На адресу ЦК Профспілки від Мінінфраструктури України надіслано до відома та виконання  Протокол наради з проблемних питань функціонування міського електротранспорту (додається).

 

ПРОТОКОЛ

наради з проблемних питань функціонування міського електротранспорту

 

22 лютого 2012 року                                                                                            14.00

 

Головуючий - Ткаченко Олександр Валерійович - заступник директора Департаменту автомобільного транспорту – начальник відділу цінової політики та нормативно-правового забезпечення

 

ПРИСУТНІ:

Від Міністерства інфраструктури:

 

Кондрат Олександр Васильович

Заступник директора Департаменту економіки та фінансів

Забара Олександр Іванович

Начальник відділу стратегії розвитку автомобільного та міського транспорту

Гриценко Віктор Миколайович

Головний спеціаліст відділу стратегії розвитку автомобільного та міського транспорту

 

Від Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті

 

Котяй Валерій Федорович           Перший заступник Голови Укртрансінспекції

 

Від місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, установ, організацій та виробників:

Мирончук В.О., Завгородній В.О., Мацевко Й.М., Ярмоленко А.В., Закусило П.І., Дудченко В.В., Близнюк А.О., Геращенко В.М. Волошинович Є.П., Кулеша А.А., Рабощук Я.О., Вірченко В.В., Кердівара А.Д., Палант О.Ю., Делека В.Х., Сосіпатров А.М., Воронін В.В., Кузуб Г.Б., Зільбербрандт Ю.Е., Збарський Л.В., Черни М.

 

Керівники підприємств міського електротранспорту:

Третяков О.І., Пилипенко В.І., Нефьодов О.Д., Яковець Л.І., Гросул В.П., Хоменко Г.Г., Шацький С.П., Приходько О.Я., Терещенко Р.Я., Заікін В.П., Гриценчук І.І., Тарковський А.І., Полунін Д.Б., Огороднік В.В., Наумчук А.М., Коржов О.А., Татаренко Е.А., Харченко О.В., Козак О.К., Мастеровенко О.М., Жуменко В.В., Загиней С.Я., Іванченко С.В., Мастюх А.П., Іванічек І.А., Жмурко А.А., Пальчук В.В.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

  1. 1.Обговорення проблемних питань функціонування міського електротранспорту та пошуки шляхів їх вирішення.
  2. 2.Інформування про Державну інспекцію України з безпеки на наземному транспорті.

 

 

СЛУХАЛИ:

 

         Ткаченко О.В. – привітав усіх присутніх та окреслив низку проблем, які негативно впливають на фінансово-економічний стан підприємств, зокрема:

- не повне відшкодування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян;

-   нелегальні перевізники;

-   низький рівень власних надходжень від продажу проїзних квитків через нерівні умови конкуренції з іншими перевізниками, дублювання автоперевізниками маршрутів міського електротранспорту.

- скорочення та старіння парку трамвайних вагонів і тролейбусів;

- незадовільний менеджмент управління в окремих підприємствах.

Поінформував присутніх щодо проведеної роботи Міністерством у сфері міського електротранспорту, а саме про:

стан підготовки проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи із поліпшення організації надання транспортних послуг з перевезень міським електричним транспортом», яким передбачено затвердження Типового договору про організацію надання транспортних послуг міським електротранспортом;

заходи, які вживаються Мінінфраструктури щодо недопущення скасування постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2007 № 881 „Про тарифи на електричну енергію для міського електротранспорту”;

Також поінформував присутніх про тісну співпрацю Мінінфраструктури з Міністерством соціальної політики, громадськими організаціями з питань пов’язаних з відшкодуванням пільгових перевезень та заміною їх на адресну допомогу.

Визначив першочергові заходи Мінінфраструктури у сфері міського електротранспорту, а саме:

необхідність перегляду низки законодавчих та нормативно-правових актів у сфері міського електротранспорту, у зв’язку з передачею повноважень центрального органу виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства до Мінінфраструктури;

внесення змін до Державної програми розвитку міського електротранспорту на 2007-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2006 № 1855, з метою коригування показників фінансування та продовження її терміну дії.

Водночас зазначив, що в Державному бюджеті України на 2012 рік видатків на заходи з оновлення парку міського електротранспорту не передбачено.

Разом з тим, поінформував, що в Державному бюджеті України на 2012 рік, передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій в обсязі 1,7 млрд. грн., а також передбачено створення Державного фонду регіонального розвитку у обсязі 1.1 млрд. грн.

У зв’язку з цим запропонував представникам Ради міністрів АР Крим, обласних, Київській та Севастопольській державним адміністраціям опрацювати та надати Мінінфраструктури інформацію щодо обсягу коштів місцевих бюджетів передбачених у 2012 році на оновлення парку трамвайних вагонів та тролейбусів для її узагальнення та підготовки відповідних пропозицій Мінфіну.

Висловив сподівання, що учасникам наради вдасться виробити конструктивні пропозиції щодо шляхів покращення фінансово-економічного стану підприємств міського електротранспорту.

 

Котяй Валерій Федорович – перший заступник голови Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті.

Поінформував присутніх щодо повноваження Укртрансінспекції у сфері міського електротранспорту та її подальшу роботу.

 

Палант Олексій Юрійович - голова Ради Корпорації підприємств міського електротранспорту „Укрелектротранс” – перший заступник генерального директора КП „Київпастранс”

Подякував головуючому за організацію та проведення наради у Мінінфраструктури з керівниками підприємств міського електротранспорту, а також поінформував присутніх про діяльність корпорації „Укрелектротранс”.

Визначив коло проблемних питань цієї підгалузі, та звернув увагу на особливо нагальні, а саме:

недопущення скасування постанови Кабінету Міністрів України                    від 26.06.2007 № 881 „Про тарифи на електричну енергію для міського електротранспорту”;

необхідності перегляду нормативно правової бази у сфері міського електротранспорту в апараті Мінінфраструктури;

необхідності створення окремого структурного підрозділу з питань міського електротранспорту;

необхідності погодження тарифів на проїзд у міському електротранспорті;

фінансування з державного бюджету оновлення парку рухомого складу міського електротранспорту;

висловив думку про необхідність зміни діючого механізму надання пільг на їх адресне надання громадянам

запропонував Мініфраструктури здійснювати відстеження перерахування по областях субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, у тому числі компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

 

Загиней Степан Якович - керівник КП „Рівнеелектротранс”

Доповів присутнім про фінансово-економічні показники комунального підприємства „Рівнеелектротранс”, як одного з найкращих серед підприємств підгалузі.

Поінформував про практику збереження наявного парку тролейбусів за рахунок придбання рухомого складу, що був у використанні.

Наголосив на проблемах з пільговими пенсіями, що виплачує підприємство водіям тролейбусів. Запропонував розглянути можливість щодо визначення єдиного тарифу на проїзд у міському електротранспорті.

Озвучив питання Галузевої тарифної угоди. Звернувся з проханням посприяти в поверненні підприємствам міського електротранспорту тролейбусів, що були оплачені у 2008 році за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів ТОВ „Українські комерційні автомобілі”.

 

Яковець Леонід Іванович - керівник КП „Електроавтотранс” (м. Івано-Франківськ)

Зазначив на необхідності відновлення співфінансування з державного та місцевих бюджету заходів з оновлення парку міського електротранспорту, як це передбачено Державною програмою розвитку міського електротранспорту нап 2007-2015 роки. Навів приклади оновлення парку трамвайних вагонів та тролейбусів у 2007-2008 роках за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання рухомого складу міського електротранспорту.

Висвітлив питання Галузевої тарифної угоди, можливості створення єдиної Галузевої угоди. Висловив думку щодо відміни окремим категоріям громадян безкоштовного проїзду у громадському транспорті

 

Жуменко Василь Васильович - керівник КП „Миколаївлелектроранс”.

Поінформував про проблему несвоєчасного перерахування внесків до Пенсійного фонду України, яка спричинена неповною та несвоєчасною компенсацією за пільгові перевезення. Запропонував створити структурний підрозділу з питань міського електротранспорту.

 

Геращенко Віктор Михайлович - начальник Управління житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації

Зауважив, що для стабільного функціонування міського електротранспорту у містах України, необхідно створити сприятливі умови для його роботи, зокрема: створити окремий структурний підрозділ з питань міського електротранспорту, упорядкувати пільгові пасажироперевезення та передбачати в державному бюджеті видатки на оновлення парку рухомого складу міського електротранспорту.

 

Полунін Дмитро Борисович - керівник КП „Одесміськелектротранс”

Звернувся з пропозицією розглянути можливість списання штрафних санкцій Пенсійного фонду.

 

Ткаченко О.В. підвів підсумки наради, за результатами якої визначив Робочу групу для візиту до першого заступника Міністра К.О. Єфименка з метою висвітлення наявних проблем у сфері міського електротранспорту.

         За результатами проведеної наради ВИРІШИЛИ:

 

1. Міністерству інфраструктури:

 

1.1. Прискорити внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи із поліпшення організації надання транспортних послуг з перевезень міським електричним транспортом», яким передбачено затвердження Типового договору про організацію надання транспортних послуг міським електротранспортом.

Термін: ІІ квартал 2012 року

 

1.2. Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2006 № 1855 „Про затвердження Державної програми розвитку міського електротранспорту на 2007-2015 роки”, якими передбачити коригування показників фінансування заходів Програми та подовження терміну її дії.

Термін: ІІІ квартал 2012 року

 

1.3. Внести в установленому порядку Мінфіну узагальненні пропозиції Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської облдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування де функціонує міський електричний транспорт щодо обсягу коштів місцевих бюджетів передбачених у 2012 році на оновлення парку трамвайних вагонів та тролейбусів для розгляду їх під час розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій.

Термін: ІІ квартал 2012 року

 

1.4. Проводити моніторинг стану надходження субвенції за пільгові перевезення підприємствам міського електротранспорту, вносити у разі необхідності Міністерству фінансів, міським органам виконавчої влади пропозиції щодо обсягів та термінів її перерахування.

Термін: постійно

1.5. Вживати заходів щодо недопущення (відтермінування) скасування постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2007 № 881 „Про тарифи на електричну енергію для міського електротранспорту”.

Термін: постійно

1.6. Забезпечити практику проведення нарад з керівниками підприємств міського електротранспорту не менше двох разів на рік.

Термін: постійно

1.7. Здійснити перегляд нормативно-правових актів у сфері міського електротранспорту з метою приведення їх у відповідність до Положення про Міністерство інфраструктури.

Термін: 2012-2013 роки

 

1.8. Укласти Меморандум про співпрацю між Міністерством інфраструктури України, Всеукраїнським об‘єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі, корпорацією «Укрелектротранс», Асоціацією міст України, Центральним Комітетом Профспілки України працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України «Збережемо і відродимо міський електричний транспорт».

Термін: ІІ квартал 2012 року

1.9. Опрацювати питання щодо створення в апараті Мінінфраструктури окремого структурного підрозділу з питань міського електротранспорту з метою належного вирішення питань функціонування міського електротранспорту.

Термін: ІІ квартал 2012 року

1.10. Опрацювати спільно з Мінсоцполітики питання щодо списання підприємствам міського електротранспорту штрафних санкцій перед Пенсійним фондом, які виникли через неповну та несвоєчасну компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Термін: ІІ квартал 2012 року

1.11. Доповісти віце-прем’єр-міністру України – Міністру інфраструктури Б.В. Колеснікову щодо невиконання товариством з обмеженою відповідальністю «Українські комерційні автомобілі» (дилер – ТОВ „ЛАЗ”) укладених у 2008 році договорів на поставку тролейбусів для підприємств міського електротранспорту України.

Термін: ІІ – ІІІ квартал 2012 року

 

1.12. Опрацювати питання щодо укладання галузевої угоди між Міністерством інфраструктури, Центральним комітетом Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України та корпорацією підприємств міського електротранспорту України «Укрелектротранс».

Термін: ІІІ квартал 2012 року

 

1.13. Звернутися до Ради міністрів АР Крим, обласних (за винятком Закарпатської), Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій з проханням опрацювати наступні питання, а саме:

впровадження Типового договору про організацію надання транспортних послуг міським електротранспортом;

прискорення оновлення парку трамвайних вагонів і тролейбусів шляхом використання механізму фінансового лізингу, кредиту тощо;

          врахування фактичної частки пільгових перевезень пасажирів трамваями та/або тролейбусами при розподілі субвенції за пільговий проїзд між транспортними підприємствами;

         приведення тарифів на проїзд у міському електротранспорті у відповідність до нормативної собівартості перевезень або застосування механізму погашення із місцевого бюджету різниці між встановленим і фактичним рівнем тарифів на послуги міського електротранспорту;

         упорядкування маршрутної мережі, недопущення невиправданого дублювання трамвайних та/або тролейбусних маршрутів приватними автоперевізниками;

Термін: ІІ-ІІІ квартал 2012 року

 

надання Мінінфраструктури інформації щодо обсягу коштів місцевих бюджетів передбачених у 2012 році на оновлення парку трамвайних вагонів та тролейбусів для узагальнення та підготовки відповідних пропозицій Мінфіну.

Термін: 30.03.2012 року

1.14 Опрацювати з Всеукраїнським об‘єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі, корпорацією «Укрелектротранс», Асоціацією міст України, Центральним Комітетом Профспілки України працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України проект Меморандуму «Збережемо і відродимо міський електричний транспорт».

Термін: ІІ квартал 2012 року

 

3. Підприємствам міського електротранспорту:

 

3.1. Розглянути можливість щодо збільшення випуску трамваїв та тролейбусів на маршрути, насамперед на такі, що є економічно вигідними для підприємства. Випуск рухомого складу на маршрути здійснювати з урахуванням змін пасажиропотоків у «пікові» та інші періоди доби.

3.2. Удосконалити систему збору виручки, збільшити рівень покриття власними доходами витрат на пасажироперевезення не менш ніж на 10 відсотків.

Термін: постійно

4. Корпорації „Укрелектротранс”:

4.1. Забезпечити

- внесення пропозицій щодо розроблення нових та перегляду застарілих проектів законів України, інших нормативно-правових актів які стосуються діяльності підприємств міського електричного транспорту;

- інформування підприємств про законодавчу і нормативну базу у сфері міського електротранспорту та зміни до неї;

         - проведення моніторингу показників роботи підприємств міського електротранспорту, їх узагальненню і аналізу.

Термін: постійно

 

Протокол склав                                                                                    В.М. Гриценко