14 березнянапередодні засідання Ради Федерації профспілок України - відбулося засідання Президії ФПУ.

        Учасники зібрання обговорили низку питань, які пропонуються на розгляд Ради, а також визначили шляхи реалізації першочергових завдань соціально-економічного захисту працівників, покращення умов їх праці, підвищення її безпеки та оплати. Вів засідання Голова ФПУ Ю.М.Кулик.

Під час засідання було розглянуто питання «Про позицію ФПУ щодо стану житлово-комунального господарства в Україні, якості послуг та соціального захисту працівників цієї галузі».      

Розгляд цього чисто галузевого питання було ініційовано ЦК Профспілки в першу чергу з огляду на те, що нині надзвичайно гостро постало питання національної безпеки країни, кожного громадянина, усіх членів профспілок, яке напряму залежить від ЖКГ. Питання упередження аварій та запобігання техногенним катастрофам у галузі – на сьогодні одне із пріоритетних невідкладних завдань соціальних партнерів.

Виступаючи з інформацією голова ЦК галузевої Профспілки Романюк О.І. зазначив, що терміни експлуатації більшості інженерних мереж, котелень, водопроводів, каналізації і іншого обладнання ЖКГ вже давно закінчилися. Вони перебувають у катастрофічному стані і продовжують руйнуватися.

Тарифи на послуги тривалий час не переглядаються, якість послуг падає, працівники галузі отримують зарплату по мінімуму, або з затримкою на півроку.

Профспілка домоглася прийняття Закону, який передбачає компенсацію підприємствам ЖКГ у разі встановлення тарифу нижчого за його собівартість, але в держбюджеті цих коштів не закладають, і проблема залишається не розв’язаною.

Відсутність впливового лобі у Верховній Раді України та небажання більшості депутатів, які представляють олігархічні групи, опікуватися проблемами ЖКГ сприяють недооцінці ситуації, що склалася в галузі.

Наслідок такого ставлення – постійне недофінансування галузі (10% від передбачених Загальнодержавною програмою реформування та розвитку ЖКГ). З 6 млрд. грн. щорічно виділяється 0,5 млрд. грн.

Не покриваються державою втрати, які трудові колективи постійно мають у зв’язку з наданням безкоштовно своїх послуг значній кількості громадян, які мають пільги, встановлені Верховною Радою України. Насамперед від цього потерпають підприємства міського електротранспорту, а також ЖЕКи. Фактично за рахунок заробітної плати працівників ЖКГ кредитуються ці послуги.

Профспілка працівників ЖКГ, МП, ПОН - лідер із заборгованості із заробітної плати й по кількості трудових спорів. І що найбільше обурює, що крайнього у цій ситуації немає. Керівник підприємства посилається на власника – на місцеве самоврядування, ті – на Мінфін, який недостатньо дає коштів, Мінфін як щит має затверджені показники держбюджету, а домогтися виділення асигнувань у сумі, яка б покривала витрати на пільговиків, не вдається нікому. Усі знають проблему, співчувають, але нічого не роблять для її вирішення.

Незадовільний фінансовий стан підприємств ЖКГ зумовлений також значною (у 13,5 млрд. грн.) заборгованості споживачів послуг.

Як наслідок зазначених негараздів, зазначив Романюк О.І., галузь має самий низький рівень соціального захисту працівників, до яких сьогодні висуваються вимоги якісного громадського обслуговування.

«Що ми чекаємо від Президії ФПУ? – задав питання О.І. Романюк -Насамперед усвідомлення усіма членськими організаціями ФПУ загрози суспільству із-за непослідовної політики щодо ЖКГ з боку державних органів влади та підтримки наших пропозицій та вимог до усіх гілок влади з питань, що стосуються упередження техногенних та екологічних катастроф, збереження сталої і якісної роботи та подальшого розвитку цієї життєво необхідної галузі, створення належних умов та оплати праці працівникам житлово-комунального господарства».

Заслухавши та обговоривши інформацію голови ЦК Профспілки Романюка О.І. Президія ФПУ відзначила, що ситуація в галузі залишається складною та критичною. Вирішено доручити керівництву Федерації звернутись до Верховної Ради України щодо внесень відповідних змін до Законів України «Про колективні договори і угоди», «Про соціальний діалог в Україні» стосовно обов’язковості застосування норм галузевої угоди роботодавцями. А також звернутись до Президента України з пропозицією розглянути на засіданні РНБО України питання «Про стан житлово-комунального господарства та його вплив на соціально-економічний розвиток України».