КОЛДОГОВІР – ЗАКОН ЖИТТЯ КОЛЕКТИВУ

Війна внесла суттєві корективи в житття кожного трудового колективу, кожної  профспілкової організації. В цих умовах   головним завданням виборних профспілкових органів всіх рівнів, зазначалось на нещодавньому засіданні президіїї обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, - є питання реалізації на практиці прийнятих «воєнних законів» та недопущення згортання колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин в бік погіршення та зменшення раніше наданих пільг та гарантій.

Загалом минулого року в галузі було укладено 140 колдоговорів. Як же реалізується їхній потенціал?

Підсумовуючи колдоговірну роботу за останній період, головний акцент було зроблено на оплату праці.  За умови додержання передбачених галузевою та територіальною угодами норм і гарантій  саме вони є одним із основних  регуляторів розмірів оплати праці на підприємстві, які підвищують її рівень в порівнянні із державними нормами та гарантіями в 2-2,5 рази тільки з основної зарплати.  Позитивно, що на 90% підприємств повною мірою додержували норми угод. Завдяки цьому 2023 р. розмір середньої зарплати в ЖКГ підвищився на 17,2% і   складає 15560 грн.   По підгалузям середня зарплата за 2023 рік складає:  теплове господарство 19830 грн.,(зростання - 21,3%),  водопровідно - каналізаційне -14355 грн.,(12,6%), житлове господарство-13316грн.,(8,7%), міський електротранспорт -14887 грн.,(7,4%), інші підприємства – 19991 грн.(18,9%). Такі показники свідчать про те, що не зважаючи на всі труднощі сьогодення роботодавці разом із профорганами знаходили можливість забезпечити виконання зобов’язань колдоговорів з оплати праці Ті підприємства, які в зобов’язання колдоговорів  включили участь  в галузевих оглядах: за стабільне і якісне забезпечення споживачів житлово-комунальними послугами, стану умов охорони праці, кращий колдоговір та організацію роботи з його виконання, кращий за фахом, деяких інших - підвищували її рівень і за рахунок участі у цих оглядах.  Подальшому підвищенню оплати праці, буде сприяти прийняття наприкінці минулого року галузевою і територіальною угодами підвищених  коефіцієнтів, які застосовуються до тарифної ставки робітника 1-го розряду та до тарифної ставки за просту некваліфіковану працю.

Важливими зобов’язаннями, зазначалося на президії, залишаються положення  колдоговорів з охорони праці. Насамперед до них включалися заходи, які сприяли  попередженню виробничого травматизму. На 70 % підприємств кошти, які спрямовувались на охорону праці, значно перевищували законодавчо встановлені норми. При цьому важливо, що майже 40% комплексних заходів з охорони праці, які є додатком до колективного договору, пройшли захист в обкомі профспілки. Це сприяло покращенню їх змістовності та підвищенню відсотка відрахувань на ці цілі.  При законодавчому 0,5 % від фонду оплати праці за попередній рік середній по галузі склав 1,05%.

Важливими є й питання оздоровлення працівників та їх дітей, на що профорганізаціями виділяються значні кошти. Всього минулого року було оздоровлено 800 працівників галузі та 653 дитини. 

Значна робота з роботодавцями проведена профорганами  щодо не допущення призупинення  відрахувань  коштів на культурно – масову, спортивну та оздоровчу роботу у зв’язку із прийняттям Закону України №2136 від 15.03.2022 року. Кількість підприємств, які такі відрахування здійснюють, з початку воєнного стану не зменшилась, що дає  можливість виборним профорганам виконувати статутні вимоги повною мірою. Особливо - щодо  надання допомоги членам профспілки, захисту працівників, які призвані до лав ЗСУ, тероборони, їх сім’ям, а також працівникам тилу, які виконують складні роботи з ліквідації наслідків ворожої агресії.

В той же час на ряді підприємств є неналежне ставлення до колдоговірної роботи, невиконання роботодавцями своїх зобов’язань. Тому профактиву  галузі необхідно проявляти більші принциповість і вимогливість до керівників, адже саме спільні зобов’язання колдоговорів, заходи щодо їх вирішення   допоможуть в розвитку соціального діалогу, збереженні колективів і кадрового потенціалу підприємств, забезпечать внесок кожного колективу  в підтримку ЗСУ, працюючих працівників підприємств та тих, що захищають нашу країну.

В ухваленій постанові передбачені заходи з активізації та підвищення ефективності колдоговірної роботи.

На засіданні президіїї обкому профспілки розглядались також питання щодо підбиття підсумків обласних оглядів серед підприємств ЖКГ, періодичності звіті профорганів, підготовки до цьогорічної оздоровчої каманії, проведення Всесвітнього Дня охорони праці та інші.

Привітавши колег з Днем праці та наступаючим Великоднем, голова обкому профспілки Анастасія Демідова побажала їм нових досягнень у відстоюванні прав та інтересів членів профспілок, натхнення, миру, щастя та здоров’я.

 

                                                              За матеріалами обкому профспілки