ОХОРОНІ ПРАЦІ – ПОСИЛЕНА УВАГА

Обласна організація профспілки разом з департаментом ЖКГ обласної державної адміністрації завжди приділяли велику увагу питанням охорони праці.

Наразі, у воєнний час, безпека праці на кожному робочому місці, при кожному виконанні робіт потребує ще більшої уваги.

Робота працівників галузі під час ракетних обстрілів та ліквідації їх наслідків  створює додаткові ризики для життя та здоров’я працівників.

Тому, для роботодавців, виборних профспілкових органів не має важливішої задачі, як захист кожного працюючого на трудовому фронті.

Про це  йшлося на черговій нараді вищого рівня оперативного контролю за станом охорони праці за підсумками другого кварталу 2023 року, яка відбулася 29 серпня .

Перед відкриттям наради учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто віддав життя за незалежність і краще майбутнє України, в тому числі та загиблих працівників підприємств галузі.

З доповідями  про стан охорони праці у звітному періоді виступили голова обласного комітету профспілки Анастасія ДЕМІДОВА та заступник директора департаменту ЖКГ ОДА Володимир ВЕРХОТУРЦЕВ.

Зокрема, голова обкому профспілки зауважила, що «враховуючи не простий шлях України до Євросоюзу необхідно посилити сумісні дії соціальних партнерів, від яких залежить робота щодо не допущення звуження трудових прав та соціальних гарантій для людини праці, навіть за умов воєнного стану.

Як в довоєнний час, так і зараз наша профспілкова організація, в черговий раз довела про величезний потенціал злагодженості, суспільних дій по організації допомоги, яка надається ЗСУ, ВПО, сім’ям загиблих та поранених, членам профспілки з різних складних життєвих ситуацій.

З початку бойових дій близько 4,0 мільйонів гривень ми вже спрямували на ці цілі.

Від початку війни наші соціальні об’єкти, хостели створені на окремих підприємствах безкоштовно прихистили біля тисячі людей із «гарячих точок» країни.

Є підприємства на території яких, працюють релоковані з окупованих територій підприємства, на багато внутрішньо переміщених осіб».

Також, вона висловила думку, що підприємства, профспілкові організації галузі належно складають майже головний іспит у своєму житті - на нашу українську незламність.

В цих особливих умовах обком (міськкоми), профорганізації разом з соціальними партнерами продовжують піклуватись про соціальний захист членів профспілки, забезпечення належного рівня охорони праці, дотримання трудового законодавства, яке останнім часом дуже змінилося, в деяких випадках ,   не на користь працівників.

Воєнні часи додали нових випробувань для підприємств. Головною задачею наразі, керівників, профспілкових лідерів , інженерів з охорони праці - є збереження і підвищення рівня життя кожного працівника. Така задача ставилася і у довоєнні часи, але зараз вона набуває більшого значення ніж раніше.

Заступник директора Департаменту ЖКГ та будівництва облдержадміністрації Володимир ВЕРХОТУРЦЕВ відзначив, що у другому кварталі 2023 року на комплексні заходи з охорони праці витрачено 8,5 млн. грн.  

У звітному періоді     99 %   підприємств   працювали без травм і аварій.   Однак,   стався один серйозний нещасний випадок пов’язаний з виробництвом, дві природні смерті.

Також, він детально зупинився на стані підготовки підприємств галузі до роботи в осінньо-зимовий період, проблемах, які необхідно вирішити для своєчасного та якісного завершення цієї роботи.

Далі з інформацією про нещасний випадок пов'язаний з виробництвом та заходи, які вже прийняті на підприємстві, щоб не допустити таких випадків в майбутньому доповів провідний інженер з охорони праці КП «Кам’янська теплопостачальна компанія» Микола БЕСПАЛИЙ.

Головний технічний інспектор праці обласного об’єднання профспілок Петро ДОВГАНЕНКО розповів присутнім про заходи, які приймали профспілки області, щоб не допустити звуження прав працюючих з охорони праці, про нові законодавчі та нормативні акти прийняті останнім часом з цих питань.

Учасниками наради прийняте рішення з констатуючими заходами та напруженою роботою на майбутнє, щодо недопущення травмування на виробництві, активізації прийняття упереджуючих заходів, як це передбачено Концепцією реформування охорони праці, яка додержує підходи для забезпечення впровадження в Україні стандартів Європейського Союзу з цих питань.

Роботи ще багато, але вона під силу багаточисельному профспілковому активу разом з роботодавцями, фахівцями з охорони праці.

Після закінчення наради окремі профспілкові лідери отримали нагороди з нагоди Ювілеїв з Дня народження.

 

                                         За матеріалами Президії ОК