Засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, що відбулось 21 липня у київському Будинку профспілок, було присвячене ухваленню рішення щодо позиції СПО об’єднань профспілок стосовно законопроєкту «Про колективні трудові спори», а також низці інших актуальних для профспілок питань.

Робота цього засідання стала продовженням попереднього засідання СПО, що відбулось 7 липня, і на якому після розгляду зазначеного законопроекту, було ухвалено рішення: організаціям-членам СПО внести до нього свої пропозиції, а 20 липня на черговому засіданні СПО визначитись з консолідованою позицією профспілок стосовно цього важливого документу, і яка відповідає даному етапу роботи над ним.

Напередодні відбулась нарада з представниками СПО сторони роботодавців на національному рівні, де також обговорювався зазначений законопроєкт, за підсумками якої по багатьох позиціях профспілкам і роботодавцям вдалося знайти шляхи розв’язання спірних питань.

Під час обговорення було наголошено, що одна з принципових позицій профспілок щодо цього документу стосується неприйнятності використання у тексті законопроєкту поняття локауту, тому що саме це явище сприймається неоднозначно, зокрема, з правової точки зору, як у європейському так і у вітчизняному експертному середовищі.

Через це було запропоновано у тексті законопроєкту не використовувати термін «локаут» і як один з варіантів запропонувати НСПП для опрацювання перед оприлюдненням цього законопроекту замість «локауту» використовувати альтернативний термін, наприклад, – «дії роботодавця у зв’язку з проведенням страйку», або «дії під час оголошення страйку» тощо.

Члени СПО погодились з цією пропозицією і у підсумковому рішенні записали пункт: - доручити представникам СПО об’єднань профспілок на всіх стадіях переговорного процесу вживати заходів щодо вилучення з тексту проекту закону положень стосовно права роботодавця на локаут, зокрема, шляхом їх заміни на альтернативні способи дій роботодавців у випадку оголошення страйку.

У рішенні СПО також зазначено:

- погодитися із пропозиціями та зауваженнями членів СПО об’єднань профспілок до проекту Закону України «Про колективні трудові спори», який, на переконання профспілок, потребує подальшого доопрацювання;

- для продовження роботи над законопроектом направити пропозиції СПО об’єднань профспілок до Національної служби посередництва і примирення, а представникам СПО об’єднань профспілок у робочій групі при доопрацюванні законопроекту наполегливо відстоювати профспілкові пропозиції.

СПО також обговорило питання «Про позиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти делегатів рф на 111-й сесії Міжнародній конференції праці» та було ухвалене рішення, спрямоване на осуд дій  делегації рф на 111-й сесії МКП.

У різному було обговорено питання стосовно позиції, яку займають Уряд та Офіс Президента України щодо використання інформації з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування для підтвердження репрезентативності суб’єктів сторони профспілок та сторони роботодавців (лист дивіться нижче).

 

 

 

За інформацією сайта ФПУ