1 березня 2012 року в Женеві у будинку Міжнародної Організації Праці відбулося засідання Керівного комітету Інтернаціоналу громадського обслуговування (ІГО) – одного з глобальних об’єднань профспілок житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, державних та інших установ соціальної сфери.  

Головував на засіданні Президент ІГО – Дейв Прентіс. В роботі цього виборного органу взяли участь Генеральний секретар ІГО Пітер Валдорфф та представники від профспілок сфери громадського обслуговування Великобританії, Німеччини, Італії, Бразилії, Японії та інших країн світу. Від України у цьому засіданні взяв участь Романюк О.І. – голова профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, який є одним із віце-Президентів ІГО.

Головна тема зібрання - підготовка до 29 Всесвітнього Конгресу Інтернаціоналу громадського обслуговування, який проходитиме 27 – 29 листопада 2012 року в м. Дурбан (ПАР) під лозунгом «В інтересах людей».

 Основним пунктом порядку денного Конгресу має стати Програма дій на 2013 – 2017 роки. Цей Форум проводиться у період всесвітньої економічної кризи і його організатори хочуть використати цю можливість, для того щоб підкреслити необхідність в реалізації цілей ІГО могутнього профспілкового руху, що має підтримку людей, яким вони служать. У цій боротьбі вирішальне значення має надання якісних громадських послуг у таких сферах, як водо - та теплопостачання, енергетика, охорона здоров’я тощо.              

 Перший програмний напрямок стосується протистояння реальній кризі і відновлення соціальної солідарності; другий – зміцнення прав працівників громадського обслуговування; третій – посилення профспілкового впливу та досягнення послуг високої якості. Програма дій ІГО орієнтована також на майбутнє, на профспілкову діяльність в глобалізованому світі.

У заяві про цінності Інтернаціонал громадського обслуговування підкреслює, що громадські послуги являються спільним надбанням та благом, яке створене в інтересах суспільства. Турбота про рівень якості громадських послуг свідчить про те, що державні інституції відносяться до свої громадян з великою повагою. Це ознака самоповаги суспільства.

       Якісні громадські послуги залежать від якості громадського обслуговування як такого та від виділення необхідних державних ресурсів для їх досягнення. З цією метою ІГО захищає основні права та умови праці, а також здоров’я та безпеку праці працівників громадського обслуговування в усьому світі.

    У своїх пропозиціях щодо проекту Програми дій ІГО на 2013-2017 роки Романюк І.О., як член Керівного комітету ІГО, запропонував більше уваги сконцентрувати на рекомендаціях за кожним з 4-х програмних напрямків Програми дій, передбачивши в них реалізацію соціально-економічних стандартів в сфері громадських послуг, справедливого оподаткування. Важливо також зробити акцент на активному прояві протистояння приватизації підприємств, які надають життєво необхідні та безпечні для здоров’я людей послуги (питна вода, електроенергія, газ, тепло, медичні послуги), та на нагальності створення каоліцій на захист якісного громадського обслуговування.

Щодо самої Програми, то, на думку Романюка О.І, є важливим більш повне відображення положень Женевської хартії якісного обслуговування, зокрема, щодо підтримки законодавчих органів країн, які будуть забезпечувати належне управління й прийняття справедливих законів та чесних правил, а також про підтримку виконавчої влади, яка буде впроваджувати ці законодавчі акти та забезпечувати гідний рівень оплати праці й соціальні гарантії працівників сектору громадського обслуговування. Слід передбачити напрацювання та впровадження системи обміну досвіду з цих питань.

Також Романюк О.І. вважає, що дещо обережніше слід підходити до питань протидії аутсорсингу громадських послуг чи їх продажу в приватні руки, враховуючи те, що на приватизованих підприємствах можуть, і повинні, створюватися профспілкові організації, члени яких будуть поповнювати ряди ІГО.

       Учасники Керівного комітету ІГО домовилися про залучення до обговорення проектів документів, які будуть прийматися на Конгресі у Дурбані, широкого профспілкового активу – членських організацій цього об’єднання.