Директива про концесії переміщується за закриті двері.

ЕФПОО заявляє про необхідність продовжити публічне обговорення.

Прес-реліз, 22 лютого 2013 року, Брюссель

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЕФПОО) розчарована тим, що обговорення Директиви про концесії переходить у площину тріалога, в якому беруть участь лише нечисленні представники Європарламенту, Євроради і Єврокомісії, орієнтовані на свій власний компроміс. ЕФПОО наводить докази на користь її публічного обговорення, наполягаючи на тому, що Директива є новим і складним законодавчим актом, а деякі її частини - спірними і вимагають більшої прозорості.

Ми вітаємо заяви низки політичних груп і самих політиків, які дали в ході вже мали місце обговорень обіцянку боротися проти водної приватизації. Для більш ніж мільйона громадян Європи, що підтримують першу у своєму роді Європейську громадську ініціативу (КГІ) www.right2water.eu, це свідчить про успіх. Сподіваємося, що зроблені заяви ляжуть в основу правових гарантій захисту громадського обслуговування.

22 лютого 2013 делегація ЕФПОО зустрілася з єврокомісаром Барньє, відповідальним за внутрішній ринок, закупівлі та концесії. Єврокомісар запевнив, що Директива не передбачає водну приватизацію і визнав, що вода є загальним благом.

Що стосується законодавства про концесії, то, на думку ЕФПОО, воно має бути більш змістовним, включати соціальні критерії, бути більш прозорим для громадян і визнавати той факт, що вода є загальним благом, що приносить користь усім нам. У цьому зв'язку заступник Генерального секретаря ЕФПОО Ян Віллем Гаудріаан зазначив: «Вода повинна бути визнана правом людини. Єврокомісії ще належить пояснити, як ця Директива сприятиме захисту природних ресурсів і громадських послуг, таких як водопостачання і каналізація, є ключем до нашого повсякденного життя, які ні в якому разі не повинні стати джерелом отримання прибутку».

ЕФПОО продовжує надавати підтримку КГІ у зборі підписів для зміцнення позицій останньої. Наступною важливою подією стане Всесвітній день водних ресурсів 22 березня. Закликаємо всіх тих, хто підтримує право людини на воду, провести акції в цей день.