні та міські комітети (ради) Профспілки добиваються сталої роботи підприємств  через систему територіальних угод. На виробничому рівні профспілкові комітети відстоюють права та домовляються з роботодавцями про включення до колективних договорів окрім мінімальних соціальних гарантій працівників, визначених угодами вищого рівня, додаткових зобов’язань щодо оплати праці, стимулюючих надбавок та соціальних пільг для ветеранів праці, працюючих жінок та молоді.

         До правозахисної роботи у Профспілці залучено понад 700 громадських інспекторів, силами яких щороку здійснюється близько тисячі перевірок дотримання роботодавцями законодавства про працю та поновлюються трудові права  десятки тисяч членів Профспілки; через суди працівникам повертаються значні суми незаконно утриманих або невиплачених коштів.

         Виборні органи Профспілки приділяють значну увагу відпочинку та оздоровленню членів профспілки та їх сімей, гуманітарним питанням.

         Однак, зовнішні та внутрішні фактори, політична нестабільність, недостатній рівень культури сторони власників підприємств щодо ведення соціального діалогу, ігнорування владою справедливих вимог профорганів щодо підвищення добробуту людей праці та  впровадження  сучасних соціальних стандартів негативно позначається на мотивації профчленства та ослаблює профспілковий рух.

         В системі галузевої Профспілки сформувалось чимало проблем, до яких можна віднести: ліквідація первинних профспілкових організацій у зв’язку з розформуванням окремих галузей,  зміною форми власності підприємств, постійне  скорочення профспілкового членства, слабке фінансове забезпечення діяльності виборних профорганів середнього та вищого рівня, недостатнє кадрове забезпечення виконавчих апаратів профорганів.

         Потенціал Профспілки з кожним роком стає слабкішим  і  реалізується він не повною мірою. До характерних недоліків діяльності багатьох  профспілкових органів можна віднести низький рівень організаційної роботи та виконавчої дисципліни, невиконання прийнятих рішень вищих органів Профспілки,  недосконала система навчання профспілкового активу, недостатня єдність і солідарність, пасивність членів профспілок та слабка  індивідуальна роботи з ними, відсутність належного резерву профспілкових кадрів, зниження престижу    роботи в профспілкових органах, правова та  соціальна незахищеність профспілкових працівників, недостатні моральні якості окремих профлідерів,  залежність профактиву від роботодавців, слабка інтеграція молодих працівників у профспілковий рух, недостатнє інформаційне забезпечення членів Профспілки.

         Враховуючи вищезазначене та нові виклики часу, ключовими завданнями усіх виборних органів Профспілки щодо посилення мотивації профчленства та зміцнення Профспілки має стати глибока модернізація  діяльності усіх її структурних ланок  і здатності досягнення цілей та вирішення найскладніших   завдань.

 Президія ЦК Профспілки України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. В сучасних умовах основними напрямами практичної роботи профорганів усіх рівнів вважати:

- удосконалення соціального діалогу та забезпечення відповідального соціального партнерства як норми цивілізованих взаємовідносин профспілкових органів з роботодавцем ;

- запровадження всеохоплюючого колективно-договірного регулювання;

- пошук шляхів та застосування неординарних методів щодо підтримки галузевих підприємств,  забезпечення їх сталої роботи, беззбитковості  та розвитку, фінансової стабільності задля належного соціального захисту членів Профспілки;

- недопущення в ході реформування галузей, об’єднаних Профспілкою, зміни форм власності підприємств, масового скорочення працівників та утворення без профспілкового середовища;

- швидке реагування на порушення законних прав членів Профспілки та застосування усіх, передбачених законодавством заходів до власників підприємств (роботодавців), які неадекватно реагують на профспілкові звернення;

- формування усвідомленого профспілкового членства, здійснення конкретних заходів щодо зміцнення авторитету та іміджу профспілки, проведення інтенсивної, системної інформаційної роботи, поширення в ЗМІ позитивної практики профспілкової роботи й соціального діалогу;

- підвищення професіоналізму профспілкових працівників та профактиву, підготовки кадрового резерву, його стажування у виборних органах відповідного рівня;

- вдосконалення системи профспілкового навчання, наближення його до членів Профспілки, покращення нормативно-методичного забезпечення діяльності профактиву;

- посилення персональної відповідальності керівників профорганів усіх рівнів за виконання прийнятих рішень, дотримання статутних норм та фінансової дисципліни.

2. Керівництву ЦК Профспілки організувати внутрішнє експертне опитування профактиву щодо модернізації, організаційного та фінансового зміцнення  Профспілки, трансформації та оптимізації функції профспілкових органів, вдосконалення соціального діалогу, посилення мотивації профспілкового членства, на базі якого – підготувати проект Стратегії та практичних    дій галузевої Профспілки, для розгляду на профспілкових  звітно-виборних конференціях (зборах) та затвердження черговим з’їздом Профспілки.

3. Запропонувати ФПУ:

- сформувати профспілкове бачення нової соціальної політики, розвитку інфраструктури населених пунктів та сектору громадського обслуговування, нової політики оплати праці та направити ці профспілкові ініціативи новообраному Президентові України, Верховній Раді та Уряду України;

- взяти активну участь у розробці законопроектів соціально-економічного спрямування та добиватися їх першочергового розгляду Верховною Радою України;

-  наполегливо добиватися повернення профспілкам функцій та розширення повноважень щодо нагляду за дотриманням трудового законодавства та з охорони праці,  управління фондами соціального страхування; 

-  спрямувати фінансові ресурси на створення постійної профспілкової школи економічних та правових знань і провести масштабний правовий соціально-економічний всеобуч профактиву усіх рівнів.

4. Контроль за виконанням постанови покласти на Голову ЦК Профспілки України  Романюка О.І. 

 Голова ЦК Профспілки України                                                                                           О.І. Романюк