Додаток 1

                                                                                до постанови V-го пленуму

                                                                                ЦК Профспілки           

                                                                                від  27.04.2023  № Пл - 5 - 3

ПОЛОЖЕННЯ

про Всеукраїнський галузевий конкурс «Кращий колективний договір»

І. Загальні положення

1.1. Всеукраїнський галузевий конкурс на кращий колективний договір (далі - конкурс) проводиться з метою підвищення ефективності колективно-договірної роботи та посилення конструктивної взаємодії профспілкових організацій і роботодавців щодо забезпечення трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників, зокрема, з питань забезпечення продуктивної зайнятості, зростання заробітної плати, поширення передового досвіду цієї роботи.

1.2. Конкурс проводиться щорічно. Підсумки підводяться до 10 березня кожного року за минулий рік.

1.3. Учасниками конкурсу можуть бути лише ті підприємства, установи, організації будь-яких форм власності (далі - підприємства), де діють первинні профспілкові організації Профспілки та відповідають умовам, визначеним цим Положенням.

Організаційне забезпечення проведення Всеукраїнського галузевого конкурсу, попередній розгляд і підготовку матеріалів для нагородження переможців здійснює Конкурсна комісія Центрального комітету Профспілки (Додаток 3).

Для організації і проведення конкурсу територіальні організації Профспілки створюють постійно діючі конкурсні комісії. До складу цих комісій можуть включатися,  за згодою, представники територіальних галузевих об’єднань роботодавців.

 

ІІ. Умови участі в конкурсі

 2.1. Участь у Всеукраїнському галузевому конкурсі на кращий колективний договір не можуть брати підприємства, якщо:

- їх колективні договори не пройшли повідомну реєстрацію в місцевих органах виконавчої влади (органах місцевого самоврядування) чи положення  колективного договору суперечать чинному законодавству, не відповідають Генеральній і галузевій (міжгалузевій) угодам;

- мають місце факти недотримання гарантій, встановлених чинним законодавством, Генеральною, галузевими (міжгалузевими), територіальними угодами, невиконання положень колективного договору;

- їх керівники у звітному періоді притягувалися до відповідальності за порушення законодавства про працю та охорону праці (судові рішення, приписи відповідних органів нагляду та контролю);

- протягом дії колективного договору виникала заборгованість із заробітної плати та перерахування профспілкових внесків, інших виплат, передбачених законодавчими актами України;

 

- мають заборгованість із податків і зборів перед бюджетами всіх рівнів і з виплат до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування;

- протягом дії колективного договору відбулося скорочення чисельності працівників понад 5% від загальної чисельності штатних працівників за ініціативою роботодавця;

- у звітному періоді сталися нещасні випадки зі смертельним наслідком або групові нещасні випадки на виробництві з вини підприємства, допущено приховування від розслідування та обліку хоча б одного нещасного випадку на виробництві;

- надали неправдиву або неповну інформацію;

- знаходяться в процесі ліквідації чи банкрутства.

 

ІІІ. Критерії визначення переможців

 

 3.1. Переможці галузевого конкурсу можуть брати участь у Всеукраїнському конкурсі на кращий колдоговір. Показники  та порядок участі  у Всеукраїнському конкурсі на кращий колективний договір  встановлюються Президією Федерації профспілок України.

Постійно діючі конкурсні комісії при територіальних організаціях Профспілки самостійно приймають рішення щодо участі підприємств-переможців, які приймали участь у попередньому галузевому Всеукраїнському конкурсі на кращий колективний договір. 

 3.2. Організаційне забезпечення проведення конкурсу на кращий колективний договір, попередній розгляд і підготовку матеріалів для нагородження переможців конкурсу здійснює Комісія ЦК Профспілки з проведення конкурсу на кращий колективний договір.

 3.3. Конкурсна комісія ЦК Профспілки на своєму засіданні розглядає Заявку (Додаток 2) та надані матеріали; визначає претендентів на перемогу в конкурсі.

  3.4. Результати засідання Конкурсної комісії оформляються відповідним протоколом та  затверджується Президією ЦК Профспілки.

  3.5. Матеріали, що надійшли після 10 лютого, Комісією не розглядаються.

  3.6. Комісія з проведення конкурсу на кращий колективний договір:

   - здійснює перевірку дотримання номінантами умов участі у конкурсі;

   - визначає переможців за групами, виходячи з критеріїв, передбачених у      

     п.2.1;

   - готує відповідні матеріали на засідання Президії ЦК Профспілки.

  3.7. У разі необхідності, Комісія з проведення конкурсу на кращий колективний договір має право запросити додаткові пояснення до наданих матеріалів.

  3.8. Центральний комітет Профспілки за результатами визначення переможців конкурсу на кращий колективний договір здійснює нагородження переможців, складає перелік кращих колективних договорів за відповідний рік, оприлюднює його на сайті ЦК Профспілки.

 

ІV. Порядок підведення підсумків конкурсу  та визначення переможців

4.1. Виборні органи територіальних організацій Профспілки до 10 лютого, наступного за звітним роком, подають Конкурсній комісії ЦК Профспілки відповідні матеріали про первинну профспілкову організацію, що досягла кращих показників. 

4.2. Для підведення підсумків конкурсу первинні профспілкові організації розподіляються на 3 категорії:

          - 1 категорія - організації з кількістю членів Профспілки більше  800 осіб;

          - 2 категорія - організації з кількістю членів Профспілки від 300  до 800 осіб;

          - 3 категорія - організації з кількістю членів Профспілки до 300  осіб.  

4.3. Для визначення переможців конкурсу встановлюються по кожній групі перше, друге та третє призові місця.

4.4. До матеріалів, які вносяться Конкурсній комісії ЦК Профспілки, обов`язково додається звіт у формі пояснювальної записки за критеріями розділу 3 цього Положення, а також мультимедійний ролик (до 1-2 хвилин) або фотографії   про підприємство.

 

V. Порядок визначення кращих колективних договорів

5.1. Кожна територіальна організація Профспілки із загальної кількості своїх номінантів по групам визначає переможців конкурсу за наявності позитивної динаміки реалізації зобов’язань за колективним договором, спираючись на такі критерії:

  1. Виконання показників економічно-фінансової діяльності і соціального розвитку підприємства.
  2. Забезпечення повної зайнятості працівників.
  3. Дотримання чинного законодавства України, норм Генеральної, галузевої і територіальної угод з питань оплати, охорони  праці, відсутність заборгованості з  виплати заробітної плати.
  4. Створення здорових і безпечних умов праці, санітарно-побутових умов, дотримання встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, проведення якісних і своєчасних медоглядів, стан виробничого травматизму та профзахворювань.
  5. Виконання заходів, спрямованих на оздоровлення працівників та членів їх сімей.
  6. Відсутність заборгованості по перерахуванню згідно з Статутом Профспілки утриманих профспілкових внесків і коштів профкомам на культурно - масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

 5.2. Первинні профспілкові організації - переможці Всеукраїнського  галузевого конкурсу  нагороджуються Почесною грамотою ЦК Профспілки та грошовою винагородою згідно з Додатком 1 постанови.

 5.4. Фінансування конкурсу здійснюється за рахунок затвердженого бюджету ЦК Профспілки.

5.5. Досвід роботи переможців конкурсу висвітлюється у бюлетені та на сайті ЦК Профспілки.

 

VІ. Порядок нагородження переможців  Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір

 

6.1. Рішення про нагородження переможців конкурсу приймається Президією ЦК Профспілки до Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення.

6.2. Нагородження переможців Всеукраїнського галузевого конкурсу на кращий колдоговір здійснюється, як правило, на пленумі Центрального комітету Профспілки або за дорученням Президії ЦК Профспілки - головою територіальної організації Профспілки на засіданні її виборних органів. 

Нагородження переможців конкурсу здійснюється згідно з кошторисом, що затверджується Президією ЦК Профспілки.

6.3. Територіальні організації Профспілки за власний рахунок можуть встановлювати додаткові заохочення для профспілкового активу підприємств-переможців і лауреатів Всеукраїнського конкурсу.

6.4. Висвітлення досвіду роботи переможців конкурсу здійснюється засобами масової інформації ЦК Профспілки, територіальних організацій Профспілки.

 

 

 

         ____________     

 

 

 

                                                                         Продовження Додатку 1

                                                                          до постанови V-го пленуму

                                                                          ЦК Профспілки

                                                                          від  27.04.2023 р. №  Пл - 5 -3

 

 

РОЗМІР

грошової винагороди за перемогу в конкурсі на кращий

колективний договір

 

 

п/п

 

Посада

 

Місце

Категорія профспілкової організації

і сума винагороди (грн.)

 

 

 

1 кат.

2 кат.

 

3 кат.

 

Голова профспілкового комітету

1

 

2000

 

1500

 

1000

 

 

2

 

1000

 

600

 

400

 

 

3

600

400

300

 

 

Усього:                                                 

 

 

 

3600  

 

2500

 

 

1700

 

 

  

 

 

Додаток 2

до Положення про Конкурс на кращий колективний договір

ЗАЯВКА

на участь у Конкурсі на кращий колективний договір

за 202  ______ рік

Підприємство ____________________________________________________

(повне найменування підприємства, установи, організації)

_______________________________________________________________________________________________________

заявляє про свою участь у конкурсі.

Керівник підприємства (назва посади) _________________________ _____________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

__Голова профкому __________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Профком ________________________________________________________

(повне найменування профкому)

Поштова адреса: __________________________________________________

_________________________________________________________________

Телефон, факс, e-mail: _____________________________________________

З порядком проведення конкурсу ознайомлені та погоджуємося. Підтверджуємо, що за звітний період і станом на 31 грудня _____ р.:

  1. Підприємство не мало заборгованості з виплати заробітної плати, платежів до фондів соціального страхування, перерахування профспілкових внесків і відрахувань на культурно-масову, фізкультурну й оздоровчу роботу, податків та зборів перед бюджетами всіх рівнів.
  2. На підприємстві соціальні гарантії за колективним договором є вищими від рівня, встановленого Генеральною та галузевою угодами (або відповідають цьому рівню). Виконання норм і зобов’язань за колективним договором підтверджено актом про їх виконання.
  3. На підприємстві не було нещасних випадків зі смертельним наслідком або групових нещасних випадків на виробництві з вини підприємства. Не було випадків приховування від розслідування та обліку нещасних випадків.
  4. Підприємство не перебуває в процесі ліквідації або банкрутства.

           Повноту та достовірність даних, зазначених у цій заявці та додатках до неї гарантуємо.

      Додатки:

  1. Колективний договір укладено на термін ____________________та зареєстровано______________________________________________________

                                                     (назва реєструючого органу, №, дата повідомної реєстрації, зауваження)

  1. Копії колективного договору (текстова та електронна версії), протоколів підбиття підсумків виконання колективного договору. Акт про виконання норм і положень колективного договору за звітний рік.
  2. Статистична звітність (форма 1-ПВ звіт з праці за ІV квартал) за попередній та звітний роки.
  3. Інші документи та матеріали на розсуд учасника конкурсу з урахуванням перспективних напрямів діяльності за номінаціями.

 

Керівник ________________

(підпис)

Голова профкому        ________________

(підпис)

МП

“__” _____________202__ року

Голова _____________________________                       ________________

(назва Профспілки)                                                                                                (підпис)

 

                                                                

 

 

                                                                    Додаток 3

                                                                    до постанови V-го пленуму    

                                                                   ЦК   Профспілки

                                                                    від 27.04.2023р. № Пл - 5 - 3

 

С К Л А Д

 

Конкурсної комісії ЦК Профспілки з проведення конкурсу «Кращий колективний договір»

 

КУЛЕША

Анатолій Афанасійович

Заст. Голови ЦК Профспілки, голова комісії

 

МАЛИГІНА

Алла Опанасівна

Голова Запорізької  обласної організації Профспілки

РАФАЛ

Алла Юріївна

Голова Вінницької обласної організації Профспілки

НАЧИНОВА

Світлана Олексіївна

Голова Миколаївської обласної організації Профспілки

САЛЬНІКОВ 

Вячеслав Юрійович

Голова Чернігівської обласної організації Профспілки

ОЧЕРЕТЬКО

Ірина Анатолівна

Голова Донецької обласної організації Профспілки

ШАФІНСЬКИЙ

Микола Андрійович

Голова Хмельницької обласної організації Профспілки