Федерація роботодавців ЖКГ України і галузева Профспілка виступили проти політичного тиску і адміністративного втручання у діяльність органів місцевого самоврядування в питаннях тарифоутворення. Про це у спільному листі (від 26.01.2012р.) на ім’я Прем’єр-міністра України М.Я.Азарова заявили Голова Федерації роботодавців ЖКГ Олег Адамов та голова ЦК Профспілки України Олексій Романюк.
        У листі йде мова про те, що за останні десятиліття  житлово-комунальна галузь України перетворилася у одну із найбільш складних  та найменш перспективних  галузей економіки, що було пов’язане із недосконалою та нестабільною тарифною політикою.
       Згідно із чинним законодавством підприємства житлово-комунального господарства  здійснюють економічно обґрунтовані розрахунки тарифів та надають їх на затвердження  органам місцевого самоврядування. В той же час органи місцевого самоврядування затверджують тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво – говориться у листі.
         Відповідно до Доручення Президента України  від 06.07.2011р. №1-1/1413  тарифи на житлово-комунальні послуги повинні бути розраховані та встановлені згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».
        На його виконання в ряді міст України органами місцевого самоврядування наприкінці 2011 року переглянуто тарифи на житлово-комунальні послуги відповідно до вимог даної  постанови, з встановленням їх на економічно обґрунтованому рівні».
        Проте, як свідчать численні публікації в ЗМІ, останнім часом на засіданнях Кабінету Міністрів України неодноразово розглядалось питання щодо необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
        Наслідком цього стало призупинення у деяких містах введення в дію нових тарифів на обслуговування житла у розмірах, що відповідають рівню економічно обґрунтованих витрат.
Сторони соціального діалогу також висловили крайню стурбованість тим, що питання встановлення тарифів на місцевому рівні є доволі заполітизованим. Саме тому вони переглядаються вкрай нерегулярно та несвоєчасно, в порушення норм діючого законодавства. Так, більше 60 відсотків підприємств, що здійснюють утримання житлового фонду, працюють за тарифами, встановленими ще у 2007 - 2008 роках.
       За останні роки значно зросли складові тарифів: мінімальна заробітна плата, ціна електроенергію, паливно-мастильні матеріали тощо -  зазначається у документі.
Ці економічні фактори, а також заполітизованість даного питання на місцевому рівні, призвели до того, що діючі на сьогодні у більшості міст України тарифи  є збитковими і не покривають фактичних витрат на їх надання.
         Несвоєчасний перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги не дає змоги виплачувати заробітну плату працівникам підприємств з урахуванням всіх державних гарантій, визначених законами, Галузевою угодою та іншими нормативно-правовими актами. В свою чергу це порушує права людини і громадянина, гарантовані Конституцією України. Особливо це стосується житлових підприємств, у витратах яких питома вага заробітної платі становить  70 відсотків.
           Сторони соціального діалогу на галузевому рівні наполягають на необхідності встановлення прозорості в системі тарифоутворення.
            Тому Федерація роботодавців ЖКГ та ЦК галузевої Профспілки України вважають за нагальне надання Прем‘єр-міністром України доручення Мінрегіону України спільно з іншими центральними органами виконавчої влади, за участі сторін соціального діалогу на галузевому рівні, більш ретельно вивчити дане питання та  провести роботу з перегляду та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги  до рівня економічно обґрунтованих  витрат, насамперед з дотриманням гарантій  з оплати праці.