Підрив дамби Каховської ГЕС: можливі наслідки та план дій

Сьогодні вночі окупанти здійснили черговий  злочин проти мирного населення України – підірвали дамбу  Каховської ГЕС, через що почався неконтрольований спуск води з Каховського водосховища. Багато населених пунктів, зокрема Херсонщини, під загрозою затоплення, а також у багатьох населених пунктах через це припинено водопостачання.

Цей страшний злочин спричинить тяжкі наслідки на різних рівнях: екологічні, гуманітарні, соціальні, санітарні.

Асоціація «Укрводоканалекологія» допускала такий розвиток подій і заздалегідь готувала програму заходів на  випадок надзвичайної ситуації.

Нами було запропоновано розглянути паралельні проєкти технічних рішень щодо забезпечення сталим питним водопостачанням мешканців м. Кривий Ріг, як в умовах критичного зниження рівня води в акваторії Каховського водосховища так і в повоєнні мирні часи. Ми запропонували для підвищення надійності водопостачання в області об’єднати технічні рішення Дніпропетровської ОВА та технічні рішення, розроблені Асоціацією «Укрводоканалекологія».

Було визначено готовність міжнародних фінансових організацій та партнерів долучитися до проблем громад щодо сталого забезпечення населення питним водопостачанням в критичних умовах зниження рівня Каховського водосховища.

Як альтернативне технологічне рішення для безперебійної роботи водозаборів на підприємствах, було запропоновано можливість використання легких плаваючих насосних станцій з облаштованим всередині насосним обладнанням, понтоном, спроектованим на мінімальну видимість на поверхні  та трубопроводи від них.

Зараз необхідне термінове реагування, першочергово необхідно надати допомогу найбільш постраждалим від цієї ситуації водоканалам у містах Кривий Ріг, Нікополь, Марганець, де мешкає близько біля 1 млн людей.

Наразі необхідно терміново організувати співпрацю з гуманітарними організаціями та партнерами для надання першочергової допомоги.

ДЖЕРЕЛО