IFAT-2022: Досягнуто домовленості щодо співпраці і допомоги у відновленні українських водоканалів

Асоціація «Укрводоканалекологія» використовує усі доступні можливості, щоб доносити широкому загалу та світовій спільноті інформацію про російську агресію в Україні, спричинені окупантами руйнування споруд водопровідного господарства, роботу водоканалів в умовах війни.

Тому представники Асоціації радо скористались можливістю на запрошення Міністерства з охорони навколишнього середовища та захисту прав споживачів землі Баварія взяти участь у найбільшій європейській виставці у галузі водного господарства IFAT-2022, яка проходила у німецькому місті Мюнхен у період з 30 травня по 3 червня.

Метою делегації було донесення до європейських партнерів  усіх викликів, пов’язаних із забезпеченням населення водою під час війни, та пошук рішень і шляхів для відбудови зруйнованої водної інфраструктури.

Асоціація «Укрводоканлекологія» надала всім бажаючим докази руйнувань інфраструктури українських міст, фото та відеоматеріали, які показують тяжкі умови роботи наших водоканалів в умовах війни. Наші партнери ESMIL Group (ЕКОТОН) надали можливість оприлюднити ці матеріали на своєму виставковому майданчику.

В результаті обстрілів руйнуються водопровідні мережі, насосні станції, водозабірні споруди, і мільйони мешканців, особливо на сході країни, залишаються позбавленими доступу до питної води.  Через руйнування окупантами очисних споруд та понаднормові навантаження на каналізаційну систему у містах, які приймають біженців, виникають суттєві проблеми у сфері каналізування та очистки стоків. Ці проблеми стосуються не тільки безпосередньо України, а й сусідніх країн, адже Україна розташована у самому центрі Європи і має суміжні території, транскордонні річки та вихід до Чорного та Азовського морів.

З підвищенням температури суттєво зростає загроза епідемій на територіях, де є проблеми з відведенням та очисткою стічних вод. Вже з’явилися повідомлення, що спалах холери можливий найближчим часом у місті Маріуполь, де окупантами зруйнована система каналізування. На жаль, така ситуація може статися і в Донецькій, Луганській, Херсонській, Запорізький областях в окупованих  населених пунктах.

Віце-президент Асоціації «Укрводоканалекологія», директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін виступив на міжнародному симпозіумі Європейської водної асоціації (EWA) 2022: «Інтеграція водного сектору в циркулярну економіку». У своїй промові він звернув увагу на два аспекти: порушення права людини на доступ до чистої  питної  води та екологічну катастрофу, що  насувається через зруйновану  інфраструктуру каналізаційних споруд.

«В багатьох наших містах через російську агресію була зруйнована водопровідно-каналізаційна інфраструктура, а на окупованих територіях ми не можемо і сьогодні контролювати ані якість води, ані очистку стоків. В той же час західні області страждають від перевищення навантаження на очисні споруди у зв’язку з прийомом біженців. На даний час ми не можемо гарантувати, що забруднення не дійдуть до європейських водойм. А значить, в нас з вами єдина спільна задача врятувати наше довкілля та природне багатство, зберегти нашу  флору та фауну незайманими, або вийти з цієї ситуації з мінімальними ризиками.», – сказав Андрій Нікітін.

В рамках офіційного прийому Німецької асоціації комунальних, муніципальних та інфраструктурних  підприємств (VKU) про роботу  в умовах війни розповіли і директори інших українських водоканалів.

«В перші ж дні війни вороги авіанальотами знищили два наших об’єкти водопостачання. Близько ста наших співробітників під час активних бойових дій практично проживали у водоканалі, щоб забезпечувати цілодобову роботу підприємства. Після знищення наших об’єктів централізоване водопостачання в місті було відсутнє, і ми розвозили питну воду автотранспортом. Ремонтну техніку ми розосередили по різних об’єктах водоканалу, аби її неможна було знищити одним ударом. Ворог обстрілював скупчення людей у місцях роздачі питної води, тому локації таких пунктів доводилось постійно змінювати. Я вдячний своїм працівникам, які не залишили місто і продовжували забезпечувати населення водою навіть під обстрілами.», – розповів директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

«Вже на початку війни ми одразу зрозуміли наші слабкі місця. Через артобстріли були відключення електричної енергії, тому  відчутним став  брак автономних генераторів. Завдяки співпраці енергетиків та працівників водоканалу менше ніж за добу було відновлено електропостачання наших об’єктів та водопостачання та водовідведення у місті. Важливою є також наявність спецтранспорту, який у разі надзвичайних ситуацій може здійснювати розвезення питної води населенню. Адже за умов відсутності централізованого водопостачання в першу чергу необхідно забезпечити підвезення води об’єктам критичної інфраструктури, таким як лікарні. На сьогодні завдяки підтримці гуманітарних організацій та зарубіжних колег наше підприємство працює стабільно.», – зазначив директор КП «Міськводоканал» м. Суми Анатолій Сагач.

 Делегація Асоціації відвідала стенди провідних світових виробників водопровідно-каналізаційного обладнання, які надавали і продовжують надавати допомогу водоканалам України, що постраждали під час війни.

Під час відвідування виставки були налагоджені ділові стосунки з німецькими колегами: виробниками обладнання, представниками місцевих водоканалів та асоціацій, місцевої влади. Були досягнуті домовленості щодо надання гуманітарної допомоги українським водоканалам.

ДЖЕРЕЛО