ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА

ПРАЦІВНИКІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО

ГОСПОДАРСТВА, МІСЦЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ,

ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

 

 

Ц Е Н Т Р А Л Ь Н И Й  К О М І Т Е Т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про первинну, об’єднану первинну організацію професійної  спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Київ

 

 

2019 рік

 

«ЗАТВЕРДЖЕНО»

V Пленумом ЦК Профспілки

(Постанова від 19.03.2019 р.№ Пл-5-8)

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про первинну, об’єднану первинну організацію професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

 

1.Загальні положення

1.1. Положення про первинну, об’єднану первинну організацію професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України (далі - Положення) розроблено відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та Статуту професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України (далі  - Профспілка).

Профспілка створена у 1990 році та діє за виробничо-територіальним принципом, що означає пріоритет відповідності структури первинної, об’єднаної первинної організації Профспілки господарській структурі в межах територіальної організації Профспілки; вона об’єднує членів Профспілки - працівників підприємств, установ, організацій, фізичних-осіб-підприємців (далі – суб’єктів господарювання) житлово-комунального господарства, міського електротранспорту (трамвай, тролейбус), спеціалізованого транспорту, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, підприємств, організацій осіб з інвалідністю (з вадами зору та слуху), торф’яної промисловості, добровільного пожежного товариства, інших видів діяльності, пенсіонерів, студентів та учнів, викладацький і технічний персонал навчальних закладів, що готують фахівців для зазначених галузей, а також працівників фізичних осіб, які використовують найману працю, та фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, й здійснюють свою діяльність у зазначених галузях.

1.2. Первинна, об’єднана первинна організація Профспілки (далі - первинна профорганізація) є організаційними ланками Профспілки, які  діють відповідно до Конституції України, Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», інших законодавчих актів, Статуту Профспілки та цього Положення і керуються у своїй роботі програмними документами та рішеннями, ухваленими з’їздами Профспілки, постановами Центрального комітету Профспілки та виборних органів відповідної територіальної, міської організації Профспілки, конференцій та зборів первинної профорганізації.

       1.3. Відповідно до статті 12 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та статті 1 Статуту Профспілки первинна профорганізація, як і інші структурні ланки Профспілки, незалежна від органів державної влади та місцевого самоврядування, роботодавців, їх організацій та об’єднань, інших громадських організацій, політичних партій; їм не підзвітна і не підконтрольна. Свої відносини з ними первинна профорганізація будує на основі конструктивного соціального діалогу, партнерства та принципів рівноправності, взаємоповаги, самостійності та дотримання норм законодавства України.

1.4. Первинна профорганізація є добровільним об’єднанням членів Профспілки за місцем роботи, які працюють у  суб’єктів господарювання галузей та відомств, зазначених у п.1.1. даного Положення. Відповідно до статті 22 Статуту Профспілки для створення первинної профорганізації необхідно не менше трьох членів Профспілки або трьох працівників,  бажаючих вступити до неї.

1.5. Рішення про створення первинної профорганізації приймається зборами (конференцією) членів Профспілки або установчою конференцією (зборами) з осіб, які бажають утворити профорганізацію. Одночасно первинною профорганізацією приймається рішення про її входження до Профспілки.

1.6. Рішення про створення первинної профорганізації набуває чинності з моменту його прийняття. Первинна профорганізація може у встановленому законодавством України порядку набути статусу юридичної особи, на підставі чого мати самостійний баланс та рахунки у банківських установах, печатку, штампи, бланки, реквізити зі своєю назвою та символікою Профспілки.

1.7. Про створення та належність первинної профорганізації до Профспілки уповноважена зборами (конференцією) особа повідомляє виборний орган відповідної міської,  а там,  де  її немає, - територіальної організації Профспілки (надалі – вищої за рівнем організації Профспілки) та  відповідний орган юстиції України у порядку, встановленому чинним законодавством України. Повідомлення  про  належність  до  Профспілки   первинна
профспілкова    організація    надсилає   також   роботодавцю   із
зазначенням персонального складу об'єднуваних нею працівників.

1.8. Створення декількох первинних профорганізацій Профспілки в одному суб’єкті господарювання не допускається, окрім навчальних закладів, де можуть утворюватися як самостійні первинні профорганізації працівників і студентів, так і одна організація, що їх об’єднує.

1.9. За необхідності, рішенням виборного органу територіальної організації Профспілки може бути створена первинна профорганізація, що об’єднує членів Профспілки, які працюють у суб’єкта господарювання, де не створені самостійні первинні профорганізації, а також тимчасово непрацюючих членів Профспілки.

 

2. Мета та завдання первинної профорганізації

2.1. Метою та основним завданням первинної профорганізації є:

- представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки у відносинах з роботодавцем та з органами державної влади, місцевого самоврядування, а також іншими об’єднаннями громадян;

- ведення колективних переговорів та укладання колективних договорів і угод від імені працівників;

- здійснення моніторингу, аналізу та внесення пропозицій до законів та інших нормативно-правових актів з питань формування та реалізації соціально-економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин у порядку, передбаченому даним Положенням, Статутом Профспілки, іншими локальними нормативно-правовими актами Профспілки;

- здійснення громадського контролю за виплатою заробітної плати, дотриманням суб’єктом господарювання  законодавства про працю та про охорону праці, створення безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та соціально-побутових умов, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту, захист прав громадян на працю;

- представництво та захист інтересів працівників в органах, що розглядають індивідуальні трудові спори, колективних трудових спорів (конфліктів);

- представництво прав та інтересів працівників у відносинах з роботодавцем в управлінні  суб’єкта господарювання, в якому утворено дану первинну профорганізацію;

- дольова участь у фінансовому забезпечені діяльності виборних органів Профспілки усіх рівнів;

- солідарні дії у заходах, які організовують та проводять профспілкові органи щодо захисту прав та інтересів спілчан.

2.2. Первинна профорганізація виконує завдання та реалізовує свої повноваження через свої виборні органи у порядку, передбаченому даним Положенням та Статутом Профспілки.

 

3. Права та обов’язки первинної профорганізації

3.1. Первинна профорганізація має право:

3.1.1. Обирати (делегувати), відкликати своїх представників у виборні органи міських, територіальних організацій Профспілки, брати участь через них у роботі цих органів.

3.1.2. Звертатися до вищих за рівнем виборних  органів Профспілки з листами, клопотаннями щодо надання допомоги  у вирішенні проблемних питань первинної профорганізації, роз’яснень та консультацій з економічних, соціальних, правових, майнових та організаційних питань, заохочення та нагородження профспілкових активістів, членів Профспілки.

3.1.3. Вносити пропозиції та проекти документів на розгляд вищих за рівнем органів Профспілки  та отримувати відповіді, інформацію про результати їх розгляду.

3.1.4. Брати участь у розробці положень, територіальної та галузевої угод, вносити пропозиції до проектів законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють соціально-трудові права членів Профспілки.

3.1.5. Використовувати можливості вищих за рівнем організацій Профспілки для навчання профспілкових кадрів та активу, отримувати, розповсюджувати інформацію, необхідну для первинної профорганізації та членів Профспілки.

3.2. Первинна профорганізація зобов’язана:

3.2.1. Виконувати Статут та програмні документи Профспілки, рішення виборних органів Профспілки та її структурних ланок.

3.2.2. Підтримувати діяльність Профспілки  та брати активну участь у реалізації її статутної мети та завдань, проведенні загально-профспілкових заходів; проявляти солідарність у захисті прав та інтересів членів Профспілки - на місцевому, територіальному, національному та міжнародному рівнях.

3.2.3. Ініціювати укладення колективного договору суб’єктом господарювання, де функціонує первинна профорганізація.

3.2.4. Не допускати дій, що можуть завдати шкоди Профспілці та її організаціям.

3.2.5. Вимагати від роботодавця повноти утримання профвнесків та своєчасного їх перерахування первинній профорганізації.

3.2.6. Дотримуватися організаційної та фінансової дисципліни,  перераховувати частину зібраних  профспілкових внесків  до вищих за рівнем профспілкових органів відповідно до Статуту Профспілки. 

4. Органи первинної профорганізації та їх повноваження

4.1. Первинна профорганізація самостійно вирішує питання своєї організаційної структури з урахуванням виробничої, експлуатаційної структури суб’єкта господарювання  і може утворювати цехові комітети, профгрупи тощо. За рішенням профспілкового комітету у первинній профорганізації можуть створюватися цехові (у структурних підрозділах суб’єкта господарювання), профспілкові групи тощо. Їх функції та повноваження, якщо вони не передбачаються статутом Профспілки, затверджуються профспілковим комітетом.  

4.2. Вищим органом первинної профорганізації є збори (конференція), які відповідно до Статуту Профспілки проводяться:

- в профспілковій групі - не рідше одного разу у три місяці;

-  в цеховій, первинній профорганізації - не рідше двох разів на рік.

Профспілкові     збори     (конференція)     скликаються  виборним органом первинної профорганізації за  своєю  ініціативою  або  на вимогу більш як третини членів Профспілки,  які перебувають  на  обліку  в  первинній   профорганізації,   або на вимогу контрольно-ревізійної комісії первинної профорганізації Профспілки, або   за  пропозицією вищого за рівнем органу Профспілки.

4.3. Позачергові збори (конференція) проводяться на вимогу не менше однієї третини членів Профспілки чи контрольно-ревізійної комісії в місячний термін після надходження такої вимоги.

4.4. Збори (конференції), ініційовані  самим виборним  органом первинної профорганізації, скликаються шляхом прийняття відповідного рішення, в якому зазначається дата, місце проведення, норма представництва на конференцію та проект порядку денного зборів (конференції). У разі вибуття з виборного органу первинної профорганізації більше половини його складу збори (конференцію) скликає голова первинної профорганізації своїм розпорядженням. А у разі вибуття і голови первинної профорганізації рішення про проведення зборів (конференції) приймає виборний орган вищої за рівнем  організації Профспілки, який призначає також відповідального за їх підготовку та проведення.

4.5. Збори (конференції), ініційовані не менше, ніж однією третиною членів Профспілки,  скликаються у наступному порядку: отримавши письмову вимогу, в якій має бути зазначено підстави скликання зборів (конференції), проект порядку денного, виборний орган первинної профорганізації у п’ятиденний термін зобов’язаний прийняти рішення про скликання зборів (конференції)  та організувати їх проведення. У разі зволікання виборним органом, прийняття такого рішення, ініціатори скликання зборів (конференції) разом із представником вищого за рівнем виборного профоргану створюють організаційний комітет, який приймає рішення про дату, місце проведення зборів (конференції), проект порядку денного, норму представництва делегатів на конференцію, та проводять роботу з підготовки та проведення зборів (конференції).

4.6. Збори (конференція) на вимогу контрольно-ревізійної комісії Профспілки проводиться згідно з її рішенням  за результатами проведеної перевірки  у порядку, передбаченому в пункті 4.5. даного Положення.

4.7. Відповідно до Статуту Профспілки не рідше одного разу на 5 років, проводяться звітно-виборні збори (конференції), на яких в обов’язковому порядку розглядаються питання щодо звітів про роботу профспілкового виборного органу, контрольно-ревізійної комісії, вибори голови первинної профорганізації, профспілкового комітету, голови і членів контрольно-ревізійної,  мандатної (за потребою) комісій.

           У виключних випадках, з поважних причин (довгострокові вимушені відпустки більшості членів Профспілки, зупинка виробництва тощо), повноваження виборного органу первинної профорганізації може продовжити вищий за рівнем виборний профспілковий орган за клопотанням первинної профорганізації на термін до усунення причин, які унеможливлюють проведення звітів і виборів, але не більше, ніж на один рік з дня завершення повноважень виборного органу первинної профорганізації.

           Дострокові перевибори профгрупоргів, профорганізаторів, виборних органів  та голів первинних профорганізацій проводяться на вимогу не менше однієї третини членів Профспілки, або на вимогу структурних ланок первинної профорганізації, які представляють не менше однієї третини членів  Профспілки, в місячний термін із дня надходження такої вимоги або за рішенням самого виборного органу.

4.8. Голова первинної профорганізації та його заступник є делегатами конференції за посадою.

4.9. Відповідно до Статуту Профспілки про проведення профспілкових зборів (конференції) члени Профспілки (делегати) попереджаються відповідним виборним органом не пізніше, ніж за 5 робочих днів до їх проведення.

Профспілкові збори вважаються правомочними за умови, якщо в них беруть участь більше як половина членів Профспілки, що знаходяться на обліку даної первинної профорганізації.

Конференція первинної профорганізації вважається правомочною за участі у ній більше двох третин делегатів.

Рішення зборів (конференції) вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало понад половину учасників зборів (конференції), за умови наявності кворуму.

4.10. Збори (конференцію) відкриває голова  первинної профорганізації або особа, яка виконує обов’язки голови.

4.11. При відкритті зборів (конференції) головуючий інформує учасників зборів (делегатів конференції)  про:

- кількість членів Профспілки, які перебувають на обліку в первинній профорганізації або  делегатів, обраних на конференцію;

- кількість членів Профспілки або делегатів конференції, присутність яких необхідна для кворуму;

- кількість членів Профспілки або делегатів, обраних на конференцію, які зареєструвались на час відкриття зборів (конференції).

4.12. Після відкриття зборів (конференції) головуючий (або інша особа - член Профспілки) може вносити від імені виборного органу первинної профорганізації на розгляд зборів (конференції) пропозиції щодо персонального складу робочих органів зборів (конференції) - (лічильної комісії, секретаря чи секретаріату, редакційної комісії тощо), регламенту (розкладу часу) проведення зборів (конференції) та проводить голосування з цих питань.

Ці пропозиції можуть вносити й інші учасники зборів, делегати конференцій.

4.13. Далі керує роботою зборів (конференції) робоча президія, кількісний та персональний склад якої визначають збори (конференція). Учасники зборів (конференції) можуть запрошувати до робочої президії зборів (конференції) представників місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, роботодавців, вищих за рівнем організацій Профспілки, інших громадських об’єднань, закладів, установ, які запрошені на збори (конференцію).

4.14. Головує на зборах (конференції)  за результатами голосування зборів (конференції) або за домовленістю членів робочої президії,  один із обраних до неї членів.

4.15. Організація розгляду питання на зборах (конференції) включає:

- доповідь (звіти) профспілкового комітету, профорганізатора, профспілкового представника,  контрольно-ревізійної, мандатної комісій і дають оцінку їхній роботі або інформаційне повідомлення, запитання доповідачеві і відповіді на них;

- співдоповідь (у разі необхідності), запитання співдоповідачеві і відповіді на них;

- виступи учасників зборів (конференції);

- оголошення головуючим про припинення обговорення та проведення голосування з даного питання, повідомлення про тих, хто записався на виступ і не виступив;

- заключне слово доповідача і співдоповідача;

- виступ голови або іншого члена редакційної комісії, утвореної для підготовки чи редагування проекту постанови з питання, що розглядається;

- оголошення про перехід до голосування та визначення його форми;

- прийняття рішення за результатами проведеного голосування.

У разі припинення обговорення питання порядку денного у зв’язку з закінченням відведеного для цього часу, головуючий пропонує учасникам зборів (конференції), які не виступили, передати тексти їхніх виступів до робочої президії для залучення до протоколу зборів (конференції).

Учасник зборів (конференції) має право подати на ім’я головуючого в письмовому вигляді ( із зазначенням свого прізвища та за підписом) окрему думку щодо прийнятого рішення. Така окрема думка підлягає оголошенню та залученню до протоколу зборів (конференції).

4.16. Форму  голосування із кожного питання порядку денного (відкрите чи таємне) визначають збори (конференція) перед початком голосування.

4.17. Відкрите голосування проводиться шляхом підняття руки учасника зборів (посвідчення делегата конференції), а таємне - шляхом подання бюлетенів.

Голосування з питань обрання робочих органів зборів (конференції) проводиться відкритим голосуванням.

4.18. Перед кожним відкритим голосуванням головуючий формулює зміст питання, що буде ставитись на голосування, повідомляє кількість голосів, необхідну для прийняття рішення, і, якщо немає заперечень, відразу ставить на голосування.

У разі внесення учасниками зборів (конференції) поправок до проектів рішень, голова редакційної комісії перед початком розгляду відповідного проекту інформує про результати опрацювання (підтримання), чи відхилення   таких правок.

У випадку, коли редакційна комісія не підтримала поправки учасника зборів (конференції) до проекту рішення, він має право наполягати на винесенні на голосування своєї пропозиції та наданні слова для аргументації своєї позиції.

У випадку голосування проектів документів за пунктами, головуючий може об’єднати голосування в цілому з деяких послідовно розміщених пунктів, якщо до них не було внесено поправок. Їх текст підлягає оголошенню, якщо на цьому наполягає хтось із учасників зборів (конференції).

Після оголошення головуючим про початок відкритого голосування і до моменту оприлюднення його результатів слово нікому не надається.

4.19. У разі прийняття рішення про проведення таємного голосування секретарем (секретаріатом) зборів (конференції) за дорученням лічильної комісії виготовляються бюлетені для таємного голосування відповідно до кількості учасників зборів (конференції).

Усі бюлетені мають бути виготовлені за єдиним зразком (за якістю паперу, кольором, змістом тощо та мокрою печаткою та датою проведення зазначеного заходу) і не мати сторонніх позначок.

Час, місце і порядок голосування визначаються лічильною комісією про що голова, член лічильної комісії повідомляє учасників зборів (конференції).

До початку таємного голосування лічильна комісія перевіряє наявність та стан приміщення та кабін для голосування, опечатує скриньки для бюлетенів.

Кожному учаснику зборів (конференції) видається по одному бюлетеню з кожного питання, що виноситься на таємне голосування, після пред’явлення ним посвідчення, яке видавалось під час реєстрації, та підтвердження особистим підписом у відомості одержання бюлетенів.

Таємне голосування проводиться шляхом проставляння відмітки навпроти питання або прізвища кандидата на посаду, за яке голосує учасник зборів або делегат конференції.

Недійсними вважаються бюлетені, в яких відмічено більше одного прізвища чи питання, а також бюлетені, що не відповідають єдиному зразку.  

Будь-які питання або прізвища, додатково вписані до бюлетенів, при підрахунку голосів не враховуються і до протоколу не вносяться.     

Якщо у скриньках для голосування виявиться більша за видану згідно з списком кількість бюлетенів, всі вони визнаються недійсними. У такому разі збори (конференція) вирішують питання довіри лічильній комісії та проводиться повторне голосування з відповідного питання.

4.20. За результати відкритого чи таємного голосування з кожного питання порядку денного лічильна комісія складає протокол, який підписує голова та члени лічильної комісії.

У разі незгоди будь-кого з членів комісії з протоколом, він у письмовій формі викладає свою окрему думку, яка додається до протоколу і оголошується на зборах (конференції).

Про результати голосування голова лічильної комісії або уповноважений член комісії доповідає зборам (конференції)  та відповідає на запитання їх учасників.

4.21. На підставі повідомлення лічильної комісії збори (конференція) приймають відповідне рішення.

4.22. На зборах (конференціях) секретарем (секретаріатом) зборів (конференції) ведеться протокол, який підписується головуючим на зборах (конференції)  і секретарем або керівником секретаріату.

У протоколі зазначаються: дата і місце проведення зборів (конференції); загальна кількість членів первинної профорганізації або делегатів, обраних на конференцію; кількість присутніх на зборах (конференції); кількість та персональні дані запрошених; прізвища та ім’я доповідачів (співдоповідачів) та осіб, які брали участь в обговорені питань; прийняті постанови й інші документи; результати голосування  по них. До протоколу додається також список учасників зборів (конференції), список осіб, яких було запрошено  на  збори (конференцію)  і які були присутніми на них, підписані оригінали постанов зборів (конференції) і додатків до них.

4.23.  Повноваження зборів (конференції) первинної профорганізації.

Відповідно до Статуту Профспілки збори (конференції) первинної профорганізації:

4.23.1. Заслуховують звіти про роботу виборного органу та контрольно-ревізійної комісії, а також членів Профспілки, делегованих до профорганів вищого рівня.

4.23.2. Визначають основні напрями своєї діяльності на черговий термін повноважень.

4.23.3. Приймають рішення про прийняття в члени Профспілки, виключення із членів Профспілки, якщо ці повноваження не передані цеховій профспілковій організації, профспілковому комітету.

4.23.4. Приймають рішення про структуру первинної профорганізації, формування та регламент роботи її виборних органів.

4.23.5. Обирають виборний орган (комітет, профорганізатора, його заступника), контрольно-ревізійну комісію та її голову, мандатну комісію та її голову (за потребою), приймають рішення про вибори голови первинної профорганізації.

4.23.6. Затверджують бюджет (кошторис) первинної профорганізації в межах коштів, що залишаються після обов’язкових відрахувань частини профвнесків вищому  за рівнем виборному профспілковому органу.

4.23.7. Вирішують питання щодо штатів та умов оплати праці виборних профспілкових працівників, працівників культурно-спортивних та оздоровчих закладів, що утримуються за рахунок профспілкових коштів. Витрати на заробітну плату профспілковим працівникам не повинні перевищувати однієї третини планової суми членських профспілкових внесків.

4.23.8. Вирішують питання винагороди (грошові виплати) за активну профспілкову діяльність головам виборних  профспілкових органів, не звільнених від своїх виробничих чи службових обов’язків, та іншим особам, які займають виборні профспілкові посади.

4.23.9. Обирають делегатів на конференцію вищої за рівнем організації Профспілки.

4.23.10. За рішенням вищого профспілкового органу делегують своїх представників до його складу.

4.23.11. Розглядають інші питання, в тому числі внесені до порядку денного цехкомами, учасниками зборів (конференції).

4.24. В період між зборами (конференціями)  поточну роботу первинної профорганізації організовує виборний орган:

- у первинній профорганізації, що об’єднує до 15 членів Профспілки, - профорганізатор та його заступник;

- у профспілковій групі – профспілковий груповий організатор (профгрупорг); у цеховій організації – цеховий комітет (профбюро)

- у первинній організації, що об’єднує 15 і більше членів Профспілки, - виборний профспілковий орган (комітет).

Строки повноважень виборних органів визначаються зборами (конференціями) цих первинних профорганізацій та відповідно до Статуту Профспілки не повинні перевищувати 5 років.

 

 

 

 

Виборний орган:

4.24.1. Представляє і захищає інтереси членів Профспілки з питань найму та звільнення, умов оплати та нормування праці, режиму роботи та відпочинку, охорони праці, виробничої санітарії та техніки безпеки.

4.24.2. Організовує ведення колективних переговорів, укладає колективний договір і контролює його виконання.

З цією метою:

- збирає та узагальнює пропозиції членів Профспілки, бере участь у підготовці проекту колективного договору або самостійно готує його, організовує обговорення проекту в усіх підрозділах суб’єкта господарювання;

- разом з роботодавцем на рівноправній основі створює комісію для ведення колективних переговорів, при необхідності - узгоджувальну комісію для врегулювання розбіжностей у ході переговорів, надає експертну, консультативну та іншу допомогу своїм представникам на переговорах;

- при наявності у суб’єкта господарювання   декількох профспілок бере участь у створенні спільного представницького органу цих профспілок пропорційно кількості членів профспілок, яких вони об'єднують, для ведення переговорів і розробки проекту колективного договору;

- спільно з роботодавцем організовує проведення зборів (конференції) працівників суб’єкта господарювання для схвалення проекту колективного договору, за дорученням зборів (конференції) укладає колективний договір і здійснює контроль за його виконанням;

- звітує та ініціює звіт роботодавця про виконання колективного договору на зборах (конференції) працівників суб’єкта господарювання;

- при порушенні роботодавцем умов колективного договору надсилає йому подання про усунення порушень. У разі відмови в усуненні цих порушень або недосягнення згоди у зазначений термін оскаржує неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб до суду.

4.24.3. Погоджує локальні акти роботодавця, надає йому згоду у запровадженні форми і системи оплати праці, норми праці, розцінок, тарифної сітки, ставок, посадових окладів, компенсаційних і гарантійних  виплат, правил  внутрішнього трудового розпорядку, встановленні строків виплати заробітної плати, графіків надання відпусток.

4.24.4. Разом з власником або уповноваженою ним особою визначає розміри премій та інших видів заохочення, матеріальної допомоги і винагороди за підсумками роботи суб’єкта господарювання.

4.24.5. Здійснює громадський контроль за виконанням роботодавцем законодавства про працю та про охорону праці, за забезпеченням роботодавцем безпечних і нешкідливих умов праці, виробничої санітарії.

З цією метою:

- створює комісію профкому з питань охорони праці, яка здійснює перевірку стану умов і безпеки праці на виробництві, санітарно-побутового обслуговування, забезпечення працюючих засобами колективного й індивідуального захисту, лікувально-профілактичним харчуванням тощо;

- вимагає усунення порушень нормативних актів про охорону праці;

- разом з роботодавцем бере участь у розробці й реалізації комплексних заходів для поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, проводить перевірки їх виконання, правильного використання коштів фонду охорони праці:

- бере участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, у роботі комісії суб’єкта господарювання  з питань охорони праці.

4.24.6. Бере участь у вирішенні соціально-економічних питань суб’єкта господарювання. Визначенні та затвердженні переліку і порядку надання працівникам соціальних пільг.

4.24.7. Бере участь в управлінні соціальним страхуванням, делегує своїх представників до складу комісії по соціальному страхуванню, контролює призначення допомоги та своєчасність її виплати по страхових випадках; бере участь у формуванні та витратах коштів на   культурно-масову та спортивну роботу, вирішує питання щодо оздоровлення та відпочинку членів Профспілки та їх родин, організації їх дозвілля.

4.24.8. Дає згоду або відмовляє у наданні згоди на розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з членом Профспілки у випадках, передбачених чинним законодавством.

4.24.9. Контролює виконання індивідуальних трудових договорів членів Профспілки, що працюють у фізичних осіб, які використовують найману працю.

4.24.10. Узгоджує рішення про використання коштів суб’єкта господарювання, що призначені для надання позик, погашення кредитів і процентів на них, на індивідуальне будівництво, покращення житлових умов,  облаштування садово-городніх ділянок тощо.

4.24.11. Здійснює контроль за підготовкою й поданням роботодавцем документів, необхідних для призначення пенсій працівникам.

4.24.12. Висловлює думку з приводу призначення керівника суб’єкта господарювання.

4.24.13. Приймає рішення про звернення до власника суб’єкта господарювання  із вимогою розірвати трудовий договір (контракт) із керівником, якщо він порушує законодавство про працю, охорону праці, ухиляється від участі у переговорах щодо укладення,  зміни колективного договору або  із клопотанням про притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб за невиконання умов колективного договору.

4.24.14. Користується і розпоряджається майном відповідно до затвердженого кошторису, фінансами та іншими коштами первинної профспілкової організації, в тому числі переданими власником (адміністрацією) суб’єкта господарювання згідно з договором або рішенням трудового колективу.

4.24.15. Контролює повноту утримання та перерахування роботодавцем членських профспілкових внесків, планує надходження та відповідно до затвердженого кошторису контролює використання коштів профспілкового бюджету та майна первинної профорганізації.

4.24.16. Координує та контролює роботу цехових профспілкових організацій і профгруп, спрямовує і контролює діяльність постійних та тимчасових комісій і робочих груп.

4.24.17. Для здійснення своїх повноважень у разі необхідності утворює постійні комісії, робочі групи за напрямами роботи, визначає їх перелік, кількісний та персональний склад, повноваження й порядок роботи.

4.24.18. Приймає рішення про створення, ліквідацію, реорганізацію суб’єктів господарювання, навчальних закладів, підприємницьких структур, кредитних спілок, благодійних фондів профорганізації відповідно до чинного законодавства України.

4.24.19. Бере участь у проведенні колективних профспілкових акцій, проводить відповідну організаторську й роз'яснювальну роботу в первинній профспілковій організації.

4.24.20. Приймає рішення щодо порядку обрання (формування) виборного профспілкового органу, контрольно-ревізійної комісії, розподіляє обов’язки серед членів виборного профоргану.

4.24.21. Може обирати зі свого складу голову первинної профорганізації у разі дострокового припинення його повноважень.

4.24.22. За пропозицією голови первинної профорганізації затверджує заміщення посади бухгалтера або довіреної особи із членів первинної профорганізації, відповідальної за бухгалтерську та фінансову дисципліну.

4.24.23. Проводить роботу із залучення працівників в члени Профспілки, здійснює облік спілчан.

4.24.24. Організовує навчання профспілкового активу.

4.24.25. Організовує вивчення й поширення досвіду роботи інших профорганізацій, в т.ч. зарубіжних країн, запроваджує кращі форми роботи в практику первинної профспілкової організації.

4.24.26. Користується іншими правами, передбаченими чинним законодавством України.

4.25. Виборний орган первинної профорганізації може делегувати деякі права виборним органам структурних ланок та голові первинної профорганізації. 

4.26. Засідання виборного органу первинної профорганізації скликає голова первинної профорганізації  або особа, яка виконує обов’язки голови.

4.27. Засідання  виборного органу первинної профорганізації відкриває і веде голова первинної профорганізації або особа, яка виконує обов’язки голови (далі -головуючий).

4.28. На початку засідання головуючий повідомляє про загальну кількість членів виборного органу первинної профорганізації, кількість присутніх, нагадує про кворум та кількість голосів, необхідних для прийняття рішень.

4.29. Згідно Статуту Профспілки засідання виборного органу первинної профорганізації скликається за необхідністю, але не рідше одного разу у три місяці і вважається правомочним, якщо в їх роботі беруть участь не менше, ніж 2/3 членів цього виборного органу. Рішення вважається схваленим, коли за нього проголосувало понад половину присутніх членів виборного органу первинної профорганізації при наявності кворуму.

5. Посадові особи первинної профорганізації

5.1. Згідно Статуту Профспілки  посадовими особами первинної профорганізації є голова та заступники голови.

Голова виборного органу водночас є водночас головою первинної профорганізації.

5.2. Для ведення поточної роботи у первинній профорганізації може створюватися виконавчий апарат (бухгалтер, інструктор тощо) . За відсутності в штаті виборного органу посади бухгалтера  в установленому порядку  може затверджуватись довірена особа із членів первинної профорганізації, яка виконує обов’язки бухгалтера на громадських засадах.    

5.3. Голова виборного органу первинної профорганізації:

5.3.1. Без довіреності представляє первинну профорганізацію Профспілки у взаємовідносинах виборного органу з вищими за рівнем виборними профспілковими органами, іншими органами та організаціями, забезпечує виконання рішень зборів (конференцій) первинної профорганізації та вищих виборних органів Профспілки.

5.3.2. Організовує роботу виборного органу, підготовку необхідних матеріалів для розгляду та підписує рішення і протоколи засідань виборного органу первинної профорганізації. 

5.3.3. Вносить пропозиції виборному органу первинної профорганізації (за необхідності) про обрання та звільнення з посади заступників голови та про розподіл обов’язків між ними, а також створення виконавчого апарату.

5.3.4. Проводить особистий прийом членів Профспілки, організовує розгляд заяв, пропозицій та зауважень, дає доручення профспілковим працівникам, активістам з питань діяльності первинної профорганізації.

5.3.5. Організовує навчання профспілкового активу, інформаційну та  роз’яснювальну роботу в первинній профорганізації.

5.3.6. Від імені первинної профорганізації підписує колективний договір, організовує контроль за його виконанням.

5.3.7. Розпоряджається коштами первинної профорганізації в межах асигнувань, передбачених її бюджетом (кошторисом) і виділених у його розпорядження; організовує необхідну господарську діяльність у даній первинній профорганізації.

Щорічно звітує на засіданні виборного органу про витрачання коштів за затвердженим кошторисом.

5.3.8. За рішенням виборного органу первинної профорганізації розпоряджається профспілковим майном, укладає відповідні правочини про його відчуження  чи придбання, передачу в заставу чи оренду.

5.3.9. Забезпечує виконання фінансових зобов’язань та рішень вищих за рівнем органів Профспілки.

5.3.10. Подає до вищого за рівнем органу Профспілки звіти за встановленими формами.

5.3.11. Організовує ведення діловодства первинної профорганізації, формування та збереження архіву.

5.3.12. Виконує інші функції, необхідні для забезпечення діяльності первинної профорганізації.

5.4. Звільнення голови первинної профорганізації, його заступників  у зв’язку із закінченням термінів повноважень здійснюється відповідно до норм трудового законодавства за рішенням зборів (конференції).

5.5. Звільнення посадових осіб за порушення вимог Статуту Профспілки, неналежне виконання посадових обов’язків може здійснюватися за рішенням зборів (конференції); а звільнення за власним бажанням  - за рішенням виборного органу первинної профорганізації. У такому випадку вибори посадових осіб можуть проводитися виборним органом первинної профорганізації зі свого складу, але лише на термін повноважень цього виборного органу.

6. Контрольно-ревізійна та мандатна комісії

6.1. Порядок формування, організація роботи, повноваження та обов’язки контрольно-ревізійних та мандатних комісій визначаються відповідно до Статуту Профспілки.

6.2. Контрольно-ревізійна комісія первинної профорганізації обирається з членів первинної профорганізації Профспілки  на зборах (конференціях)  на термін повноважень виборного органу відповідної організації та підзвітна зборам (конференції), які її обрали.

6.3. В первинній профорганізації, яка об’єднує до 15 членів Профспілки, контрольно-ревізійна комісія може не обиратися; у цьому випадку її обов’язки здійснює уповноважена зборами особа.

6.4. Члени виборного органу первинної профорганізації та штатні працівники їх апаратів не можуть бути членами контрольно-ревізійної комісії цієї організації.

6.5. Члени контрольно-ревізійних комісій беруть участь у засіданнях виборного органу відповідної первинної профорганізації з правом дорадчого голосу.

6.6. Контрольно-ревізійна комісія первинної профорганізації самостійно визначає свою структуру, обирає заступника голови   та розподіляє обов’язки між членами комісії.

У разі дострокового припинення повноважень голови контрольно-ревізійної комісії його  обов’язки виконує заступник голови або інший член комісії, уповноважений нею.

У випадку вибуття зі складу контрольно-ревізійної комісії її членів допускається додаткове обрання  в установленому порядку нових членів комісії.

6.7. Контрольно-ревізійна комісія первинної профорганізації:

6.7.1. Контролює  формування  і  використання  коштів  та  майна,   які   знаходяться  у  власності  первинної  профорганізації.

Здійснює контроль за дотриманням Статуту Профспілки, діючих в Профспілці інструкцій та положень, виконанням рішень керівних органів Профспілки.

6.7.2. Контролює своєчасність, повноту надходжень і перерахування у встановлених розмірах членських внесків.

6.7.3. Перевіряє фінансову діяльність і діловодство, достовірність бухгалтерської, фінансової і статистичної звітності.

6.7.4. Проводить ревізію виконання бюджетів (кошторисів) первинної профорганізації, цілеспрямованість витрат, збереження та доцільність використання майна, що знаходиться у її власності, розпорядженні, користуванні.

6.7.5. Контролює господарську діяльність виборного органу, а також суб’єктів господарювання, які створені за участю первинної профорганізації.

6.7.6. Робить висновки щодо проектів бюджетів (кошторисів) і фінансових звітів та інших фінансових документів первинної профорганізації.

6.7.7. Контролює порядок та оперативність розгляду органами первинної профорганізації заяв, скарг, листів членів Профспілки.

6.7.8. Розглядає звернення і пропозиції членів Профспілки, які надходять на адресу комісії, та приймають рішення.

6.8. Ревізії  фінансово-господарської діяльності виборного органу та посадових осіб первинної профорганізації за підсумками року є обов’язковими.

6.9. При виявленні фактів нераціонального використання коштів, матеріальних цінностей або фінансових зловживань контрольно-ревізійна комісія інформує про це виборний орган, вносить пропозиції щодо вжиття заходів для усунення порушень та притягнення винних посадових осіб до відповідальності, а в разі необхідності - передає матеріали правоохоронним органам.

6.10. Акти та приписи контрольно-ревізійної комісії обов’язкові для розгляду та вжиття заходів виборним органом первинної профорганізації. Про підсумки розгляду останній зобов’язаний в місячний термін проінформувати контрольно-ревізійну комісію.

6.11. Згідно Статуту Профспілки у разі надходження інформації про порушення або зловживання з фінансових та господарських питань у первинній профорганізації перевірку мають право здійснювати і контрольно-ревізійні комісії територіальної організації та Центрального комітету Профспілки.

6.12. Координує, розробляє рекомендації, надає роз’яснення з питань перевірок і ревізій фінансово-господарської діяльності виборних профорганів,  методичну і практичну допомогу контрольно-ревізійним комісіям первинних профорганізацій,  - контрольно-ревізійна комісія  Профспілки. 

6.13. Мандатні комісії, їх голови обираються на конференціях первинних, об’єднаних первинних профорганізацій із числа делегатів на термін повноважень її виборного органу.

6.14. Мандатна комісія самостійно визначає свою структуру, обирає заступника голови та розподіляє обов’язки між своїми членами.

6.15. Мандатна комісія в період між конференціями проводить перевірку повноважень членів виборного органу первинної профорганізації у разі обрання їх шляхом прямого делегування, а також у разі відкликання чи заміні членів виборного органу, вносить пропозиції з цих питань на засіданні виборного органу цієї профорганізації.

 

7. Майно та кошти первинної профорганізації

7.1. Первинна профорганізація може мати у власності грошові кошти, цінні папери та інше рухоме і нерухоме майно, необхідне для здійснення своєї діяльності.

7.2. Джерелами формування коштів та майна первинної профорганізації є:

- профспілкові внески, які залишаються у розпорядженні первинної профорганізації  відповідно до Статуту Профспілки;

- майно і кошти, передані первинній профорганізації юридичними та фізичними особами на підставі і в порядку, визначеному законодавством України;

- відрахування суб’єктами господарювання коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»;

- надходження від суб’єктів господарювання, створених за участі первинної профорганізації;

- безповоротна фінансова допомога та добровільні пожертвування громадян та юридичних осіб;

- пасивні доходи;

- інші надходження, не заборонені законодавством України.

7.3. Кошти та майно, отримані доходи (прибутки) первинної профорганізації використовуються виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених Статутом Профспілки, та не підлягають розподілу між членами Профспілки, які об’єднані первинною профорганізацією, працівниками виконавчого апарату (окрім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску). Отримані доходи (прибутки) первинної профорганізації спрямовані на реалізацію мети (цілей, завдання) та напрямків діяльності не вважаються розподілом згідно чинного законодавства України.

Кошти   первинної   профорганізації,    які  залишаються  в  неї  після  відрахувань  вищим  за рівнем органам Профспілки,  витрачаються  згідно річними бюджетами та окремими цільовими  кошторисами в межах річного бюджету,  який затверджується  профспілковими  зборами (конференцією).

Від імені членів Профспілки розпоряджання коштами, іншим
майном здійснюють виборні органи  первинної профорганізації.

7.4. Первинна профорганізація не несе відповідальності за зобов’язаннями вищих за рівнем органів Профспілки та Профспілки в цілому.

7.5. Позбавлення первинної профорганізації права власності, а також права володіння та користування належним їй майном, можливе лише за рішенням суду на підставах, визначених Конституцією та законами України.

8. Членські внески

8.1. Розмір  вступних  внесків і щомісячних членських внесків
встановлюється Статутом Профспілки.

Згідно Статуту Профспілки члени Профспілки сплачують щомісячно членські внески в таких розмірах:

- працюючі – 1 (один) відсоток від місячної заробітної плати за основним місцем роботи;

- учні (студенти) професійних, вищих навчальних закладів – 1 (один) відсоток від стипендії;

- працюючі пенсіонери – 1 (один) відсоток від їхньої заробітної плати;

- непрацюючі пенсіонери, учні (студенти), які не отримують стипендії, особи, які перебувають у відпустках по догляду за дітьми - 0,1 (нуль цілих один десятих)  відсотка  від прожиткового мінімуму.

8.2. Не сплачуються членські внески з сум оплати листків тимчасової непрацездатності, матеріальної допомоги та субсидій.

8.3. Члени Профспілки - непрацюючі пенсіонери, особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, сезонні працівники, особи, які тимчасово втратили роботу у зв’язку із скороченням штату, ліквідацією суб’єкта господарювання та з інших поважних причин, можуть бути звільнені повністю або частково від сплати членських внесків за рішенням виборного органу первинної профорганізації, де вони перебувають на профспілковому обліку.

8.4. Згідно Статуту Профспілки первинні профорганізації, які мають розрахункові рахунки, залишають у своєму розпорядженні не більше 65 відсотків від загальної суми отриманих (зібраних) членських внесків. Решта  перераховується вищій за рівнем організації Профспілки.

Первинні профорганізації, які не мають розрахункових рахунків, усю суму отриманих (зібраних) внесків, а також усі відрахування роботодавця на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу перераховують вищій за рівнем профорганізації, яка виконує рішення первинної профорганізації про використання частки її членських внесків та інших коштів в загальному кошторисі, а також здійснює бухгалтерський облік та фінансову звітність.

8.5. Членські внески роботодавець утримує щомісячно із заробітної плати члена Профспілки на підставі його особистої письмової заяви.

8.6. Членські профспілкові внески, зібрані у безготівковій формі, роботодавець, згідно з чинним законодавством, зобов’язаний перераховувати щомісячно на рахунки первинної та вищій за рівнем профорганізація у терміни та в розмірах, визначених колективним договором чи окремою угодою між роботодавцем і первинною профорганізацією, але не менших, ніж встановлених Статутом Профспілки.

8.7. Первинна профорганізація, яка без поважних причин не сплачує в установленому розмірі профспілкових внесків протягом більше, ніж три місяці, може бути позбавлена за рішенням вищого за рівнем профоргану права на захист інтересів її членів на період до погашення  заборгованості.

9. Гарантії прав членів виборних органів первинної профорганізації

9.1. Згідно з чинним законодавством роботодавець зобов’язаний сприяти створенню належних умов для діяльності первинної профорганізації та її виборних органів; надати робоче приміщення з усім необхідним обладнанням, засобами зв’язку, опаленням, освітленням, забезпечити його прибирання та охорону.

Роботодавець може передавати первинній профорганізації в управління  будинки, приміщення, споруди, призначені для ведення культурно-масової,  освітньої, фізкультурної, спортивної,  оздоровчої роботи серед працівників та членів їх сімей.

9.2. Здійснюючи передбачені чинним законодавством та Статутом Профспілки повноваження, члени виборних органів первинної профорганізації мають право за дорученням цього органу:

9.2.1. Відвідувати та оглядати робочі місця на території відповідного суб’єкта господарювання, де працюють члени Профспілки, та вимагати  і одержувати від роботодавця, інших посадових осіб відповідні документи, відомості та пояснення, стосовно умов праці, виконання зобов’язань колективних договорів та угод,  додержання вимог трудового законодавства.

9.2.2. Брати участь у перевірці роботи соціально-побутових закладів, гуртожитків, що належать суб’єкту господарювання.

9.2.3. Розміщувати інформацію про роботу виборних органів первинної та вищих за рівнем організацій Профспілки у спеціально визначених та доступних для працівників місцях.

9.3. Членам виборних органів первинної профорганізації чинним законодавством гарантуються можливості для здійснення їх повноважень, зокрема:

- надається (для не звільнених від своїх виробничих чи службових обов’язків профактивістів) на умовах, передбачених колективним договором чи угодою, вільний від роботи час із збереженням середньої заробітної плати для участі в консультаціях і переговорах, виконання громадських обов’язків в інтересах трудового колективу, а також для участі в роботі виборних органів первинної профорганізації, але не менш ніж дві години на тиждень;

-  на час профспілкового навчання надається додаткова відпустка тривалістю до шести календарних днів із збереженням середньої заробітної плати за рахунок суб’єкта господарювання, де вони працюють;

- зберігаються соціальні пільги та заохочення, встановлені для інших працівників за місцем роботи відповідно до законодавства. За рахунок коштів суб’єктів господарювання  їх працівникам - членам виборних профорганів надаються додаткові пільги на умовах, передбачених колективним договором.

9.4. Зміна умов трудового договору, оплати праці, притягнення до відповідальності працівників, які є членами виборних органів первинної профорганізації, допускається лише за згодою цього виборного органу.

9.5. Звільнення з ініціативи роботодавця членів виборних органів, голови, заступників голови первинної профорганізації допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також  вищого за рівнем органу Профспілки.

9.6. Звільнення з ініціативи роботодавця працівників, які обирались до складу виборних органів первинної профорганізації, не допускається протягом року після закінчення терміну, на який вони обиралися, крім випадків повної ліквідації суб’єкта господарювання, де утворена дана первинна профорганізація, виявленої невідповідності працівників займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню роботи або вчинення працівником дій, за які законодавством передбачена можливість звільнення з роботи чи зі служби.  Така гарантія не надається працівникам у разі дострокового припинення повноважень у цих виборних органах у зв’язку з неналежним виконанням своїх обов’язків або за власним бажанням, за винятком випадків, коли це обумовлено станом здоров’я.

10. Припинення (ліквідація) та реорганізація первинної профорганізації

10.1. Первинна профорганізація може припинити свою діяльність шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення або перетворення) в межах Профспілки або ліквідації (саморозпуску, примусового розпуску).

10.2. Згідно Статуту Профспілки  реорганізація   первинної профорганізації та ліквідація шляхом саморозпуску (в тому числі – у випадку ліквідації суб’єкта господарювання, де діє первинна профспілкова організація) відбувається за рішенням профспілкових зборів (конференції); шляхом примусового розпуску – за рішенням місцевого суду про заборону діяльності.  Припинення діяльності відбувається після виконання первинною профорганізацією у повному обсязі фінансових зобов’язань перед вищим за рівнем виборним профспілковим органом та державою.

Одночасно з прийняттям рішення про реорганізацію або ліквідацію первинної профорганізації приймається рішення про використання майна та грошових коштів, які залишаються після проведення всіх необхідних розрахунків, у відповідності до Статуту Профспілки та чинного законодавства України.

10.3. Реорганізація.

10.3.1. У випадку прийняття зборами (конференцією) первинної профорганізації рішення про реорганізацію, про це повідомляється виборний орган територіальної організації Профспілки, до складу якої вона входить.

10.3.2. При  реорганізації права та обов’язки первинної профорганізації, що припиняється, переходять до правонаступника у порядку, передбаченому рішенням зборів (конференції) та чинним законодавством України.

10.3.3. Реорганізація здійснюється затвердженою профспілковими зборами (конференцією) Комісією з реорганізації на чолі із Головою Комісії, до якої переходять повноваження з управління справами первинної профорганізації. Виконання функцій Комісії з реорганізації може бути покладено на виборний орган первинної профорганізації.

10.3.4. Після прийняття рішення про реорганізацію та затвердження складу Комісії з реорганізації, Голова Комісії зобов'язаний:

10.3.4.1. поставити до відома про майбутні зміни усіх  членів Профспілки, контрольно-ревізійну комісію даної первинної профорганізації та  вищу за рівнем профорганізацію;

10.3.4.2. підготувати проект заходів щодо здійснення процедури реорганізації, внести його на розгляд і затвердження виборному органу первинної профорганізації.

У заходах обов'язково повинні бути передбачені:

1) проведення у найкоротші терміни (до дати проведення зборів) контрольно-ревізійною комісією інвентаризації товарно-матеріальних цінностей цієї профспілкової організації (по завершенню роботи комісії один примірник акта інвентаризації передається до територіальної профорганізації, до складу якої входить первинна організація);

2) проведення звірок та взаєморозрахунків з обов'язковим оформленням актів звірки:

а) по перерахуванню суб’єктом господарювання  профспілкових внесків на рахунок профкому; при наявності заборгованості по профспілковим внескам - провести роботу по стягненню цієї заборгованості;

б) по перерахуванню встановленого відсотка профвнесків до територіальної організації, до складу якої входить первинна організація;

в) по перерахуванню профспілковому комітету коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

3) уточнення облікової чисельності членів Профспілки, перевірка наявності облікових карток для подальшої передачі правонаступнику первинної профорганізації;

  • упорядкування документів профспілкового комітету для подальшої передачі їх правонаступнику за відповідним Актом приймання-передачі;
  • строки підготовки та затвердження на зборах (конференції) первинної профорганізації передавального акту (розподільчого балансу - у випадку реорганізації шляхом поділу).

10.3.4.3. у встановленому законодавством України порядку провести переведення штатних виборних і найманих працівників профспілкового комітету у штат правонаступника первинної профспілкової організації.

10.3.4.4. після виконання  всіх необхідних дій щодо реорганізації первинної профорганізації, у порядку, передбаченому законодавством України подати до територіальних органів юстиції за місцем розташування первинної профорганізації повідомлення про реорганізацію для внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

10.3.5. Контрольно-ревізійна комісія зобов’язана:

10.3.5.1. здійснити позачергову перевірку діяльності первинної профорганізації за період, що минув з дня останніх звітно-виборних зборів (конференції) до дня проведення зборів, на яке виноситься питання про затвердження плану заходів щодо здійснення процедури реорганізації;

10.3.5.2. поінформувати членів первинної профорганізації на зборах (конференції) про результати перевірки, всі матеріали передати Комісії з реорганізації. На підставі доповіді контрольно-ревізійної комісії профспілкові збори (конференція) приймають рішення про подальше використання майна і коштів, які залишаться після проведення всіх обов'язкових розрахунків.

 

10.4. Ліквідація.  

10.4.1 Ліквідація первинної профорганізації відбувається у наступних випадках:

 - у випадку ліквідації суб’єкта господарювання, де створена та діє така первинна профорганізація;

- за рішенням суду про заборону діяльності цієї організації (примусовий розпуск);

- за рішенням зборів (конференції) цієї організації (самоліквідація).

10.4.2. При ліквідації первинна профспілкова організація перестає існувати зі всіма своїми правами та обов’язками.

10.4.3. Ліквідація первинної профорганізації здійснюється затвердженою зборами (конференцією) Ліквідаційною комісією  на чолі із Головою Комісії. Виконання функцій Ліквідаційної комісії може бути покладено на виборний орган первинної профорганізації.

10.4.4. Після прийняття рішення про ліквідацію первинної профорганізації Голова Комісії зобов'язаний:

10.4.4.1. запросити у власника (уповноваженого ним органу) суб’єкта господарювання  додаткову інформацію про терміни та обсяги майбутніх (планованих за термінами і кількістю) звільнень працівників;

10.4.4.2. поставити до відома про майбутні зміни усіх  членів Профспілки, контрольно-ревізійну комісію даної первинної профорганізації та  вищу за рівнем профорганізацію;

10.4.4.3. підготувати проект заходів щодо здійснення процедури ліквідації, внести його на розгляд і затвердження зборам (конференції).

У заходах обов'язково повинні бути передбачені:

1) проведення у найкоротші терміни (до дати проведення зборів) контрольно-ревізійною комісією інвентаризації товарно-матеріальних цінностей цієї профспілкової організації (по завершенню роботи комісії один примірник акта інвентаризації передається до територіальної профорганізації, до складу якої входить первинна організація);

2) проведення звірок та взаєморозрахунків з обов'язковим оформленням актів звірки:

а) по перерахуванню суб’єктом господарювання  профспілкових внесків на рахунок профкому; при наявності заборгованості по профспілковим внескам - провести роботу по стягненню цієї заборгованості;

б) по перерахуванню встановленого відсотка профвнесків до територіальної організації, до складу якої входить первинна організація;

в) по перерахуванню профспілковому комітету коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

3) уточнення облікової чисельності членів Профспілки, перевірка наявності облікових карток для подальшого зняття членів Профспілки з обліку та видачі їм цих карток на руки;

  • упорядкування документів профспілкового комітету для подальшої передачі їх в архів за описом;
  • строки підготовки та затвердження на зборах (конференції) первинної профорганізації ліквідаційного балансу.

10.4.4.4. у встановленому законодавством України порядку провести звільнення штатних виборних і найманих працівників профспілкового комітету.

10.4.4.5. після виконання  всіх необхідних дій щодо ліквідації первинної профорганізації, у порядку, передбаченому законодавством України подати до територіальних органів юстиції за місцем розташування первинної профорганізації повідомлення про її ліквідацію для внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

10.4.5. Контрольно-ревізійна комісія зобов’язана:

10.4.5.1. здійснити позачергову перевірку діяльності первинної профорганізації за період, що минув з дня останніх звітно-виборних зборів (конференції) до дня проведення зборів, на яке виноситься питання про затвердження плану заходів щодо здійснення процедури ліквідації;

10.4.5.2. поінформувати членів первинної профорганізації на зборах (конференції) про результати перевірки, всі матеріали передати Ліквідаційній комісії. На підставі доповіді контрольно-ревізійної комісії профспілкові збори (конференція) приймають рішення про подальше використання майна і коштів, які залишаться після проведення всіх обов'язкових розрахунків.

10.4.6. З  моменту закінчення звірок і розрахунків, зняття з обліку та отримання відповідних довідок про відсутність заборгованості по податках, зборах і платежах, фінансова діяльність ліквідованої первинної профорганізації повинна бути припинена. Первинна профорганізація визнається ліквідованою з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

10.5. У разі затримки первинною профорганізацією більше трьох місяців обов’язкових відрахувань частини профвнесків до профоргану вищого рівня виборний орган відповідної територіальної організації Профспілки може призупинити профобслуговування даної первинної профорганізації на термін  до погашення заборгованості. Первинна профорганізація у цьому випадку втрачає право на юридичну, фінансову та іншу підтримку Профспілки.

10.6. Первинна профорганізація, яка систематично не дотримується Статуту Профспілки, діє в супереч її  цілей та інтересів може бути знята з обліку як організаційна ланка Профспілки. Таке рішення приймається на засідання виборного органу вищої за рівнем організації Профспілки.

10.6.1. Первинна профорганізація, яка не погоджується з рішенням про зняття з обліку, має право в місячний термін від дня прийняття рішення оскаржувати його до вищого органу Профспілки по відношенню до органу, що прийняв таке рішення.

10.6.2. Рішення про зняття первинної профорганізації з обліку доводиться до відома членів Профспілки, що перебувають на обліку в даній організації.

Члени Профспілки, знятої з обліку первинної профорганізації, які визнають Статут Профспілки і зобов’язуються його виконувати, можуть створити нову первинну профорганізацію, яка стає правонаступником організації, знятої з обліку, про що орган, який приймав рішення про зняття з обліку первинної профорганізації, повідомляє державного реєстратора.

10.7. У разі зміни відомчої належності  суб’єкта господарювання,   його первинна профорганізація має право самостійно вирішувати належність до тієї чи іншої профспілки і рішення про зміну належності приймають збори (конференція) первинної профорганізації.

У такому разі відбувається ліквідація первинної профорганізації. При цьому профорганізація не вважається ліквідованою, якщо у суб’єкта господарювання  залишилося три або більше членів Профспілки.

10.8. Зміна форми власності, назви та будь-які зміни в господарській діяльності суб’єкта господарювання не можуть бути підставою для ліквідації первинної профорганізації, зміни її належності до Профспілки або припинення діяльності. 

 

11. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

11.1. У випадках, не передбачених цим Положенням, первинна профспілкова організація керується Статутом Профспілки та чинним законодавством України.

11.2. Якщо норми даного Положення суперечать нормам Статуту Профспілки та/або чинному законодавству, до цього Положення вносяться відповідні зміни, а первинна профспілкова організація відносно цих суперечностей керується нормам Статуту Профспілки та/або чинного законодавства України.

 

_______________