Підсумки року - підведені

20 грудня  2023 року   відбулося чергове воєнне засідання Президії обкому профспілки, де були  присутні соціальні партнери: заступник директора департаменту ЖКГ ОДА Володимир ВЕРХОТУРЦЕВ, голова обласної організації роботодавців Віталій КІРЯШ, а також голова обласного об’єднання Профспілок Анатолій ЯЛОВИЙ, голови міськкомів, профкомів, окремі керівники підприємств, профспілковий актив галузі.

Захід як завжди розпочався із вшанування пам’яті загинувших при захисті України від російських  загарбників.

А також подяки працівникам галузі, особливо тих регіонів, які постійно під ворожим обстрілом за титанічну роботу, яка  виконується в умовах війни, розв’язаної російською федерацією проти України  по  ліквідації  наслідків цих обстрілів. Також за значну волонтерську роботу, яка сприяє  зміцненню обороноздатності держави, підтримці Збройних сил України. Майже всі виборні профспілкові органи обласної профспілки  роблять все можливе задля наближення нашої Перемоги,  забезпечення прав членів Профспілки.

Основним  питанням з доповіддю по якому виступила голова обкому профспілки Анастасія ДЕМІДОВА   було   про хід виконання зобов’язань  сторін Територіальної угоди по захисту прав і інтересів підприємств та працівників галузі в 2023 році та заходах щодо підвищення ефективності цієї роботи. Зокрема в інформації йшлося про те, що в умовах воєнного стану дуже важливим  є вдосконалення та недопущення згортання колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин на всіх рівнях.

Одним із важливих етапів цієї роботи є  угоди, які укладає Центральний комітет Профспілки з профільними Міністерствами та організаціями роботодавців, Територіальна угода   між   департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації,  Галузевою  організацією роботодавців житлово-комунального господарства Дніпропетровської області та  Дніпропетровською обласною  організацією профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення на  2021-2024 роки (зі змінами та доповненнями). На підставі чинного законодавства та цих угод формуються колективні договори підприємств галузі.

Як в галузевих, так і в територіальній  угодах визначені чіткі коефіцієнти співвідношень, доплати, надбавки які  застосовуються для формування основної  та додаткової заробітної плати працюючих.   Застосування цих коефіцієнтів, доплат, надбавок  дозволяє значно підвищити рівень оплати праці  працівників галузі в порівнянні з  розміром мінімальної зарплати, прожитковим мінімумом на працездатну особу. Зокрема працівникам робітничих професій у 2,5-4,0 рази.

Попри складні умови сьогодення відповідно до зобов’язань територіальної угоди  у звітному періоді продовжувалася робота з проведення галузевих оглядів, щокварталу підводились їх підсумки. До  30 підприємств  та 40 робітників основних професій щокварталу виходили  переможцями оглядів. Всі вони матеріально і морально заохочувалися, відповідно до прийнятих умов, які в цьому році були переглянути.

До галузевого свята Дня працівника житлово-комунального господарства, побутового обслуговування населення були визначені переможці 2022 року, їм  були вручені  знаки, Грамоти, Подяки, спеціальні кубки відповідно до визначених умов оглядів.  Пріоритетними залишались питання охорони праці.

Продовжувалася робота соціальних партнерів територіальної угоди з проведення обласного огляду, який сприяв підвищенню рівня охорони праці на підприємствах галузі.

Щокварталу проводились наради вищого рівня з питань охорони праці. Найбільш показовою  була  нарада, яка  проведена на базі «Санаторію «Курорт Орлівщина»  в травні поточного року.

В  територіальній угоді   відводиться значна увага колдоговірній роботі. Тому, роботодавцям, профспілковому активу надавалася постійна практична допомога з укладення колективних договорів,  розроблялися методичні матеріали  та макети колдоговорів. Проводилася їх експертиза, що сприяло покращенню  змістовності, відповідності колдоговорів  вимогам чинного в Україні законодавства.                           

Фахівці обкому, міськкомів профспілки разом з виборними профспілковими органами  добивалися збереження «довоєнних» соціально – економічних норм і гарантій  для працівників галузі,  не зменшення зобов’язань колдоговорів щодо їх захисту,  включення до колдоговорів окрім соціальних гарантій, визначених угодами, додаткових зобов’язань роботодавців щодо оплати праці, стимулюючих надбавок, премій, та інших пільг на локальному рівні.  Ці та  інші заходи сприяли ефективній колдоговірній роботі, збереженню колективів і кадрового потенціалу, а колективні договори мають високий соціальний захист працюючих  навіть в умовах воєнного часу.    

Інформаційна, організаційно-масова, фінансова робота постійно знаходилась в полі зору обкому профспілки. Вдосконалювалась робота обласного сайту, в тому числі через соціальні мережі, зокрема facebook, чати та спеціальні сторінки. Підприємствам галузі постійно надавалась інформаційна допомога для використання в роботі в вигляді методичних  рекомендацій. За воєнний час надано 16 таких «методичок». 

Значна робота обкомом профспілки, виборними профспілковими органами всіх рівнів проведена і продовжує проводитися з допомоги ЗСУ, ТРО, ВПО, іншим категоріям суспільства, яким вона  конче необхідна в теперішній час. Це питання детально розглядалося на розширеній Президії обкому профспілки в жовтні п.р. за участі голови ЦК Профспілки Олексія РОМАНЮКА.        

В умовах роботи  воєнного стану багаторічні проблеми підприємств галузі  ще більш загострились. Про це свідчать листи  окремих профспілкових лідерів  підприємств  з яким вони звертались до соціальних партнерів, підписантів територіальної, галузевих угод.

Тому робота щодо вирішення та вдосконалення галузевих питань буде постійно проводитись сторонами угод.  

Іншим важливим питанням було  про схвалення змін та доповнень №4  до Територіальної угоди на 2021-2024 роки. З цього питання була заслухана   інформація завідувачки  відділу соціально -  економічної роботи і зарплати Людмили СОЛОДУХІНОЇ.

Також розглянуті бюджетні, фінансові  питання цього та наступного років. Прийнятий перспективний план роботи на 2024 рік, план підготовки до  Дня працівника ЖКГ та побутового обслуговування населення та інші питання.

З усіх питань прийняті відповідні постанови, які зобов’язують виборні профспілкові органи всіх рівнів посилити та продовжити  роботу, згуртуватися задля наближення нашої перемоги.

Голови обкому профспілки, обласного об’єднання профспілок, інші запрошені відмітили активну роботу міськкомів та профкомів та привітали присутніх із Новорічними і Різдвяними святами, які наближуються.

                                 За інформацією президії обкому  профспілки  Дніпропетровської області