29 травня 2023 року відбулася робоча зустріч сторін соціального діалогу за участю Голови Галузевої Профспілки України Олексія Романюка, заступника голови ЦК Профспілки Анатолія Кулеши, заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Бутенка,  директора Департаменту комунальних послуг  Наталії Хоцянівської, заступника директора Департаменту комунальних послуг - начальник відділу тарифної політики та моніторингу Наталії Кравченко та  голови Об‘єднання  організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі» Ореста Лотоцького.

   В ході зустрічі обговорено низку важливих питань щодо об’єднання зусиль сторін соціального діалогу у вирішенні нагальних питань в житлово-комунальній сфері в умовах війни, внесення змін до галузевої угоди, продовження термінів її дії та напрацювання законодавчої бази та планів для забезпечення сталої роботи та розвитку ЖКГ на найближчу перспективу.

   Зокрема,  Олексій Романюк проінформував присутніх про системну та послідовну співпрацю у минулих роках ЦК Профспілки із соціальними партнерами та про заходи, які вживаються Профспілкою для залучення коштів міжнародної фінансової допомоги з метою підтримки підприємств галузі в умовах воєнного стану (для вирішення соціально-економічних питань працівників підприємств). Він наголосив на необхідності об’єднання зусиль сторін соціального діалогу в подальшому для вирішення нагальних соціально[1]економічних питань в житлово-комунальній сфері. Також Голова ЦК Профспілки зазначив,  що  основним документом регулювання трудових, соціальних, економічних відносин у сфері житлово-комунального господарства є Галузева угода на 2017-2024 роки, але враховуючи зміни, які відбулися у чинному законодавстві у сфері колективно-договірного регулювання, а також те, що у зв’язку з оптимізацією системи центральних органів виконавчої влади Мінрегіон реорганізовано  шляхом приєднання до Мінінфраструктури, ЦК Профспілки вважає за необхідне укласти нову Галузеву угоду між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2023-2026 роки.

   Також Олексій Романюк наголосив на необхідності відновлення галузевих нагород.

   Орест Лотоцький зі свого боку  підтримав цю пропозицію та зауважив, що враховуючи зміни у законодавстві, дія Галузевої угоди на підприємствах, в установах, організаціях державної та комунальної форми власності може бути поширена тільки за згодою органів, до сфери управління яких вони належать. Він також звернув увагу, що Галузева угода поширюється на працівників, які працюють на умовах найму на підприємствах, в об'єднаннях, компаніях, товариствах, організаціях і установах житлово-комунальної галузі, що перебувають у сфері дії Сторін соціального діалогу, які підписали угоду, на виборних та найманих працівників Профспілки. Відповідно до законодавства і статутів Об’єднання організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Профспілки їх членами є обласні осередки, члени яких таким чином перебувають у сфері дії Галузевої угоди і для яких вона є безумовною до виконання, однак не у всіх регіонах функціонують обласні структури Об’єднання організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України», а  на окремих підприємствах відсутні первинні організації Профспілки. Як наслідок -  підприємства галузі, діяльність яких регулюються на місцевому рівні, позбавлені можливості в повному обсязі користуватись Галузевою угодою та забезпечувати права своїх працівників на належний рівень оплати праці, підбір кваліфікованих кадрів і обґрунтовувати вирішення своїх фінансово-економічних проблем.

  Після детального  і конструктивного обговорення  нагальних проблемних питань, сторони  домовились про активізацію та підвищення ефективності соціального діалогу на національному галузевому рівні.

За результатами зустрічі було ухвалене протокольне рішення, зокрема:

  1. Продовжити роботу щодо укладення Галузевої угоди між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом Профспілки на 2023-2026 роки та подання її на повідомну реєстрацію до Міністерства економіки України;
  2. Підготувати спільного листа на адреси обласних, Київської міської військових адміністрацій щодо положень Галузевої угоди та поширення її дії на підприємства галузі, з метою доведення відповідних роз’яснень до органів місцевого самоврядування та підприємств житлово-комунального господарства.