21 лютого 2013 року відбулося підсумкове засідання колегії Мінрегіону з порядком денним: «Про підсумки роботи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства у 2012 році та основні завдання на 2013 рік». У засіданні взяв участь голова ЦК Профспілки Романюк О.І.

            На засіданні колегії з доповідями виступили перший заступник Міністра АЛІПОВ О.М., заступник Міністра ІСАЄНКО Д.В.

Колегія відзначила, що протягом 2012 року органами виконавчої влади та місцевого самоврядування загалом проводилася послідовна та цілеспрямована робота щодо формування та реалізації державної політики у сфері регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Відмічалося, що з метою підтримки регіонального економічного зростання, зокрема, підвищення рівня конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості регіонів, узгодження пріоритетів та дій центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо регіонального розвитку, зміцнення міжрегіональних зв’язків розроблено критерії оцінки ходу реформ на регіональному та місцевому рівнях за ключовими напрямами, визначеними Президентом України на Раді регіонів 15 вересня 2011 року.

Здійснено підготовку до законодавчого забезпечення розбудови раціональної просторової основи територіальної організації публічної влади, наближення надання соціальних та адміністративних послуг до споживача, ефективного використання потенціалу територій, сталого розвитку всіх регіонів України.

 В той же час колегією відзначено, що протягом звітного періоду не покращилася ситуація у житлово-комунальному господарстві.

     Вкрай незадовільним є технічний стан водопровідно-каналізаційного господарства. Витоки та невраховані витрати води в системах водопостачання залишилися на рівні минулого року і склали 28,9 відсотків.

Завдання Уряду щодо обов’язкового технологічного обліку на всіх етапах виробництва та транспортування теплової енергії (до 1 вересня 2012 року) повністю не виконано.

          Фінансово-економічний стан підприємств житлово-комунального господарства залишається кризовим. Станом на 01.01.2013 підприємства галузі отримали збитки у сумі 1,5 млрд. гривень. Загальна сума дебіторської заборгованості підприємств галузі зменшилася за 2012 рік на 335,3 млн. гривень (або на 2,5 відсотка) і станом на 01.01.2013 становить 13,2 млрд. гривень.

Станом на 01.01.2013 сума кредиторської заборгованості зменшилася за 2012 рік на 14,3 відсотків або на 2,8 млрд. гривень і становить 17,0 млрд. гривень. Заборгованість за енергоносії у загальній сумі кредиторської заборгованості сягнула рівня 10,1 млрд. гривень, у тому числі за газ – 7,9 млрд. гривень, за електроенергію – 2,1 млрд. гривень.

З метою прискорення розв’язання проблем регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства колегія Мінрегіону прийняла ряд рішень щодо основних напрямів роботи Міністерства в 2013 році, схвалено пріоритети діяльності Мінрегіону України та завдання на 2013-2015 роки; план нормотворчої роботи Мінрегіону України в 2013 році; перелік семінарів, конференцій, виставок та інших науково-технічних заходів на 2013 рік.

 Колегією, зокрема, дано ряд рекомендацій Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування та доручень Департаментам, управлінням, що входять до складу Міністерства, а також керівникам державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Мінрегіону, щодо реформування, модернізації і розвитку житлово-комунального господарства.