29-30 листопада 2023 року в місті Житомирі за підтримки асоціації "Укрводоканалекологія" проходив І Водний форум Житомирщини з тематикою обговорення "Питна вода та стоки: проблеми, виклики та перспективи".

Не випадково цей захід проходив саме зараз, адже саме в грудні 2023 року відзначає свій 125-річний ювілей одне з найбільших підприємств області - комунальне підприємство "Житомирводоканал".  І тому саме тут зібралася велика кількість гостей: керівники понад 20 водоканалів України, керівництво асоціації “Укрводоканалекологія”, представники різних компаній, які надають послуги з придбання матеріалів, реагентів, приладів, програмного забезпечення тощо, яке використовують підприємства водопровідно-каналізаційного господарства.

На форумі розглядалися дуже важливі питання сучасного стану галузевих підприємств, а саме:

- поверхневий водозабір та водопідготовка;

- очистка стічних вод: перспективи та виклики;

- енергозабезпечення та енергонезалежність: сучасні виклики;

- автоматизація, диспетчеризація та гідромоделювання;

- робота в міжнародних проєктах.

Всі питання дуже жваво оговорювалися, адже підприємства водопровідно-каналізаційного господарства, які в сучасних умовах мають швидко модернізуватися, щоб мати змогу гнучко реагувати на всі зміни сьогодення. Це й екологія, і стан водозаборів, і заміна застарілого обладнання на більш сучасне й енергоефективне, і вартість електроенергії та витратних матеріалів та інше. З виступів гостей Форуму було видно, що попри сьогоднішній стан, на невідповідність тарифів собівартості, на війну, практично всі підприємства намагаються модернізуватися. Вишукують кошти, як кредитні, так і грантові, допомагає місцева влада, використовують свої кошти та вводять в використання нові технологічні процеси, масово автоматизують виробництво, співпрацюючи з ІТ-компаніями, проводять роботи з енергоощадження та енергонезалежності. Сучасні водоканали — це потужні підприємства, які цікаві для інвесторів, але низький пріоритет важливості галузі на державному рівні їх відлякує. Про це говорили і Президент Асоціації Дмитро Новіцький і Віцепрезидент Андрій Нікітін, і директори водоканалів.

Другий день роботи Водного форуму Житомирщини розпочався з привітання Комунального  підприємства "Житомирводоканал" зі 125-річчям та нагородження кращих працівників.

КП «Житомирводоканал» - одне із найстаріших і найбільш важливих для забезпечення життєдіяльності міста підприємство. Водоканал пройшов довгий шлях розвитку. Він розпочався у 1898 році, коли була побудована невелика насосна станція на березі Тетерева, водонапірна вежа та перші водопровідні магістралі довжиною у 2,34 км.

Сьогодні КП «Житомирводоканал» є найбільшим виробником послуг з водопостачання та водовідведення на Житомирщині. Щодня воно постачає близько 50 тисяч кубічних метрів водопровідної води мешканцям Житомира та жителям 15 прилеглих до міста сіл. Підприємство обслуговує 528 км водопровідних магістралей та 259 км каналізаційних мереж, очищає 40 мільйонів літрів стічних вод на добу. Сьогодні на водоканалі функціонує 35 відділів, у яких працюють 705 працівників. За кредитні і грантові кошти міжнародних донорів повністю модернізовано головну каналізаційну станцію міста, завершується будівництво нових споруд каналізації, замінено сотні одиниць сучасної якісної запірної арматури, що дає змогу мінімалізувати незручності для споживачів при виникненні аварійних ситуацій, за останні 3,5 роки в рамках проєкту “Розвиток міської інфраструктури-2” було прокладено 10,5 км магістральних водопровідних мереж діаметром до 900 мм, які мають стратегічне значення для усього міста, підприємство використовує передові технології очищення води за допомогою активованого вугілля, планується будівництво сонячної електростанції для об’єктів КП “Житомирводоканал” потужністю 3 мегавати, причому обладнання на 1 мегават вже частково знаходиться в місті Житомирі. Це допомога Німеччини.

Як уже відмічалося вище, кращих працівників підприємства з нагоди ювілею підприємства було нагороджено відзнаками різних інституцій: Житомирської міської ради, асоціації “Укрводоканалекологія”, адміністрації підприємства. З вітальним словом виступили: Сергій Кондратюк - заступник міського голови, Дмитро Новіцький — Президент асоціації“Укрводоканалекологія”, Роман Ілик — директор КП “Житомирводоканал”.

Звичайно, осторонь від такої знаменної події не була і наша профспілка.

Голова обласної організації Тетяна Корець теж виступила з вітальним словом, в якому подякувала працівникам підприємства за їхню важку, невдячну, але таку важливу і потрібну працю, вручила Вітальну адресу Голови ЦК Профспілки Олексія Романюка з нагоди дня народження підприємства та нагородила найактивніших членів первинної профспілкової організації підприємства Почесними Грамотами Центрального Комітету, Грамотами обласного комітету, а директора підприємства Романа Ілика — Нагрудним знаком “Лауреат Галузевої профспілки” за багаторічну сумлінну працю в галузі, високий професіоналізм та якісний соціальний діалог між адміністрацією і профспілкою.

 

 Тетяна КОРЕЦЬ, Голова Житомирської обласної організації Профспілки