17.01. 2013р. Голова ЦК Профспілки О.І. Романюк та Голова Асоціації «Укртехінвентаризація» Л.Х. Черненко звернулися зі спільним листом до Президента України Януковича В.Ф., Прем’єр-міністра України Азарова М.Я., Голови Комітету ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Жванія Д.В. щодо проблем в діяльності Бюро технічної інвентаризації.

У листі йдеться про те, що відповідно до наказів Мінрегіону України від 28 грудня 2012 року №658 (зареєстровано у Мінюсті України 28.12.2012 за № 2212/2254) та від 08 січня 2013 року №2 «Про затвердження змін до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна» технічну інвентаризацію можуть здійснювати будь які суб’єкти господарювання, у складі яких працює хоча б один виконавець робіт з технічної інвентаризації, який пройшов професійну атестацію у Мінрегіонбуді.

Ці накази прийнято у порушення ст. 142 Конституції України, ст. 4 Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Набрання чинності таких наказів фактично руйнує існуючу систему технічної інвентаризації, що в свою чергу, призведе до дестабілізації ринку нерухомості, підвищення цін на такі послуги, збільшення випадків шахрайства, унеможливить здійснення органами місцевого самоврядування контролю за схоронністю житлового фонду та інших повноважень, передбачених законами України.

Підприємства Бюро технічної інвентаризації є комунальними підприємствами, отже, прибуток таких підприємств зараховується до місцевих бюджетів. За попередніми підрахунками експертів загальні втрати бюджетів різних рівнів складуть близько 3 млрд. гривень на рік. При цьому десятки тисяч працівників нині діючих комунальних підприємств Бюро технічної інвентаризації стануть безробітними, а їхні сім’ї можуть потрапити в скрутне матеріальне становище. А держава повинна їм буде виплатити близько 1 млрд. гривень з фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Відповідно до законодавства облік нерухомого майна (а для цього потрібно виконати технічну інвентаризацію) є повноваженнями органів місцевого самоврядування, а Мінрегіон не має повноважень втручатися в діяльність органів місцевого самоврядування. Ці накази Мінрегіону підривають авторитет влади.

Враховуючи вищенаведене, у листі висловлено прохання терміново втрутитися у цю ситуацію з метою недопущення порушень законодавства на ринку нерухомості України.