Коригування тарифів критично важливе для роботи водоканалів

Підприємства водопровідно-каналізаційної галузі під час війни опинились у дуже складній ситуації. Руйнування об’єктів інфраструктури, підвищення цін на матеріали, електроенергію та пальне, недоотримання коштів через відтік споживачів – все це спричинило величезні збитки, які ставлять під загрозу безперебійність роботи водоканалів.

За даними світового банку, збитки водопровідної галузі України через війну становлять 2,2 мільярди доларів, а потреба у відновленні за попередніми оцінками – понад 7 мільярдів. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Бутенко під час відкриття виставки «Акватерм – 2023».

Міжнародні організації сприятимуть відновленню пошкодженої інфраструктури, але забезпечувати поточну оперативну діяльність підприємства мають власними силами. Тому важливим питанням для забезпечення роботи водоканалів є як державна допомога, так і тарифна політика.

«Тарифне регулювання є в фокусі нашої уваги і потребує істотних змін. На сьогоднішній день законодавством не передбачений мораторій на коригування тарифів. Тому я сподіваюся, що завдяки спільній роботі Регулятора, Міністерства та інших органів тарифи будуть переглянуті найближчим часом з метою забезпечення їх економічної обгрунтованості. Це надасть можливість підприємствам водопровідно-каналізаційної галузі бути економічно спроможними», – підкреслив Олександр Бутенко.

ДЖЕРЕЛО