Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий проект Закону про внесення змін до КпАП щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності (реєстр. №7629 від 02.08.2022). Про це повідомив Тарас Мельничук, представник уряду в парламенті.

Як повідомив посадовець, проектом передбачається встановити адміністративну відповідальність для осіб, які представляють роботодавців чи профспілки, зокрема за умисне порушення встановленого законодавством строку проведення консультацій щодо початку колективних переговорів. Уточнюється, що штраф не накладається на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, і профспілки, коли вони представляють інтереси працівників таких роботодавців. Так, підвищуються розміри штрафів:

- за ухилення від участі в колективних переговорах (ст. 41-1 КпАП) - від десяти до п'ятдесяти нмдг, тобто 170 - 850 грн (чинна норма - від трьох до десяти, тобто 51- 170 грн);

- за ненадання інформації, необхідної для ведення переговорів і здійснення контролю за виконанням угод, договорів (ст. 41-3 КпАП) - від п'яти до десяти нмдг, тобто 85 - 170 грн (чинна норма - від одного до п'яти, тобто 17 - 85 грн).

ДЖЕРЕЛО