На програму «Питна вода України» з держбюджету буде виділено 1 млрд грн на наступний рік

Те, що галузь водопостачання та водовідведення потребує суттєвих і нагальних реформ, ні в кого не викликає сумнівів.

На більшості водоканалів модернізації не було з радянських часів: мережі критично зношені, застаріле обладнання роками не оновлювалося.

Головна причина такої невтішної ситуації – хронічне недофінансування галузі. На жаль, простежується тенденція, коли стандарти водопідготовки номінально підвищуються, а втілити їх у життя неможливо через брак коштів.

Але сьогодні про хороше! Нарешті галузь отримає реальне фінансування з Державного бюджету!

З часу прийняття попередньої цільової програми “Питна вода” ще у далекому 2006 році, яка була виконана за 14 років аж на 10% , в Бюджеті цього року передбачено реально велику суму в 1 млрд грн!

Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов на сайті Мінрегіону : "Верховна Рада України ухвалила проєкт Закону про Державний бюджет України на 2022 рік. Згідно з документом, на реалізацію програми «Питна вода України» на наступний рік буде виділено 1 млрд грн. 

«Наразі в Україні, як і в усьому світі, бракує якісних питних водних ресурсів. Це глобальна проблема. Причина її виникнення має комплексний характер: кліматичні умови, зношена інфраструктура, неефективне споживання, забруднення тощо. У нашій країні в деяких районах воду досі подають за графіком. Розв’язати ці багаторічні проблеми покликана державна програма “Питна вода України”. У держбюджеті 2022 року на її реалізацію виділено 1 млрд грн», — підкреслив Олексій Чернишов.

Зазначимо, у межах програми планується будівництво та реконструкція водозабірних споруд, водопровідних очисних споруд, мереж водопостачання та очисних споруд водовідведення із застосуванням новітніх технологій. Окрім того, передбачено впровадження станцій доочищення питної води у системах централізованого водопостачання.

Зауважимо, у листопаді 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні закон «Про загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки».

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що ухвалення Програми «Питна вода України» дозволить реалізувати понад 1700 інфраструктурних проєктів."

 

Звісно, очікували більше, але багатьом підприємствам треба або розробити проекти, або відкоригувати старі, у тому числі довгобуди!

Як кажуть – Лиха біда початок!

ДЖЕРЕЛО