Уряд планує залучити інвесторів до житлово-комунального господарства обіцянками корпоративних прав на частку комунального майна.
Кабмін шукає інвесторів!
      Уряд розробив та зареєстрував у Верховній Раді законопроект, яким передбачено порядок корпоратизації комунальних унітарних підприємств. Головна мета, задекларована розробниками, - залучення приватного капіталу до комунальної галузі. За різними підрахунками, ЖКГ в масштабах країни потребує десятки мільярдів гривень для модернізації та обліку ресурсів. Між тим, самі підприємства, більшість яких перебуває в комунальній власності, працюють із збитками. 

    Всі підприємства з виробництва тепла та постачання води(водовідведення) є природними монополістами. Їхня діяльність і тарифи на їхні послуги від минулого року визначаються Національною комісією регулювання у сфері комунальних послуг. Саме тариф має забезпечувати прибуткову роботу комунальників. Проте, за свідченням представників підприємств ЖКГ, поки що перегляд тарифів комісією передбачає лише врахування інфляції та підвищення зарплат. Ні про прибутки, ні про інвестиційні програми з модернізації обладнання та трубопроводів не йдеться.

Читайте також: Приватизація замерзаючого тепла

Невирішеною залишається проблема своєчасної компенсації різниці в ціні на природний газ для ТЕЦ і котелень, а ціна тепла й води для споживачів залишається нижчою від економічно обгрутованої собівартості. Фактично, держава використовує тарифи на ЖКП як інструмент соціальної політики. То ж після торішнього списання заборгованості за газ підприємств теплової комунальної енергетики галузь вже встигла обрости новими багатомільйонними боргами. Підприємства з таким тягарем та ще й з контрольованими державою тарифами не приваблюють потенційних інвесторів.

                                                                З матеріалів ІА "Україна комунальна"