БЕЗПЕЧНА ПРАЦЯ – ЦЕ ТЕЖ ВНЕСОК В ПЕРЕМОГУ

Безпечна, високопродуктивна  праця  сприяє  розвитку економіки та створенню передумов  нашої Перемоги над ворогом – ця теза неодноразово підкреслювалась під час  чергової спільної наради вищого рівня оперативного контролю за станом охорони праці на підприємствах ЖКГ, яку провели 7 лютого галузевий  обком профспілки та департамент ЖКГ   обласної військової адміністрації.

В заході  взяв участь та виступив голова облпрофоб’єднання Анатолій Яловий, який звернув увагу на існуючі в цій сфері проблеми, зокрема, на зростання в області рівня виробничого травматизму, що потребує відповідного реагування профспілок.

Підбиваючи підсумки роботи галузі у 2023 р., голова обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Анастасія Демідова зазначила, що, незважаючи на всі складнощі воєнного часу і ворожі обстріли, трудові колективи в цілому виконали всі поставлені перед ними виробничі завдання. Значна увага роботодавцями та профорганізаціями приділяється також створенню безпечних умов праці, на забезпечення яких минулого року було витрачено понад 35 млн. грн. Завдяки реалізації комплексних заходів з охорони праці було поліпшено умови роботи для 1200 працівників (в т. ч. 600 жінкам).

Проте, на жаль, не обійшлось й без надзвичайних пригод: на підприємствах зареєстровано 19 нещасних випадків (два – смертельних), 7 випадків природньої смерті на роботі. Здебільшого вони стали наслідком  грубих порушень існуючих правил, управлінськими прорахунками, недбалістю самих постраждалих, а також підвищеною емоційною напруженістю, неякісним проведенням медичних оглядів. Провину за це повинні взяти на себе не тільки господарники, але й профспілкові комітети, які не виявляють належної вимогливості, в т. ч. й щодо виконання адміністрацією положень колдоговорів. Не приділяється належної уваги й навчанню профспілкових представників.

Так, два смертельних випадки сталися  у КП «Павлоград водоканал». Один з природніх причин, а інший – через низку грубих порушень правил охорони праці під час проведення земляних робіт (з цього приводу учасники наради заслухали звіт представника даного підприємства).

Голова обкому профспілки  звернула увагу на  зниження уваги профорганізацій  до профілактичної, попереджувальної роботи, про що, зокрема, свідчить відсутність на частині підприємств комплексних планів з охорони праці, пасивність щодо участі у галузевих оглядах та ін.

Про підсумки роботи минулого року та завдання на прийдешнє говорив на нараді також заступник директора департаменту ЖКГ  ОВА Володимир Верхотурцев.

Позитивним досвідом роботи із запобігання випадкам травмування на виробництві поділився начальник служби охорони праці КП «Теплоенерго» (м. Дніпро) Ярослав Бойко.

В ухваленому учасниками наради рішенні передбачений цілий ряд заходів для  активізації роботи зі створення безпечних умов праці, підвищення відповідальності роботодавців і профорганізацій  та ін. Особлива увага, поряд з іншим, повинна приділятися виконанню положень колдоговорів та комплексних планів, забезпеченню якісного поточного контролю, своєчасному проведенню медичних оглядів з метою профілактики профзахворювань і  наданню працівникам спецодягу та засобів індивідуального захисту.

 

                            Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання