6  жовтня в Миколаївській облорганізації профспілки  відбулось чергове засідання президії в розширеному форматі.

На порядку денного якого була розглянута низка важливих питань, зокрема, про заходи до Всесвітнього дня дій за гідну працю, про необхідність підняття заробітної плати працівникам життєзабезпечуючої  галузі,  про збір коштів на ЗСУ, про надання фінансової допомоги родинам спілчан, які загинули при  виконанні ними військового обов’язку та ін. 

При обговоренні першого питання порядку денного голова облорганізації профспілки Світлана Начинова  зазначила, що кожна людина заслуговує на гідне життя , яке неможливо забезпечити без гідної роботи та належної матеріальної винагороди за неї. Гідна праця за визначенням Міжнародної організації праці (МОП) забезпечує справедливий заробіток, безпеку на робочому місці та соціальний захист працівників і членів їхніх сімей, дає людям свободу висловлювати свої погляди, об’єднуватися для того, щоб впливати на рішення, що стосуються їхнього життя, гарантує рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного.

МОП – унікальна тристороння організація, яка об’єднує представників урядів, організацій профспілок (працівників) та роботодавців задля спільної розробки політики і програм шляхом соціального діалогу.

Ця форма взаємодії чітко дає зрозуміти усім, що Україна, яка інтегрується до Європейського союзу, має жити за європейськими правилами і стандартами та працювати в рамках соціального діалогу.

Водночас повномасштабна війна російського агресора проти України не  стала перешкодою на шляху до європейської інтеграції України, крок до доцільних реформ, особливо в сфері оплати праці – перспектива членства в ЄС.

Голова облорганізації профспілки Світлана Начинова проінформувала присутніх про те, що Профспілки України підтримали ініціативу Міжнародної конфедерації профспілок провести День гідної праці під гаслом «Настав час для підвищення заробітної плати» та  звернулися до всіх органів державної влади, місцевого самоврядування, роботодавців, прогресивного громадянського суспільства та наголосили на необхідності якнайшвидшого вирішення питання підвищення реальних трудових доходів працівників задля недопущення поглиблення бідності серед працюючих, підтримки їх платоспроможності  та створення умов задля повернення вимушених мігрантів в Україну.       

                                                     

День дій за гідну працю дає можливість соціальним партнерам підтримати  загальну програму Міжнародної організації праці «Гідна праця для всіх», напрацювати спільні рішення та дії щодо реального зростання доходів трудящих і поліпшення якості життя.

Голова облорганізації профспілки Світлана Начинова підкреслила, що наслідки війни вплинули на темпи зростання заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства м. Миколаєва та області. Так, середня заробітна плата на цих підприємствах за 2022 рік, порівняно з аналогічним показником за 2021 рік, збільшилась на 3,1 % та становила 14107,7 грн., а за  результатами їх роботи за шість місяців поточного року  -  в середньому на 11,5 % та становила 16108,8 грн.

Через надвисоку інфляцію (126,6%) падіння реальної зарплати у 2022 році сягнуло 12%, тому  ріст заробітної плати було знівельовано, а рівень інфляції в 2023 році продовжує зростати.

Справедливе підвищення заробітної плати працівникам житлово-комунального господарства м. Миколаєва та області можливе тільки в результаті спільних зусиль соціальних партнерів, які шляхом соціального діалогу сприятимуть вирішенню найгостріших соціально-економічних питань, зокрема збереженню та створенню робочих місць, підвищенню їх якості й безпеки, рівня заробітної плати та своєчасності її виплати.

Президія облорганізації  одностайно прийняла рішення про необхідність забезпечення гідною заробітною платою працівників житлово-комунального господарства м. Миколаєва та міського електротранспорту, працюючих на території можливих бойових дій та підтримала звернення з цього приводу  до Миколаївського міського голови.

При розгляді питання порядку денного   про збір коштів для ЗСУ, голова облорганізації профспілки С. Начинова зазначила про те, що розв’язана рф у лютому 2022 року повномасштабна війна внесла суттєві корективи в роботу профспілкових органів і, що до звичних функцій в умовах воєнного стану, додалися не притаманні профспілкам, але важливі завдання. Зокрема, це допомога ЗСУ; підрозділам тероборони, підтримка внутрішньо переміщених осіб, спілчан, які постраждалі під час війни, та сімей загиблих та поранених. На ці цілі з початку війни Миколаївською облорганізацією профспілки разом з членськими первинками з профспілкового бюджету було надано допомоги майже 7,0 млн. грн., з них близько 1,0 млн. грн. – було виділено Миколаївської обласною організацією профспілки. 

Питання, пов’язані з організацією роботи профспілкових організацій в умовах війни, є пріоритетним і в роботі Центрального комітету Профспілки.  В серпні цього року було оголошено про початок нового збору для закупівлі майна для ЗСУ, зокрема квадрокоптерів.

Президія проголосувала за  надання фінансової допомоги на підтримку  ЗСУ   в розмірі 15,0 тис. грн.

Одноголосно членами президії також  було прийнято рішення про надання фінансової допомоги родинам членів профспілки, працівників КП «Водопостачання м. Вознесенська», які загинули захищаючи Батьківщину при виконанні ними військового обов’язку.

Після жвавого обговорення цих та інших питань порядку денного  були прийняті відповідні постанови.

В другій половині дня Миколаївська облорганізація профспілки провела зустріч з ветеранами профспілкового руху з нагоди Дня ветерана, на якій були присутні  колишні голови профспілкових комітетів підприємств галузі, які багато років віддали сумлінній роботі в профспілках та служінню людям:

- голова профкому ЖКП «Південь», член президії облорганізації профспілки Тетяна Юрескул;

- голова профкому ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», член президії облорганізації профспілки Таміла Кривошея;

-  голова профкому КП «Миколаївліфт» Тетяна Терещенко;

- голова профкому КП «ММБТІ» Клавдія Скрипніченко,  яка багато років очолювала контрольно-ревізійну комісію обласної організації профспілки;

- голова профспілкової організації КЖЕП «Центр» Надія Стеблич, член контрольно-ревізійної комісії обласної організації профспілки;

- голова профкому КП «Миколаївська ритуальна служба» Віра Стасенко;

- голова профкому перукарів Любов Пєрцева.

В словах привітаннях голова облорганізації профспілки Світлана Начинова висловила слова щирої вдячності  присутнім профспілковим працівникам за той особистий внесок, який всі вони зробили в профспілковий рух, в роботу з захисту соціально-економічних інтересів членів профспілки, створення для них  належних умов праці, в  оздоровлення працівників підприємств   та членів їх сімей, в організацію культурно-масової роботи на підприємстві та дозвілля працюючих.

Зустріч пройшла в теплій родинній обстановці, ветерани мали змогу добре поспілкуватися з колишніми колегами, дізнатися чим зараз живе галузева профспілка та розповісти про своє життя. Всі запрошені на зустріч отримали грошові винагороди. Лунали побажання Миру, здоров’я,   успіхів та довгоочікуваної Перемоги. 

 Всі отримали  задоволення від зустрічі.