17 травня 2023 року Головою ЦК Профспілки погоджено проєкт у Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо компенсації різниці в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення», внесений Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Метою зазначеного законодавчого акту є  забезпечення виконання вимог законодавства в частині компенсації заборгованості з різниці в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення за надані послуги.

Ухвалення  цього документу вкрай актуально і важливо для  наших   галузевих підприємств, які забезпечили проходження опалювального сезону  в складних умовах воєнного стану та запровадження державою  мораторію на підвищення цін (тарифів) на виробництво, транспортування,   надання  послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Згідно з чинним законодавством заборгованість з різниці в тарифах для наших галузевих підприємств має компенсуватися державою. І Законом України «Про Державний  бюджет України на 2022 рік» на це передбачалася субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам  в обсязі 14,0 млрд. гривень.

Проте, Державна казначейська служба України листом від 22.12.2022 №8-08-06/18660 повідомила про відсутність надходжень для фінансування зазначеної субвенції у 2022 році згідно із джерелами, визначеними пунктом 11 статті 11 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

Відсутність компенсації з погашення заборгованості з різниці в тарифах у 2022 році негативно позначилось на фінансово-економічному стані підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення, що призвело до збільшення кредиторської заборгованості цих підприємств за спожиті енергоносії, нарахування штрафних санкцій та арешту рахунків. Тобто фактично норми чинного законодавства  щодо компенсації різниці в тарифах нашим суб’єктам господарювання залишились не виконаними.

Враховуючи викладене, Мінінфраструктури надавав відповідні пропозиції та розрахунки Мінфіну для передбачення у державному бюджеті на 2023 рік субвенції на погашення різниці в тарифах підприємствам тепло-, водопостачання та водовідведення.

Однак, у Законі України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» видатки на фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах не передбачені. При тому, що обсяг заборгованості з різниці в тарифах станом на 01.01.2023 року  складав  28,31 млрд. гривень, а  в І та ІІ кварталі 2023 року  вона  прогнозовано збільшиться ще на  7.5 млрд. грн.

"Ми  сподіваємось,  - зазначив Голова ЦК Профспілки,- що реалізація положень цього документа забезпечить виконання вимог законодавства в частині компенсації заборгованості з різниці в тарифах відповідним галузевим підприємствам та створить умови для належної підготовки до сталого проходження опалювального сезону 2023/24 року в умовах військової агресії російської федерації проти України та надання якісних безперебійних комунальних послуг споживачам".

 

Сектор інформаційної роботи ЦК Профспілки