Засідання президії 30 червня 2023 року

 Колективний договір, навіть у нинішніх складних умовах, залишається «малою Конституцією» підприємства, що регулює соціально-трудові відносини та забезпечує захист прав працюючих. Тому питання колдоговірної роботи є пріоритетним в діяльності Дніпропетровської обласної організації Профспілки.

  Хід підготовки до проведення зборів (конференцій) з виконання в умовах воєнного часу зобов’язань колдоговорів за перше півріччя 2023 р. детально обговорювався на черговому засіданні президії обкому профспілки, яке відбулося 30 червня під головуванням його керівника – Анастасії Демідової.

 Відзначалось, що на цілому ряді підприємств навіть в умовах війни, спостерігається тенденція до вдосконалення соціального діалогу, взаємоповаги та взаєморозуміння сторін. Існуючий конструктив у вирішенні питань оплати праці, збереження колдоговірних пільг і гарантій, відрахувань профспілкових внесків, коштів на культурно-масову роботу та інших, сприяють покращенню мікроклімату в колективі, підвищенню життєвого рівня та захищеності працівників в складних умовах сьогодення.

 Але є і проблемні питання. Отже, колдоговірна робота, попри всі проблеми, не повинна сповільнюватися. Особлива увага повинна приділятись змінам в законодавстві стосовно умов, оплати та охорони праці, відшкодувань комунальникам внаслідок ворожих обстрілів. З цією метою профспілці необхідно вдосконалювати соціальний діалог з роботодавцями, посилюючи колдоговори додатковими заходами з соціального захисту працівників, а також мобілізованих комунальників та членів їх сімей. Потрібно також посилити контроль за видачею засобів індивідуального захисту, бронежилетів тим, хто працює в небезпечних зонах і на об’єктах критичної інфраструктури.

Важливим залишається і надання повсякденної допомоги нашим Збройним Силам. Всі ці та інші важливі аспекти знайшли відображення в ухваленій з цього питання постанові.

 На засіданні президії були також розглянуті інші актуальні питання діяльності обласної профорганізації – про підготовку та проведення профспілкових зборів, організацію оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2023 р., про умови обласних галузевих оглядів на 2023-2025 рр. та інші.

 На сьогодні більш як 100 дітей працівників галузі уже оздоровились за програмою громадської організації «Яскрава крана» (керівник - Обласова О.І.) у місті Трускавець, з якою обком плідно співпрацює.

Також були підписані договори з санаторіями «Курорт Орлівщина», «Молдова» та “Сонячний”, в яких члени профспілки та їхні діти можуть відпочити влітку цього року.           

В роботі президії взяв участь і виступив голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Анатолій Яловий, який розповів про головні напрями роботи облпрофцентру зі сприяння стабілізації економіки та ситуації в трудових колективах, посилення соціального захисту працюючих, участі у законотворчій роботі.

                    За матеріалами Дніпропетровського обкому профспілки