5 жовтня 2023 року Харківська обласна організація профспілки  провела захід до Дня Гідної праці

Щороку 7 жовтня відзначається Всесвітній день дій за гідну працю, який за ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) та підтримки Міжнародної організації праці (МОП) проводиться з 2008 року. Профспілки на всіх континентах традиційно проводять різноманітні заходи, щоб привернути увагу урядів і роботодавців до проблем на ринку праці та соціально-економічного становища робітників і посилити боротьбу за трудові права.

Цього року МКП закликала провести Всесвітній день дій за гідну працю під лозунгом «Настав час для підвищення заробітної плати».

Підтримуючи зазначену ініціативу, Харківська обласна організація Профспілки 5 жовтня провела зустріч з головами первинних профспілкових організацій та профактивом, присвячену цієї події.

Голова Харківської обласної організації Профспілки Лариса Успенська ознайомила присутніх з історію виникнення свята, розповіла про основні міжнародні тенденції, торкнулася теми нового соціального діалогу, мінімальної заробітної плати та позиції з цього приводу профспілок України. Присутні також були ознайомлені з заявою Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю «Якісні робочі місця, гарантовані трудові права, гідна зарплата та належний соціальний захист».  

Завідувачка відділу правової роботи Харківської обласної організації Профспілки Анна Алтухова, яка також є трудовим арбітром Національної служби посередництва та примирення України, ознайомила присутніх з основними тенденціями законопроєкту «Про порядок вирішення колективних трудових спорів», розповіла про його позитивні та негативні сторони, а також про завдання, які ставить перед собою профспілкова сторона під час роботи над вказаним законопроєктом. Зараз ця тема є досить актуальною, оскільки працівники по всьому світу все частіше вдаються до страйків для захисту своїх законних прав та інтересів, тому національне законодавство у цій сфері повинно бути осучаснене.

Усі присутні на заході були забезпечені тематичними матеріалами для подальшого ознайомлення з ними членів своїх первинних профспілкових організацій.

 

Харківська обласна організація Профспілки