20 вересня 1969 року, рівно 50 років тому було відкрито бібліотеку на базі профкому ДТТУ, яка називалася Центральна Бібліотечна Система №8 і об’єднувала бібліотеки комунальних підприємств, що належали обласному відділу Профспілки працівників місцевої промисловості та комунально-побутових підприємств.

Першим директором стала Алла Олексіївна Черкасова, у бібліотеці на той час працювало 7 працівників, а на базі ЦБС №8 перебували в підпорядкуванні 11 бібліотек-філій. У 1988 році бібліотека переїжджає в нове просторе приміщення, а восени цього ж року розформовується бібліотека "Палацу Студентів" і книжковий фонд передається на баланс бібліотеки підприємства електротранспорту і загалом  сягнув майже 40 тисяч примірників друкованих видань. У буремному 1991 році разом з геополітичними процесами йде й розформування мережі бібліотечних систем. Бібліотека набуває статусу бібліотеки профкому,  чисельність   працівників постійно  скорочується.

 У 2012 році після серії скандальних оборудок з нерухомістю комунальної власності міста, та втратою історичного місця, де з 1895 року народжувався електротранспорт обласного центру, бібліотека переїжджає в гуртожиток №5 по вул. Войцеховича, 106 (нині вул. Миколи Руденка). Скоротився й книжковий фонд до 11тис.примірників.

Натомість, попри нелегкі часи, які періодично переживає підприємство, конкуренцію інформаційних ресурсів сучасності,  бібліотека вижила і довела свою багатогранну місію справжнього центру тяжіння культурно-дозвільної діяльності КП «Дніпровськийелектротранспорт»  і лишається культурним та інформаційним центром, центром дозвілля та отримання знань.

Протягом усієї своєї роботи бібліотека завжди бере участь і проводить культурно-масові заходи (тематичні вечори, конкурси, вікторини, екскурсії, зустрічі з видатними митцями, інформаційні та ілюстровані книжкові виставки, виставки творчих робіт та доробок ужитково-прикладного мистецтва). Профспілковий комітет підприємства виділяє кошти на всі заходи,особливо велика увага приділяється дітям наших працівників.

Сьогоднішнім своїм благополуччям і становленням  бібліотека зобов’язана ветеранам бібліотечної справи Оліченко Любові Іванівні, Ридваненко Ользі Павлівні, Бєловій Юлії Володимирівні. Сааме завдяки їм формувався фонд бібліотеки, приводились до ладу приміщення, проводилися різноманітні заходи. Живе бібліотека в світлі і добрі, не перестаючи радувати читачів разом з її нинішньою завідувачкою, заступницею голови культурно-масової комісії профкому підприємства Аллою Миколаївною Єриною. Крім своєї основної місії бібліотекаря, наразі Алла Єрина стала фактично другою мамою для десятків дітлахів, які мешкають у гуртожитку, та своє дозвілля проводять саме у бібліотеці.

 18 вересня 2019 року на базі бібліотеки у гуртожитку зібралися друзі, колеги, ветерани, працівники підприємства, аби привітати ОСТРІВ ЗНАНЬ І ДУХОВНОСТІ з ювілеєм. Завітали на свято й почесні гості – Голова обласної організації Профспілки Анастасія Іванівна Демідова, голова профспілкового комітету підприємства «Дніпровськийелектротранспорт» Олена Василівна Воліна, голова культурно-масової комісії профкому підприємства, директор-художній керівник Дніпропетровського будинку органної та камерної музики Антон Чернета, голови профспілкових комітетів структурних підрозділів.

Слова вітань та подарунки, а серед них і від профкому підприємства – суттєве, на 5тисяч примірників поповнення книжкового фонду та новенький кондиціонер для створення комфортних умов перебування у бібліотеці та збереження книжкового фонду. А ще запальні конкурси, пісні, та добрі слова. Сльози радості та слова вдячності й від самої ювілярки Алли Єриної. Зокрема, вона наголосила: «Дорогі читачі, ви наші вірні друзі, з кожним своїм приходом ви залишаєте в цих стінах іскорки свого серця, і ми вдячні ВАМ за невичерпну любов до книги. Поки ми разом, поки ви поруч з нами, наші читачі, буде жити наша бібліотека. Хочу вимовити щирі слова подяки колективу ЖЕУ, за їх підтримку, розуміння, допомогу і співпрацю. Велике спасибі й батькам за активну участь в наданні допомоги у проведенні культурно – масових заходів».

Нових обріїв тобі, наша бібліотеко! Вдячних читачів, та многая і благая літа!

 

Антон Чернета, директор-художній керівник КП «ДБОКМ»ДОР», голова культурно-масової комісії профкому підприємства