8 квітня Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів Круглий стіл «Сучасний стан та проблеми благоустрою в населених пунктах. Законодавче регулювання благоустрою в об’єднаних територіальних громадах».

У заході взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, фахівці та експерти професійних громадських організацій, проектних інститутів та вищих навчальних закладів.

Модерувала Круглий стіл народний депутат, голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Ганна Бондар.

Від Асоціації міст України у заході взяв участь експерт Аналітичного центру АМУ Олег Гарник. Він зосередився на основних проблемах органів місцевого самоврядування, зокрема на зміні структури виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, а також їх комунальних підприємств, що реалізують повноваження у сфері благоустрою, яка пов’язана з процесом об’єднання територіальних громад. Окрім того, важливим питанням, яке дозволить вирішити цілу низку проблем у сфері благоустрою, є розробка механізму визначення та закріплення прибудинкових територій багатоквартирних будинків. Адже правова невизначеність статусу таких ділянок, не дає можливість забезпечити права та відповідальність щодо їх належного утримання. Також експерт АМУ звернув увагу на необхідність удосконалення законодавства у сфері поводження з відходами, у тому числі і побутовими, яке напряму впливає на окремі аспекти благоустрою населених пунктів. Окремий акцент був поставлений на необхідності інтегрованого розвитку населених пунктів, обов’язковою складовою якого є забезпечення зручного, комфортного, доступного та безпечного середовища його мешканцям.  

Джерело