27 лютого 2013 року Донецький обком Профспілки провів засідання ІV Пленуму.

Основною темою Пленуму було питання «Про хід реалізації програмної резолюції VІ з’їзду ФПУ та відповідної Цільової програми «За якісне та доступне громадську обслуговування» в частині надання житлово-комунальних послуг у Донецькій області.

В першу чергу йшла розмова про виконання «Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Донецької області на 2010-2014 роки» з обсягом фінансового забезпечення 9,7 млрд. грн., у тому числі на 2010-2012 роки - 5,8 млрд. грн. Проте фактично профінансовано 1,6 млрд. грн. (27,5%), з них 1 млрд. грн. направлено на благоустрій міст та районів.

Всі обласні підприємства тепло-, водопостачання, міськелектротранспорту, окремі підприємства житлового господарства –збиткові. Збитки за 2010-2012 роки склали 2 млрд. грн.. На багатьох підприємствах виплата зарплати здійснюється із затримками до 1 місяця, деякі підприємства мають цю заборгованість 1-2 і навіть 3 місяці.

Наприкінці року державою надано дотації на різницю в тарифах 1,4 млн. грн., що дозволило покрити частину збитків і провести взаємозалік за використані енергоресурси. Певний вплив на це мали неодноразові звернення до державних органів влади ЦК Профспілки та ФПУ.

На підтримку підприємств галузі та їх працівників обласна організація Профспілки в 2012 році направила 121 письмове звернення місцевим органам влади, роботодавцям з вимогами вирішення соціальних питань працівників, погашення заборгованості із заробітної плати.

Учасники Пленуму у своїх виступах відмічали, що для підвищення ефективності та надійності житлово-комунального комплексу необхідне інвестування у модернізацію галузі, реконструкцію і капітальний ремонт житлових будинків, благоустрій територій міст і районів, у створення умов беззбиткової роботи підприємств та забезпечення соціально-економічного захисту працівників галузі. Вирішити ці проблеми повинна держава і місцеві органи влади, оскільки це необхідно не тільки працівникам галузі, але й всьому населенню, яке отримує життєво необхідні послуги.

У своєму виступі голова ЦК Профспілки Романюк О.І., який був присутній на Пленумі, зробив акцент на нагальності посилення соціального діалогу, активного залучення до роботи з підвищення якості та культури комунальних послуг соціальних партнерів шляхом створення робочих груп, напрацювання пропозицій, проведення оглядів, конкурсів, а також розширення кола однодумців, максимально використовуючи для цього ЗМІ, сайти. Також він закликав присутніх до приєднання до Кампанії за реалізацію права людини на чисту воду в України, проведення якої з березня цього року зініційовано ЦК Профспілки.

Пленумом було прийнято низку рішень, спрямованих на покращення профспілкової роботи у напряму підвищення якості, культури і доступності послуг, удосконалення соціально-трудових відносин у колективах галузевих підприємств області.