Шановні колеги!

Для працівників очисних споруд засобами захисту від коронавірусу можуть бути ті самі засоби індивідуального захисту  , що передбачені нормативно-правовими актами з охорони праці та повинні забезпечуватись роботодавцем безкоштовно.

Ці роботи віднесено до робіт підвищеної небезпеки зі шкідливими умовами праці.

Зауважимо, що маски з фільтром ( для спілкування з колегами і керівництвом, по дорозі на роботі і таке інше) рукавички, дезінфектори, миючі засоби, постійний інструктаж, контроль за температурою та станом здоров’я,  трансфер на роботу і додому,інші заходи на випадок надзвичайної ситуації – це все зона відповідальності роботодавця.

Представники профспілок по охороні праці  здійснюють контроль і документують. У разі недостатніх заходів по захисту працюючих складаємо подання і вимагаємо його виконання у роботодавця.

 

Кодексом законів України про працю та статею 8 Законому України «Про охорону праці» встановлено, що для виконання шкідливих або небезпечних робіт потрібно безплатно забезпечити працівників комплектами захисного одягу, взуття та іншими ЗІЗ(засоби індівідуального захисту).

Забезпечення ЗІЗ працівників очисних споруд здійснюється відповідно НОРМ безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам житлово-комунального господарства, затвердженого Наказом МНС України 10.12.2012  № 1389, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 грудня 2012 р. за № 2217/22529

Загальні вимоги щодо забезпечення ЗІЗ працівників визначено у Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України. 

У період каратину роботадавець повинен ще додатково забезпечити виконання вимог Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (Covid-19)» та Постанову Кабінету Міністрів від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19».

 

Роботодавець відповідає за придбання, утримання, видачу та збереження спецодягу з урахуванням чинних нормативно-правових актів з охорони праці та колективної угоди, укладеної на підприємстві. Категорії посад та робіт, виконавці яких мають право на безкоштовне отримання спецодягу, наведено у Нормах безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та ЗІЗ (далі – Норми). Нормами визначається обов’язковий мінімум безкоштовної видачі спецодягу, його захисні властивості та рекомендована тривалість експлуатації.

Спецодяг слід використовувати відповідно до його функціонального призначення на підставі інструкцій з експлуатації.

Положення таких інструкцій доцільно включати у текст внутрішніх документів компанії (положення з охорони праці, технологічні карти та ін.), зміст яких має бути доведений до співробітників. Визначення переліку необхідних ЗІЗ та їх закупівля.

 Підприємство зобов’язано закуповувати ЗІЗ у тих суб’єктів господарювання, які виготовляють та здійснюють продаж своєї продукції з дотриманням стандартів та нормативів, визначених законодавством.

Під час визначення потреби в ЗІЗ слід пам’ятати про: необхідність закупівлі спецодягу і спецвзуття окремо для працівників різної статі;  враховувати розмір та зріст працівників; звертати увагу на типи та захисні властивості ЗІЗ.

Спецодяг, що надходить до підприємства, має бути перевірений на предмет його відповідності державним стандартам та регуляторним документам.

З метою організації перевірки ЗІЗ в компанії створюється комісія з представників керівництва, профспілкової організації та служби охорони праці. Якщо комісія дійде висновку, що ЗІЗ не задовільняють вимоги технічної документації або не забезпечують надійний захист співробітника, роботодавець повинен повернути або замінити неякісні ЗІЗ.

Спеціальний одяг має видаватись працівникам, практикантам, особам, які прибули на підприємство у відрядження або на стажування, безкоштовно. Керівники структурних підрозділів, а також помічники робітників мають право на безоплатне отримання ЗІЗ, тільки якщо вони приймають безпосередню участь у виконанні робіт, що потребують ЗІЗ.

Функція контролю за своєчасною видачою спецодягу зазначеним категоріям осіб покладається на роботодавця.

Комплекти спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ, що надаються працівникам, повинні відповідати меті та умовам роботи і використовуватись за їх функціональним призначенням.

Співробітники мають бути ознайомлені зі станом умов праці на виробництві та ймовірними наслідками впливу виробничих факторів на їх здоров’я.

У разі зношення, загублення або псування ЗІЗ роботодавець повинен безкоштовно видати робітнику інший аналогічний ЗІЗ. Якщо працівник придбав спецодяг за власні кошти, підприємство відшкодовує такому робітнику вартість ЗІЗ на умовах, встановлених колективною угодою. Спецодяг, який раніше вже використовувався, може надаватися іншим співробітникам тільки після його огляду, очищенню, та за необхідності – ремонту. Можливість повторного використання ЗІЗ та тривалість їх наступної експлуатації погоджується роботодавцем з профспілкою після аналізу ступеня зношеності.

Особи, які запрошуються до виконання разових робіт (наприклад, ліквідація аварій), так само мають бути забезпечені спецодягом та ЗІЗ на рівні з іншими працівниками компанії. ЗІЗ, що були закуплені роботодавцем, є власністю компанії і повинні обліковуватись як інвентар.

Спецодяг повертається працівником у таких випадках: звільнення з компанії; переведення на іншу роботу або інше робоче місце, що не потребує застосування ЗІЗ; запровадження новітніх технологій, закупівля обладнання, під час експлуатації якого застосування виданих ЗІЗ більше не потрібне; завершення строку його експлуатації.

Факти видачі і повернення співробітниками спецодягу реєструються в особистій картці обліку спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ за встановленою формою. Типові норми видачі спецодягу працівникам

Нормативне регулювання статею 8 Закону України «Про охорону праці» зобов’язує усіх роботодавців власним коштом забезпечувати своїх працівників всіма видами спецодягу.

Регламентується це відповідно до нормативних актів, де враховано умови та небезпечні фактори, від яких повинен захистити той чи інший спецодяг.

Типові галузеві норми видачі спецодягу

Норми видачі спецодягу працівникам (далі – Норми) затверджено наказом Держохоронпраці № 62 від 16.04.2009. Вони поширюються на всі підприємства, установи, організації різних галузей промисловості незалежно від форм власності та підпорядкування.

Норми спецодягу розроблялися згідно з Класифікатором професій ДК 003:2005, де чітко прописано, що треба працівнику та терміни використання ЗІЗ.

Зверніть увагу, що іноді підприємства самі розширюють норми безплатної видачі спецодягу, додаючи більш якісні і сучасні засоби.

Як відбувається забезпечення працівників спецодягом

Нагадаємо, спецодяг видають працівникам безплатно. Однак ЗІЗ залишаються власністю підприємства, обліковюється, як інвентар та підлягають поверненню при звільненні працівника. Якщо спецодяг став не придатний для використання з причин, що не залежали від працівника, то роботодавець зобов’язаний надати йому інший, або компенсувати витрати на придбання нового.

Терміни використання спецодягу визначаються характером робіт та з урахуванням таких документів: типові галузеві норми видачі спецодягу, положення підприємств.

Також допускається заміна одного виду спецодягу на інший за умови, що заміна не призведе до зниження рівня захисту працівника. У зв’язку з поступовим наближенням підприємств до європейського рівня, на багатьох великих підприємствах вводять сучасні методології забезпечення ЗІЗ та переглядаються норми видачі спецодягу працівникам загальних професій та інших категорій.

Найбільш популярною стала система забезпечення спецодягом на основі аутсорсинга. Цей алгоритм працює таким чином: проведення тендерів та укладення договорів на довгостроковий термін; визначення норм видачі ЗІЗ та планові показники забезпечення на рік; визначення корпоративного стандарту; При цьому підприємство-постачальник бере на себе всю відповідальність: за влаштування складів-накопичувачів на території підприємства-замовника; здійснює поставки необхідної кількості ЗІЗ; організовує центр видачі спецодягу під контролем служби охорони праці підприємства.

Зберігання та утримання спеціального одягу

Відповідальна особа з охорони праці повинна контролювати належне зберігання спецодягу відповідно до правил його експлуатації. Для централізованого зберігання ЗІЗ на підприємстві необхідно виділити окреме приміщення, облаштоване спеціально для цієї мети. Таке приміщення повинно бути сухим, добре провітрюваним, мати всередині полиці або шафи для розвішування спецодягу. ЗІЗ робітників, які працюють зі шкідливими хімічними або радіоактивними речовинами, слід зберігати у складах, облаштованих з урахуванням відповідних державних стандартів та правил гігієни праці. Основні правила зберігання ЗІЗ: комплекти спецодягу, спецвзуття та інші ЗІЗ мають зберігатись у кімнатах з температурою 10-30 °C при відносній вологості повітря 50-70%; прогумований одяг та гумове взуття необхідно зберігати у затемнених приміщеннях або закритих шафах при температурі 5-20 °C з відносною вологістю повітря 50-70%; перед складанням зимового одягу та взуття їх потрібно ретельно очистити, продезінфікувати та просушити; нижню полицю стелажа треба встановлювати на висоті не менше 0,2 метри; відстань від стін складу і від опалювальних приладів до ЗІЗ повинна становити мінімум 1 м; відстань між стелажами повинна становити мінімум 0,7 м; ЗІЗ слід розміщувати таким чином, щоб уникнути попадання на них прямого сонячного світла або джерел тепла; ЗІЗ необхідно зберігати окремо від кислот, лугів, розчинників та інших матеріалів, контакт з якими може призвести до утворення небезпечних речовин.

Більш детальні вимоги щодо догляду за ЗІЗ можуть міститися в конкретних інструкціях з експлуатації ЗІЗ.