Про шляхи вирішення проблеми щодо тарифів на воду

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан розповів  про ризик невиплати компенсації різниці  у тарифах підприємствам тепло- та водопостачання.

«4 березня президент України у Львові доручив уряду, і уряд з цим погодився, виділити 36 млрд грн компенсації різниці у тарифах підприємствам тепло- та водопостачання. Було підготовлено два законопроєкти, але вони, на жаль, не були проголосовані парламентом. Строк виконання цього доручення президента сплив 1 квітня”, - зазначив Олександр Слобожан.

Виконавчий директор АМУ зауважив, що говорячи про наявність коштів у місцевих бюджетах, в уряді беруть середнє значення. Проте, всі міста, села й селища у різному становищі. Адже є чотири типи громад: які були окуповані, прифронтові, в зоні бойових дій, у більш-менш спокійній зоні. Тому, зрозуміло, що, наприклад, у Херсоні, Миколаєві, Запоріжжі коштів немає. Ці муніципалітети однозначно не зможуть підтримати свої водоканали.

Ще один нюанс: Верховною Радою був прийнятий закон, який звільнив весь бізнес (незалежно від того, постраждав він через війну чи ні) від сплати податків за 2022 рік, - “Однак підприємці, наприклад, у Бучі, завдяки соціальній активності, заплатили 74% від запланованих надходжень від податків за землю і нерухоме майно, – Олександр Слобожан. – Зараз все це відповідно включено у переплату, і 2023 року Буча не отримає цих надходжень. Те саме стосується інших 120 муніципалітетів, які були окуповані. Отже, на папері, по плану, у Бучі нібито є ці 74% надходжень, але по факту 2023 року місто їх не отримає  Відтак, коли прем'єру кладуть довідку щодо плану надходжень на 2023 рік, то не враховують закон №3050, через який громади втрачають, за нашими підрахунками, близько 10 млрд грн”.

Всі ці фактори уважно вивчають закордонні партнери, і лише маючи докази про те, що муніципальна влада не має власних ресурсів для подолання відповідних викликів, надають допомогу українським муніципалітетам за програмою CITY4CITY.  Отже, заява про 150 млрд грн свідчить про некоректність розрахунків, додав Олександр Слобожан.

На його переконання, єдиним виходом у ситуації, коли скасовано рішення НКРЕКП, є подання та голосування у найкоротші терміни закону, який передбачить водоканалам відповідну компенсацію.

 

Читати повністю матеріал Світлани ОЛІЙНИК, спеціально для “Української енергетики” можна за посиланням.