Комітет ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт № 8244 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах».

Про відповідне рішення поінформував представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Законопроєкт спрямований на приведення національного законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур, щодо встановлення обов'язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства.

Проєктом передбачено, що:

У разі передачі суб'єкта господарювання трудові відносини працівників продовжуються із набувачем. Права і обов'язки за трудовими договорами між працівниками і відчужувачем, що існували, переходять до набувача.

У разі передачі суб'єкта господарювання статус і функції виборного органу первинної профспілкової організації зберігаються на тих же самих умовах і підлягають виконанню тих же самих умов, які існували до переходу прав і обов'язків від відчужувача до набувача.

Відчужувач та набувач зобов'язані не пізніше 10 робочих днів до здійснення передачі суб'єкта господарювання поінформувати письмово або за допомогою технічних засобів електронної комунікації виборний орган первинної профспілкової організації про:

- дату або орієнтовну дату передачі суб'єкта господарювання;

- причини передачі суб'єкта господарювання;

- правові, економічні та соціальні наслідки передачі суб'єкта господарювання для працівників;

- будь-які заходи, передбачені стосовно працівників.

Про зміни істотних умов праці, які спричинені передачею суб'єкта господарювання, працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці.

ДЖЕРЕЛО