Законопроєкт «Про Загальнодержавну цільову програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки», розроблений Мінрегіоном, підготовлено до другого читання з урахуванням правок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи. Документ покликаний забезпечити населення якісною питною водою. Про це заявила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

«Прийняття Програми “Питна вода” є вкрай важливим. Відтак водопровідні системи багатьох громад десятки років не ремонтувалися і вже давно потребують заміни або реконструкції. Наразі подача води за графіком та використання привізної води здійснюється у низці населених пунктів у дев’яти регіонах України. Йдеться про майже 270 тисяч людей. Тож проблематика доволі значна. У держбюджеті на 2022 рік передбачено фінансування Програми “Питна вода” розміром один млрд грн. Очікуємо на прийняття Верховною Радою законопроєкту в цілому, це дозволить забезпечити сталий розвиток та реконструкцію систем централізованого водопостачання та водовідведення у громадах», –  зауважила заступниця Міністра.

Відтак, Програма передбачає реалізацію понад 1700 інфраструктурних проєктів у регіонах протягом 2022-2026 років. Йдеться про будівництво і реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення, водозабірних споруд, водопровідних очисних споруд, базових лабораторій контролю якості питної води, стічних вод та оснащення їх сучасним контрольно-аналітичним обладнанням тощо.

Зазначимо, виконання Програми, зокрема, дозволить забезпечити споживачів якісною питною водою та покращити екологію у країні. А підприємства галузі, що надають відповідні послуги, отримають можливість надавати послуги кращої якості завдяки впровадженню новітніх технологій із застосуванням сучасного обладнання.

ДЖЕРЕЛО