Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» заявила про неможливість ухвалення у чинній редакції урядового законопроєкту №7427 «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення». Відповідне звернення та пропозиції вдосконалення проєкту закону теплоенергетики направили до Верховної ради України.

Проаналізувавши текст урядового законопроєкту №7427, МА «Укртеплокомуненерго» дійшла висновку, що його положення поглиблять кризу в теплоенергетиці. Асоціація звернулась з проханням до Голови ВРУ Руслана СТЕФАНЧУКА (див. повний текст звернення) сприяти вдосконаленню законопроєкту до першого читання.

В умовах зростання вартості енергоносіїв та мораторію на підвищення тарифів необхідно чітко визначити умови компенсації різниці у тарифах та розширити перелік категорій споживачів, які матимуть право на компенсацію. Наразі вона передбачена лише для населення, установ і організацій, що фінансуються з державного або місцевих бюджетів. Інші категорії (як то творчі спілки, громадські організації, приватні заклади освіти тощо) не враховані у чинній редакції законопроєкту, що неминуче призведе до додаткових прямих збитків для виробників тепла.

Законопроєктом №7427 не врегульоване питання зростання вартості природного газу для підприємств ТКЕ в умовах мораторію на підвищення тарифів. Тому МА «Укртеплокомуненерго» пропонує передбачити покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку газу та забезпечити постачання блакитного палива на чітко визначених умовах.

Особливе занепокоєння виробників тепла викликає стаття законопроєкту, що стосується можливої зміни форми власності підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Так, передбачається можливість безоплатного переходу права власності на 100% статутного капіталу (майно, у тому числі єдиний майновий комплекс) будь-якого підприємства теплокомуненерго у випадку, якщо за договором реструктуризації боргу не сплачені кошти у розмірі двомісячних платежів.

Загалом, законопроєкт має відверто дискримінаційний характер щодо підприємств ТКЕ та нівелює принцип паритетності у взаємовідносинах з державною компанією – постачальником газу. Це в першу чергу стосується розміру відсотків штрафних санкцій. Їх пропонують встановити в рази вищими ніж ті, що ТКЕ можуть застосовувати до своїх споживачів.

МА «Укртеплокомуненерго» також пропонує низку фінансових, організаційних, компенсаторних та інших норм, внесення яких до урядового законопроєкту № 7427 дозволить виробникам тепла в умовах воєнного стану забезпечити сталу роботу галузі ТКЕ, проходження та підготовку до наступного опалювального сезону.

«Важливо зараз чітко визначити правила гри у сфері ТКЕ. Немає часу для довгих дискусій. Закон не може бути однобоким та захищати лише окремих гравців ринку. В умовах війни та кризових явищ у галузі держава має бути арбітром та враховувати інтереси усіх сторін. Як би складно не було, але ми мусимо підготуватись до зими. Підприємства ТКЕ мають бути захищені, бо це стратегічно важлива галузь і послуги першої необхідності»,— підкреслив Президент МА «Укртеплокомуненерго» Арсентій БЛАЩУК.

ДЖЕРЕЛО