19 травня у режимі відеоконференції відбувся Діалоговий захід АМУ з питань публічних (комунальних) послуг та супутньої інфраструктури. Зустріч проводилася в рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю», що фінансується Німецьким товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою. Фаза II).

Мета діалогу: обговорення послідовності дій органів місцевого самоврядування та підприємств ЖКГ, які повинні забезпечити якнайшвидше проходження процедури визначення шкоди, завданої сфері житлово-комунального господарства внаслідок збройної агресії російської федерації, а також якнайшвидшу ліквідацію її наслідків; ознайомлення з законодавчим регулюванням процедури визначення обсягів завданої шкоди у сфері житлово-комунального господарства; обговорення проблемних питань, що виникають у органів місцевого самоврядування та підприємств житлово-комунального господарства під час ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації.

Учасники: представники органів місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські голови та їх заступники, керівники (представники) виконавчих органів сільських, селищних, сільських рад з питань житлово-комунального господарства; представник Міністерства розвитку громад та територій України.

Модератор: експерт АМУ з питань публічних (комунальних) послуг та супутньої інфраструктури Олег Гарник.

Першим питанням порядку денного Діалогового заходу було обговорення законодавчого регулювання визначення обсягів завданої шкоди у сфері житлово-комунального господарства. Експерт АМУ з питань публічних (комунальних) послуг та супутньої інфраструктури Олег Гарник детально розповів про те, яким чином нормативно-правове поле регулює механізм визначення шкоди, завданої сфері житлово-комунального господарства внаслідок збройної агресії російської федерації.

До обговорення цієї теми долучився також Директор департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Мінрегіону Андрій Ведмідь, який поінформував учасників заходу про ті проєкти нормативно-правових актів, які зараз напрацьовуються Міністерством в розрізі проблеми визначення обсягів завданої шкоди. До діалогу доєднався радник Виконавчого директора АМУ Руслан Голуб, який детально проаналізував ті проблеми, які виникли під час розробки нормативно-правових актів, спрямованих на унормування визначення обсягів завданої шкоди. Зокрема, зупинився на проблемах, що виникли під час розробки методичного забезпечення по визначенню обсягу шкоди, завданої мережам комунальних підприємств та технологічному обладнанню об’єктів таких підприємств.

До обговорення проблеми вирішення питань, що виникають у органів місцевого самоврядування та підприємств житлово-комунального господарства під час ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації приєднався начальник Управління комунального господарства та будівництва Павлоградської міської ради Андрій Завгородній, який розказав про ті практичні проблеми, з яким  безпосередньо стикнулися органи місцевого самоврядування під час ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації. Ще одна проблема, що є фінансово непідйомною на сьогодні для місцевого самоврядування, –  залучення на договірних засадах сертифікованих експертів для визначення завданої шкоди та стану будівель і споруд. В дискусії з цього питання також прийняла участь Великописарівський селищний голова Людмила Бірюкова, яка поділилася з учасниками зібрання досвідом громади із визначення обсягів завданої шкоди у сфері житлово-комунального господарства та подолання її наслідків. Зокрема, вона розповіла учасникам заходу про досвід вирішення проблеми ліквідації наслідків завданої шкоди та про взаємодію з військовими адміністраціями.

Директор Департаменту енергетичної інфраструктури Маріупольської міської ради Костянтин Пісмарьов порівняв досвід міста Маріуполь під час ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації у попередні періоди та у 2022 році. З урахуванням завданої шкоди, він висловив пропозицію щодо доцільності аналізу існуючих схем забезпечення споживачів комунальними послугами з урахуванням завданих збитків. "В окремих випадках, доцільніше розробляти нові системи мереж, оскільки відновлення попередніх є економічно необґрунтованим" - зазначив він. В дискусії прийняв участь заступник Городнянського міського голови Ігор Лахненко, який поінформував учасників заходу про ті проблемні питання, які виникли в Городнянській громаді під час ліквідації наслідків бойових дій. Зокрема, вони стосуються фіксації збитків органами місцевого самоврядування, а також вирішення питання ліквідації відповідних пошкоджень. Він погодився з думкою Великописарівського селищного голови Людмили Бірюкової, що відсутність фінансового ресурсу та сертифікованих фахівців фактично блокують процес визначення обсягу збитків у передбаченому нормативними актами порядку. У свою чергу, секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко ознайомив учасників заходу з досвідом Менської громади в розрізі проблем, пов’язаних з ліквідацією наслідків воєнних дій, окремо акцентувавши увагу на відсутності необхідних ресурсів місцевого бюджету на вирішенні зазначених вище проблем.

Експерт АМУ з питань публічних (комунальних) послуг та супутньої інфраструктури Олег Гарник підбив підсумки Діалогового заходу, запропонував долучатися до визначення тематики наступних засідань фахової мережі та закликав учасників до подальшого обговорення актуальних проблем, що виникають в ОМС та підприємств житлово-комунального господарства під час ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації.

ДЖЕРЕЛО