Засідання  Президії Житомирського обласного комітету профспілки.

12 жовтня 2023 року відбулося засідання  Президії обкому профспілки.

На розгляд Президії було  винесено  вже традиційне для цієї пори  питання: “Про підготовку підприємств житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років.”

З доповіддю по даному питанню виступила Голова ООП Тетяна Корець

Торішній опалювальний сезон був надскладним як  для України в цілому, так і для наших комунальних підприємств зокрема. Постійні атаки ворога на об’єкти критичної інфраструктури призводили до перебоїв в електропостачанні  та водопостачанні. Наші працівники з честю вистояли минулого опалювального сезону, і вже зразу ж після закінчення його почали підготовку до майбутнього опалювального сезону 2023-2024 років.

Ситуація з постачанням електроенергії поки що стабілізувалася, але ніхто не може точно спрогнозувати що буде далі. А тому на всіх наших підприємствах почали вишукувати альтернативні джерела енергопостачання і вже сьогодні всі наші підприємства критичної інфраструктури забезпечені генераторами, які були придбані за кошти місцевих бюджетів та передані як гуманітарна допомога від інших країн. 

Найбільшою проблемою для наших комунальних підприємств є величезні борги за надані послуги. Так борг споживачів перед ЖТКЕ становить 243 млн грн, перед КП “Звягельтеплокомуненерго” — 8,3 млн грн, перед КП “Житомирводоканал” — 80,6 млн грн. Аналогічна ситуація і на інших підприємствах. Також проблемою є тарифи,  на підвищення яких накладено мораторій. Різницю в тарифах повинна була б компенсувати держава, але поки, що, борг, який уже становить 38 млрд грн тільки збільшується.

Але навіть, попри такі складнощі всі наші підприємства  протягом літа проводили величезну роботу з підготовки до осінньо-зимового періоду. Це і заміна трубопроводів, і насосного обладнання, засувок, заміна обладнання на більш енергоефективне на водоканалізаційних  підприємствах, ремонт котелень і теплових трас, вдосконалення технологічних процесів, переведення на альтернативні джерела опалення, придбання генераторів, заповнення мереж  водою.

У Житомирі останні приготування до початку опалювального сезону наближаються до завершення. «Підготовка житлових будинків та установ бюджетної сфери майже завершена. Наразі 95% житлових будинків успішно пройшли 2 обов'язкові перевірки теплової інспекції ЖТКЕ. В 70% багатоквартирних будинків система вже заповнена теплоносієм. Всі 38 дошкільних навчальних закладів, 28 закладів загальної середньої освіти, заклади позашкільної освіти, а також 18 медичних установ пройшли перевірки та готові до пуску тепла. ЖТКЕ забезпечене номінаціями на газ та електрику на жовтень. Днями завершуємо ремонтні роботи й чекаємо на рішення міськвиконкому щодо початку опалювального сезону». Також підприємство веде чималу роботу з боржниками. В суди подано позовних заяв на 14 млн грн, по 12 млн грн вже прийняті рішення на користь ЖТКЕ.  На 12.10 стало відомо, що рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради старт опалювального сезону — 16 жовтня.

В межах підготовки до осінньо-зимового періоду водоканали проводять промивку мереж. Зокрема КП “Житомирводоканал” протягом жовтня місяці згідно з графіком проведе промивку всіх водопровідних мереж, що дасть змогу покращити якість води у місті. І хоча це додаткові затрати, але це необхідний захід.

Також підготовка до зими ведеться і в  трамвайно-тролейбусному управлінні. Введено в експлуатацію нову мийку для тролейбусів і автобусів, відремонтовано мийку для трамваїв. Це  будуть більш комфортні умови для працівників В цьому році місто виділило 8 млн грн для ремонту трамвайних колій. В межах цього замінено аварійні ділянки на коліях, особливо в місцях поворотів, заасфальтовано проїжджу частину вздовж колій. Проводиться технічна підготовка транспорту до роботи в осінньо-зимовий період.

Повним ходом іде підготовка до зими та на інших підприємствах галузі. В міру своїх можливостей всі проводять певні заходи з енергозбереження своїх адмінбудівель, заготовляють пісково-соляну суміш  для посипки територій та виїздів, вирішують питання з обігрівом побутових кімнат, виробничих приміщень, машин, заготовляють паливо тощо.

 Велика проблема практично на  всіх підприємствах галузі — нестача працівників, особливо водіїв. Це пов’язано з тим, що велика кількість працюючих мобілізована, а нові працівники не йдуть сюди працевлаштовуватися, так, як заробітна плата не дуже висока і необхідно працевлаштування з військовим квитком. І хоча дані підприємства мають “бронь”, але практично щомісяця кількість  таких працівників  зменшується.

Звичайно, профспілкові комітети не можуть повпливати ні на тарифи, ні на борги за спожиті послуги, ні на ситуацію в енергосистемі. Але наше завдання максимально сприяти збереженню здоров’я, а в сьогоднішніх реаліях,  і життя працівників. А це контроль за забезпеченням спецодягом, спецхарчуванням, допомога в облаштуванні місць для обігріву людей, допомога, по можливості, в придбанні чайників, мікрохвильовок, утепленні приміщень, можливо придбанні чаю, кави. Саме профспілкові комітети на місцях краще знають потреби своїх людей і  вміють координувати свої дії.

 В обговоренні даного питання взяли активну участь всі члени Президії. Голова профкому  КП “Житомиртеплокомуненерго” Леонід Башинський доповів, що на підприємство технічно готове до проходження опалювального сезону. Перед початком його всі працівники забезпечені якісним спецодягом, який було придбано на суму 3, 5 млн грн,  всі підрозділи і дільниці, згідно з колективним договором забезпечені чайниками, мікрохвильовими пічками, холодильниками, бойлерами. У всіх побутових кімнатах проведено ремонти і заходи енергоощадження. Це все доводить, що на підприємстві є якісний соціальний діалог між профспілкою, роботодавцем і порозуміння з міською владою.

Голова Бердичівського об’єднаного комітету профспілки Ірина Вендрах теж проінформувала членів Президії про готовність підприємств ЖКГ м. Бердичева до роботи в  осінньо-зимовий період. На підприємствах “Бердичівводоканал”, “Бердичівкомунсервіс” зроблено запас матеріалів та пального, придбано достатню кількість солі та піску, придбано нову снігоприбиральну техніку, відремонтовано іншу техніку тощо. Люди забезпечуються в міру можливості спецодягом. Заборгованість з заробітної плати відсутня.

Також про роботу в холодну пору року на своїх підприємствах  проінформували інші члени Президії.

Напередодні засідання обком профспілки отримав лист департаменту регіонального розвитку Житомирської ОВА про те, що стан готовності  житлово-комунального господарства області станом на 09.10.23 складає 100%

По даному питанню прийнято відповідну постанову.

Також одним з питань засідання було  “Про надання допомоги для ЗСУ”. Тут теж хочеться відзначити  профспілковий комітет КП “Житомиртеплокомуненерго”, який разом з адміністрацією надає велику волонтерську допомогу 95-й бригаді і своїм мобілізованим працівникам, яких на сьогодні вже понад 40 осіб.   До дня захисників і захисниць профспілка виплатила їм по 1000 гривень. На сьогодні члени профспілки збирають кошти на придбання  потужного дрона та квадроцикла для військових. Велика робота по допомозі ЗСУ ведеться і в житомирському трамвайно-тролейбусному управлінні, водоканалах області та інших підприємствах.

Голова обкому профспілки доповіла про акцію по збору коштів на придбання майна для збройних сил, яка проведена Центральним комітетом і про внесок у цю справу обласної організації.

Також на засіданні Президії  було розглянуто ряд інших фінансових і виробничих питань діяльності обласної організації профспілки по яких було прийнято постанови.

Тетяна КОРЕЦЬ, Голова Житомирської обласної організації профспілки.