Представники галузевої Профспілки з усіх регіонів  України 7 жовтня  - у Всесвітній день дій за гідну працю у м. Києві  взяли участь у профспілковій акції протесту.

Акція відбувалася під гаслом «Захистимо свої трудові права і свободи на об’єднання в профспілки. Здобудемо краще життя!»

Акція розпочалася пішою ходою членів і керівників Всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань від пам’ятника Т.Г. Шевченку напроти червоного корпусу Національного університету.  Профактивісти, представники ПрАТ «Укрпрофтур», «Укрпрофоздоровниці», працівники апарату ФПУ та інші учасники  приєднались до колони біля Київського міського будинку Вчителя. Також колону протестувальників, яка йшла маршем по Хрещатику,  поповнили спілчани, які збиралися біля будівлі ФПУ.

Люди тримали гасла "Захистимо свої трудові права", "Жодних урізань трудових прав", "Ні диктату корпорацій - Україні гідну працю", "Робочі місця і гідна зарплата - працюємо в Україні".

Учасники акції виступають проти антитрудових та антипрофспілкових законопроєктів  №№ 5371, 5388 і 2681 від влади, надуманої дерегуляції трудових відносин - самоусунення Уряду і парламентської більшості від законодавчого гарантування трудових прав працівників та конституційної правозахисної функції профспілок.

Мітингарі вимагають ухвалення нового Трудового кодексу, який захистить людей праці.

Вимагають гарантувати забезпечення конституційного права громадян на повну і продуктивну зайнятість, гідну оплату праці, безпеку і здоров’я працюючим. Для скорочення бідності та соціальної  нерівності  затвердити Держбюджет України на 2022 рік з безумовним дотриманням визначених законами України розмірів грошових виплат і соціального захисту громадян, зокрема:    мінімальної заробітної плати – 6900 грн.;  мінімальної пенсії – 3600 грн.;    посадового окладу першого тарифного розряду у бюджетній сфері –6500 грн.

 

Серед вимог учасників профспілкової  акції до Кабміну та Верховної Ради: зробити доступними для населення справедливі ціни на український газ, тарифи на електроенергію та комунальні послуги; до кінця цього року виплатити заборговану 140 тис. працівникам заробітну плату у розмірі майже 4 млрд гривень, та прийняти на VI сесії Верховної Ради України законопроєкти, якими будуть гарантовані виплати працівникам у разі банкрутства підприємства.

Профспілкові активісти вимагають забезпечити  повну і своєчасну виплату лікарняних, декретних, соціальних послуг та пенсій! Припинити одержавлення самоврядних фондів загальнообов’язкового соціального страхування, ліквідувати дефіцит їх бюджетів та Пенсійного фонду.

Забезпечити конституційне право на якісну доступну освіту, медичні послуги, право молоді на перше робоче місце і молодій сім’ї на житло.

Учасники акції провели біля Кабінету Міністрів України мітинг, на якому виступили Голова СПО об'єднань профспілок України, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, представники ФПУ у парламенті Вадим Івченко та Сергій Рудик, представники членських організацій Федерації профспілок України.

Профспілкова делегація зустрілася з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем та передала йому вимоги учасників акції профспілок.

 

Матеріал може доповнюватись фото обласних організацій галузевої Профспілки.