Інформація з виступу Уляни Стрілець 

на засіданні президії Рівненської  обласної організації  Профспілки  22 грудня 2021 року

Минулий рік, в силу відомих причин, був надзвичайно складним та напруженим як для усієї економіки держави, так і  для галузей об’єднаних нашою профспілкою. Загроза поширення  коронавірусної інфекції внесла  суттєві корективи в життя нашої країни та її громадян. Цей вплив  відчули на собі всі сфери народного господарства та бізнесу. Не виключенням стало і житлово-комунальне господарство. За час поширення всесвітньої пандемії, багато наших галузевих підприємств зазнали значного зниження платіжної активності громадян та юридичних осіб, що і надалі призводить до падіння надходження  грошових коштів за реалізовані послуги та значно підвищує рівень дебіторської заборгованості.

Та попри всі складнощі, спільними зусиллями трудових колективів при підтримці обласної адміністрації та органів місцевого самоврядування в області все ж вдається зберегти цілісність  і керованість галуззю, утримувати необхідний рівень надання комунальних послуг

Наприкінці року відбулося чергове засідання президії обласної організації профспілки, на якій було підведено підсумки роботи галузі за 2021 рік. Одним із основних питань порядку денного засідання президії було: «Дотримання вимог діючої галузевої Угоди». До позитивних досягнень можна віднести внесення змін   Центральним комітетом профспілки в галузеву угоду, відповідно до яких  тарифна ставка працівника першого розряду зросла на 20% і у відповідності до цього деякі підприємства  по галузі ЖКГ вже  змогли підвищити   заробітну плату працівникам приблизно на 13-14%.  Хоча, якщо проаналізувати  темпи зростання середньої заробітної плати галузі в Рівненській області у порівнянні до середньої по Україні, то на превеликий жаль, ми маємо значно нижчі показники, наприклад:  зведена, середня заробітна плата  по галузі в нашій області складає 10211,13 грн. в порівнянні по Україні - 11509,40 грн., тобто на 11,28% менша, а якщо порівняти підгалузь теплопостачання, то  наші працівники отримують заробітну плату меншу ніж по Україні майже на 26%. Президія обласної організації профспілки неодноразово піднімали це питання перед органами місцевого самоврядування, управлінням економіки та Департаментом ЖКГ,Е та Е ОДА. На жаль на дану ситуацію впливають декілька факторів, а саме: приватизація теплопостачальних підприємств та цінова політика держави.

Нарешті 15 грудня 2021року Кабінет Міністрів України прийняв довгоочікувану Постанову  №1340 якою затвердив порядок та умови надання  субвенції з державного місцевим бюджетам на погашення заборгованості різниці в тарифах,що підлягає урегулюванню згідно із Законом України «Про заходи спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання та водовідведення». Компенсація різниці в тарифах є важливою складовою врегулювання заборгованості підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії. Ці борги накопичувалися протягом багатьох років і, певним чином, ставили під ризик безперебійне газопостачання для підприємств, що забезпечують населення теплом.

22 грудня 2021 року відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Асоціацією міст України та Професійною спілкою працівників ЖКГ,МП,ПОН України. Меморандум укладено з метою консолідації зусиль у питаннях формування в суспільстві загального бачення життєвої необхідності збереження та розвитку ЖКГ, міського електротранспорту та іншої інфраструктури населених пунктів.

На завершення хочу зауважити про те, що старт для стабільної роботи галузі у 2022 році є , а головне  є великий колектив  працівників, членів профспілки,  які з високою  відповідальністю, наполегливістю, завзяттям та майстерністю працюють на підприємствах складного народногосподарського комплексу.

Дозвольте від імені президії обласної  організації профспілки щиро подякувати Вам за нелегку працю та привітати з Новим роком та Різдвом Христовим!

Нехай Новий рік увійде у Ваш дім з миром, добром і любов’ю і виправдає всі Ваші очікування!

 

Голова обласної організації  Профспілки,  Уляна СТРІЛЕЦЬ