На запрошення Білоруської Профспілки працівників місцевої промисловості та комунально-побутових підприємств споріднена галузева Профспілка України на чолі з головою Профспілки Романюком О.І. взяла участь у семінарі, який відбувся у м. Мінськ з 19 по 22 червня цього року.

Представники 5 обласних комітетів галузевої Профспілки, а саме, Луганської, Донецької, Черкаської, Хмельницької та Запорізької областей стали учасниками семінару, темою якого було соціальне партнерство як одне з важливіших умов ефективного захисту законних трудових прав та соціально-економічних інтересів членів профспілки.

За час перебування у Республіці Білорусь в рамках цього семінару учасники делегації ознайомилися з практикою роботи Білоруського республіканського та Мінського міського комітету профспілки і соціальних партнерів унітарного підприємства «Мінськводоканал», приватного унітарного підприємства «Світлоприбор», ВАТ «Белхудожкераміка», приватного унітарного підприємства «Витон» товариства глухих.

Крім того, 19 грудня відбулася зустріч з Міністром житлово-комунального господарства Білорусі Шорець А.В., а 22 червня з головою Федерації профспілок Білорусі Козиком Л.П.

Загальні враження від перебування у цій країні – робота з реформування і розвитку ЖКГ та інших галузей, працівники яких об’єднані у профспілку, має чітко виражений системний характер завдяки гідному соціальному партнерству з профспілками.

Заслуговую на увагу справжня турбота про людей та членів їх сімей. В першу чергу через можливості колективних договорів. Соціальні партнери дбають про здоров’я нації: це і медобстеження працівників, і виділення підприємствами значних коштів на охорону праці.

В країні активно діє оздоровча програма – кожен має можливість займатися спортом.

Навчання у Білорусі переважно безкоштовне. Системною є підготовка та перепідготовка кадрів.

Проте є певні проблеми, які турбують профспілки. Основною з них є контрактна форма трудового договору для всіх категорій працівників.

Перебуваючи у Білорусі, учасники делегації ознайомилися також з роботою комунальних служб та станом житлових будинків міст Мінськ та Молодечне, відвідали Меморіальний комплекс «Хатинь», де було покладено квіти до монументу загиблих, та пагорб Перемоги.

Під час візиту було досягнуто домовленостей про продовження таких зустрічей профспілок галузі Білорусі та України, які дають змогу перейняти досвід роботи профспілок у напрямку покращання стану ЖКГ, надання якісних комунальних послуг населенню й забезпечення соціального захисту працівників галузі.